IN MISIUNE

  Provocarea Afacerii ca misiune (facerea de corturi)

  Ce este un Facator de corturi?

   

  Apostolul Pavel si-a continuat meseria lui in facerea corturilor ( F.A. 18.3) in unele din calatoriile lui misionare.  Multi misionari i-au urmat exemplu si si- au luat afacerea sau profesia in culturile in care au mers. " Facator de corturi" a devenit o expresie in limbajul crestin.


  " Un principiu esential dupa care ne-am desfasurat misiunea a fost ca ori de cate ori este posibil misionarii ar trebui sa  se sprijine singuri prin efortul lor fie in totalitate sau cel putin  partial. " William Charey


  Un facator de corturi pus in cuvinte simple inseamna un ucenic a lui Isus Hristos care este chemat intr-o misiune transculturala folosindu-se de abilitatile si de serviciile de marketing

  Este recunoscut ca si un important aspect in lumea misionara si nu este in nici un sens mai inferior decat alte tipuri de servicii.

  Nu prea multi misionari fac de fapt corturi ca si parte a strategiei a misiunii lor, dar sunt cativa care au deschis o afacere mica. Cei care merg intr-o alta tara, pot fi de obicei profesori de engleza, administratori, oameni de afaceri, bancheri, ingineri, medici, mecanici, studenti sau secretare.
  Slujbele lor pot fi oferite de companii, de guvern, de organizatii internationale si sunt aranjate inainte ca ei sa plece de acasa spre tara respectiva.


  De ce este asa importanta acum facerea de corturi?

  Acum doua sute de ani in urma, inainte ca Societatile de misiune sa fie bine organizate, facerea de corturi era modelul normal pentru misionarii care plecau sa slujeasca intr-o alta tara. Astazi facerea de corturi are o noua necesitate. Multe tari acum au restrictionat evanghelizarea intr-un anumit mod. De asemenea cresterea costurilor pentru familiile care locuiesc in alte tari au determinat ca multe agentii sa apeleze la facerea de corturi.

  Chiar si in tari care nu primesc misionari traditionali, facatorii de corturi se intalnesc cu oameni din categorii sociale diferite, medii profesionale diferite, intr-un mod mult mai natural. Pozitia lor prin slujba care o desfasoara le da o credibilitate si mai mare.

  Toate varstele pot fi parte la facerea de corturi: tineri, familii tinere, cei care intra la pensie mai devreme sau cei deja pensionati. Cei care abia au terminat colegiul sau universitatea probabil ca au nevoie sa castige ceva experienta inainte  ca sa plece intr-o alta tara ca si misionari. Pe de alta parte cei care s-au pensionat, dar inca au energie sau cei care considera sa-si schimbe cariera pot fi imediat gata sa mearga intr-o alta tara. Desi altii au deja contracte pentru a merge intr-o alta tara se intreaba care ar putea fi contributia lor ca si slujitori crestini.


  Munca si Marturisirea se amesteca?

  " Tatal meu nu ar fi in cer acum daca nu ar fi fost facatorii de corturi care au venit in Argentina!" Luis Palau

  Pavel ne da un model bun. Motivul lui principal ca si apostol era sa propovaduiasca Evanghelia, fie intr-o sala mare, fie intr-o strada plina de mirosuri sau in piata, sau intr-o camera de zi. Dar si meseria lui a fost o platforma prin care a putut sa-si demonstreze credinta lui prin munca grea, integritate si etica in afaceri. In acelasi timp a evitat sa fie o povara pentru bisericile tinere formate. ( Fapte 20: 32-35. 1 Tes 2:9, 2 Tes 3: 6-10).

  S-ar putea sa nu impartasim aceeasi chemare apostolica ca si a lui Pavel sau darurile lui, dar Dumnezeu ne cheama pe toti, fie acasa sau intr-o alta tara, sa folosim munca spre gloria Lui. Chemarea de a folosi abilitatile puse de Dumenzeu in noi nu este mai putin demna decat chemarea pentru o tara specifica.

