IN MISIUNE

  Vaccinuri


  Înainte de a pleca în misiune este bine să vă interesați de bolile frecvente în acea zonă și de vaccinările necesare. Puteți consulta misionarii din locația respectivă care au deja experiență, citi informații despre acest subiect sau întreba la centrele de vaccinări din România. Puteți vedea și Harta Principalelor Boli- Organizația Mondială a Sănătății  http://apps.who.int/ithmap/

  Vaccinarea este recomandată în special pentru persoanele care intenţionează să călătorească într-o ţară tropicală. Aceste vaccinuri se pot administra în spitale sau în unităţi sanitare de specialitate. Vaccinarea poate face de multe ori diferența dintre viață și moarte. 

  Reţineţi!
  - vaccinarea trebuie să fie efectuată de preferinţă cu 6-8 săptămâni înainte de a pleca în călătorie şi cu cel puţin 4 săptămâni înainte de a călători; trebuie să vă vaccinaţi mai ales dacă aveţi planificate excursii la ţară, în pădure sau în locuri în care aveţi contact direct cu natura ori dacă lucrați în zone direct afectate de boli, sărăcie
  -  în conformitate cu normele internaţionale, este obligatorie vaccinarea împotriva febrei galbene în anumite țări. În cazul în care nu demonstraţi vaccinarea printr-un document la frontiera anumitor ţări, este foarte posibil să nu vi se permită intrarea; 
  - dispoziţiile de vaccinare din diferite ţări se schimbă des, de aceea înainte de a pleca în străinătate trebuie să verificaţi informaţiile privind vaccinările obligatorii şi cele recomandate.

  Tabel cu vaccinări recomandate pe zone:

  REGIUNEA GEOGRAFICĂ

  VACCINURI RECOMANDATE

  Europa de Nord

  Hepatită B, tetanos şi difterie, tic-suportate de encefalită

  Europa de Sud

  Hepatită A şi B, tetanos şi difterie, febră tifoidă, poliomielită, infecţie meningococică, rabie, tic-suportate de encefalită

  America de Nord

  Difterie, tetanos, hepatită B

  America Centrală (climă temperat-continentală)

  Hepatită A şi B, tetanos şi difterie, febră tifoidă

  America de Sud (climă tropicală)

  Febră galbenă, hepatită A şi B, tetanos şi difterie, febră tifoidă, infecţie meningococică

  America de Sud (climă moderată)

  Hepatită A şi B, tetanos şi difterie, febră tifoidă

  Africa de Sud

  Hepatită A şi B, tetanos şi difterie, febră tifoidă, poliomielită

  Africa de Nord

  Hepatită A şi B, tetanos şi difterie, febră tifoidă, poliomielită, rabie

  Africa de Sud - Sahara

  Febră galbenă, hepatită A şi B, tetanos şi difterie, febră tifoidă, poliomielită, rabie

  Asia de Est

  Hepatită A si B, tetanos şi difterie, febră tifoidă, poliomielita, infecţie meningococica, rabie

  Asia de Sud-Est

  Hepatită A şi B, tetanos şi difterie, febră tifoidă, poliomielită, infecţie meningococica, rabie

  Europa Sud-Centrală

  Hepatită A şi B, tetanos şi difterie, febră tifoidă, poliomielită, infecţie meningococica, rabie

  Asia de Sud-Vest

  Hepatită A şi B, tetanos şi difterie, febră tifoidă, poliomielită, infecţie meningococica, rabie

   

  Glosar de boli

   Febra galbenă este o boală virală transmisă prin muşcăturile de ţânţari, mai ales în partea de nord a Americii de Sud şi Africa. Boala este de multe ori fatală. Pentru a intra în aceste ţări, vaccinarea este obligatorie, iar la punctele de frontieră trebuie să prezentaţi certificatul internaţional de vaccinare obţinut de la medicul specialist din România. Vaccinarea poate fi efectuată numai în punctele desemnate de către Inspectoratul Sanitar.
   
  Tetanosul şi difteria - Tetanosul este o boală infecţioasă acută, forma severă a acestei boli este de multe ori fatală. Afecţiunea se declanşează de regulă după infectarea unei plăgi, de aceea vaccinarea este recomandată persoanelor care practică sporturi extreme sau expediţii montane. La aceştia riscurile de accidentare sunt mai mari. Difteria este, de asemenea, o boală contagioasă acută - principalele simptome includ febră, vărsături, dureri în gât, dificultaţi la înghiţire.
   
