IN MISIUNE


  1. Administrază cu credincioșie ceea ce îți încredințează Domnul

  Am dat multe exemple în articolul Cum spune biblia să ne raportăm la bani sau averi despre ce înseamnă să nu fii un bun administrator, așadar puteți  folosi reversul. 

  Puteți învăța despre administrare și din următoarea mărturie:

  Mă pregăteam să conduc o echipă a Școlii Biblice în misiune în Japonia. Din păcate, fondurile mele erau departe de suma necesară călătoriei. Deși am făcut tot ce ținea de mine, am primit doar 200$. Mai mult, când mă rugam simțeam o pace și o confirmare să nu mă duc ci să fiu un bun administrator a ceea ce am primit. Am mers atunci la biroul de finanțe al bazei mele de misiune și am aflat că aveam niște datorii la cazare acolo de 185$. Le-am plătit și am așteptat ca Domnul să îmi călăuzească următorii pași. În câteva zile am primit alți 600$, suma exact necesară să merg nu în Japonia ci într-o țară vecină, tot cu o echipă din acea școală. 
  În timp ce Dumnezeu ne iubește împlinindu-ne dorințele noastre, El nu ne va asculta cererile atunci când acestea pot fi dăunătoare pentru noi înșine, sau atunci când acest lucru ar fi iresponsabil. Dumnezeu mi-a dat fondurile necasare dar s-a asigurat că am fost responsabil financiar, că mi-am plătit datoriile, ca apoi să am și o oportunitate minunata de misiune unde a crezut El că este mai bine. Ben M.

  2. Renunță la drepturile tale, dă-i-le Domnului 

  Avem multe drepturi care ni se par legitime, esențiale pentru viață: mâncare, haine, acoperiș, siguranța unui venit lunar, libertate, reputație, familie, prieteni, sănătate, căsătorie etc. Dumnezeu ne cere să renunțăm la ele. Păi nu facem asta când plecăm în misiune? veți întreba. De fapt putem simplu să renunțăm poate la ceva locuri și persoane familiare dar la nimic altceva. Vrem să fim în lucrare dar să avem aceleași lucruri ca acasă, să nu suferim deloc, să avem control total. 
  Dorința de a avea un control asupra finanțelor am observat că este cel mai mare dușman al românilor care vor să meargă în misiune, mai ales a băieților care nu pot trece ușor peste logică. A trăi prin credință te aruncă într-un hău la polul opus, trebuie să pleci poate de la a avea niște bani în mână la finalul lunii la a avea un mare semn de întrebare. Nu este simplu, unii pleacă doar dacă au promisiunile ferme ale unei biserici sau Agenții. Dar ni se cere ca și condiție a binecuvântării (inclusiv financiare) să renunțăm la toate aceste drepturi. 

  Mat 10:37-39  Cine iubeşte pe tată, ori pe mamă, mai mult decît pe Mine, nu este vrednic de Mine; şi cine iubeşte pe fiu ori pe fiică mai mult decît pe Mine, nu este vrednic de Mine. Cine nu-şi ia crucea lui, şi nu vine după Mine, nu este vrednic de Mine. Cine îşi va păstra viaţa, o va pierde; şi cine îşi va pierde viaţa, pentru Mine, o va cîştiga. 

  În mod surprinzător Isus vorbește chiar și despre renunțarea la viață pentru a o câștiga. Și pe vremea aceea dar și acum în unele din culturi, aceasta nu este o simplă figură de stil.
  Într-un pasaj similar, lepădarea de sine și luarea crucii personale, este prezentată ca un proces zilnic, nu ca pe ceva ce se întâmplă la plecare. 

  Luc 9:23  Apoi a zis tuturor: „Dacă voeşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea în fiecare zi, şi să Mă urmeze. 

  Nu putem păși prin credință în misiune și să continuăm să avem control asupra a tot ce se întâmplă cu noi. Lucruri bune sau rele ni se pot întâmpla. Putem fi martori la minuni nemaivăzute dar și la tragedii, sunt în aceeași cutie. 

  În 1999 în India, tatăl (Dr. Graham Stuart Staines ) și doi dintre copiii unei familii de misionari australieni au fost omorâți de extremiști hinduși. Lucraseră printre leproși și săraci 34 de ani. Nu a fost ușor pentru soția și fiica în viață dar acestea au rămas să misioneze în India încă mulți ani. Mai mult, au mers la închisoare să ierte ucigașii și să se roage pentru ei. Evenimentul a fost transmis pe toate posturile TV locale și mulți oameni au crezut în Hristos datorită gestului lor. În 2005 au primit de la Guvernul Indian Padma Shree, cel mai înaltă distincție civilă, pentru contribuția avută în mijlocul leproșilor din India. 
   
  Sunt lucruri în viața ta la care nu ai renunțat încă? Care îți sunt temerile și îngrijorările zilnice? Ce te oprește? Ce folosește Satan împotriva ta? Teama că nu o să ai bani? Teama că familia sau viața îți vor fi în pericol? Teama că nu o să găsești un partener care să-ți împărtășească chemarea? Te simți rușinat de ce vor crede alții despre alegerea ta sau când le soliciți ajutorul? Frica de boli, de singurătate? Nu te opri, Tatăl nostru știe de ce vei avea nevoie- Mat 6:32

  Dacă ești deja în misiune este imposibil să nu fi experimentat măcar o dată astfel de temeri și de îngrijorări pentru drepturile tale . Dar mâine este o altă zi, le poți lăsa iarăși în brațele Lui și merge mai departe. 

   

  3. Roagă-te, cere, ascultă 

  Pro 16:3  3. Încredinţează-ţi lucrările în mâna Domnului şi îţi vor izbuti planurile. 

  Sunt multe versetele despre insistența în rugăciune, despre a cere ceea ce ai nevoie de la Dumnezeu. Am vorbit mai sus despre rugăciuni făcute fără credință sau având o înțelegere greșită a caracterului lui Dumnezeu. Evaluează periodic ceea ce crezi când te rogi. La ce anume nu ai primit răspuns? Care îți sunt motivațiile reale ale cererii? Este o cere legitimă, e ceva absolut necesar să primești, sau ascunde alte dorințe în spate? 

  Lasă-l pe Domnul să te ucenicească în domeniul credinței pentru finanțe și nevoile personale. Permite-i să lucreze la credința ta, testează-i mereu generozitatea. 
  Cere-i lucruri mari, nu doar pe cele posibile. 
  Când te rogi nu spune doar vorbe, oprește-te și ascultă-L. Va găsi o metodă să te călăuzescă în rugăciune sau să îți dea o idee, un răspuns. Acceptă că și Așteaptă sau Nu este un răspuns. 

  Un coleg misionar a ajuns cu soția lui la urgențe și acolo i s-a spus că are nevoie imediat de o operație. Cum era foarte scump, a scris bisericii și prietenilor din țară dar o săptămână a trecut și nu a primit nici jumătate din banii necesari. Bărbatul era disperat și în dimineața aceea nu a mai mers la spital ci a stat să se roage. A plâns cu amar, revoltat pe cei pe care îi credea el insensibili la nevoile lor, revoltat pe Dumnezeu chiar că nu le asigură ceva atât de important. Apoi inexplicabil s-a liniștit și a simțit că Domnul îi spune că El e în control. Imediat a primit un telefon d ela spital. I se oprise aproape respirația la teama că ce e mai rău s-ar fi putut întâmpla cu soția lui. Dar era chiar ea și îi spunea că se simte mult mai bine și că medicii i-au spus că nu își pot explica dar că se va rezolva cu un simplu tratament. Ce nu știa fratele misionar era că un lanț de rugăciune neîntreruptă se făcuse pentru ei în țară și multe biserici se înrolaseră pentru asta. 
  Nu au primit răspunsul așteptat dar sigur un răspuns minunat. 

  Efes 3:20 Iar a Celui ce, prin puterea care lucrează în noi, poate să facă nespus mai mult decât cerem sau gândim noi

  Iată o altă mărturie în acest sens:

  După școala mea de misiune trebuia să mergem  să facem practică în India și Nepal pentru o lună. Cum suma pe care o mai aveam des trâns era foarte mare, am scris la prieteni și la biserica mea dar ceea ce am primit nu acoperea nici costul biletului de avion. Nu mai aveam nici o idee ce aș putea să fac. Într-o noapte am visat că voi primi niște bani în aeroport de la cineva necunoscut. Nu am știut ce să cred... mi se părea cel mai imposibil lucru. 
  Înainte de misiune am mers pentru câteva zile acasă într-o scurtă vizită. Acolo am mai primit de la rude și din biserică câte 10, 20$ dar în total nu depășeau nici 100$. Dar părinții mi-au făcut un dar să mă întorc la școală cu avionul local și să evit astfel istovitoarele ore cu trenul. Am plecat și în avion mi-am scos biblia și caietele să pregătesc niște mărturii pentru misiune. Deodată cineva s-a oprit în dreptul meu, o stewardesa. M-a întrebat ce fac și i-am povestit scurt despre misiunea mea. M-a încurajat și asta a fost tot. Când îmi așteptam jos bagajele, am revăzut-o. Mi-a dat mâna și un plic. Foarte surprinsă l-am desfăcut mai târziu și erau 200$. De la o persoană total necunoscută, într-un aeroport exact ca în vis! Mi se părea că astfel de miracole se pot întâmpla doar acelor mari misionari din cărțile pe care le citeam. 
  Și, surpriză! Cu o zi înainte de misiune un donator necunoscut mi-a donat restul de bani necesariși am putut pleca.  Kenzie K

   

  4.Fii generos 

  A trăi prin credință nu este un motiv să devii egoist și închis la nevoile celorlalți. Suntem pe câmpul de misiune ca răspuns la nevoile națiunilor de a afla despre Dumnezeu. Celelalte nevoi ale lor nu se exclud deși nu vom putea niciodată să le rezolvăm pe toate. 
  Fii generos pentru că  că avem un Dumnezeu generos – acesta este unul din atributele Sale (Ioan 3.16 iubit atât de mult încât a dat). Uită-te la generozitatea lui Isus în a da El însuși: face minuni,  vindecă, iartă, nu a separat predicarea de a hrăni pe cei în nevoi. El își găsește plăcerea în a fi generos, nu ne acuză pentru că cerem. Ca și creștini trebuie să ne ne purtăm după modelul Celui care ne conduce, să fim imitatori ai Lui. Am primit fără plată, fără plată să dăm.

