IN MISIUNE

  Situații de risc - răpire


  Este puțin probabil să ți se întâmple acest lucru dar este bine, ca și străini în țări care nu sunt întotdeauna prietenoase, să cunoaștem niște lucruri înainte de a ni se întâmpla.

  Prevenirea situațiilor care te pot pune în pericolul de a fi răpit:

  • ♦ lucrează în echipă, încearcă să ai pe cineva care știe despre tine și programul tău și poate sesiza imediat dispariția ta

  • ♦ evită prieteniile cu localnici care devin insistenți să știe despre ceea ce faci tu acolo, din ce fel de țară vii, care este situația ta financiară, cum și unde locuiești și alte date personale

  • ♦ când mergi pe stradă fii atent/ă la ce se întâmplă în jurul tău (evită să mergi cu căștile în urechi sau vorbind la telefon). Dacă te simți amenințat/ă, urmărit/ă, sesizează asta cuiva imediat.

  • ♦ dacă te afli în misiune pe termen scurt cu grupul, nu părăsi grupul fără să anunți, evitați ieșirile după ce se înnoptează.

  • ♦ nu merge în zone izolate, în care sunt conflicte armate și alte riscuri care pot fi evitate

  • ♦ nu purta pașaportul și alte acte cu tine decât dacă este absolut necesar

  • ♦ nu invita în casă persoane necunoscute, nu da numărul de telefon, adresa decât la persoane cu care lucrezi sau le cunoști mai demult

  • ♦ chiar dacă este mai scump, caută să locuiești în zone care îți pot oferi un minim de securitate (locuri care au paznic, care au gratii și încuietori bune, în care mai locuiesc și alți străini, care nu sunt cunoscute ca zone de risc etc)

  • ♦ învață mai multe drumuri spre locurile în care mergi frecvent (birou, loc de lucrare), mai ales dacă le străbați pe jos. Astfel vei evita ca cineva să îți anticipeze programul zilnic și să își facă planuri

  • ♦ poartă cu tine spray paralizant, învață niște tehnici simple de apărare – dacă atacatorul tău este neînarmat și are poate intenții de abuz sexual, apără-te folosind orice îți e la îndemână ca să scapi (tocul de la pantof, o cheie pe care o ai în buzunar să îl zgârâi cu ea la mâini sau ochi, pietre, cărămăzi, orice alt obiect din jurul tău)

  • ♦ încearcă să fugi în locuri publice, să ceri ajutorul localnicilor. Majoritatea sunt săritori mai ales când este vorba de femei, copii atacați. Învață la plecarea spre noi destinații cum se spune AJUTOR! în limba locală. Intră în scara unui bloc sau dacă nu poți vorbi, apucă un trecător de mânecă, fă orice să atragi atenția.

  • ♦ în mometul când ești atacat uită-te în jur după bancomate, firme de bănci sau alte clădiri oficiale care au camere de luat vederi, la orice arată ca o cameră video și poți să le spui ceva de genul: Aceea este o cameră video, sper că realizezi că o să fii prins imediat cu dovada asta.

  • ♦ stabilește cu biserica/ organizația ta de trimitere proceduri pentru astfel de situații (pe cine să anunțe, cum se va proceda în caz de dispariție, ce se va face dacă răpitorii cer răscumpărare etc)

  • ♦ salvează-ți pe telefon numere de poliție/ ambasada română în acea țară și orice alt număr poți contacta în situații de urgență dacă poți folosi telefonul

  • ♦ nu-ți lăsa copiii nesupravegheați sau în grija unor persoane necunoscute

   

  Dacă ai fost răpit/ răpită:

  • ► Uneori răpitorii folosesc droguri pentru a ține ostaticul calm și pentru a putea să-l transporte în diverse locuri. De multe ori aceste locuri sunt schimbate regulat pentru a nu li se lua urma.

  • ► Încearcă să te calmezi și să te concentrezi pe supraviețuire

  • ► Nu te opune, fii cooperativ, nu încerca să fugi- actele de bravură pot să-ți pună viața în pericol

  • ► Răspunde calm la întrebările lor dar nu divulga informații care pot fi împotriva ta. Fii întoteauna politicos, nu lăsa emoțiile și furia să te conducă.

  • ► Nu fă afirmații prin care să le critici credința, țara, ceea ce fac etc. Nu argumenta la ordinele lor.

  • ► Poți fi acuzat că ești spion, că ai contribuit la ceva împotriva lor etc. Nu recunoaște nici una dintre aceste acuzații chiar dacă apelează la intimidare. Răspunde cât de scurt poți, nu iniția tu discuții despre acele subiecte.

  • ► Păstrează-ți speranța și credința: roagă-te, proclamă versetele pe care ți le amintești, citește Biblia dacă ți se permite, repovestește-ți în minte anumite scene încurajatoare din Biblie. Nu uita că și alți oameni ai Bibliei au fost în închisori sau fără libertate și că Dumnezeu este în control, este mai tare decât ei. Gândește-te la persoanele dragi și la mediul sigur care te așteaptă la eliberare.

  • ► Încearcă să mănânci ceea ce ți se oferă, să îți păstrezi forțele și sănătatea, chiar dacă ceea ce îți oferă nu arată așa de apetisant sau nu îți este foame

  • ► Nu te baza pe răscumpărări, nu face promisiuni fără rost în schimbul eliberării tale- majoritatea guvernelor, inclusiv cer român au legislații care prevăd că nu vor plăti răscumpărări pentru cei răpiți, acesta fiind considerată negociere cu teroriștii

  • ► Observă starea ta: ești rănit, ai urme de injectare de droguri, ești legat, te poți mișca?

