IN MISIUNE

   

  Imi place sa calatoresc, am ajus deja in peste 20 de tari si la numeroase destinatii turistice aflate pe 4 continente ale lumii- Europa, Asia, Africa si America. Am facut misiune in 8 tari. 

  Ce m-a frapat a fost sa intalnesc in multe locatii persoane total nepregatite si care nu pun nici un pret pe siguranta lor in calatorie. Ajung in locuri si culturi total diferite de a lor dar se asteapta ca totul sa functioneze ca acasa, sa fie tratati la fel, sa gaseasca aceleasi conditii si facilitati. Unii sunt backpackers solitari, care nu se deplaseaza in grup, ceea ce maresc sansele de a ajunge in situatii critice. O sa va povestesc doar cateva experiente personale, in care persoane de sex feminin au intampinat probleme mari luand decizii nepotrivite de calatorie.

   

  In autobuzul de noapte

  Fusesem deja in mai multe excursii in Asia de vest. Cunosteam cateva lucruri importante despre calatoriile in aceste tari. Dar nu am avut incotro si a trebuit sa iau o data un autobuz de noapte intre India si Nepal. Stiam deja ca e un risc mare sa calatoresc singura ca si fata. Insa niste prieteni buni indieni m-au instruit bine:

  - Daca vrei ca bagajele tale sa ajunga cu bine, in nici un caz nu le pune sus pe autobuz ci tine-le cu tine. Ia-ti numai strictul necesar. Cumpara-ti un bilet in plus si pune-le acolo, pe banca. In acest mod nimeni nu se poate aseza langa tine si vei fi si tu in siguranta.

  Am ascultat sfatul lor intelept si totul a fost perfect. La o statie mai tarziu, o alta turista straina a urcat in autobuz. Foarte prietenoasa, a venit sa facem cunostinta. Era tot din Europa, calatorea singura, una dintre acei ciudati care cauta fericirea sau un sens in viata departe de casa, vizitand diverse temple, invatatori budisti sau hindusi si ashramuri obscure. Mi-a povestit cu entuziasm despre locurile in care fusese, cum a mers peste 100 de km sus pe un autobuz ca nu mai aveau locuri, ce figuri trasnet a invatat la un curs de yoga etc. Am intrebat-o daca nu crede ca e riscant sa calatoreasca singura. S-a simtit ofensata si a mers mai in spate, la locul ei, alaturi de un barbat nepalez (de fapt rar vezi fete localnice calatorind noaptea, nicidecum singure). Lumina in autobuz s-a stins, eu am adormit dusa avand cele doua banci la dispozitie si ruxacul meu sub cap, in siguranta. Pe la 2 noaptea cineva m-a zgaltait puternic. Era “prietena” mea europeanca care respira repede si plangea cu sughituri. Am lasat-o sa stea langa mine pe banca si cand s-a mai linistit mi-a spus ce i se intamplase:

  - Barbatul ala de langa mine... S-a facut ca doarme si s-a lasat pe umarul meu. L-am impins de cateva ori dar se lasa din nou. Nu am atipit deloc. Cand toti cei din jur au adormit, mi-a acoperit gura cu o mana si cu cealalta a inceput sa ma pipaie. Mi-a zis ca daca tip sau ma misc o patesc, ca are un cutit. Cand am vazut ca imi desface pantalonii nu am mai rezistat, l-am impins si am fugit... Nu stiu ce sa fac... daca vine aici cu cutitul?

  Eu stiam ce trebuie facut, tot din experienta si sfaturile localnicilor. Am trezit vecinii de pe langa noi, am mers cu ei la sofer si i-am povestit ce s-a intamplat. Abuzatorul a fost imobilizat de oameni si dat jos la prima sectie de politie. Povestea s-a terminat cumva bine... dar nu si pentru fata din urmatoarea mea istorisire.

   

  Drogata si folosita la prostitutie timp de 8 luni

  In 2001 ma aflam in India, in orasul Calcutta, cazata intr-o zona cu multi turisti. O frantuzoaica mai invarsta a venit intr-o seara la restaurantul frecventat de straini si a solicitat solidaritatea noastra intr-o problema:

  - Ea este Sue Ing, ne-a prezentat ea o tanara coreanca care parea foarte slaba si bolnava si privea pierduta in gol. Povestea ei e trista. A fost aici apoi a mers cu grupul ei de coreeni in Varanasi, la un curs de yoga de o saptamana. Un guru (invatator hindus) de acolo a ademenit-o si i-a spus ca este cea mai tare eleva, cea mai dezvoltata spiritual si ca neaparat trebuie sa continuie cursul. Din nefericire a acceptat si a ramas, s-a despartit de grup. In noaptea urmatoare mai multi barbati au intrat in camera ei de la ashram (loc de retragere spirituala), i-au luat actele si banii, au drogat-o si au dus-o la subsolul unei cladiri. Timp de aproximativ 8 luni nu a mai vazut soarele, a fost folosita la prostitutie pentru 8-10 barbati pe noapte si la alte chinuri. Saptamana trecuta a profitat de o razie a politiei si incercarea traficantilor de a le schimba locatia si a reusit sa fuga. Acum sta la mine in camera, nu vrea sa anunte autoritatile pentru ca a vazut multi oficiali printre clientii ei abuzatori. Are nevoie de bani pentru a merge la Delhi la ambasada si a aplica pentru un pasaport cu care sa poata iesi din tara. O sa o insotesc eu personal. Parintii ei o sa vina acolo. Acum nu ii pot trimite bani pentru ca nu mai are carduri nici acte.

   

  Povestea nu a durat decat cateva secunde dar cu totii am inteles in spatele ei sunt luni de traume si de regrete de care nu se stie daca fata aceea va scapa vreodata. Am ajutat-o si, dupa cateva zile, a putut pleca spre capitala.

   

  Sfaturi pentru calatori

  • Circulati in grup, asigurati-va in orice moment ca cineva stie despre voi, despre locatia in care sunteti sau in care urmeaza sa calatoriti.

  • Luati-va masuri de siguranta in caz de atac/ jaf: spray paralizant, incuietori pentru toate gentile (in India bagajele se leaga noaptea cu lanturi si lacate de paturi in trenurile de noapte).

  • Folositi aplicatii pe telefon cu ajutorul carora sa puteti contacta rapid pe cineva in caz de urgenta – gen aplicatia Calatoreste in Siguranta a MAE. Aceasta aplicatie permite cetatenilor romani: sa afle informatii despre tara de destinatie (conditii, recomandari si alerte de calatorie, misiuni diplomatice romanesti in tara in care calatoresc); sa poate fi alertati in cazul in care apar situatii speciale in tara in care se afla; sa poata alerta cea mai apropiata misiune a Romaniei in caz de urgenta; sa afle rapid care sunt procedurile in cazul unor incidente (accident, imbolnavire, pierdere de acte etc.) sau alte informatii utile. Mai exista si alte aplicatii cu urmarire GPS pentru telefon sau chiar ceasuri si alte dispozitive prin care puteti fi usor gasiti de persoane de incredere.

  • Daca sunteti de sex feminin luati-va masuri suplimentare- nu calatoriti noaptea singure; nu acordati incredere unor persoane localnice sau straine abia cunoscute, oricat de amabile ar parea; evitati sa va cazati in zone ciudate, nefrecventate de turisti; imbracati-va adecvat, neprovocator; nu dati actele voastre nimanui; strigati sau anuntati pe cineva din jur daca sunteti urmarite, atacate etc.

  Drum bun in siguranta!

   

   

   
  CUM trebuie să reacționezi în cazul unui ATAC TERORIST CU BOMBĂ

  Nu intra în panică! Încearcă să îți păstrezi calmul și să rămâi pe loc!

  Evaluează situația în care te afli:

  • Ai răni produse de schije? (sub șocul exploziei, este posibil să nu le simți imediat)
  • Dacă ești rănit, oprește hemoragia, prin folosirea unor articole de îmbrăcăminte!
  • În locul în care te afli, există elemente de construcție prăbușite parțial sau cu risc de prăbușire?
   • Nu te ascunde, nu staționa în aceste locuri!
   • Identifică spațiul cel mai bun prin care poți ieși în siguranță din zonă!
   • Evită spațiile înguste de trecere către ieșire pentru a nu crea busculade și accidente!
  • În locul în care ești sau în vecinătatea acestuia, observi incendii, fum sau praf intens, simți miros de gaze sau materiale inflamabile?
   • Nu te ascunde, nu staționa în aceste locuri!
   • Protejează-ți căile respiratorii prin folosirea de articole de îmbrăcăminte!
  • Nu atinge instalații (fire, țevi etc.) care sunt la locul exploziei sau în vecinătatea acestuia!

  Dacă ai cunoștințele necesare, acordă primul ajutor răniților!

  Nu atinge obiecte care au fost distruse parțial de explozie sau fragmente ale acestora aflate în vecinătatea locului afectat de explozie!

  Ascultă cu atenție și urmează întocmai indicațiile forțelor de ordine!

  Spune forțelor de ordine ce ai observat pe timpul cât ai fost martor al producerii exploziei sau imediat după aceasta!

  CUM trebuie să reacționezi în cazul unui ATAC TERORIST ARMAT

  Fugi de la locul atacului!