  Dacă îl poți auzi pe Dumnezeu și te călăuzește, sigur îți va cere să-i ajuți pe alții. Uneori îți poate cere lucruri care par absurde, ilogice ca în acest exemplu:

  O colegă misionară în România, provenea dintr-o țară săracă din fosta Uniune Societică. Ea a participat cu noi la o conferință de misiune. Acolo cineva a prezentat o nevoie din lucrare și s-a făcut o colectă. Această fată mai avea puțini bani, nici măcar deajuns pentru biletul de tren înapoi. Dar când s-a rugat a simțit cum Domnul o îndeamnă să dea toți acei bani la colectă. Nu i-a fost ușor dar a ascultat. S-a întors la banca ei în liniște, fără să înțeleagă de ce i s-a cerut asta și gândindu-se că trebuie să împrumute de undeva banii de bilet. După puțin timp, la finalul sesiunii de conferință o tânără din biserica respectivă s-a apropiat de colega mea și i-a spus că avea a vrut să dea niște bani la colectă dar nu știe de ce dar Domnul i-a spus să meargă la ea să-i dea. Printre lacrimi această fată curajoasă a privit spre ceea ce primise: era de 3 ori suma pe care o dăruise doar cu 15 minute înainte, deajuns pentru bilet, masa de prânz și alte cheltuieli de întoarcere. 

  Astfel de experințe îmi arată că Domnul este în control și că atunci când îl ascultăm și dăruim eliberăm binecuvântările Lui peste noi.

  Am mai avut experiențe când am văzut că Dumnezeu știe mai bine și câți bani am eu în portofel. Tot la o colectă, am primit în gând o sumă dar ce văzusem eu în portofel în dimineața aceea era doar niște mărunțiș. Am argumentat că nu am de unde dar gândul stăruitor că suma aia trebuie s-o dau m-a făcut să-mi răstorn monedele și bancnotele în poală să număr. Surprinzător am calculat exact suma aceea mare formată din mărunțiș, nici un leu mai mult sau mai puțin. 

  Prin generozitate îți cucerești lăcomia și fricile personale. Ar trebui să fie un stil de viață pentru toți creștinii. 
  O familie tânără de creștini au hotărât să sprijine un financiar un misionar deși au decis asta cu teamă, nu câștigau prea mult din afacerea lor. După câteva luni au scris misionarului: Nu știm ce se întâmplă dar de când îți trimitem bani, suntem mult mai binecuvântați. Câștigăm mai mult, parcă ni se înmulțesc banii, nu mai simțim nevoia să ne strâmtorăm. 

  Oamenii care se plâng mai mult de sărăcie am văzut că nu sunt cei fără nici un ban sau fără averi. Rudele mele au toate afaceri dar niciodată nu le aud că au destul sau că nu au datorii. Așa că eu cred în afirmația că sărăcia este o setare a minții, este frica de a nu avea și nu lipsa în sine.  Această frică ne poate paraliza când Domnul ne cere să dăruim. 
  Dăruirea îți dă bucurie, eliberare, de aceea există mulți necreștini care dăruiesc pentru diverse cauze. 
  Ne place să spunem mărturii despre cum am primit lucruri și cum a lucrat Domnul, puțini spun despre cum au dat. Dar a da este a-ți pune încrederea în Cel care îți poate da toate lucrurile inclusiv resurse să ajuți pe alții. Nu-ți va cere să rezolvi problemele tuturor din țara unde misionezi dar, dacă simți îndemnul lui să dăruiești, ascultă-l și supune-te! Nu uita că prin ascultarea altora trăim și noi în lucrare. 

  Rom 8:32  El, care n'a cruţat nici chiar pe Fiul Său, ci L-a dat pentru noi toţi, cum nu ne va da fără plată, împreună cu El, toate lucrurile? 

  Luk 6:38  Daţi, şi vi se va da; ba încă, vi se va turna în sîn o măsură bună, îndesată, clătinată, care se va vărsa pe deasupra. Căci cu ce măsură veţi măsura, cu aceea vi se va măsura.” 

  Poate nu ai fonduri destule pentru că nu dăruiești, nu te-ai eliberat încă de fricile tale.

   

  5. Respectă zeciuiala

  Eram invitată la niște prieteni misionari. Băiețelul lui tocmai se lăuda cu un borcan cu mărunțiș  pe care îi strângea pentru o jucărie. Noi am glumit că trebuie să ne dea nouă zeciuiala lui din acei bani pentru misiune. Copilul nu a argumentat nimic ci s-a retras într-un colț și a rămas acolo numărând și tot aranjând bănuții. Puțin mai târziu a venit cu câteva teancuri mici de monede, cât a crezut un copil care abia învăța să numere că însemna 10%. Ni-i dăruia pentru lucrare. Am realizat că ceea ce el făcea nu era întâmplător ci o practică pe care o văzuse mereu la părinții săi. Din această cauză, a dărui o parte din ce avea Domnului, i se părea cel mai natural lucru din lume. 

  A fi misionar și a trăi din donații nu presupune că suntem scutiți de a plăti zeciuiala din tot ce primim. Nu este un salariu cu notă de plată dar este ceea ce ne întreține. Și Leviții plăteau zeciuială din zeciuielile care le erau dăruite. 

  Num 18:26  „Să vorbeşti Leviţilor, şi să le spui: „Cînd veţi primi de la copiii lui Israel zeciuiala pe care v'o dau din partea lor, ca moştenire a voastră, să luaţi întîi din ea un dar pentru Domnul, şi anume: a zecea parte din zeciuială; 

  Biblia spune că a nu da zeciuială înseamnă să-l înșeli pe Dumnezeu și asta atrage lipsa binecuvântărilor personale și financiare. 

  Mal 3:8  Se cade să înşele un om pe Dumnezeu, cum Mă înşelaţi voi?” Dar voi întrebaţi: „Cu ce Te-am înşelat?” Cu zeciuielile şi darurile de mîncare.

  Dând cel puțin 10% din tot ce primim, presupune că îi dăm Domnului slavă și recunoaștem că tot ceea ce avem este posesia sa.  

   

  6.Nu te îngrijora

  Versete ca 1Pe 5:7  Şi aruncaţi asupra Lui toate îngrijorările voastre, căci El însuş îngrijeşte de voi.  sau cele în care Isus ne îndeamnă să privim la păsări și flori, la modul în care Dumnezeu este în controlul a toate, ni se par arhicunoscute. Poate sunt subiectele noastre preferate de predici în misiune. Dar le credem cu adevărat? Chiar și când avem contul gol, când vine ziua de chirie și suporterii par toți deodată că au probleme personale? Când avem o nevoie urgentă pentru lucrare și nu primim de nicăieri nici un răspuns de sprijin? 
  Ne încredem cu adevărat în JEHOVA-IRE, (Domnul care poartă de grijă) și pentru nevoi mici și pentru nevoi mari?  Și pentru lucruri posibile și pentru imposibile? Și pentru noi și pentru familia, lucrarea noastră? Dacă ne aste greu să facem asta, ce fel de Dumnzeu predicăm?

  Psa 127:2  Degeaba vă sculaţi de dimineaţă şi vă culcaţi tîrziu, ca să mîncaţi o pîne cîştigată cu durere; căci prea iubiţilor Lui El le dă pîne ca în somn. 

  Trebuie să credem că atunci când am primit chemarea la misiune, am primit și binecuvântarea Domnului și promisiunea purtării Lui de grijă pentru tot ce vom avea nevoie, inclusiv pentru finanțe. 

  Lucrarea lui Dumnezeu, facuta in modul in care El vrea, nu va duce niciodata lipsa de resursele Lui. Hudson Taylor

   

  7.Păstrează-te departe de păcat și menține-ți relația vie cu El

  Există și vremuri de încercare, de corectare, de cercetare și poate că lipsa fianțelor înseamnă un semnal de alarmă pe care îl trage Domnul în viața ta sau un imbold de a crede mai mult. Privește la căile tale, la ceea ce faci, la modul cum cheltui, la motivații și felul cum te raportezi la Dumnezeu în ultimul timp. Cere-ți iertare dacă ai făcut greșeli. Veghează. Renunță la lucrurile care te duc în ispita necredincioșiei în finanțe.

   

  8.Fă-ți partea

  Eu i-am spus Domnului că nu scriu nici o scrisoare nimănui, nu pun nici o poză din lucrare, nu spun la nimeni despre nevoile mele și, dacă vrea să mă țină în misiune, să mă țină! mi-a spus o dată un misionar criticându-mă că eu comunic cu suporterii și scriu despre lucrări și finanțe. 
  - Ții un buget sau evidența a ceea ce primești sau cheltui? l-am întrebat
  - Nu, de ce să fac asta? Cât primesc atât cheltui.
  - Dai cuiva vreun raport despre ceea ce faci cu banii? am încercat eu iar...
  -Cui să dau, eu nu am nici un suporter principal sau o agenție, cine vrea să îmi dea are încredere și gata. 

  Am aflat mai târziu că acest misionar era susținut doar de familia lui și de câțiva oameni care îl cunoșteau dinainte dar nu știu de ce nu a rezistat mult timp pe câmpul de misiune. 

