IN MISIUNE

  Cum să trăiesc prin credință în misiune?


  1. Administrază cu credincioșie ceea ce îți încredințează Domnul

  Am dat multe exemple în articolul Cum spune biblia să ne raportăm la bani sau averi despre ce înseamnă să nu fii un bun administrator, așadar puteți  folosi reversul. 

  Puteți învăța despre administrare și din următoarea mărturie:

  Mă pregăteam să conduc o echipă a Școlii Biblice în misiune în Japonia. Din păcate, fondurile mele erau departe de suma necesară călătoriei. Deși am făcut tot ce ținea de mine, am primit doar 200$. Mai mult, când mă rugam simțeam o pace și o confirmare să nu mă duc ci să fiu un bun administrator a ceea ce am primit. Am mers atunci la biroul de finanțe al bazei mele de misiune și am aflat că aveam niște datorii la cazare acolo de 185$. Le-am plătit și am așteptat ca Domnul să îmi călăuzească următorii pași. În câteva zile am primit alți 600$, suma exact necesară să merg nu în Japonia ci într-o țară vecină, tot cu o echipă din acea școală. 
  În timp ce Dumnezeu ne iubește împlinindu-ne dorințele noastre, El nu ne va asculta cererile atunci când acestea pot fi dăunătoare pentru noi înșine, sau atunci când acest lucru ar fi iresponsabil. Dumnezeu mi-a dat fondurile necasare dar s-a asigurat că am fost responsabil financiar, că mi-am plătit datoriile, ca apoi să am și o oportunitate minunata de misiune unde a crezut El că este mai bine. Ben M.

  2. Renunță la drepturile tale, dă-i-le Domnului 

  Avem multe drepturi care ni se par legitime, esențiale pentru viață: mâncare, haine, acoperiș, siguranța unui venit lunar, libertate, reputație, familie, prieteni, sănătate, căsătorie etc. Dumnezeu ne cere să renunțăm la ele. Păi nu facem asta când plecăm în misiune? veți întreba. De fapt putem simplu să renunțăm poate la ceva locuri și persoane familiare dar la nimic altceva. Vrem să fim în lucrare dar să avem aceleași lucruri ca acasă, să nu suferim deloc, să avem control total. 
  Dorința de a avea un control asupra finanțelor am observat că este cel mai mare dușman al românilor care vor să meargă în misiune, mai ales a băieților care nu pot trece ușor peste logică. A trăi prin credință te aruncă într-un hău la polul opus, trebuie să pleci poate de la a avea niște bani în mână la finalul lunii la a avea un mare semn de întrebare. Nu este simplu, unii pleacă doar dacă au promisiunile ferme ale unei biserici sau Agenții. Dar ni se cere ca și condiție a binecuvântării (inclusiv financiare) să renunțăm la toate aceste drepturi. 

  Mat 10:37-39  Cine iubeşte pe tată, ori pe mamă, mai mult decît pe Mine, nu este vrednic de Mine; şi cine iubeşte pe fiu ori pe fiică mai mult decît pe Mine, nu este vrednic de Mine. Cine nu-şi ia crucea lui, şi nu vine după Mine, nu este vrednic de Mine. Cine îşi va păstra viaţa, o va pierde; şi cine îşi va pierde viaţa, pentru Mine, o va cîştiga. 

  În mod surprinzător Isus vorbește chiar și despre renunțarea la viață pentru a o câștiga. Și pe vremea aceea dar și acum în unele din culturi, aceasta nu este o simplă figură de stil.
  Într-un pasaj similar, lepădarea de sine și luarea crucii personale, este prezentată ca un proces zilnic, nu ca pe ceva ce se întâmplă la plecare. 

  Luc 9:23  Apoi a zis tuturor: „Dacă voeşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea în fiecare zi, şi să Mă urmeze. 

  Nu putem păși prin credință în misiune și să continuăm să avem control asupra a tot ce se întâmplă cu noi. Lucruri bune sau rele ni se pot întâmpla. Putem fi martori la minuni nemaivăzute dar și la tragedii, sunt în aceeași cutie. 