  • Dacă reușești să găsești o cale sigură de scăpare, ia cu tine doar actele și telefonul mobil (renunță la alte bagaje)!
  • Dacă ești rănit, oprește hemoragia!
  • Nu intra în panică! Sună la telefonul de urgență 112 și anunță detalii despre:
   • locul în care te afli (date despre clădire, zonă)!
   • numărul atacatorilor, detalii despre înfățișarea acestora și despre armamentul utilizat!
   • victime sau ostatici!
  • Oprește alte persoane care se îndreaptă spre zona atacului!
  • Ascultă cu atenție și urmează întocmai indicațiile forțelor de ordine!
  • Spune forțelor de ordine ce ai observat pe perioada în care te-ai aflat la locul atacului!

  -        Dacă nu poți fugi, ascunde-te!

  • Dacă ești rănit, oprește hemoragia!
  • Evită geamurile vitrate sau suprafețe din lemn ori metal! Este mai sigur să te adăpostești după ziduri!
  • Comută telefonul pe modul silențios - fără sunete sau vibrare!
  • Sună la telefonul de urgență 112; vorbește în șoaptă pentru a nu atrage atenția atacatorului! Transmite mesaje scurte despre locul atacului!
  • Nu face mișcări sau zgomote care pot atrage atenția atacatorului!
  • Baricadează calea de acces spre locul în care te afli!
  • Dacă ai cunoștințele necesare, acordă primul ajutor răniților!

   

  CUM trebuie să reacționați în cazul în care la locul dvs. de muncă se primește o AMENINȚARE TELEFONICĂ "CU BOMBĂ"

  Este recomandabil:

  • să rețineți fiecare cuvânt pe care îl rostește persoana respectivă;
  • să încercați să obțineți date suplimentare, dacă mesagerul nu indică locul de amplasare a dispozitivului exploziv sau momentul posibilei detonări;
  • să comunicați apelantului că în clădire se află oameni și că detonarea dispozitivului exploziv s-ar putea solda cu moartea sau rănirea gravă a multor persoane nevinovate;
  • să dați atenție deosebită zgomotelor de fond (specifice spațiilor deschise/ închise) care ar putea oferi un indiciu cât de mic despre locul din care se efectuează apelul telefonic;
  • să ascultați cu atenție vocea (bărbat, femeie), tonalitatea acesteia (calmă, nervoasă), eventual, accentul și dificultățile de vorbire.

  După încheierea convorbirii:

  • informați imediat administrația, respectiv persoana abilitată să gestioneze astfel de situații la nivelul instituției dumneavoastră;
  • apelați numărul unic de urgență 112 și transmiteți mesajul primit;
  • rămâneți la dispoziția organelor de anchetă, ce se vor deplasa la fața locului, pentru a da detaliile necesare soluționării situației.

  CUM trebuie să reacționați în cazul în care la locul dvs.  de muncă se primește o AMENINȚARE SCRISĂ "CU BOMBĂ"

  Este recomandabil:

  • să păstrați intacte toate materialele (plicuri, suporturi de memorie, e-mail etc.) pentru a nu altera calitatea dovezilor, acestea constituind elemente esențiale pentru identificarea amenințării și a autorului.

  După primirea mesajului:

  • informați imediat administrația, respectiv persoana desemnată/ abilitată să gestioneze astfel de situații la nivelul instituției dumneavoastră;
  • apelați numărul unic de urgență 112 și transmiteți date despre amenințarea existentă; 
  • rămâneți la dispoziția organelor de anchetă, ce se vor deplasa la fața locului, pentru a da detaliile necesare soluționării situației.

   

  CUM trebuie să reacționați în cazul descoperirii în incinta locului dvs. de muncă a unui COLET PE CARE ÎL CONSIDERAțI "SUSPECT”

  Informați imediat administrația, respectiv persoana desemnată/ abilitată să gestioneze astfel de situații la nivelul instituției dumneavoastră.

  Reguli generale de autoprotecție: 

  • nu atingeți obiectul/ coletul atât timp cât vi se pare suspect (unele dispozitive explozive sunt astfel construite încât mișcarea acestora conduce la inițiere/ explozie);
  • nu tăiați nicio legătură și nu dezlipiți etichetele, sigiliile etc. (o sfoară sau cablu, care face legătura cu un mecanism de declanșare, poate iniția explozia);
  • scoateți toate materialele inflamabile din vecinătatea coletului pentru a preveni un incendiu, dar fără să vă apropiați de obiectul/ coletul suspect;
  • nu folosiți surse de căldură în apropierea coletului, acestea putând cauza volatilizarea sau dilatarea substanțelor toxice existente în acesta;
  • evitați transmisiile pe frecvență radio în apropierea obiectului considerat suspect, deoarece poate determina inițierea/ explozia acestuia.
  • persoana autorizată/ structura abilitată  din cadrul instituției dumneavoastră pune în aplicare planul propriu de evacuare în caz de urgență;
  • persoana autorizată apelează numărul unic de urgență 112 și transmite date despre amenințarea existentă; 
  • până la sosirea autorităților, persoana autorizată/ structura abilitată din cadrul instituției dumneavoastră impune măsurile necesare asigurării pazei/ supravegherii coletului respectiv și interzicerii apropierii oricărei persoane de acesta pentru a nu fi inițiat din imprudență sau a nu produce victime în cazul unei explozii premature;
  • la sosirea autorităților ce vor neutraliza obiectul/ coletul suspect, persoana autorizată/ structura abilitată din cadrul instituției dumneavoastră informează cu privire la toate aspectele constatate.