  In practica pot aparea dificultati. Companiile si organizatiile noastre s-ar putea sa nu ne permita suficient timp sa ne pregatim, sa invatam limba si sa devenim cunoscatori ai culturii in care traim. Fiind acolo, oamenii ne vor privi ca pe cei din comuntatea imigrantilor, ceea ce va face contactul cu localnicii si mai dificil. Pot aparea presiuni din partea angajatorilor sa-ti ceara ore suplimentare de munca si sa nu mai ai timp pentru a marturisi la altii Evanghelia.

  Din punctul asta de vedere facatorii de corturi ar trebui sa aibe o  intelegere clara a marturiei crestine.

  * Distinctia vestica dintre Duminica si Luni, spiritual si secular este nefolositoare. Ar trebui sa vedem intreaga noastra viata ca si lucrare, 24/7. Il putem mereu onora pe Dumnezeu la locul de munca prin comportamentul si atitudinea noastra,  prin calitatea produselor si serviciilor pe care le oferim, prin moralitate si integritate. In anumite culturi moralitatea crestina este vazuta foarte diferit de cea vestica, lucru care ne invita sa ne punem anumite semne de intrebare.

  * Facerea de corturi nu este " o acoperire" pentru predicarea evangheliei. Facatorilor de corturi li se cere sa-si desfasoare munca pentru care au obtinut viza intr-un mod exemplar. Un facator de corturi ar trebui sa nu aibe o dilema etica intre a fi un profesionist de prima clasa sau marturisitor a lui Hristos de prima clasa si ar trebui sa fie fericit si increzator in a explica aceasta identitate.

  Nu este auto-finantarea unul dintre aspectele cheie?

  " Cand am ajuns in Asia m-am gasit dintr-o data intr-un colectiv de lucru cu persoane din mai multe religii printre care musulmani, hindusi, parsi si crestini. A fost o provocare sa ma asigur ca toti sa lucreze bine impreuna si am cautat sa demonstrez un respect pentru fiecare in parte pentru ca cred ca si Isus ar fi facut la fel intr-o societate asa de diversa."  Roy

  Auto-sustinerea financiara este un avantaj ca sa nu fii platit de biserica sau de o alta organizatie crestina, asta iti poate da o credibilitate independenta a credintei pe care cauti s-o impartasesti. Dar autot-sustinerea financiara nu este esentiala si salariile locale de multe ori trebuie suplimentate fie de la biserici sau din alta parte. Mai important este acest lucru:

  * Dumnezeu ne-a chemat sa ne folosim darurile si abilitatile intr-un context transcultural.

  * Avem oportunitatea de a impartasi Evanghelia intr-un mod sensibil si cu integritate. Slujba in sine poate fi o cale de a marturisi uneori, si in anumite circumstante, poate fi singura modalitate.

  * Suntem recunoscuti si trimisi de biserica de acasa si in cele mai multe cazuri suntem conectati cu o societate sau agentie misionara care ne poate incuraja si sustine in perioade dificile.

  * Ori de cate ori este posibil, facem legatura si cu biserica locala in tara in care slujim.


  De ce alte calitati avem nevoie?

  De mai multe dar aici sunt doar cateva pe care sa le consideram:

  * O meserie care se cauta pe piata, de preferat si ceva ani de experienta in afaceri/ meseria respectiva.

  * O relatie buna cu Dumnezeu si este vital sa ai si o viata sustinuta in rugaciune.

  * O buna cunoastere biblica.

  * O abilitatate crescuta de invatare, ucenicie si evanghelizare.

  * O preocupare pentru cei care nu-L cunosc pe Dumnezeu si sa ai un simt al chemarii.

  * Acceptarea de sine in crestere, dragoste pentru altii si o inima slujitoare.

  * O perspectiva biblica asupra muncii, eticii si a lucrarilor sociale.

  * Un entuziasm fata de alte culturi si cel putin constientizarea nevoii de a intelege alte culturi.