  Nu contest că poate există și misionari pe care Domnul i-a chemat să meargă prin credință și fără să spună nimănui despre nevoile lor financiare. În unele zone ale lumii închise Evangheliei comunicarea  a ceea ce faci ar putea fi chiar periculoasă. Am avut și eu perioade când am văzut pe Domnul lucrând fără să solicit ajutor și chiar fără să prevăd acele nevoi. Dar ambiția de a trăi în acest mod cu orice preț, poate ascunde și altceva:

  ► lenea de a comunica
  ► probleme de relaționare
  ► delăsare în a planifica și o cheltuire a fondurilor la întâmplare
  ► rebeliune împotriva liderilor 
  ► inflexibilitate și o înțelegere incompletă a modului cum Domnul lucrează- îl limitezi pe El și pe cei care vor să ajute lucrarea (mi s-a întâmplat să îmi scrie oameni care doreau să sprijine anumiți misionari români dar nu știau cum să mai ia legătura cu ei, nu mai auziseră nimic de la ei). 
  ► mândrie, înțelegerea strângerii de fonduri ca pe un cerșit, ca pe ceva prea înjositor pentru tine

  Eu personal încerc să îmi fac partea mea în administrare, comunicare, relații cu sponsorii și bisericile care mă susțin și nu cred că este ceva greșit. Sunt totodată conștientă că ceea ce voi primi nu va depinde de designul sofisticat al newsletterului sau al materialelor trimise ci doar de Domnul și de planul Lui de a mă sprijini pe câmpul de misiune. 

  Nu pot decât să închei cu urarea lui pavel către Filipeni 

  Fil 4:19  Şi Dumnezeul meu să îngrijească de toate trebuinţele voastre, după bogăţia Sa, în slavă, în Isus Hristos. 


  Dana V.


  Suntem creați Administratori și nu Proprietari

  Pentru a înțelege cum trebuie să trăim și să ne raportăm la bunurile pământești și la bani ca misionari dar și ca creștini, trebuie să înțelegem această carte de la început, care a fost scopul lui Dumnezeu pentru oameni. 
  În povestirea  creației Dumnezeu a creat totul, iar la sfârșitul omul.

  Gen 2: 15 Domnul Dumnezeu a luat pe om şi l-a aşezat în grădina Edenului, ca s-o lucreze şi s-o păzească.

  Dumnezeu a fost Creatorul, Adam și Eva nu aveau nimic făcut de ei. Le-a fost permis să folosească și să fie responsabili de anumite lucruri, să cultive și să păzească ceva, ceea ce nu i-a făcut proprietari. (omul angajat  de pază la o bancă nu este bancher). Dumnezeu, Proprietarul stabilește o regulă: nu mânca un anumit fruct, ei nu ar fi trebuit s-o schimbe, nu aveau nici un drept. Satan îi înșeală să mănânce și ei  își pierd „locul de muncă” și tot ce aveau până atunci gratuit (mâncare, siguranță, confort). De la o viață ușoară și convenabilă, de la administratori, au devenit țărani într-un pământ uscat și neprimitor 

  Gen 3:17-19 Omului i-a zis: "Fiindca ai ascultat de glasul nevestei tale si ai mancat din pomul despre care iti poruncisem: "Sa nu mananci deloc din el", blestemat este acum pamantul din pricina ta. Cu multa truda sa-ti scoti hrana din el in toate zilele vietii tale; 18. spini si palamida sa-ti dea si sa mananci iarba de pe camp. In sudoarea fetei tale sa-ti mananci painea, pana te vei intoarce in pamant, caci din el ai fost luat; caci tarana esti si in tarana te vei intoarce."

  Cu neascultarea față de Dumnezeu, Proprietarul, și lăcomia de a avea ceea ce este interzis, ce nu le aparținea, de a avea mai mult cu orice preț, a început istoria omenirii, istoria noastră. Fructul interzis i-a mulțumit pentru o clipă (gustul lor, ochii lor), dar a atras blestem, nefericire și moarte asupra tuturor generațiilor de după ei.

  În concluzie: Noi suntem creați să fim ispravnici (administratori), NU PROPRIETARI! Omul nu a fost creat pentru bogăție și bani, ci ca să se bucure de ceea ce i se asigura gratuit și de relația lui cu Dumnezeu. Căderea în pacat i-a făcut pe oameni să piardă binecuvântările din grădină dar și relația cu Tatăl, Creatorul și Purtătorul de grijă. 
  Dacă prin acceptarea lui Isus ca Domn și Mântuitor personal credem că am refăcut ceea ce era rupt cu Dumnezeu, nu trebuie la fel de mult să credem că El va fi cel care se poate ocupa de toate nevoile noastre indiferent de circumstanțe, indiferent că avem o slujbă seculară sau una de misionar?

   

  Exemple de proastă administrare:

   Acționând ca un proprietar peste ceva care este de fapt proprietatea lui Dumnezeu- acest lucru ne poate da o mulțime de probleme, la fel ca lui Adam și Eva. Astăzi, oamenii au distrus multe lucruri de pe pământ (natură, climă, ucidere prin avort), deoarece ei cred că ei sunt proprietarii și că pot face ce vor cu ele. Putem vedea consecințele dezastruoase la tot pasul. Nimic nu este al nostru, nici măcar ceea ce câștigăm cu mâinile noastre (ne-a dat sănătate, putere de muncă, locuri de muncă, pace în țară, cunoștințe)

  Ecl 3: 13. Dar şi faptul că un om mănâncă şi bea, şi duce un trai bun în mijlocul întregii lui munci este un dar de la Dumnezeu. 

  1 Tim 6:7. Căci noi n-am adus nimic în lume, şi nici nu putem să luăm cu noi nimic din ea. 

  În misiune acest lucru se vede când privim finanțele și obținerea lor ca pe ceva ce depinde numai de noi. Faptul că mulți creștini văd un salariu putând să vină doar din mușchii și sudoarea lor, oprește pe mulți să pășească cu curaj într-o viață de credință pentru orice bănuț cum este viața ca misionar. Li se pare o nebunie, ilogic, nu vor ajunge niciodată și nu vor rezista cu aceste gânduri în lucrare. 
  La un alt pol stau cei care cred că dacă sunt buni la strângere de fonduri, sunt buni la scris scrisori și la impresionat oameni, atunci o să aibă bani pentru lucrare... Și această persectivă e greșită, poți lua idei, poți învăța ceva tehnici de strângere de fonduri, dar fără credință nu poți face nimic. Ca și Proprietar, Dumnezeu nu lucrează și nu binecuvântează doar cum ne închipuim noi, are mult mai multe mijloace și metode decît ne imaginăm. 

  {AF}Mărturie personală
  Când am venit în misiune am renunțat la un salariu bun. Mi-au trebuit cam 2 ani să mă conving că Dumnezeu poate lucra și poate avea grijă de finanțele și de nevoile mele materiale. Totuși făceam cu consecvență tot ceea ce ținea de mine: scriam scrisori de informare, mergeam prin biserici să prezint lucrarea, păstram legătura cu sponsorii mei etc. În tot acest timp, cam 5-6 ani, Dumnezeu nu m-a lăsat nici o clipă să simt lipsa. 
  Anul trecut am avut un moment de cumpănă, eram bolnavă și obosită să mai vorbesc despre nevoi sau să mai merg prin biserici să strâng fonduri. I-am spus Domnului că nu mai pot face asta și m-a surprins! Am primit emailuri de la două biserici diferite care s-au hotărât să mă sprijine financiar (una lunar chiar!) deși eu nu le cerusem asta. Și alte persoane mi-au trimis bani, pe unii chiar nu-i cunosc și nu știu cum au auzit despre mine. Deși am comunicat rar și am scris doar 2-3 scrisori de informare tot anul, nu doar că am văzut mâna Domnului și nu mi-au lipsit banii pentru teste, tratamente ci la final de an am calculat că primisem mai mulți bani decît atunci când mergeam prin biserici la colecte sau atunci când solicitam în scris. 

  {/AF}

  Prov 3:5-7 Încrede-te în Domnul din toată inima ta şi nu te bizui pe înţelepciunea ta! Recunoaşte-L în toate căile tale, şi El îţi va netezi cărările. Nu te socoti singur înţelept; teme-te de Domnul şi abate-te de la rău!

   

  ⇒ Necredincioșie în administrare, datorată iubirii de bani, a faptului că începem să iubim mai mult creația nu Creatorul

  Luca 16:10-13 Cine este credincios în cele mai mici lucruri este credincios şi în cele mari; şi cine este nedrept în cele mai mici lucruri este nedrept şi în cele mari. Deci, dacă n-aţi fost credincioşi în bogăţiile nedrepte, cine vă va încredinţa adevăratele bogăţii? Şi, dacă n-aţi fost credincioşi în lucrul altuia, cine vă va da ce este al vostru? Nici o slugă nu poate sluji la doi stăpâni; căci sau va urî pe unul, şi va iubi pe celălalt sau va ţine numai la unul, şi va nesocoti pe celălalt. Nu puteţi sluji lui Dumnezeu şi lui Mamona."

  Banii nu sunt ceva rău decît dacă te-au robit. Satan folosește iubirea de bani pentru a distrage oamenii de la Dumnezeu, a-i face surzi la mesajul Evangheliei. Banii îi fac pe unii oameni să acționeze ca și cum ei vor trăi veșnic, dar toate au un sfârșit și sufletul lor merge în iad. (povestea lui Lazăr și omul bogat).
  Dar simplul fapt că ești creștin sau misionar nu te va face imun la ispitele lui Satan. Un mare autor creștin (Richard Foster) dedică o întreagă carte unor probleme întâlnite cel mai frecvent la creștini și domeniilor în care aceștia cad cel mai des : Banii, Sexul și Puterea. Am întâlnit mulți oameni în lucrare și, fără să mă consider o specialistă, am observat că cei care se plângeau cel mai mult de lipsa de fonduri erau cei care administrau cel mai prost banii sau ceea ce Domnul le dăruia: cereau bani pentru ceva și îi cheltuiau pe altceva, făceau des împrumuturi, cumpărau lucruri scumpe sau care nu erau absolut necesare, nu țineau o evidență a fondurilor, nu planificau, nu dădeau nimănui socoteală despre bugetul și cheltuielile lor, finanțau proiecte doar pentru a avea ce arăta și sfârșeau fără rezultate, apoi mințeau și exagerau pentru a impresiona și a obține fonduri... 
  Uneori Satan te va testa doar într-un anumit domeniu mai slab prin care să te facă să risipești ceea ce ai primit de la Domnul: ești femeie, poate îți plac hainele, cosmeticele, ești bărbat poate ai pasiunea computerelor, a aparaturilor, poate dorința de a trăi în lucrare cu același confort ca acasă devine un buzunar fără fund etc. 
  Deci nu primești bani destui pentru lucrare? Oprește-te și cercetează-te în primul rând dacă administrezi bine ceea ce ți s-a dat până atunci, înainte să arunci în alții sau în Domnul că nu-ți dau.