  • ► Observă atent locația: dacă poți observa locurile prin care treci sau ești dus, ce fel de clădire este, dacă există geamuri sau posibilitatea să vezi afară. Ascultă zgomotele, limba, expresiile, accentele, dacă distingi nume. Deosebește mirosuri. Memorează orice informație sau observație ce pare importantă pentru a le putea dezvălui după eliberare și răpătorii să poată fi, eventual prinși. De asemenea observă dacă există căi de ieșire, intrări care pot fi forțate etc.

  • ► Observă-ți răpitorii/ răpitorul: etnie, ierarhie, numărul lor, dacă suferă de probleme mentale, programul, obiceiurile, dacă sunt sau nu înarmați, dacă par să aibă pregătire militară, orice comportamente care îi face vulnerabili (beau, iau droguri, poate unii sunt mai prietenoși cu tine sau nu se înțeleg asupra modului de a cere răscumpărare, sunt neglijenți în supravegherea ta etc). Poți folosi aceste informații pentru ca oportunitate de a scăpa.

  • ► Încearcă să creezi o legătură cu răpitorii- pentru ca ei să te poată vedea ca pe o persoană reală nu ca pe un obiect de folosit sau de schimb. Dacă limba îți permite, poți discuta cu ei despre lucruri comune ca: familie, sport, hobby-uri. Ascultă cu răbdare comentariile lor, modul în care își exprimă sentimentele, frustrarea, ceea ce au ei de spus despre anumite situații politice, religioase etc, dar nu fă comentarii nici pro nici contra, nu le susține în nici un fel cauza. Dacă nu știi limba, cere-le să te învețe câteva cuvinte (pe ei sau dacă mai există alți prizonieri). Este bine să cunoști termeni generali care să te ajute să supraviețuiești (Mi-e foame, vreau la toaletă, nu mă simt bine etc). Atenție însă la cei care se arată neobișnuit de binevoitori- aceștia pot juca tipul bun si tipul rău ca să obțină informații de la tine și chiar să obțină beneficii sexuale.

  • ► Menține-ți demnitatea și nu te compromite- mulți dintre ostaticii ținuți în captură pe termen lung dezvoltă Sindromul Stockholm, o tulburare mentală născută din instinctul de supraviețuire prin care ajung să simpatizeze cu răpitorii și chiar să participe la activitățile lor teroriste, să gândească la fel ca ei. Atenție dacă dai semne de acceptare a acestora sau a ceea ce fac ei.

  • ► Când comunicarea cu ei s-a stabilit, dacă ești ținut ostatic o perioadă mai mare de timp, poți să încerci să ceri câteva lucruri de care ai nevoie: medicamente, haine groase, ziare, cărți, obiecte de igienă etc. Cere-le aceste mici favoruri normal, nu ca pe ceva ce ți se cuvine, în limitele rezonabilului. Nu te tot plânge de condiții, fii mulțumitor.

  • ► Încearcă să ții o evidență a timpului trecut, să notezi pe ceva zilele trecute. Dacă nu există ferestre sau o altă cale de a realiza diferența de zi/ noapte găsește alte semne ca: diferența de temperatură, zgomote din trafic, schimbarea gărzilor etc.

  • ► Fă-ți un program zilnic în funcție de ceea ce ți se permite să faci (curățenie, exerciții, scris, citit etc). Dacă mișcarea îți este foarte mult limitată, fă mișcări pe loc care să îți păstreze mușchii tonifiați. Încearcă să te relaxezi, să ceri pacea Domnului care întrece orice pricepere peste mintea și situația ta.

  • ► Ai răbdare și îndelungă răbdare deoarece negocierile cu privire la eliberarea ta pot dura foarte mult. De reținut că majoritatea cazurilor de răpire au un final fericit, persoanele se întorc cu bine în țara lor. Unii sunt chiar eliberați după o vreme, dacă răpitorii realizează că nu pot avea avantaje din răpirea lor sau dacă se tem să nu fie prinși.

  • ► Folosește oportunitățile de a comunica cuiva locația ta, că ești ostatic sau oportunitatea de a scăpa, dar nu risca inutil, doar dacă ești sigur de reușită.

  • ► Dacă nu îți mai dau mâncare, sau brusc își schimbă atitudinea față de tine, sunt agitați, în alertă, îți vorbesc sau te tratează dintr-o dată mai violent, acestea pot fi semne că ceva s-a întâmplat și că pot încerca să scape de tine. Încearcă atunci să evadezi.

  • ► Dacă reușești să scapi, mergi la o secție de poliție sau la ambasadă și apoi încearcă să comunici cu cei din familie sau cu cei responsabili de tine.

    

  Dacă auzi focuri de armă sau se întreprinde o încercare de a fi salvat:

  • - nu alerga, nu risca să fii prins în bătaia focului în confuzia care se crează atunci

  • - nu fă mișcări care pot fi greșit interpretate ca ostile

  • - culcă-te la pământ sau lipește-te de un perete și așteaptă

  • - așteaptă instrucțiunile salvatorilor și urmează-le

   

  Răpirea crează traume serioase, mai ales când este asociată cu violențe, tortură sau abuz sexual. Vei avea poate nevoie de consiliere specializată, de rugăciune și de timp pentru a-ți reveni. Dar indiferent ce ți s-a întâmplat, nu uita că există sus un Dumnezeu al celor opresionați care te va ajuta să te vindeci, să uiți, să ierți și să îți continui viața. Ceea ce ți s-a întâmplat nu va lua cu nimic din valoarea ta în El și nici nu va însemna că te-a uitat sau că Lui nu i-a păsat de tine. 

  Dana V.

  TPM Mediaș


   

  © 2015 Resurse pentru misiune