  sursa https://www.sri.ro/ghid-de-autoprotectie 


  Este puțin probabil să ți se întâmple acest lucru dar este bine, ca și străini în țări care nu sunt întotdeauna prietenoase, să cunoaștem niște lucruri înainte de a ni se întâmpla.

  Prevenirea situațiilor care te pot pune în pericolul de a fi răpit:

  • ♦ lucrează în echipă, încearcă să ai pe cineva care știe despre tine și programul tău și poate sesiza imediat dispariția ta

  • ♦ evită prieteniile cu localnici care devin insistenți să știe despre ceea ce faci tu acolo, din ce fel de țară vii, care este situația ta financiară, cum și unde locuiești și alte date personale

  • ♦ când mergi pe stradă fii atent/ă la ce se întâmplă în jurul tău (evită să mergi cu căștile în urechi sau vorbind la telefon). Dacă te simți amenințat/ă, urmărit/ă, sesizează asta cuiva imediat.

  • ♦ dacă te afli în misiune pe termen scurt cu grupul, nu părăsi grupul fără să anunți, evitați ieșirile după ce se înnoptează.

  • ♦ nu merge în zone izolate, în care sunt conflicte armate și alte riscuri care pot fi evitate

  • ♦ nu purta pașaportul și alte acte cu tine decât dacă este absolut necesar

  • ♦ nu invita în casă persoane necunoscute, nu da numărul de telefon, adresa decât la persoane cu care lucrezi sau le cunoști mai demult

  • ♦ chiar dacă este mai scump, caută să locuiești în zone care îți pot oferi un minim de securitate (locuri care au paznic, care au gratii și încuietori bune, în care mai locuiesc și alți străini, care nu sunt cunoscute ca zone de risc etc)

  • ♦ învață mai multe drumuri spre locurile în care mergi frecvent (birou, loc de lucrare), mai ales dacă le străbați pe jos. Astfel vei evita ca cineva să îți anticipeze programul zilnic și să își facă planuri

  • ♦ poartă cu tine spray paralizant, învață niște tehnici simple de apărare – dacă atacatorul tău este neînarmat și are poate intenții de abuz sexual, apără-te folosind orice îți e la îndemână ca să scapi (tocul de la pantof, o cheie pe care o ai în buzunar să îl zgârâi cu ea la mâini sau ochi, pietre, cărămăzi, orice alt obiect din jurul tău)

  • ♦ încearcă să fugi în locuri publice, să ceri ajutorul localnicilor. Majoritatea sunt săritori mai ales când este vorba de femei, copii atacați. Învață la plecarea spre noi destinații cum se spune AJUTOR! în limba locală. Intră în scara unui bloc sau dacă nu poți vorbi, apucă un trecător de mânecă, fă orice să atragi atenția.

  • ♦ în mometul când ești atacat uită-te în jur după bancomate, firme de bănci sau alte clădiri oficiale care au camere de luat vederi, la orice arată ca o cameră video și poți să le spui ceva de genul: Aceea este o cameră video, sper că realizezi că o să fii prins imediat cu dovada asta.

  • ♦ stabilește cu biserica/ organizația ta de trimitere proceduri pentru astfel de situații (pe cine să anunțe, cum se va proceda în caz de dispariție, ce se va face dacă răpitorii cer răscumpărare etc)

  • ♦ salvează-ți pe telefon numere de poliție/ ambasada română în acea țară și orice alt număr poți contacta în situații de urgență dacă poți folosi telefonul

  • ♦ nu-ți lăsa copiii nesupravegheați sau în grija unor persoane necunoscute

   

  Dacă ai fost răpit/ răpită:

  • ► Uneori răpitorii folosesc droguri pentru a ține ostaticul calm și pentru a putea să-l transporte în diverse locuri. De multe ori aceste locuri sunt schimbate regulat pentru a nu li se lua urma.

  • ► Încearcă să te calmezi și să te concentrezi pe supraviețuire

  • ► Nu te opune, fii cooperativ, nu încerca să fugi- actele de bravură pot să-ți pună viața în pericol

  • ► Răspunde calm la întrebările lor dar nu divulga informații care pot fi împotriva ta. Fii întoteauna politicos, nu lăsa emoțiile și furia să te conducă.