  1 Tim 6: 10. Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; şi unii, care au umblat după ea, au rătăcit de la credinţă şi s-au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri. 

   

  ⇒ Proastă administrare datorată unei vieți fără de scopuri- mulți oameni și chiar mulți creștini astăzi trăiesc viața lor fără nici un scop. Pare că singurul lucru pe care și-l doresc este să își umple stomacul și să se simtă bine. Ei fac pentru asta orice sacrificiu, chiar pot să își lase casa, pe cei dragi, țara, biserica și să migreze în locuri mai bănoase. 
  Am vizitat mulți români imigranți la lucru care trăiau cîte 2-3 familii înghesuiți într-un apartament,  care munceau ca oameni de serviciu sau îngrijitori de bătrâni deși aveau diplomă de universitate, care acceptau de bună voie rușine, discriminare, dor de casă, de prieteni și multe alte restricții. Câțiva români mi-au scris din țări arabe sau idolatre în care au mers pentru salarii mai bune ajungând izolați de biserică, trăind chiar traume și șocuri culturale. Și este normal că tot ceea ce câștigă urmărește doar partea fizică a vieții lor ceea ce e departe de a-i satisface. 

  Ecl 6:  7. Toată truda omului este pentru gura lui, şi totuşi poftele nu i se împlinesc niciodată. 

  Este ușor de tras concluzia că astfel de oameni care au ca și țintă doar o viață bună, îndestulată material, nu vor ajunge niciodată în misiune. O vreme m-am întrebat De ce? . Că doar exact același lucru îl cere și viața de misionar: traiul în altă cultură, renunțarea la lucrurile familiare, poate ceva sacrificii, încălcarea Eu-lui, slujire etc... Ei ar fi candidați perfecți. Totuși ceea ce diferă este scopul (sau lipsa lui). Satan pune în mințile creștinilor dorința de a avea o viață prosperă material și în fața ei toate celelalte dispar. Nu mai contează milioanele de oameni pierduți, faptul că abia un sfert din populația pământului au întreaga Biblie tradusă în limba lor, Marea Sarcină a ducerii Evangheliei neterminată, faptul că nu mai are cine continua bisericile sau lucrările creștine de acasă... 
  În mod ciudat, imigranții pentru bani nu sunt mai fericiți sau mai bogați ca misionarii. Am o rudă care muncește în Europa de Vest și mereu îmi cere bani cu împrumut, mie care nu am un salariu lunar stabil ca ea și mereu se plânge de lipsuri și probleme.  Poate unii imigranți cheltuie mai mult ca misionarii dar niciodată nu sunt mulțumiți. Fericirea presupune împlinirea unui scop dar când țintești doar „mai mult”, Satan va face din asta ușor „niciodată de ajuns”.  

  Ecl 2:22-24 Căci, drept vorbind, ce folos are omul din toată munca lui şi din toată străduinţa inimii lui cu care se trudeşte sub soare? Toate zilele lui sunt pline de durere, şi truda lui nu este decît necaz: nici măcar noaptea n-are odihnă inima lui. Şi aceasta este o deşertăciune. Nu este altă fericire pentru om decît să mănânce şi să bea, şi să-şi înveselească sufletul cu ce este bun din agoniseala lui! Dar am văzut că şi aceasta vine din mâna lui Dumnezeu.

  Din păcate am întâlnit și misionari care au niște scopuri declarate (să evanghelizeze, să slujească printre națiuni) dar mai păstrează și ceva din buimăceala vieții fără scop de dinainte care îi face să fie mereu nemulțumiți de ceea ce le asigură Dumnezeu, de condițiile pe care și le permit. 

  Uite, eu sunt misionar din Europa și conduc o mașină de 5 ori mai ieftină decît acest pastor indian! mi-a spus o dată supărat un coleg. 
  Scopul de a ajunge mai ușor la locurile de slujire îi era împlinit, vanitatea de a avea mai puține fonduri decît un lucrător indian îi făcea probleme. 

  Porți încă în tine dorința de a avea cu orice preț tot confortul și vrei să îți permiți tot ce îți dorești, oricând? Crezi că îți sunt datori alți creștini sau Dumenzeu să îți răsplătească financiar sacrificiul tău? Citește puțin cum trăiau misionarii biblici:

  2Co 11:27  În osteneli şi necazuri, în priveghiuiri adesea, în foame şi sete, în posturi adesea, în frig şi lipsă de îmbrăcăminte! 

  Php 4:11-12  Nu zic lucrul acesta avînd în vedere nevoile mele; căci m'am deprins să fiu mulţămit cu starea în care mă găsesc. Ştiu să trăiesc smerit, şi ştiu să trăiesc în belşug. În totul şi pretutindeni m'am deprins să fiu sătul şi flămînd, să fiu în belşug şi să fiu în lipsă. 


  ⇒ Proastă administrare din cauza lenei

  Prov 28: 19. Cine îşi lucrează câmpul are belşug de pâine, dar cine aleargă după lucruri de nimic are belşug de sărăcie. 

  Munca nu este o pedeapsă sau ceva rău. Lui Adam și Eva li s-a dat de lucru din primele zile ale vieții lor. Trebuie să ne bucurăm de ea. Munca poate deveni grea și neplăcută atunci când este folosită pentru alte scopuri sau inima este acaparată de dorințe rele și lăcomie. Dumnezeu a lucrat, de asemenea și Isus, trebuie să luăm exemplul lor.

  Cu toții știm  și poate predicăm versetul :

  Cine nu muncește să nu mănânce. (2 Thessalonians 3:10) .

  La fel știm următoarele :

  Col 3:23-24  Orice faceţi, să faceţi din toată inima, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni, ca unii cari ştiţi că veţi primi dela Domnul răsplata moştenirii. Voi slujiţi Domnului Hristos. 

  Poate veți considera blasfemie alăturarea cuvântului „lene” de cel de „misionar”. Este adevărat că lucrătorul este vrednic de hrana lui (Mat 10:10) și nu contest faptul că munca de misionar este o meserie care nu exclude faptul că ai nevoie de un venit ca să trăiești. Dar de multe ori ca misionar nu ai o normă de îndeplinit, poate lucrezi în zone în care nu ai un șef direct ori nu ai program de la 8 la 17 zilnic ca într-un alt loc de muncă. Tentația mare este la unii lucrători să facă din aceste libertăți un prilej de a „chiuli” sau de a micșora intenționat timpul de slujire. Ori să aleagă dintre sarcini lucrurile care le plac și să le lase la o parte pe celelalte. 


  Aveam un coleg african, de exemplu, care adora să poarte discuții lungi despre religie, politică, filosofie, despre orice. Putea să discute ore în șir. La un moment dat tot mergea la niște păstori și ne spunea că vorbește cu ei despre Ziua Mondială de Rugăciune pe care voiam s-o organizăm local. Echipa noastră s-a bucurat că are cine stabili lucrurile cu păstorii și am lăsat partea asta pe seama lui. Doar cu 2-3 zile înainte de eveniment am observat că nu aveam nimic concret stabilit, nici măcar locația și programul în mare, iar mulți dintre păstorii cu care pălăvrăgise de fapt nici nu știau că vrem să organizăm așa ceva. 

  Un alt lucrător mai din părțile noastre întârzia și lipsea de la lucrare motivând dureri de cap și alte probleme familiale. Acum nu mai este în lucrare și are o slujbă seculară de la care nu poate însă să se sustragă sau să încalce programul. Și ca prin minune problemele i-au dispărut. 
  Să nu mai amintesc unele cazuri când lipsa de activitate personală este acoperită prin rapoarte false și poze împrumutate... Și pe unii lucrători care consideră misiunea un loc din care pot avea bani cu eforturi puține. 

  Eu cred că, indiferent de situație, avem un Șef în cer care vede permanent cît și cum lucrăm.  Și este logic că Autorul versetelor despre muncă de mai sus ne va da și „salariul” proporțional cu efortul nostru în lucrare. Eu personal, când văd cum Domnul mă binecuvântează prin bănuțul câte unui pensionar, mă simt cu atât mai responsabilă ca să muncesc și să fiu corectă cu orele de lucru în misiune, pentru ca jerfa lor prețioasă să merite. 
  De aceea pune-ți din când în când întrebarea dacă muncești deajuns pentru banii pe care îi primești sau dacă lipsa suportului nu înseamnă ceva de remediat în acest sens. 


  ⇒ Asocierea bunurilor materiale cu fericirea
  Aș spune că aceasta este o boală a lumii moderne din care rezultă consumerismul (cumpărarea excesivă de produse, multe nefolositoare) și alte drame umane. 
  Aflați pe câmpul de misiune, va fi normal să simțim anumite lipsuri. Lucruri pe care le aveam și le consideram normale acasă, acolo poate nu se găsesc sau nu ni le permitem. Capcana va fi să fim mereu supărați și nemulțumiți de situație și să încercăm cu tot dinadinsul să ne împlinim aceste nevoi. 
  Eu la acest capitol mă consider asemeni unui copil de 3 ani care tot cere insistent diverse lucrui de la părinți. Aceștia însă sunt singurii care știu cu siguranță ce poate aduce fericirea sau asigura nevoile unui copil. Cum Dumnezeu îmi este Tată și am pornit la drumul de slujire printre națiuni cu El, doar simplu fapt că am oportunitatea să trăiesc prin credință ar trebui să mă facă fericită. 