  În 1999 în India, tatăl (Dr. Graham Stuart Staines ) și doi dintre copiii unei familii de misionari australieni au fost omorâți de extremiști hinduși. Lucraseră printre leproși și săraci 34 de ani. Nu a fost ușor pentru soția și fiica în viață dar acestea au rămas să misioneze în India încă mulți ani. Mai mult, au mers la închisoare să ierte ucigașii și să se roage pentru ei. Evenimentul a fost transmis pe toate posturile TV locale și mulți oameni au crezut în Hristos datorită gestului lor. În 2005 au primit de la Guvernul Indian Padma Shree, cel mai înaltă distincție civilă, pentru contribuția avută în mijlocul leproșilor din India. 
   
  Sunt lucruri în viața ta la care nu ai renunțat încă? Care îți sunt temerile și îngrijorările zilnice? Ce te oprește? Ce folosește Satan împotriva ta? Teama că nu o să ai bani? Teama că familia sau viața îți vor fi în pericol? Teama că nu o să găsești un partener care să-ți împărtășească chemarea? Te simți rușinat de ce vor crede alții despre alegerea ta sau când le soliciți ajutorul? Frica de boli, de singurătate? Nu te opri, Tatăl nostru știe de ce vei avea nevoie- Mat 6:32

  Dacă ești deja în misiune este imposibil să nu fi experimentat măcar o dată astfel de temeri și de îngrijorări pentru drepturile tale . Dar mâine este o altă zi, le poți lăsa iarăși în brațele Lui și merge mai departe. 

   

  3. Roagă-te, cere, ascultă 

  Pro 16:3  3. Încredinţează-ţi lucrările în mâna Domnului şi îţi vor izbuti planurile. 

  Sunt multe versetele despre insistența în rugăciune, despre a cere ceea ce ai nevoie de la Dumnezeu. Am vorbit mai sus despre rugăciuni făcute fără credință sau având o înțelegere greșită a caracterului lui Dumnezeu. Evaluează periodic ceea ce crezi când te rogi. La ce anume nu ai primit răspuns? Care îți sunt motivațiile reale ale cererii? Este o cere legitimă, e ceva absolut necesar să primești, sau ascunde alte dorințe în spate? 

  Lasă-l pe Domnul să te ucenicească în domeniul credinței pentru finanțe și nevoile personale. Permite-i să lucreze la credința ta, testează-i mereu generozitatea. 
  Cere-i lucruri mari, nu doar pe cele posibile. 
  Când te rogi nu spune doar vorbe, oprește-te și ascultă-L. Va găsi o metodă să te călăuzescă în rugăciune sau să îți dea o idee, un răspuns. Acceptă că și Așteaptă sau Nu este un răspuns. 

  Un coleg misionar a ajuns cu soția lui la urgențe și acolo i s-a spus că are nevoie imediat de o operație. Cum era foarte scump, a scris bisericii și prietenilor din țară dar o săptămână a trecut și nu a primit nici jumătate din banii necesari. Bărbatul era disperat și în dimineața aceea nu a mai mers la spital ci a stat să se roage. A plâns cu amar, revoltat pe cei pe care îi credea el insensibili la nevoile lor, revoltat pe Dumnezeu chiar că nu le asigură ceva atât de important. Apoi inexplicabil s-a liniștit și a simțit că Domnul îi spune că El e în control. Imediat a primit un telefon d ela spital. I se oprise aproape respirația la teama că ce e mai rău s-ar fi putut întâmpla cu soția lui. Dar era chiar ea și îi spunea că se simte mult mai bine și că medicii i-au spus că nu își pot explica dar că se va rezolva cu un simplu tratament. Ce nu știa fratele misionar era că un lanț de rugăciune neîntreruptă se făcuse pentru ei în țară și multe biserici se înrolaseră pentru asta. 
  Nu au primit răspunsul așteptat dar sigur un răspuns minunat. 

  Efes 3:20 Iar a Celui ce, prin puterea care lucrează în noi, poate să facă nespus mai mult decât cerem sau gândim noi

  Iată o altă mărturie în acest sens:

  După școala mea de misiune trebuia să mergem  să facem practică în India și Nepal pentru o lună. Cum suma pe care o mai aveam des trâns era foarte mare, am scris la prieteni și la biserica mea dar ceea ce am primit nu acoperea nici costul biletului de avion. Nu mai aveam nici o idee ce aș putea să fac. Într-o noapte am visat că voi primi niște bani în aeroport de la cineva necunoscut. Nu am știut ce să cred... mi se părea cel mai imposibil lucru. 
  Înainte de misiune am mers pentru câteva zile acasă într-o scurtă vizită. Acolo am mai primit de la rude și din biserică câte 10, 20$ dar în total nu depășeau nici 100$. Dar părinții mi-au făcut un dar să mă întorc la școală cu avionul local și să evit astfel istovitoarele ore cu trenul. Am plecat și în avion mi-am scos biblia și caietele să pregătesc niște mărturii pentru misiune. Deodată cineva s-a oprit în dreptul meu, o stewardesa. M-a întrebat ce fac și i-am povestit scurt despre misiunea mea. M-a încurajat și asta a fost tot. Când îmi așteptam jos bagajele, am revăzut-o. Mi-a dat mâna și un plic. Foarte surprinsă l-am desfăcut mai târziu și erau 200$. De la o persoană total necunoscută, într-un aeroport exact ca în vis! Mi se părea că astfel de miracole se pot întâmpla doar acelor mari misionari din cărțile pe care le citeam. 
  Și, surpriză! Cu o zi înainte de misiune un donator necunoscut mi-a donat restul de bani necesariși am putut pleca.  Kenzie K

   

  4.Fii generos 

  A trăi prin credință nu este un motiv să devii egoist și închis la nevoile celorlalți. Suntem pe câmpul de misiune ca răspuns la nevoile națiunilor de a afla despre Dumnezeu. Celelalte nevoi ale lor nu se exclud deși nu vom putea niciodată să le rezolvăm pe toate. 
  Fii generos pentru că  că avem un Dumnezeu generos – acesta este unul din atributele Sale (Ioan 3.16 iubit atât de mult încât a dat). Uită-te la generozitatea lui Isus în a da El însuși: face minuni,  vindecă, iartă, nu a separat predicarea de a hrăni pe cei în nevoi. El își găsește plăcerea în a fi generos, nu ne acuză pentru că cerem. Ca și creștini trebuie să ne ne purtăm după modelul Celui care ne conduce, să fim imitatori ai Lui. Am primit fără plată, fără plată să dăm.

  Dacă îl poți auzi pe Dumnezeu și te călăuzește, sigur îți va cere să-i ajuți pe alții. Uneori îți poate cere lucruri care par absurde, ilogice ca în acest exemplu:

  O colegă misionară în România, provenea dintr-o țară săracă din fosta Uniune Societică. Ea a participat cu noi la o conferință de misiune. Acolo cineva a prezentat o nevoie din lucrare și s-a făcut o colectă. Această fată mai avea puțini bani, nici măcar deajuns pentru biletul de tren înapoi. Dar când s-a rugat a simțit cum Domnul o îndeamnă să dea toți acei bani la colectă. Nu i-a fost ușor dar a ascultat. S-a întors la banca ei în liniște, fără să înțeleagă de ce i s-a cerut asta și gândindu-se că trebuie să împrumute de undeva banii de bilet. După puțin timp, la finalul sesiunii de conferință o tânără din biserica respectivă s-a apropiat de colega mea și i-a spus că avea a vrut să dea niște bani la colectă dar nu știe de ce dar Domnul i-a spus să meargă la ea să-i dea. Printre lacrimi această fată curajoasă a privit spre ceea ce primise: era de 3 ori suma pe care o dăruise doar cu 15 minute înainte, deajuns pentru bilet, masa de prânz și alte cheltuieli de întoarcere. 

  Astfel de experințe îmi arată că Domnul este în control și că atunci când îl ascultăm și dăruim eliberăm binecuvântările Lui peste noi.

  Am mai avut experiențe când am văzut că Dumnezeu știe mai bine și câți bani am eu în portofel. Tot la o colectă, am primit în gând o sumă dar ce văzusem eu în portofel în dimineața aceea era doar niște mărunțiș. Am argumentat că nu am de unde dar gândul stăruitor că suma aia trebuie s-o dau m-a făcut să-mi răstorn monedele și bancnotele în poală să număr. Surprinzător am calculat exact suma aceea mare formată din mărunțiș, nici un leu mai mult sau mai puțin. 

  Prin generozitate îți cucerești lăcomia și fricile personale. Ar trebui să fie un stil de viață pentru toți creștinii. 
  O familie tânără de creștini au hotărât să sprijine un financiar un misionar deși au decis asta cu teamă, nu câștigau prea mult din afacerea lor. După câteva luni au scris misionarului: Nu știm ce se întâmplă dar de când îți trimitem bani, suntem mult mai binecuvântați. Câștigăm mai mult, parcă ni se înmulțesc banii, nu mai simțim nevoia să ne strâmtorăm. 