  • ► Nu fă afirmații prin care să le critici credința, țara, ceea ce fac etc. Nu argumenta la ordinele lor.

  • ► Poți fi acuzat că ești spion, că ai contribuit la ceva împotriva lor etc. Nu recunoaște nici una dintre aceste acuzații chiar dacă apelează la intimidare. Răspunde cât de scurt poți, nu iniția tu discuții despre acele subiecte.

  • ► Păstrează-ți speranța și credința: roagă-te, proclamă versetele pe care ți le amintești, citește Biblia dacă ți se permite, repovestește-ți în minte anumite scene încurajatoare din Biblie. Nu uita că și alți oameni ai Bibliei au fost în închisori sau fără libertate și că Dumnezeu este în control, este mai tare decât ei. Gândește-te la persoanele dragi și la mediul sigur care te așteaptă la eliberare.

  • ► Încearcă să mănânci ceea ce ți se oferă, să îți păstrezi forțele și sănătatea, chiar dacă ceea ce îți oferă nu arată așa de apetisant sau nu îți este foame

  • ► Nu te baza pe răscumpărări, nu face promisiuni fără rost în schimbul eliberării tale- majoritatea guvernelor, inclusiv cer român au legislații care prevăd că nu vor plăti răscumpărări pentru cei răpiți, acesta fiind considerată negociere cu teroriștii

  • ► Observă starea ta: ești rănit, ai urme de injectare de droguri, ești legat, te poți mișca?

  • ► Observă atent locația: dacă poți observa locurile prin care treci sau ești dus, ce fel de clădire este, dacă există geamuri sau posibilitatea să vezi afară. Ascultă zgomotele, limba, expresiile, accentele, dacă distingi nume. Deosebește mirosuri. Memorează orice informație sau observație ce pare importantă pentru a le putea dezvălui după eliberare și răpătorii să poată fi, eventual prinși. De asemenea observă dacă există căi de ieșire, intrări care pot fi forțate etc.

  • ► Observă-ți răpitorii/ răpitorul: etnie, ierarhie, numărul lor, dacă suferă de probleme mentale, programul, obiceiurile, dacă sunt sau nu înarmați, dacă par să aibă pregătire militară, orice comportamente care îi face vulnerabili (beau, iau droguri, poate unii sunt mai prietenoși cu tine sau nu se înțeleg asupra modului de a cere răscumpărare, sunt neglijenți în supravegherea ta etc). Poți folosi aceste informații pentru ca oportunitate de a scăpa.

  • ► Încearcă să creezi o legătură cu răpitorii- pentru ca ei să te poată vedea ca pe o persoană reală nu ca pe un obiect de folosit sau de schimb. Dacă limba îți permite, poți discuta cu ei despre lucruri comune ca: familie, sport, hobby-uri. Ascultă cu răbdare comentariile lor, modul în care își exprimă sentimentele, frustrarea, ceea ce au ei de spus despre anumite situații politice, religioase etc, dar nu fă comentarii nici pro nici contra, nu le susține în nici un fel cauza. Dacă nu știi limba, cere-le să te învețe câteva cuvinte (pe ei sau dacă mai există alți prizonieri). Este bine să cunoști termeni generali care să te ajute să supraviețuiești (Mi-e foame, vreau la toaletă, nu mă simt bine etc). Atenție însă la cei care se arată neobișnuit de binevoitori- aceștia pot juca tipul bun si tipul rău ca să obțină informații de la tine și chiar să obțină beneficii sexuale.

  • ► Menține-ți demnitatea și nu te compromite- mulți dintre ostaticii ținuți în captură pe termen lung dezvoltă Sindromul Stockholm, o tulburare mentală născută din instinctul de supraviețuire prin care ajung să simpatizeze cu răpitorii și chiar să participe la activitățile lor teroriste, să gândească la fel ca ei. Atenție dacă dai semne de acceptare a acestora sau a ceea ce fac ei.

  • ► Când comunicarea cu ei s-a stabilit, dacă ești ținut ostatic o perioadă mai mare de timp, poți să încerci să ceri câteva lucruri de care ai nevoie: medicamente, haine groase, ziare, cărți, obiecte de igienă etc. Cere-le aceste mici favoruri normal, nu ca pe ceva ce ți se cuvine, în limitele rezonabilului. Nu te tot plânge de condiții, fii mulțumitor.

  • ► Încearcă să ții o evidență a timpului trecut, să notezi pe ceva zilele trecute. Dacă nu există ferestre sau o altă cale de a realiza diferența de zi/ noapte găsește alte semne ca: diferența de temperatură, zgomote din trafic, schimbarea gărzilor etc.