  Proverbs 16:20 Cine cugetă la Cuvântul Domnului găseşte fericirea, şi cine se încrede în Domnul este fericit. 

  Cine știe mai bine ca El ce am nevoie? Făcând un calcul după 7 ani de misiune, mi s-a întâmplat să mă rog pentru lucruri și să nu le primesc dar de mai multe ori mi s-a întâmplat să primesc lucruri care m-au bucurat și mi-au folosit mult și nu aveam nici cea mai mică idee că îmi trebuie, nu le cerusem, nu le prevăzusem sau mi se păreau prea scumpe să mi le permit. 

  E departe de mine să cred că a fi misionar înseamnă o viață de lipsuri și frustrări permanente. Dar am învățat că atunci când sunt gata să renunț la  ceva pentru Domnul și lucrare, El mă bucură cu lucruri mici sau mari și mă răsfață nespus de mult. Fericirea poete fi din acest punct de vedere nimic altceva decât alegerea noastră. 

  Am vizitat într-o zi o familie americană de misionari. Aveau 3 copii de vârstă școlară. Trăiau simplu iar copiii lor erau înscriși la școli ieftine. 
  Noi nu trăim ca în State, mi-a explicat capul familiei, am venit aici să slujim printre cei săraci și vrem să ferim copiii noștri de concepția greșită că fericirea lor depinde de bunurile materiale. Ei se simt bine, merg și mănâncă, se joacă cu copiii din mahala, fac prietenii, le spun liberi despre Isus. Anul trecut de Crăciun fetița noastră a spus că nu-și dorește un cadou scump, doar să folosim banii pentru a cumpăra o proteză unui băiețel care a avut Poliomielită. Mă bucur că nu sunt dependenți de computer, de playstation sau de alte jucării scumpe. Dimpotrivă ne rugăm împreună pentru banii de mâncare, de chirie, de lucrare și pentru tot ce avem nevoie. Și-i învățăm și să mulțumească Domnului. Copiii ne sunt de mare folos în lucrare și ne bucurăm nespus că ne avem unul pe altul! 

  Această familie sunt un model pentru mine despre cum aș putea să-mi învăț corect copiii despre fericire și dependență de Domnul.  


  ⇒ Administrare deficitară datorată necunoașterii caracterului lui Dumnezeu
  Un coleg misionar mi-a spus că se ruga pentru un computer. Discutând mai mult cu el am aflat că de fapt problema lui mare era lipsa unui vehicol cu care să se deplaseze la lucrările pe sate. I-am spus să se roage și pentru asta și mi-a zis că așa ceva nu-i posibil, pur și simplu nu crede că Domnul îi poate împlini o nevoie atât de mare. 

  E ca și cum am decide să scoatem din Biblie cazurile de vindecare a leprei, de înviere, de oprire a furtunii de către Isus și poate să lăsăm doar ceva friguri și chestii mai ușoare rezolvate. Poate doar pe acelea pe care și doctorii de azi sau oamenii le-ar face cu tehnologia modernă. 

  De fapt a cocheta cu necredința poate produce probleme serioase bugetului nostru de trăitori „prin credință”. Când spui că Domnul poate ceva dar cu siguranță nu totul, că te poate ajuta dar nu mereu, că îți poate împlini nevoile ca misionar dar nu totdeauna, merge mai departe mână în mână cu Dumnezeu este bun dar nu întotdeauna, este și nu este iubitor, este și nu este mereu puternic. 

  În pilda talanților din Matei 25:24-25 administratorul necredincios își justifică proasta administrare astfel:

  "Doamne, am ştiut că eşti om aspru, care seceri de unde n-ai semănat şi strângi de unde n-ai vânturat: mi-a fost teamă şi m-am dus de ţi-am ascuns talantul în pământ; iată-ţi ce este al tău!"

  Intr-un fel îl acuză pe Domnul că nu este DREPT, că este un proprietar dar nu unul BUN, lucruri esențiale care țin de caracterul Său.  Dar Domnul îi dezvăluie adevărata cauză a lipsei de roade „Rob viclean şi leneş” , și asta mă face să cred că restul frazei nu este o confirmare a ceea ce credea robul neproductiv, ci un mod de a-i spune „Dacă tu chiar credeai ce spui și teama ta era reală, acea frică sfântă de Dumnezeu, atunci nu aveai cum să nu acționezi să înmulțești talantul!”

  Putem îmbrăca necredința noastră în orice motivații pompoase dar un lucru este cert: Nu avem cum să administrăm lucruri pe care nu avem credința că le primim și prin urmare alegem nici să nu le cerem. Nu avem cum să trăim minuni dacă cerem doar lucruri posibile omenește sau logice. 


  Un misionar ne-a povestit cum a dus două cutii de biblii într-o țară arabă închisă Evangheliei. Foarte încântat că nu a fost prins, a cerut Domnului să-i  dea un camion întreg plin să îl ducă.  Deși multora le-a părut nebunesc planul lui, cineva i-a dăruit ceea ce ceruse și s-a pornit la drum. A trecut fără probleme prin două granițe dar în țara de destinație a fost prins și dus la închisoare. Acolo a găsit printre deținuți un traducător și a predicat Evanghelia celor închiși. Îngrijorați, paznicii l-au mutat în alte două celule la rând dar misionarul a făcut același lucru. Mulți l-au acceptat pe Isus în acele zile. Organele de securitate au dat unor avocați din Bibliile aduse să le citescă ca să găsească motive să-l acuze. Aceștia l-au vizitat și i-au pus întrebări despre Isus, majoritatea au sfârșit prin a accepta pe Domnul și a crede. După doar o săptămână de la închidere i s-a dat drumul fără să poată fi acuzat. 
  - Și ce să fac cu cărțile? a întrebat el în timp ce-și primea înapoi camionul.
  - Nu știm, fă ce vrei i s-a răspuns . 
  Și desigur că el le-a împărțit localnicilor. A fost cea mai mare cantitate de biblii distribuite vreodată în acea țară. 

  Ce a fost logic? Ce a fost omenește posibil în această întâmplare?
  Cercetează-te acum: Ce crezi cu adevărat despre Dumnezeu în raport cu finanțele tale? Ai lucruri pe care nu îndrăznești să le pui în rugăciuni pentru că consideri prea greu să ți le dea? Împosibil să le facă? Ți-e mai ușor să ceri vindecări, convertiri decât să crezi pentru banii tăi pentru dentist? Te plângi constant oamenilor de nevoi dar nu și Lui? 

   

  Dana V.


   


  Unele organizatii, biserici sau persoane care trimit misionari au propriile formulare de buget, mai amanuntite sau mai simplificate sau chiar formulare de raport lunar sau la anumite perioade. In atasamentul de mai jos este doar un exemplu de buget care are toate formulele incluse asa ca poate fi usor completat.

  Buget de venituri si cheltuieli .xls- descarcare gratuita


   

  De ce avem nevoie de un buget?

  • ►  Pentru a previziona- puteti folosi formularul de mai sus pentru a face un buget previzional pe un an in care sa puneti cam ce cheltuieli considerati ca veti avea pe anul care urmeaza personale si de lucrare, pentru a sti cat trebuie sa mai strangeti sau sa solicitati organizatiei/ sponsorilor etc. Este bine sa folositi o singura moneda (eur, ron) pentru a nu le amesteca si a gresi calculele. Acest tip de buget va va ajuta sa fiti clari si transparenti cu finantatorii, sponsorii dar si cu voi insiva. Daca desfasurati proiecte complexe cu multe costuri la fiecare (personal, chirii, cheltuieli lunare de desfasurare etc), este bine sa faceti pentru fiecare un buget separat si sa treceti in acest buget anual doar suma totala. 
  • ►  Pentru a tine evidenta intrarilor si cheltuielilor- in acelasi tip de formular puteti trece lunar sumele cheltuite la diverse categorii de cheltuieli. Este corect si crestineste sa dam socoteala cuiva ca si misionari, finantatorilor sau bisericii, organizatiei de trimitere dar si oricui ne poate cere asta. Evidenta te poate ajuta si personal ca sa eviti sa ramai fara bani, sa ai timp sa faci strangere de fonduri si sa cheltuiesti echilibrat in conformitate cu bugetul creat la inceput de an. 
  • ►  Pentru o buna administrare- ca si misionari, de multe ori nu avem un salariu dar avem sprijinul unor frati in Domnul sau ale unei biserici ori organizatii crestine. Practic Domnul le foloseste dragostea si generozitatea lor pentru largirea imparatiei Sale. Noi suntem niste simpli administratori si avem cu atat mai multa responsabilitate in cheltuirea, directionarea banilor cu cat Seful nostru direct este Dumnezeu. Imi place sa trimit rapoarte cu cheltuielile mele de misiune celor care ma sprijina, chiar daca nu mi se cere. Incerc sa fiu onesta in toate. Stiu ca facand din asta doar o problema personala, confidentiala, as putea sa deschid usa celui rau si s-o iau pe alte cai nedand nimanui seama despre cheltuielile mele. Apoi as putea sa exagerez cu anumite cheltuieli care nu sunt neaparat necesare sau urgente si sa neglijez altele importante. Prea multe cheltuieli cu articole de toaleta sau cu haine, imi poate arata ca femeie o dependenta, poate unui barbat ii va arata alte tipuri de exagerari la care trebuie sa lucreze. 

    

  Cum sa completez acest formular?