  Oamenii care se plâng mai mult de sărăcie am văzut că nu sunt cei fără nici un ban sau fără averi. Rudele mele au toate afaceri dar niciodată nu le aud că au destul sau că nu au datorii. Așa că eu cred în afirmația că sărăcia este o setare a minții, este frica de a nu avea și nu lipsa în sine.  Această frică ne poate paraliza când Domnul ne cere să dăruim. 
  Dăruirea îți dă bucurie, eliberare, de aceea există mulți necreștini care dăruiesc pentru diverse cauze. 
  Ne place să spunem mărturii despre cum am primit lucruri și cum a lucrat Domnul, puțini spun despre cum au dat. Dar a da este a-ți pune încrederea în Cel care îți poate da toate lucrurile inclusiv resurse să ajuți pe alții. Nu-ți va cere să rezolvi problemele tuturor din țara unde misionezi dar, dacă simți îndemnul lui să dăruiești, ascultă-l și supune-te! Nu uita că prin ascultarea altora trăim și noi în lucrare. 

  Rom 8:32  El, care n'a cruţat nici chiar pe Fiul Său, ci L-a dat pentru noi toţi, cum nu ne va da fără plată, împreună cu El, toate lucrurile? 

  Luk 6:38  Daţi, şi vi se va da; ba încă, vi se va turna în sîn o măsură bună, îndesată, clătinată, care se va vărsa pe deasupra. Căci cu ce măsură veţi măsura, cu aceea vi se va măsura.” 

  Poate nu ai fonduri destule pentru că nu dăruiești, nu te-ai eliberat încă de fricile tale.

   

  5. Respectă zeciuiala

  Eram invitată la niște prieteni misionari. Băiețelul lui tocmai se lăuda cu un borcan cu mărunțiș  pe care îi strângea pentru o jucărie. Noi am glumit că trebuie să ne dea nouă zeciuiala lui din acei bani pentru misiune. Copilul nu a argumentat nimic ci s-a retras într-un colț și a rămas acolo numărând și tot aranjând bănuții. Puțin mai târziu a venit cu câteva teancuri mici de monede, cât a crezut un copil care abia învăța să numere că însemna 10%. Ni-i dăruia pentru lucrare. Am realizat că ceea ce el făcea nu era întâmplător ci o practică pe care o văzuse mereu la părinții săi. Din această cauză, a dărui o parte din ce avea Domnului, i se părea cel mai natural lucru din lume. 

  A fi misionar și a trăi din donații nu presupune că suntem scutiți de a plăti zeciuiala din tot ce primim. Nu este un salariu cu notă de plată dar este ceea ce ne întreține. Și Leviții plăteau zeciuială din zeciuielile care le erau dăruite. 

  Num 18:26  „Să vorbeşti Leviţilor, şi să le spui: „Cînd veţi primi de la copiii lui Israel zeciuiala pe care v'o dau din partea lor, ca moştenire a voastră, să luaţi întîi din ea un dar pentru Domnul, şi anume: a zecea parte din zeciuială; 

  Biblia spune că a nu da zeciuială înseamnă să-l înșeli pe Dumnezeu și asta atrage lipsa binecuvântărilor personale și financiare. 

  Mal 3:8  Se cade să înşele un om pe Dumnezeu, cum Mă înşelaţi voi?” Dar voi întrebaţi: „Cu ce Te-am înşelat?” Cu zeciuielile şi darurile de mîncare.

  Dând cel puțin 10% din tot ce primim, presupune că îi dăm Domnului slavă și recunoaștem că tot ceea ce avem este posesia sa.  

   

  6.Nu te îngrijora

  Versete ca 1Pe 5:7  Şi aruncaţi asupra Lui toate îngrijorările voastre, căci El însuş îngrijeşte de voi.  sau cele în care Isus ne îndeamnă să privim la păsări și flori, la modul în care Dumnezeu este în controlul a toate, ni se par arhicunoscute. Poate sunt subiectele noastre preferate de predici în misiune. Dar le credem cu adevărat? Chiar și când avem contul gol, când vine ziua de chirie și suporterii par toți deodată că au probleme personale? Când avem o nevoie urgentă pentru lucrare și nu primim de nicăieri nici un răspuns de sprijin? 
  Ne încredem cu adevărat în JEHOVA-IRE, (Domnul care poartă de grijă) și pentru nevoi mici și pentru nevoi mari?  Și pentru lucruri posibile și pentru imposibile? Și pentru noi și pentru familia, lucrarea noastră? Dacă ne aste greu să facem asta, ce fel de Dumnzeu predicăm?