  • ► Fă-ți un program zilnic în funcție de ceea ce ți se permite să faci (curățenie, exerciții, scris, citit etc). Dacă mișcarea îți este foarte mult limitată, fă mișcări pe loc care să îți păstreze mușchii tonifiați. Încearcă să te relaxezi, să ceri pacea Domnului care întrece orice pricepere peste mintea și situația ta.

  • ► Ai răbdare și îndelungă răbdare deoarece negocierile cu privire la eliberarea ta pot dura foarte mult. De reținut că majoritatea cazurilor de răpire au un final fericit, persoanele se întorc cu bine în țara lor. Unii sunt chiar eliberați după o vreme, dacă răpitorii realizează că nu pot avea avantaje din răpirea lor sau dacă se tem să nu fie prinși.

  • ► Folosește oportunitățile de a comunica cuiva locația ta, că ești ostatic sau oportunitatea de a scăpa, dar nu risca inutil, doar dacă ești sigur de reușită.

  • ► Dacă nu îți mai dau mâncare, sau brusc își schimbă atitudinea față de tine, sunt agitați, în alertă, îți vorbesc sau te tratează dintr-o dată mai violent, acestea pot fi semne că ceva s-a întâmplat și că pot încerca să scape de tine. Încearcă atunci să evadezi.

  • ► Dacă reușești să scapi, mergi la o secție de poliție sau la ambasadă și apoi încearcă să comunici cu cei din familie sau cu cei responsabili de tine.

    

  Dacă auzi focuri de armă sau se întreprinde o încercare de a fi salvat:

  • - nu alerga, nu risca să fii prins în bătaia focului în confuzia care se crează atunci

  • - nu fă mișcări care pot fi greșit interpretate ca ostile

  • - culcă-te la pământ sau lipește-te de un perete și așteaptă

  • - așteaptă instrucțiunile salvatorilor și urmează-le

   

  Răpirea crează traume serioase, mai ales când este asociată cu violențe, tortură sau abuz sexual. Vei avea poate nevoie de consiliere specializată, de rugăciune și de timp pentru a-ți reveni. Dar indiferent ce ți s-a întâmplat, nu uita că există sus un Dumnezeu al celor opresionați care te va ajuta să te vindeci, să uiți, să ierți și să îți continui viața. Ceea ce ți s-a întâmplat nu va lua cu nimic din valoarea ta în El și nici nu va însemna că te-a uitat sau că Lui nu i-a păsat de tine. 

  Dana V.

  TPM Mediaș


   

  Daca misionati intr-o zona cu o activitate seismica puternica, este bine sa cunoasteti cateva lucruri despre cum sa actionati in caz de producere a unui cutremur.


   

  Ce trebuie facut in caz de cutremur

  In timpul unui cutremur pamantul nu se va crapa in doua si nu va inghiti oameni si case. Cladirile nu se prabusesc pur si simplu. Dar e posibil sa fiti ranit de sticla sparta, de obiecte care se rastoarna sau care sunt aruncate in jur de miscarile puternice ale pamantului. Tevile de gaz se pot fisura si pot apare incendii. Cablurile de electricitate care se afla pe stalpi se pot rupe iar tevile de apa se pot sparge.

  Replicile sunt cutremure mai mici care au loc in momentul in care placile tectonice se re-aseaza intr-o noua pozitie. Replicile pot avea loc din cand in cand, dupa socul initial. Odata cu trecerea timpului ele sunt din ce in ce mai slabe.

  Desi miscarile pamantului sunt sursa majora a distrugerilor provocate de un cutremur, efectele secundare cum ar fi alunecarile de teren, inundatiile pot de asemenea cauza pierderi de vieti omenesti si distrugeri materiale importante.

  Pregatirea pentru cutremur  Nimeni nu poate prevedea sau preveni un cutremur. Cand un cutremur are loc trebuie sa fiti pregatiti sa actionati imediat.

  Pregatirea pentru un cutremur cere timp si efort. Trebuie sa va pregatiti pentru ca dvs si familia dvs sa:
  - evite ranirile si sa-i ajute pe ceilalti
  - minimizeze efectul cutremurului asupra casei dvs
  - supravietuieasca cel putin 72 de ore dupa un cutremur in casa sau la locul de munca fara ajutor din partea echipelor de urgenta

  Ce este de facut inainte de un cutremur:
  - pregatiti un plan de urgenta pentru familia si casa dvs
  - daca locuiti singur pregatiti un plan de urgenta pentru dumneavoastra care sa aiba in vedere prietenii si vecinii
  - invatati metode de prim ajutor medical, inclusiv resuscitare cardio-pulmonara
  - aflati care sunt locurile cele mai sigure in casa dvs in caz de cutremur si exersati refugierea dvs in acele zone

  Locuri sigure: sub mese sau birouri grele; pe holuri; in coltul camerelor; langa stalpii de rezistenta.