  • ♦ ai nevoie sa descarci formularul pe un laptop sau computer. Este scris in excel si este destul de usor de folosit, este practic sub forma de tabele in care adaugi niste cifre. Am pus deja formule asa ca totalurile se calculeaza automat, aratandu-ti in orice moment cat ai cheltuit pe categorie sau pe luna si cati bani ar trebui sa mai ai
  • ♦ va sfatuiesc sa aveti un mic carnetel mereu cu voi in care sa va notati cheltuielile de zi cu zi, mai ales la cele la care nu aveti chitante, cec-uri etc. Eu personal mi le notez pe toate, ma ajuta sa nu uit de ele sau sa in caz ca ratacesc chitantele. Scrieti clar ce ati cumparat dar nu detaliat (2kg de cartofi, 1 l ulei etc) ci pe categorii- alimente ... , produse de igiena..., telefon, chirie, reparatii... etc. La finalul fiecarei luni luati si calculati totalele pe categorii (cat a fost la alimente, cat la articole de uz personal etc) si le treceti in tabele. 
  • ♦ daca aveti intrari si cheltuieli in diverse monede (moneda din Romania, alte valute, moneda din tara de misiune etc), va fi greu sa aveti o evidenta clara. Asa ca transformati toate intrarile si cheltuielile intr-o singura moneda (eur, dolari, ron) si apoi le treceti in tabel. Pentru a face asta puteti cauta cursurile online sau folositi online un convertor, de exemplu http://www.xe.com/currencyconverter/  la care puteti pune direct sumele si selecta din ce moneda in ce se transforma. 
  • ♦ daca sunt cheltuieli pentru care nu gasiti o categorie sa le puneti, puteti adauga in randurile libere daca e ceva lunar sau la altele daca e ceva ocazional. 
  • ♦ este important ca la inceputul anului sa calculati toti banii din conturi si cash cu care ati inceput anul si sa-i puneti in tabel jos ca suma totala, nu conteaza daca sunt destinati unei categorii sau alteia. Asta va va ajuta sa aveti lunar o imagine corecta a banilor pe care trebuie sa ii mai aveti in mod concret in acel moment dupa ce se scad cheltuielile din intrari. 
  • ♦ La finalul fiecarei luni, dupa ce ati trecut toate cheltuielile, veti avea la "Ramasi" o suma anume. Pentru a verifica in fapt daca ati calculat bine sau ati uitat sa treceti ceva, este important ca tot lunar sa va calculati toti banii pe care ii aveti cash si in banci, indiferent de valuta in care sunt si sa-i puneti in tabelul de verificare faptica la luna respectiva (dar transformati fiecare in moneda pe care o folositi in tot tabelul). Totalul trebuie sa fie acelasi cu cel din casuta ramasi.
  • ♦ O diferenta intre ramasi si totalul faptic ce poate insemna?- suma reala pe care o mai aveti este intotdeauna din tabelul Faptic, nu va pacaliti. Daca exista diferente mari reverificati inregistrarile de cheltuieli si de intrari poate ati uitat ceva sau poate ati trecut ceva de doua ori. Diferentele mici sunt probabil diferente de schimb valutar, nu puteti fi chiar exacti trasformand dintr-o moneda in alta. Daca suma de la Ramasi este cu un minus in fata, aveti de-a face cu o situatie amuzanta (sau cu o minune a inmultirii banilor smiley), sigur nu aveti cum sa fi cheltuit mai mult decat cati bani v-au intrat, asa ca reverificati. 
  • ♦ nu adaugati sau scrieti nimic in casutele de totaluri pe vertical sau orizontal ca sunt puse formule care functioneaza singure. 
  • ♦ daca doriti sa invatati mai multe despre programul Excel, cum se foloseste, cum puteti crea voi insiva tabele de calcul, aveti aici un curs gratuit:

  Curs Exel.pdf


  Dana V.

  TPM Medias


  Finanțele în sau pentru misiune este un subiect foarte larg. Cei care merg la început în misiune dar uneori și pe parcurs au întrebări de tipul:

  A fi misionar înseamnă să fiu mereu sărac și în nevoie? Poate Dumnezeu să-mi asigure toate nevoile financiare sau materiale? Este posibil ca și român să fac misiune și să fiu susținut financiar de biserica mea sau de români? Vor fi oameni care să mă sprijine? Voi avea cu ce hrăni copii, cu ce să îi dau la școală, cu ce să îmi finanțez toate nevoile personale pe câmpul de misiune? A trăi prin credință înseamnă să tot cer bani, să fiu un fel de cerșetor? Este mai bine să lucrez undeva și să fac lucrare doar în weekend ca să mă întrețin? A trăi prin credință inseamnă să spun altora despre nevoile mele sau doar lui Dumnezeu? Este un lucru bun sau rău să trăiesc din donații? Dacă Domnul m-a chemat de ce nu am bani deajuns? etc

  Aceste întrebări sunt perfect normale și iată câteva experiențe mai jos care sper să vă ajute să primiți un răspuns. 

   

  Avantajele vieții misionare prin credință?

  Am văzut și persoane care încearcă diferite metode de autofinanțare în misiune (muncesc și apoi misionează susținându-se cu acei bani, vând ceva, iau o slujbă part-time etc). Acestea pot merge o vreme dar nimic nu se aseamănă cu momentul în care te lași total în mâinile Domnului pentru finanțe încredințat că Cel care te-a chemat îți poate purta și de grijă. 

  ► Respectăm modelul preoției- în Vechiul Testament preoții și leviții trăiau din darurile poporului (zeciuieli) și nu practicând o altă muncă. Nu li se permitea să aibă nici proprietăți sau moșteniri. 

  Num 18:24  Leviţilor le dau de moştenire zeciuelile pe cari le vor aduce copiii lui Israel Domnului prin ridicare; de aceea zic cu privire la ei: „Să n'aibă nici o moştenire în mijlocul copiilor lui Israel.” 


  În Noul Testament ideea că cei care slujesc la ducerea cuvântului trebuie să trăiască la fel, este reluată.

  Luk 10:7  vrednic este lucrătorul de plata sa.

  Gal 6:6  Cine primeşte învăţătura în Cuvînt, să facă parte din toate bunurile lui şi celui ce-l învaţă. 

  1Co 9:13-14  Nu ştiţi că cei ce îndeplinesc slujbele sfinte, sînt hrăniţi din lucrurile dela Templu, şi că cei ce slujesc altarului, au parte dela altar? Tot aşa, Domnul a rînduit ca cei ce propovăduiesc Evanghelia, să trăiască din Evanghelie. 

   

  ► Aplicăm Modelul lui Isus - Însuși Isus ne oferă modelul. Și cred că modul în care Isus a făcut strângerea de fonduri este cheia. În Luca 8:1-3 se spune că El a avut o echipa care l-a sustinut. Nu a fost un fond. Nu a fost cineva dinafară care făcea asta pentru El. A fost ceva relațional între Isus și cei pe care El i-a slujit. 

   

   Este cum i-a trimis Isus pe apostoli
  -trimiterea celor 12:

  Luca 9:3-4  „Să nu luaţi nimic cu voi pe drum,” le-a zis El; „nici toiag, nici traistă, nici pîne, nici bani, nici două haine. În orice casă veţi intra, să rămîneţi acolo, pînă veţi pleca din locul acela. 

  -trimiterea celor 70:

  Luca 10:4-8  Să nu luaţi cu voi nici pungă, nici traistă, nici încălţăminte, şi să nu întrebaţi pe nimeni de sănătate pe drum. În orice casă veţi intra, să ziceţi întîi: „Pacea să fie peste casa aceasta!”  Şi dacă va fi acolo un fiu al păcii, pacea voastră va rămînea peste el; altminteri ea se va întoarce la voi.  Să rămîneţi în casa aceea, şi să mîncaţi şi să beţi ce vi se va da; căci vrednic este lucrătorul de plata sa. Să nu umblaţi din casă în casă. În oricare cetate veţi intra şi unde vă vor primi oamenii, să mîncaţi ce vi se va pune înainte; 

  Și modelul a mers:

  Luca 22:35  Apoi le-a mai zis: „Cînd v'am trimes fără pungă, fără traistă, şi fără încălţăminte, aţi dus voi lipsă de ceva? „De nimic”, I-au răspuns ei. 

  Mulți vor spune că aceste metode de merge și a trăi ca misionar sunt depășite astăzi. Personal nu pledez pentru metode extreme care să pună în mod iresponsabil sănătatea sau siguranța noastră în pericol. De exemplu ar fi absurd să ceri misionarilor să meargă doar cu cămila între continente când astăzi sunt metode mai rapide. Adevărurile însă din spatele modului cum i-a trimis Isus, îl văd a fi ca pe ceva absolut necesar în viața de misionar: mergeți și trăiți simplu, în comunitate cu localnicii, creați realații de interdependeță, de parteneriat în lucrare, încredeți-vă în Domnul pentru nevoi și nu în ceva ce aveți dinainte sau prin munca voastră fizică. 

  În India, când tocmai mă întorceam acasă după 6 luni petrecute acolo, păstorul local a venit și mi-a dat niște bani. A spus că să cumpăr ceva pentru ai mei. Când am vrut să-l refuz mi-a zis: De ce să nu dăruiesc, nu trăim la fel, prin credință? Am mulțumit atunci Domnului că nu fusesem percepută ca străinul bogat și îngânfat ci ca pe partenerul lor de lucrare care trăia la fel ca ei. 

   

  ► Și alți misionari au trăit la fel
  Dacă citiți biografii ale misionarilor, veți vedea că mulți au avut modurile lor de a experimenta purtarea de grijă a Domnului în finanțe. Misionari din toată lumea au continuat să se pună în slujba Lui și vremuri de război, foamete, crize politice sau financiare nu i-au oprit. Poate ați auzit cum o țărișoară din Asia, Myanmar trimite sute de misionari și creștinii locali îi sprijinină postind și aducând orezul economisit duminica la biserică. Acesta este vândut și astfel sunt sprijiniți frații care merg să ducă Evanghelia. Este o adevărată explozie acum de misionari din Africa, din America Latină care se duc peste tot în lume (trimiși de țări sărace) pe când numărul misionarilor din Europa sau America scade drastic. Aceasta dovedește drect că finanțele nu sunt un impediment sau un stimulent real al misionarismului. 