  Psa 127:2  Degeaba vă sculaţi de dimineaţă şi vă culcaţi tîrziu, ca să mîncaţi o pîne cîştigată cu durere; căci prea iubiţilor Lui El le dă pîne ca în somn. 

  Trebuie să credem că atunci când am primit chemarea la misiune, am primit și binecuvântarea Domnului și promisiunea purtării Lui de grijă pentru tot ce vom avea nevoie, inclusiv pentru finanțe. 

  Lucrarea lui Dumnezeu, facuta in modul in care El vrea, nu va duce niciodata lipsa de resursele Lui. Hudson Taylor

   

  7.Păstrează-te departe de păcat și menține-ți relația vie cu El

  Există și vremuri de încercare, de corectare, de cercetare și poate că lipsa fianțelor înseamnă un semnal de alarmă pe care îl trage Domnul în viața ta sau un imbold de a crede mai mult. Privește la căile tale, la ceea ce faci, la modul cum cheltui, la motivații și felul cum te raportezi la Dumnezeu în ultimul timp. Cere-ți iertare dacă ai făcut greșeli. Veghează. Renunță la lucrurile care te duc în ispita necredincioșiei în finanțe.

   

  8.Fă-ți partea

  Eu i-am spus Domnului că nu scriu nici o scrisoare nimănui, nu pun nici o poză din lucrare, nu spun la nimeni despre nevoile mele și, dacă vrea să mă țină în misiune, să mă țină! mi-a spus o dată un misionar criticându-mă că eu comunic cu suporterii și scriu despre lucrări și finanțe. 
  - Ții un buget sau evidența a ceea ce primești sau cheltui? l-am întrebat
  - Nu, de ce să fac asta? Cât primesc atât cheltui.
  - Dai cuiva vreun raport despre ceea ce faci cu banii? am încercat eu iar...
  -Cui să dau, eu nu am nici un suporter principal sau o agenție, cine vrea să îmi dea are încredere și gata. 

  Am aflat mai târziu că acest misionar era susținut doar de familia lui și de câțiva oameni care îl cunoșteau dinainte dar nu știu de ce nu a rezistat mult timp pe câmpul de misiune. 

  Nu contest că poate există și misionari pe care Domnul i-a chemat să meargă prin credință și fără să spună nimănui despre nevoile lor financiare. În unele zone ale lumii închise Evangheliei comunicarea  a ceea ce faci ar putea fi chiar periculoasă. Am avut și eu perioade când am văzut pe Domnul lucrând fără să solicit ajutor și chiar fără să prevăd acele nevoi. Dar ambiția de a trăi în acest mod cu orice preț, poate ascunde și altceva:

  ► lenea de a comunica
  ► probleme de relaționare
  ► delăsare în a planifica și o cheltuire a fondurilor la întâmplare
  ► rebeliune împotriva liderilor 
  ► inflexibilitate și o înțelegere incompletă a modului cum Domnul lucrează- îl limitezi pe El și pe cei care vor să ajute lucrarea (mi s-a întâmplat să îmi scrie oameni care doreau să sprijine anumiți misionari români dar nu știau cum să mai ia legătura cu ei, nu mai auziseră nimic de la ei). 
  ► mândrie, înțelegerea strângerii de fonduri ca pe un cerșit, ca pe ceva prea înjositor pentru tine

  Eu personal încerc să îmi fac partea mea în administrare, comunicare, relații cu sponsorii și bisericile care mă susțin și nu cred că este ceva greșit. Sunt totodată conștientă că ceea ce voi primi nu va depinde de designul sofisticat al newsletterului sau al materialelor trimise ci doar de Domnul și de planul Lui de a mă sprijini pe câmpul de misiune. 

  Nu pot decât să închei cu urarea lui pavel către Filipeni 

  Fil 4:19  Şi Dumnezeul meu să îngrijească de toate trebuinţele voastre, după bogăţia Sa, în slavă, în Isus Hristos. 


  Dana V.

  © 2015 Resurse pentru misiune