  Locuri periculoase: langa ferestre sau oglinzi; langa obiecte grele ce ar putea sa cada; bucataria; usile, unde socul poate provoca usile sa va loveasca.

  Sansele de supravietuire sunt mai mari daca va faceti un astfel de plan impreuna cu familia. Incepeti sa discutati de ce s-ar putea intampla si ce trebuie facut acasa, la scoala sau la locul de munca in caz de cutremur. Pregatiti o lista cu ceea ce trebuie sa faceti pentru a va pregati pentru o situatie de urgenta.

  Pregatiti-va casa: mergeti prin casa si imaginati-va ce ar putea sa se intample in cazul unui cutremur violent.

  - Invatati membrii familiei cum sa inchida conductele principale de apa si cum sa opreasca electricitatea.
  - puneti etichete care sa arate pozitiile de Deschis / Inchis, Pornit / Oprit la conductele de apa, gaz, intrerupatoarele principale de electricitate.
  - ancorati bine boilerele si orice alte aparate care prin cadere sau miscare ar putea rupe tevi de gaz sau apa.
  - ancorati bine piesele grele de mobilier
  - nu agatati tablouri sau oglinzi grele deasupra paturilor.

  Asigurati-va casa sau apartamentul pentru eventualitatea unor distrugeri provocate de cutremur.

  Pregatiti-va un kit de urgenta

  Impachetati proviziire de urgenta afisate mai jos in pungi de platic sau cutii rezistente de plastic si plasati-le in locuri sigure din casa: in debara, sub o scara. Trebuie sa fie usor de transportat, sa puteti sa le luati cu dvs.

  Pregatiti un pachet de urgenta in masina in cazul in care va trebui sa evacuati locuinta si nu va veti mai putea intoarce.

  Aceste provizii trebuie sa fie sufieciente pentru supravietuirea dvs timp de 3 zile.

  Apa este esentiala pentru supravietuire. Stocati cel putin 4 litri de apa / persoana / zi. Cea mai buna este apa plata imbuteliata in sticle mici de plastic. Puneti-le intr-un loc racoros, la intuneric. Notati pe eticheta data cumpararii. Inlocuiti proviziile de apa la fiecare 6 luni. Daca aveti animale de companie pregatiti apa si pentru acestea (aproximativ 30 mililitri de apa / kg / zi).

  In cazul in care dupa cutremur veti avea acces la apa din alta surse, fierbeti apa timp de minim 10 minute si apoi dupa racire pputeti sa o consumati in siguranta.

  In cazul in care sunteti blocat in toalete sau in baie iar reteaua de apa nu functioneaza, puteti folosi pentru baut apa care se afla in boilere sau in rezervoarele de apa de deasupra toaletelor.

  Mancarea

  Alegeti mancare care nu trebuie pastrata in frigider, care nu trebuie gatita sau preparata, care este usor de transportat. Alegeti mancare care poate fi mancata de toata familia. Iata cele mai bune exemple:
  - conserve de mancare preparata: fasole fiarta, mazare, peste, carne, fructe, vegetale, cereale, bomboane.
  - - lapte pasteurizat, sucuri, cafea, ceai (imbuteliate)
  - zahar, sare, piper, ness
  - nu uitati de furculite, cutite, linguri
  - mancare speciala pentru copii sau pentru persoane care necesita un regim special (diabetici)

  Daca aveti animale de companie nu uitati sa puneti deoparte mancare si pentru acestea.

  Pastrati un deschizator de conserve exact in loculo unde ati depozitat conservele.

  Imbracamintea

  Trebuie sa aveti pregatit cate un schimb de incaltaminte si imbracaminte / persoana. Pulover, tricou cu maneca lunga, tricou cu manca scurta, pantaloni rezistenti, sapca sau caciula, imbracaminte de ploaie, adidasi sau bocanci rezistenti la apa, manusi de protectie.

  Un sac de dormit sau 2 paturi calduroase sunt necesare pentru fiecare persoana.

  Kit-ul de prim ajutor

  - pastrati cate un kit de prim-ajutor in casa si in masina.
  - medicamente: analgezice, antiseptice
  - notati pe o foaie de hartie medicamentele necesare fiecarei persoane din familie si pregatiti provizii din aceste medicamente

  Alte provizii necesare:

  - radio cu baterii AM/FM si baterii de rezerva (inlocuiti bateriile de rezerva la fiecare 12 luni)
  - lumanari
  - lanterne si baterii de rezerva (1 lanterna / persoana). Pastrati-le langa pat, in masina si la locul de munca (impreuna cu baterii de rezerva).
  - ciocan, cuie, chibrite, sfoara, banda adeziva, pix, marker, carnetel, briceag, fluier (3 fluieraturi scurte este semnalul pentru ajutor)