   

  ► îți modelează credința și dependența de El
  A trăi prin credință este a învăța în fiecare zi să fii dependent de Domnul, să duci în fața Lui cele mai mici sau mai mari nevoi, să te încrezi în puterea și modul Lui de a lucra și nu pe oameni sau instituții. 

   

  ► îți îmbunătățește relațiile cu oamenii, te face mai responsabil și să dai socoteală
  Când te finanțezi doar dintr-un salariu primit de la biserica ta sau de la o organizație, tendința este să comunici doar cu ei, să le fii doar lor responsabil. Când trebuie să scrii, să mergi să povestești mai multora despre asta, atunci lucrurile se schimbă. Strângerea de suport devine o strângere de prieteni, de oameni care să devină partenerii tăi prin ceea ce dăruiesc. Nu poți să trimiți doar rapoarte impersonale periodice, trebuie să îți faci timp să comunici cu ei, să îi vizitezi, să îi întrebi ce fac, să te rogi pentru ei. Am persoane ortodoxe sau chiar atee care m-au sprijinit în lucrare. Discutând cu ele, am putut să le spun chiar mărturia mea și Evanghelia.  

   

  ► te ferește de păcat și abuzuri
  Când deții un fond sau niște bani câștigați de tine pentru a te finanța în misiune, atunci tentațiile sunt mult mai mari. Poți fi responsabil pentru că știi cum se muncesc și nu vrei să îi risipești sau dimpotrivă poți cădea în cealaltă extremă: să trăiești în lux, să îți permiți orice, chiar să dezvolți obiceiuri dăunătoare sau păcătoase fără ca nimeni să te poată controla. Poți chiar micșora timpul de lucrare, căuta să trăiești în locuri atrăgătoare, turistice, pentru că oricum tu singur îți ești finanțator și stăpân. Acesta este și un motiv pentru care încrederea generală în misionarii independenți este scăzută.
   


  ► poți fi un model printre națiuni mai puțin binecuvântate financiar despre ce înseamnă să aplici principiile biblice în finanțele personale

   

  Dana V


   

  {AF}A cere oamenilor bani este a le da oportunitatea de a-si pune resursele lor la dispozitia Imparatiei, este a da altor persoane sansa de a oferi fondurile lor lucrarii Domnului. In al doilea rand, a cere oamenilor bani inseamna sa ii inviti la o noua comuniune. Asta este foarte important- a le cere suport este a-i invita sa fie parte la viziunea noasta. Vreau sa ma cunosti. Vreau sa intri in comuniune cu mine. Ce trebuie sa le oferi mereu este comuniune, prietenie si comunitate.

   Henry Nouwen {/AF}

  Pentru ce poti solicita implicarea financiara a celorlalti si cum:

  ♦ ceri suport lunar sau pe o perioada de timp
  ♦ ceri suport pentru un proiect- calatorie de misiune pe termen scurt, proiect in tara unde slujesti etc
  ♦ ceri suport in cadrul scrisorii tale de informare
  ♦ prezinti o nevoie personala/ a altcuiva
  ♦ prezinti finantele ca nevoi de rugaciune

  DOAR INTREABA! Domnul face restul. 
  Daca intrebi mai multi, ai sanse mai mari sa primesti de la mai multi. 

  Continut

  • fii personal- adresare personala , intrebari despre ei
  • povesteste cateva noutati despre tine
  • prezinta clar proiectul: locatie, scop, problema, activitati, ce urmaresti sa obtii
  • introdu-i in atmosfera, da informatii utile despre locatie (numar de crestini, religii locale, probleme locale)
  • nu folosi prescurtari/ limbaj cu care tu esti obisnuit in misiune, denumiri in engleza sau in limbile locale fara sa le explici   
  • atentie la ortografie
  • prezinta clar nevoia- buget, materiale, transport etc
  • divizeaza suma- Am nevoie de 30 de prieteni care sa ma sustina cate o zi in misiune pentru cheltuielile mele curente. Am nevoie de 20 de donatori a 50 eur pentru proiectul...  O suma mare poate speria. Ex: Misiunea mea in Haiti va cosa 2500 de euro.
  • nu predica tu, Domnul le poate vorbi
  • nu prea lunga
  • poti pune poze
  • nu uita sa adaugi datele tale de contact si contul
  • prezinta mai multe modalitati de a dona- banca, paypal, western union..., donatie direct in contul organizatiei
  • multumeste-le daca te-au sustinut si altadata
  • da o data limita pana cand trebuie sa strangi banii
  • daca o trimiti la mai multi, pune adresele celorlalti la Bcc pentru a nu aparea un sir lung de adrese la care ai solicitat ajutor

  Ce sa NU scrii intr-o scrisoare de cerere de fonduri

  • scuze... scuze: Ma scuzati ca indraznesc sa va scriu o astfel de scrisoare prin care solicit fonduri... 
  • predici: Domnul Isus ne-a indemnat in .... sa daruim si dumneavoastra puteti darui acum...
  • critici, acuzatii: desi slujesc de 3 ani in misiune eu nu am nici o biserica sa ma sustina lunar cu bani, crestinii nostri nu stiu decat sa faca bani sa cheltuie ei... 
  • barfe: am aici la misiune niste colegi din tari mai bogate si ei aduna multi bani din bisericile lor si ii cheltuie personal pe o viata de lux, dar eu nu am nici banii de chirie asigurati
  • exagerari: milioanele de oameni nemantuiti ai Indiei ne asteapta sa mergem si sa le spunem despre Domnul si echipa noastra este gata
  • informatii neclare despre suma necesara: daca vreti sa va rugati pentru banii pe care ii am nevoie lunar ca sa pot trai aici in misiune... nu este o suma mare ca eu traiesc simplu, dar daca vreti sa donati ceva lunar...
  • informatii neclare despre ceea ce ceri bani: pentru doua luni vom merge intr-o tara musulmana in misiune. Din motive de securitate nu va pot spune unde si nici ce o sa facem acolo, dar am nevoie pentru asta de 2000$  sau  Pentru Centrul de zi GTS avem nevoie urgenta de bani. Noi abia acum initiem acest proiect si nu avem bani destui sa il deschidem. Nu avem nici personal destul. Vrem sa facem multe activitati cu copiii acolo. Ne chinuim de un an sa strangem bugetul necesar. 
  • informatii neclare despre tine: nu stiu daca va mai amintiti de mine din Biserica H. din Brasov, ati venit o data in vizita la noi. Eu acum am terminat facultatea si m-am hotarat sa merg in misiune. Nu sunt sigura ca sunt chemata in tara X dar vreau sa merg sa vad si eu cum e acolo si pentru asta am nevoie de o suma uriasa de bani pentru aceasta calatorie, 3000 eur. 
  • insistente: stiu ca am mai cerut bani si luna trecuta si ca nu ati avut sa imi trimiteti, dar eu incerc si acum sa va informez despre nevoia mea urgenta... 
  • promisiuni de rezultate nefondate: in aceasta misiune pentru care va solicit sprijin, vom predica Evanghelia la sute de chinezi si speram ca multi dintre ei o sa il accepte ca Domn si Mantuitor personal pe Isus... 
  • presupuneri ciudate: M-am gandit sa va cer sprijinul ca poate 30 eur/ luna nu este o suma asa mare pentru voi la salariul vostru. sau Ma gandesc ca tu ma poti sprijini financiar pentru ca si eu te-am ajutat la nevoie
  • afirmatii pesimiste: stiu ca nici de data asta nu o sa imi raspunda nimeni pozitiv dar eu tot scriu si fac cunoscuta nevoia mea poate ca cineva o sa fie atins de Domnul....
  • fraze de manipulare/ care socheaza dar care nu sprijina proiectul:  aici in Honolulu un copil moare la fiecare minut de foame si o femeie este violata la fiecare ora. Noi la misiunea noastra vizitam vaduvele o data pe saptamana si pentru asta avem nevoie de bani sa le ducem pachete. 
  • umflarea cifrelor/ minciuni: in fiecare luna ajutam aici peste 500 de copii si in celalalt proiect zeci de femei vin la Domnul in fiecare luna. Nu este nici o lucrare crestina in zona asa de eficienta ca a noastra
  • nu prezenta totul ca pe un proiect exclusiv personal: Domnul mi-a vorbit de cand eram copil sa ma duc misionar in Etiopia. De atunci mi-a dat multe daruri si m-a pregatit si acum am ocazia sa ma duc intr-o misiune in aceasta tara. Eu m-am rugat mult pentru acest moment. Am gasit o organizatie cu care sa merg acolo dar nu am sprijinul nici unei biserici. Cred ca Domnul o sa faca lucrari mari in Etiopia prin mine si de aceea am nevoie de sprijinul dumneavoastra financiar. 
  • cereri pentru prea multe lucruri deodata: va informez ca m-am hotarat sa ma duc in Macedonia in misiune luna viitoare si pentru asta am nevoie de sprijin cu 600 de euro. Mai am o nevoie urgenta, am datorii la cazare si masa de 800 de euro si nu am mai reusit sa imi platesc rata la computer de 3 luni, si pentru asta imi trebuie 200 eur. Pe deasupra mi s-a stricat si masina si nu am cu ce sa duc copiii la scoala si cred ca este peste 300 de euro sa o repar. 
  • Lucruri care sa starneasca mila: Eu aici in Tailanda o duc mai greu in ultimele luni. Nu imi mai permit sa merg cu masina proprie in misiuni din cauza banilor si ma duc acum cu transportul public sau cu scuterul prin praf si prin caldura. Deabia avem cu ce sa platim chiria si mancarea.
  • Fraze lungi, greu de citit, supraspiritualizate- In Biblie scrie ca omul nu traieste numai cu paine ci si cu cuvantul lui Dumnezeu si eu sunt foarte dedicat sa citesc mereu din Biblie si sa ma rog, dar am vazut ca in misiune este importanta si painea sa o ai zilnic de aceea va scriu sa va intreb daca nu cumva ati putea sa ma sprijiniti cu ceva donatie lunara asa cum va pune Domnul pe inima si daca vreti sa binecuvantati ca sa fiti binecuvantati.   
  • Trimiti scrisoarea fara sa semnezi, fara date de contact, conturi etc 

  MODELE DE SCRISORI PE DIVERSE TEME:

  {AF}MODEL DE SCRISOARE DE SUPORT LUNAR PERSONAL

  Buna draga,

  Ce mai faci? Cum mai merge cu facultatea? A ajuns primavara pe la voi sau nu inca? La noi suntem in plina vara africana, cu temperaturi peste 35 de grade. 

