IN MISIUNE

  Metode de strangere de fonduri

  {AF}Lucrarea lui Dumnezeu, facuta in modul in care El vrea, nu va duce niciodata lipsa de resursele Lui. 

  Hudson Taylor{/AF}

  {AF}Am invatat cat sunt de importante relatiile si ca a-ti crea o retea de suport inseamna mai mult decat nume si adrese... inseamna personane pe care trebuie sa ai abilitatea de a-i iubi si a-i binecuvanta pentru ca  si ei doresc sa faca asta cu tine. 

   Susanna Smith, YWAM {/AF}

   

  Tipuri de finantare in misiune

   

  ⇒ Sprijin financiar de la o Agentie/ o Biserica trimitatoare- unele organizatii internationale de trimitere sau biserici mai mari, aleg sa finanteze cu tot bugetul misionarii trimisi. Unii acorda un anumit salariu lunar misionarilor in functie de pregatirea lor sau de bugetul in tara respectiva. Dezavantajul poate fi ca, daca avem numai o sursa de finantare principala si aceea dispare la un moment dat (se schimba bugetul, conducatorul sau politica de finantare), putem ramane fara suport. 

  ⇒ Colecte la biserici- metoda este destul de mult folosita in Romania. Misionarul vine acasa in concediu sau pentru innoirea vizei si merge in cateva biserici in care i se da un anume timp sa prezinte misiunea si apoi se face o colecta. In anumite cazuri agentia de misiune merge in biserici si le indeamna sa faca o colecta sau sa se angajeze sa sprijine regulat cu colecte unul dintre misionarii lor. Metoda are si avantaje si dezavantaje. Uneori bisericile nu accepta decat misionari dintr-o anumita agentie sau numai din cultul lor ori cu recomandari speciale de la cineva din cultul lor. Alteori sunt total inchise sprijinului misiunii motivand probleme si proiecte proprii sau nu inteleg deloc rostul misiunii externe. Personal am avut si surpriza unor biserici care au luat singure initiativa sa faca o colecta sau colecte regulate pentru misiune. Mai e si aspectul stresului si oboselii la care sunt supusi misionarii care vin de fapt in concediu si sfarsesc prin a strabate sute de km pe la biserici. 

  ⇒ Sprijin financiar pe baza de relatii- misionarii isi fac o retea de suport financiar care pot fi membri din familie, prieteni, persoane individuale din biserici, cunoscuti, sponsori etc (pot include si biserici sau agentii dar cel mai mare procent vine de la persoane cu care pastreaza contactul). Metoda este mai sigura decat ca sa avem suportul doar de la o singura sursa, desi necesita mai mult efort din partea misionarului. Este un pic mai greu de realizat in Romania pentru ca nu avem o cultura a daruirii lunare dar nu este imposibil. O metoda de a largi numarul de suporteri, este sa scrii scrisori de cerere de fonduri. vezi mai multe detalii despre cum se scrie o astfel de scrisoare aici.

  ⇒ Fauritorii de corturi- apostolul Pavel scria in scrisorile lui ca avea perioade cand isi practica meseria sa (fauritor de corturi) in natiunile unde mergea sa misioneze si in acest fel se sustinea financiar. In unele tari inchise Evangheliei, este chiar recomandat ca misionarii sa gaseasca o forma legala de a justifica prezenta lor acolo: angajare, business etc. Am intalnit misionari care au infiintat companii (arta locala, croitorie, media, scoli, cursuri de limbi straine etc) prin care ajung mai usor la localnici si astfel le ofera oportunitati de a le spune despre Domnul. Unele businessuri chiar initiaza crestinii/localnicii in meserii care le sunt utile pentru viitorul lor. Cand insa activitatea de business sau serviciul unde esti angajat primeaza si iti ocupa majoritatea timpului, este greu de perceput persoana respectiva ca si misionar. La fel si in cazul romanilor care au migrat in ultimele decenii pentru a lucra in strainatate si se implica intr-o biserica sau lucrare crestina in weekend sau in timpul lor liber. 

  ⇒ Trairea prin credinta- unii misionari au ca strategie doar sa se increada in Domnul pentru nevoile lor fara sa trimita scrisori, fara sa solicite fonduri de undeva. Metoda este controversata, dar s-a dovedit ca este posibil sa traiesti si asa. 

  ⇒ Finantarea cu bani personali- am intalnit cativa misionari care lucrau 6 luni in Europa undeva si slujeau 6 luni din an in misiune in Asia, finantandu-se din economiile lor. Am vazut si un caz cand un cuplu primise o mostenire, altii care si-au inchiriat locuinta in tara de origine si cu banii respectivi plateau o mare parte din cheltuielile de misiune. Aceasta metoda insa este mai mult valabila pentru misiunea pe termen scurt

  ⇒ Organizarea de evenimente de strangere de fonduri- metoda este mai putin populara in Romania. Practic inviti prieteni, persoane din biserica ta si alte persoane interesate la un eveniment de caritate in care prezinti misiunea sau o lucrare din locatia unde slujesti. Banii se pot obtine in acest caz dintr-o taxa de participare, mancaruri sau dulciuri vandute, vanzare de felicitari sau chiar produse traditionale din tara respectiva, licitatii de produse primite ca donatie in acest scop, colecte etc. Aceste evenimente pot fi: expozitii cu vanzare, cina, concursuri, licitatii, spectacol etc. 

   

  A strange suport personal

  • ⇒ presupune o abilitate relationala care se invata si poate fi invatata
  • ⇒ presupune un proces spiritual- cere credinta, incredere crescanda in Domnul cel care ne-a chemat si care ne poate purta de grija

   

  © 2015 Resurse pentru misiune