  Hepatita A - printre primele simptome ale infectării sunt problemele gastro-intestinale, oboseala, somnolenţa, durerile de cap, pierderea poftei de mâncare. Infecţia se transmite prin contact cu bolnavi sau cu produse infectate (apă). Vaccinarea este recomandată tuturor celor care doresc să călătorescă.
   
  Hepatita B - de obicei se transmite prin sânge (transfuzii, instrumente chirurgicale, ace, seringi, tatuaje şi acupunctură) şi contact sexual. Vaccinarea este indicată tuturor celor care călătoresc în ţări în care există un risc de expunere mare.
   
  Febră tifoidă - este o boală infecţioasă severă, răspândită în toate ţările exotice cu climă caldă. Persoanelor care intenţionează să călătorească în zonele rurale din ţările tropicale li se recomandă vaccinarea. Pentru a evita infectarea, respectaţi regulile esenţiale de igienă - spălaţi fructele şi legumele întotdeauna înainte de a le consuma, beţi apă numai din surse de încredere.
   
  Poliomielita este o boală contagioasă ce afectează în principal copiii. Infecţia se transmite prin alimente şi apă contaminată. Primele simptome sunt febra, gât înţepenit, oboseală, dureri de cap şi vărsături.
   
  Meningita - riscul de transmitere a bolii apare în principal în Africa Centrală, în Asia şi America de Sud. Primele simptome sunt torticolis, dureri de cap şi erupţii cutanate.
   
  Malaria - nu a fost găsit încă un vaccin pentru malarie. Boala se transmite prin muşcăturile de ţânţari, în Asia de Sud-Est, Africa şi America de Sud (partea tropicală). Simptomele sunt similare gripei - temperatură, dureri musculare, frisoane. Dacă aveţi unul dintre aceste simptome, prezentaţi-vă de urgenţă la medic.
   
  IMPORTANT:

  Chiar dacă sunteți vaccinat pentru una dintre aceste boli, tot puteți dezvolta boala, eventual o formă mai ușoară a ei. Prezentați-vă imediat la medic dacă prezentați semnele unei îmbolnăviri. 

  Dacă mergeți în misiune pe termen lung și sunteți însoțiți de copii, interesați-vă de schemele locale de vaccinări și cereți să li se aplice și lor. 
  Înainte de a pleca într-o călătorie în străinătate, achiziţionaţi o poliţă de asigurare, aceasta va acoperi costurile tratamentului medical.
   
   

  Centre de vaccinare în România:

  Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament ""Dr. Victor Babes"
  Sos. Mihai Bravu nr. 281, sector 3, Bucureşti
  Telefon: 021 317.95.03
  Fax : 021 317.95.02
   
  Institutul Cantacuzino
  Adresa: Spl.independenţei 103 Bucuresti, Sector 4, Bucureşti
  Telefon: 6383800
   
  Medicover Hospital
  Strada Pechea nr.8, Cartierul Aviaţiei, Bucureşti
  Tel:021 304 13 00      
  mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
   
  Centrul Profilaxia Arad - vaccinari internaţionale  
  Adresa: B-dul Revoluţiei, Nr. 45, et. 3, cam, 302
  Telefon: 0257/253767, 0371/324916, 0757168102
   
  Phoenix Medical Adresa: Constanţa, Str.Mircea cel Bătrân, Mezanin, 102
  Tel: 0241 550 099, 0723 834 050, 0372 773 111
   
  Medicover Brasov
  Calea Bucureşti nr.30
  Tel.: 0268 320 588      
   
  Medicover Cluj
  Str. Republicii nr.75
  Tel: 0264 414 545
   
  Medicover Constanţa
  Str. Alexandru Lăpuşneanu nr.70
  Tel/Fax: 0241 661 602
   
  Medicover Iaşi
  Str. Alexandru Lăpuşneanu nr.17
  Tel: 0232 219 977/ 78 / 79"
   
  Medicover Ploieşti
  Str. Ştefan cel Mare nr.47A
  Tel: 0244 570 801
   
  Medicover Timişoara
  Str. Martir Cernăianu nr.30
  Tel: 0256 442 217      
  Fax: 0256 442 227   

  © 2015 Resurse pentru misiune