  Familia noastra este bine. Proiectele aici merg bine, astazi mi-am facut timp sa comunic putin cu oamenii. 

  Incercam sa ma uit pe ce mi-am planificat sa fac in urmatoarele luni. Si sunt asa de multe lucruri...

  Tocmai am realizat ca e nevoie sa-mi largesc echipa de suporteri pentru a reusi sa fac tot ce mi-a pus Domnul pe inima anul acesta. Dar am observat si ca, daca oamenii sunt mai generosi cand este vorba sa doneze catre proiectele noastre de aici cu copiii si cu femeile, problema ramine insa cu costurile mele lunare ca sa pot fi aici ( mancare, chirie, intretinere, produse de igiena- care se ridica in jur la 400 de euro, iar venitul meu actual de la suporteri si biserica este 320 euro.) 

  Iti scriu pentru ca tu m-ai sprijinit financiar pana acum in diferite proiecte si sunt foarte multumitoare Domnului pentru asta... Dar intrebarea si invitatia mea este daca nu ai vrea sa fii suporterul meu regulat timp de un an de zile, chiar daca poti doar cu o suma mica, pe mine ma va ajuta cind imi fac bugetul aici.  Incerc sa ma organizez mai bine cu finantele, sa nu ajung in datorii.

  Domnul sa fie cu tine si astept raspunsul tau!

  cu drag si prietenie,

  MXXXX {/AF}

   

  {AF}MODEL DE SCRISOARE DE SUPORT PENTRU UN PROIECT

  Ajuta copiii idolatrei India sa il cunoasca pe Domnul

   De 3 ani,  ma implic in lucrari cu copiii si femeile in statul indian MXXX. Alaturi de biserici si organizatii crestine locale organizez Cluburi Crestine de copii, intalniri de copiii din grupuri de casa, evanghelizari in cartierele sarace ale orasului PXXX, sprijin orfelinate si proiecte sociale pentru cei in nevoi. Echipe de tineri romani mi se alatura din cand in cand si sunt o binecuvantare reala pentru indieni ducand lumina Evangheliei in cele mai intunecate zone, cele mai afectate de idolatrie. Nu este o lucrare deloc usoara, mai ales ca India este un camp imens de misiune, cu mai putin de 2% crestini. Restul populatiei sunt hindusi care aduc inchinare la milioane de statui de paie, lemn sau metal ori sunt musulmani, Budisti, Sikisti sau practicanti de vrajitorie. 

  In fiecare an organizam cu bisericile locale si cu organizatia XXXX tabere crestine pentru copii. Una dintre ele este pentru copii din biserica PXXX, cu care lucreaz indeaproape, restul sunt tabere de zi (3-4 zile intregi) de evanghelizare a copiilor din cartierele sarace. Cum lunile mai-iunie ale verii indiene si vacantelor scolare se apropie, cresc si oportunitatile de a desfasura pentru cei mici activitati care pot avea impact pentru intreaga lor viata. 

  Puteti vedea in video de mai jos mai multe detalii despre lucrarea TABERE CRESTINE PENTRU COPIII INDIEI alaturi de marturii extraordinare ale copiilor care au participat anii trecuti la aceste tabere.  (link video)
  Daca doriti sa vedeti mai multe vieti tinere atinse de Evanghelie si schimbate, alaturati-va financiar si in rugaciune acestui proiect. 
  Puteti darui in conturile: 
  Cont RON: XXXXXX
  Cont EUR: XXXXXX

  swift XXXXXXXX, banca XXXX

  pentru cei dinafara Romaniei se poate folosi Paypal - la TO scrieti adresa XXXXX

  Voi reveni dupa desfasurarea acestor tabere cu un video raport si voi publica suma stransa si modul de folosire a ei la tabere. Puteti solicita mai multe detalii la: XXXXX

  in slujba Lui in India,
  ZXXXX {/AF}

  {AF}MODEL DE SCRISOARE DE SUPORT PENTRU MISIUNE SCURTA

  Dragii mei prieteni si frati in Hristos,
  Ce mai faceti? Sper ca Domnul face lucruri minunate in viata voastra, asa cum face si pentru mine in ultimul timp. Eu sunt bine si sunt aproape de finalul partii teoretice a Scolii de MisiuneXXXXX, scoala care m-a ajutat sa cresc in relatia mea personala cu Domnul si sa imi descopar darurile pe care le pot folosi in lucrare. 
  Urmeaza 2 luni de misiune ca parte a acestei scoli si este o oportunitate extraordinara sa pot aplica ceea ce am invatat si anume sa duc Evanghelia si la alte persoane care nu o cunosc inca. In perioada ............... vom merge cu ajutorul Domnului in Kenia, pe continentul african unde vom sluji in lucrari cu copiii, cu tinerii, vom participa la evanghelizari si programele bisericilor locale, vom organiza intalniri de rugaciune si vom ajuta practic cu ceea ce va fi nevoie in sprijinul bisericilor si misionarilor locali. De asemenea in aceasta perioada voi invata mai multe despre misiunea in alta cultura si metode de lucru transculturale, ceea ce ma va ajuta enorm in misiunea pe termen lung pentru care ma pregatesc. 
  Kenia este o tara in care crestinii sunt in numar mare dar putini sunt autentici, amesteca invataturile biblice cu practici vechi, vrajitoresti locale. Exista multi orfani si multi saraci. Bisericile duc lipsa de conducatori pregatiti care sa poata preda o invatatura sanatoasa si sa uceniceasca pe cei intorsi la Domnul. Timp de 2 luni vom incerca sa fim o lumina si sa ducem speranta printre ei. 
  Daca Domnul mi-a deschis mie inima pentru acesti oameni pierduti din alte tari ale lumii, vestea buna este ca si voi puteti fi parte la aceasta lucrare mareata de acolo de unde sunteti. In primul rand va puteti ruga pentru mine si echipa cu care merg ca sa fim o binecuvantare in Kenia si pentru protectie fizica si spirituala. Rugati-va si pentru suma de 1200 de eur pe care o avem de strans fiecare dintre noi. Mai puteti participa facand o mica donatie pentru aceasta misiune. Eu mai am de strans 800 de euro. Pare o suma mare dar stiu ca la Domnul toate lucrurile sunt posibile. El mi-a purtat de grija si pana acum cu cheltuielile pentru scoala si a lucrat minunat prin oamenii Lui. 
  Costul misiunii de 1200 de euro cuprinde: viza 50 eur, avion 800 eur, asigurare medicala de calatorie 30 eur, cazare si masa in Kenia 200 eur si restul cheltuieli de lucrare (transport local, materiale etc). Banii pentru avion trebuie sa ii am pana pe data de ... pentru ca ne cumparam biletele cu o luna in avans pentru a obtine un pret mai bun. 
  Daca Domnul va indeamna sa ma sprijiniti in aceasta misiune financiar sau in rugaciune, orice sprijin va fi mai mult decat o binecuvantare pentru mine. 
  Puteti dona in RON sau Eur in conturile
  .......................................
  O alta metoda de a dona, este de a trimite bancar sau un CEC pe numele organizatiei/bisericii mele, cu specificatia :pentru DXXXX, misiune Kenia. 
  Voi reveni cu fotografii si stiri pe toata perioada misiunii. 
  Daca doriti mai multe informatii ma puteti contacta la.... 
  Abia astept raspunsul vostru. Fiti binecuvantati!
  Cu drag,
  DXXXX {/AF}


  {AF}MODEL DE SCRISOARE DE SUPORT PENTRU MISIUNE SCURTA (varinta engleza)

  Dear Friends and Family:
  How are you doing? I hope that God is doing as many wonderful things in you life as He is in mine. I am having a wonderful year at Central High School, and feeling God's will to do more for the world around me.
  I want to share with you a challenging ministry opportunity that God has presented to me. From June 10 through June 20 God has offered me the chance to go to Indonesia with a youth group from First Calvary Church. This 10-day missions trip will be reaching out and spreading gospel to the Indonesian people while also learning more about the people there and their culture.
  While God has opened up a door for me to develop a greater heart of compassion for His people around the world, the exciting part is that you will be able to share in this compassion in several ways. First, you can help pray for me and my fellow students. We will need prayers that God will prepare us for our visit and bless our efforts as we minister to the people of Indonesia. We will also need prayers that our financial needs will be met. At this time we need to raise $3,000 each to attend this trip, and that is quite a challenge!
  Another way you can be involved is to help provide that financial support. Would you consider supporting me with a small donation? I have included a postage-paid envelope for you to use if you feel led to contribute. I will need to raise all my funds by May 1 in order to pay for airline tickets and other items. Please make checks payable to First Calvary Church. Whether you feel led to contribute financially, through prayer, or both, all of your support is appreciated.
  I look forward to doing God's work in Indonesia and letting you know all about how God has worked through this team when I return in June.
  God Bless,
  JXXX{/AF}

   

  © 2015 Resurse pentru misiune