  -incaltamintea trebuie sa fie rezistenta la sticla sparta si moloz

  - hartie igienica, servetele umede, sapun lichid
  - sapun, sampon, deodorant, pasta de dinti, periuta de dinti
  - saci de plastic
  - carti de joc, carti de lectura, jocuri - pentru intreaga familie
  - carti de colorat, creioane, jucarii, hartie, etc. pentru copii

  Actele familiei

  - testamente, polite de asigurare, contracte, actiuni
  - pasaportul, actele de identitate, carnetul de sanatate
  - bani lichizi, monezi
  - actele conturilor din banci
  - numere de telefon importante
  - certificate de nastere, de casatorie, etc

  Aceste acte trebuie sa fie depozitate in pungi de plastic care se inchid ermetic.

  Creati un plan de urgenta pentru familia dumneavoastra:

  - asigurati-va ca fiecare membru al familiei stie ce sa faca acasa, la scoala sau daca seismul are loc cand membrii familiei sunt separati unul de celalalt.
  - vorbiti cu un prieten din afara localitatii sa fie persoana de contact in cazul unui cutremur. Membrii familiei vor putea tine legatura telefonic cu acesta si vor putea comunica intre ei in acest fel in cazul in care sunt separati. De obicei in timpul / dupa un cutremur, legaturile telefonice interurbane sunt mai stabile decat cele locale.
  - stabiliti un loc de intalnire in cazul in care v-ar fi imposibil sa ajungeti acasa.

  Cum sa va protejati in timpul unui cutremur daca va aflati...  A. Intr-o cladire:
  - Stati pe loc. Nu fugiti afara.
  - Intrati sub o masa grea sau un birou sau orice alt obiect de mobilier de care va puteti tine. Daca sunteti pe un hol ghemuiti-va si proptiti-va de un perete de interior.
  - Evitati usile. Din cauza miscarilor usile se pot tranti si pot sa va raneasca
  - Protejati-va fata si capul
  - plecati de langa ferestre, usi de sticla, oglinde, sobe, biblioteci, mobilier inalt
  - daca sunteti intr-un scaun cu rotile blocati rotile si acoperiti-va capul si ceafa cu mainile
  - nu folositi liftul. Daca va aflati intr-un lift in timp ce incepe un cutremur apasati butonul de oprire si apoi butonul celui mai apropiat etaj. Iesiti din lift cat de repede puteti.

  B. Afara:
  - stati pe loc. Incercati sa va duceti spre o zona mai sigura departe de ferestre, cladiri, stalpi de electricitate sau de telefon

  C. Intr-un vehicul:
  - Incercati sa trageti pe dreapta intr-un loc sigur. Nu blocati soseaua. Feriti-va de poduri, tunele si cladiri. Stati in vehicul.

  D. Intr-un loc public aglomerat
  - retrageti-va intr-un loc unde sa nu fie imbulzeala. Daca va aflati intr-un centru de magazine (Mall) intrati in cel mai apropiat magazin.

  E. La scoala:
  - Intrati sub banca si agatati-va de piciorul acesteia. Nu stati cu fata spre geam.

  F. In autobuz:
  Stati pe scaun pana la oprirea acestuia.

  Dupa cutremur major:


  - verificati daca sunteti ranit sau daca sunt raniti in zona. Administrati primul ajutor.
  - Nu folositi telefonul decat daca vreti sa anuntati o urgenta majora.
  - imbracati-va in haine rezistente care sa va protejeze de moloz sau de geamuri sparte.

  - contactati ambasada romana si anuntati starea dvs
  - verificati casa pentru a vedea daca are distrugeri. Daca dvs considerati ca locuinta nu este sigura, iesiti si nu mai intrati inauntru.
  - nu aprindeti chibrite, nu folositi intrerupatoare pana cand nu va asigurati ca nu sunt scurgeri de gaze. Folositi lanterne si nu inchideti robinetele principale de la tevi decat daca sunt avarii la acestea.
  - daca aveti apa la robinet imediat dupa cutremur, umpleti cu apa cada de baie si orice alte recipiente.
  - Ascultati la radio anunturile oficiale.
  - nu folositi vehiculul decat in caz de urgenta majora. Pastrati drumurile libere pentru ambulante si pompieri.
  - daca sunteti in masina iar in jurul acesteia au cazut cabluri de electricitate de pe stalpi, nu coborati din masina. Asteptati sa fiti salvat.
  - stati la 10 m distanta de cablurile cazute de pe stalpi.
  - daca aveti animale de companie cautati-le si asigurati-va ca nu sunt ranite.

  sursa http://www.cutremur.net/p/ce-trebuie-facut-in-caz-de-cutremur.html

  © 2015 Resurse pentru misiune