IN MISIUNE

  Cum să faci un buget de venituri si cheltuieli


  Unele organizatii, biserici sau persoane care trimit misionari au propriile formulare de buget, mai amanuntite sau mai simplificate sau chiar formulare de raport lunar sau la anumite perioade. In atasamentul de mai jos este doar un exemplu de buget care are toate formulele incluse asa ca poate fi usor completat.

  Buget de venituri si cheltuieli .xls- descarcare gratuita


   

  De ce avem nevoie de un buget?

  • ►  Pentru a previziona- puteti folosi formularul de mai sus pentru a face un buget previzional pe un an in care sa puneti cam ce cheltuieli considerati ca veti avea pe anul care urmeaza personale si de lucrare, pentru a sti cat trebuie sa mai strangeti sau sa solicitati organizatiei/ sponsorilor etc. Este bine sa folositi o singura moneda (eur, ron) pentru a nu le amesteca si a gresi calculele. Acest tip de buget va va ajuta sa fiti clari si transparenti cu finantatorii, sponsorii dar si cu voi insiva. Daca desfasurati proiecte complexe cu multe costuri la fiecare (personal, chirii, cheltuieli lunare de desfasurare etc), este bine sa faceti pentru fiecare un buget separat si sa treceti in acest buget anual doar suma totala. 
  • ►  Pentru a tine evidenta intrarilor si cheltuielilor- in acelasi tip de formular puteti trece lunar sumele cheltuite la diverse categorii de cheltuieli. Este corect si crestineste sa dam socoteala cuiva ca si misionari, finantatorilor sau bisericii, organizatiei de trimitere dar si oricui ne poate cere asta. Evidenta te poate ajuta si personal ca sa eviti sa ramai fara bani, sa ai timp sa faci strangere de fonduri si sa cheltuiesti echilibrat in conformitate cu bugetul creat la inceput de an. 
  • ►  Pentru o buna administrare- ca si misionari, de multe ori nu avem un salariu dar avem sprijinul unor frati in Domnul sau ale unei biserici ori organizatii crestine. Practic Domnul le foloseste dragostea si generozitatea lor pentru largirea imparatiei Sale. Noi suntem niste simpli administratori si avem cu atat mai multa responsabilitate in cheltuirea, directionarea banilor cu cat Seful nostru direct este Dumnezeu. Imi place sa trimit rapoarte cu cheltuielile mele de misiune celor care ma sprijina, chiar daca nu mi se cere. Incerc sa fiu onesta in toate. Stiu ca facand din asta doar o problema personala, confidentiala, as putea sa deschid usa celui rau si s-o iau pe alte cai nedand nimanui seama despre cheltuielile mele. Apoi as putea sa exagerez cu anumite cheltuieli care nu sunt neaparat necesare sau urgente si sa neglijez altele importante. Prea multe cheltuieli cu articole de toaleta sau cu haine, imi poate arata ca femeie o dependenta, poate unui barbat ii va arata alte tipuri de exagerari la care trebuie sa lucreze. 

    

  Cum sa completez acest formular?

  • ♦ ai nevoie sa descarci formularul pe un laptop sau computer. Este scris in excel si este destul de usor de folosit, este practic sub forma de tabele in care adaugi niste cifre. Am pus deja formule asa ca totalurile se calculeaza automat, aratandu-ti in orice moment cat ai cheltuit pe categorie sau pe luna si cati bani ar trebui sa mai ai
  • ♦ va sfatuiesc sa aveti un mic carnetel mereu cu voi in care sa va notati cheltuielile de zi cu zi, mai ales la cele la care nu aveti chitante, cec-uri etc. Eu personal mi le notez pe toate, ma ajuta sa nu uit de ele sau sa in caz ca ratacesc chitantele. Scrieti clar ce ati cumparat dar nu detaliat (2kg de cartofi, 1 l ulei etc) ci pe categorii- alimente ... , produse de igiena..., telefon, chirie, reparatii... etc. La finalul fiecarei luni luati si calculati totalele pe categorii (cat a fost la alimente, cat la articole de uz personal etc) si le treceti in tabele. 
  • ♦ daca aveti intrari si cheltuieli in diverse monede (moneda din Romania, alte valute, moneda din tara de misiune etc), va fi greu sa aveti o evidenta clara. Asa ca transformati toate intrarile si cheltuielile intr-o singura moneda (eur, dolari, ron) si apoi le treceti in tabel. Pentru a face asta puteti cauta cursurile online sau folositi online un convertor, de exemplu http://www.xe.com/currencyconverter/  la care puteti pune direct sumele si selecta din ce moneda in ce se transforma. 
  • ♦ daca sunt cheltuieli pentru care nu gasiti o categorie sa le puneti, puteti adauga in randurile libere daca e ceva lunar sau la altele daca e ceva ocazional. 
  • ♦ este important ca la inceputul anului sa calculati toti banii din conturi si cash cu care ati inceput anul si sa-i puneti in tabel jos ca suma totala, nu conteaza daca sunt destinati unei categorii sau alteia. Asta va va ajuta sa aveti lunar o imagine corecta a banilor pe care trebuie sa ii mai aveti in mod concret in acel moment dupa ce se scad cheltuielile din intrari. 
  • ♦ La finalul fiecarei luni, dupa ce ati trecut toate cheltuielile, veti avea la "Ramasi" o suma anume. Pentru a verifica in fapt daca ati calculat bine sau ati uitat sa treceti ceva, este important ca tot lunar sa va calculati toti banii pe care ii aveti cash si in banci, indiferent de valuta in care sunt si sa-i puneti in tabelul de verificare faptica la luna respectiva (dar transformati fiecare in moneda pe care o folositi in tot tabelul). Totalul trebuie sa fie acelasi cu cel din casuta ramasi.
  • ♦ O diferenta intre ramasi si totalul faptic ce poate insemna?- suma reala pe care o mai aveti este intotdeauna din tabelul Faptic, nu va pacaliti. Daca exista diferente mari reverificati inregistrarile de cheltuieli si de intrari poate ati uitat ceva sau poate ati trecut ceva de doua ori. Diferentele mici sunt probabil diferente de schimb valutar, nu puteti fi chiar exacti trasformand dintr-o moneda in alta. Daca suma de la Ramasi este cu un minus in fata, aveti de-a face cu o situatie amuzanta (sau cu o minune a inmultirii banilor smiley), sigur nu aveti cum sa fi cheltuit mai mult decat cati bani v-au intrat, asa ca reverificati. 
  • ♦ nu adaugati sau scrieti nimic in casutele de totaluri pe vertical sau orizontal ca sunt puse formule care functioneaza singure. 
  • ♦ daca doriti sa invatati mai multe despre programul Excel, cum se foloseste, cum puteti crea voi insiva tabele de calcul, aveti aici un curs gratuit:

  Curs Exel.pdf


  Dana V.

  TPM Medias

  © 2015 Resurse pentru misiune