  * Flexibilitate si adaptabilitate fata de altii care sunt diferiti de noi.

  * Respect pentru alti crestini lucratori care au roluri diferite si perceptii diferite asupra lucrarii.

  * Abilitatea de a-ti pune obiective realiste, fiind deschis la cerintele si oportunitatile neasteptate de la Dumnezeu.

  * Sa fii sanatos atat fizic cat si psihic.

  * Abilitatea de a face fata stresului dintr-o alta cultura, stresului din familie, izolarii si singuratatii.


  Dar este pentru mine?

  Cum stim ca facerea de corturi este pentru noi? Sunt misionari care ne spun istorii uimitoare despre modul in care Dumnezeu i-a calauzit, dar de cele mai multe ori chemarea lui Dumnezeu vine intr-un mod natural si nu unul dramatic. O chemare nu trebuie sa fie pentru o tara specifica, Dumnezeu se poate folosi de darurile noastre si  de experienta pe care am acumulat-o in mai multe tari in timpul vietii noastre, sau probabil pentru perioade scurte in timpul carierii noastre de misionari.

  " Dumnezeu ne-a deschis usi in Estul indepartat sa predam engleza  si sa ne facem prieteni asa multi oameni. Ei vin sa ne viziteze acasa, sa afle mai multe despre noi si credinta noastra" Anna si Patrick.


  Calauzirea implica sa te implici in a da mai departe informatiile disponiblie si in mod specific in diferite tari si oportunitati pentru servicii si sa te rogi pentru diferite posibilitati.

  Ce este important e sa ne punem urmatoarele intrebari:

  Am eu dorinta de a-L sluji pe Dumnezeu?

  Desfătarea ta să fie Domnul şi El va împlini dorintele inimii tale! Psalm 37.4

  Citesc Cuvantul Lui si ma rog ca sa-I cunosc voia Lui?

  Cuvântul Tău este o candelă pentru picioarele mele şi o lumină pe cărarea mea. Ps. 119.105

  Sunt o persoana care e dispusa sa traiasca intr-o alta tara?

  Unele persoane sunt foarte entuziasmate sa traiasca in alte culturi. Dumnezeu ne-a dat diferite daruri si personalitati si nu toti vom merge ca si misonari intr-o alta tara. Unii s-ar putea sa nu fie de acord, dar in mod normal Dumnezeu ne foloseste darurile naturale impreuna cu darurile spirituale, prin Duhul Sfant. El are planuri pentru noi care se vor completa cu modul in care El ne-a creat.

  Sa fii entuziasmat sa traiesti intr-o alta tara nu este suficient, trebuie sa ne verificam si motivele cu grija. Facatorului de corturi i se cere de asemenea o inima de slujitor si de cele mai multe ori un sacrificiu real atat in cariera cat si pe plan personal. Dumnezeu cunoaste circumstantele individuale si ne va implini nevoile pe masura ce ne incredem in El.  

   

  Strategia

  Daca facerea de corturi credem ca ni se potriveste, ar trebui sa dezvoltam o strategie care va implica sa experimentam profesia pe care am ales-o, sa fim in partasie cu biserica noastra, sa practicam comunicarea transculturala si alte daruri de slujire.

  Examineaza optiunile:

  De ce sa nu cauti in ziare si reviste profesionale oferte pentru slujba care esti calificat? Uita-te in ce tari e nevoie de aceasta slujba. Cauta informatii despre aceste tari si oportunitati strategice prin care ai putea impartasi Evanghelia.

  " Noi ne-am deschis casa pentru studiu Biblic atat pentru straini cat si localnici. A fost cel mai eficient mod de a impartasi evanghelia in aceasta tara." Robert si Jan


  Ia in considerare sa mergi cu o echipa pe termen scurt in tara de care esti tu interesat. Cere agentiilor de misiune sa te ajute si vorbeste cu cei care au lucrat in aceste tari. Fa-ti o baza de date. Roaga-te asupra raspunsurilor pe care le primesti. Discuta cu o persoana matura din biserica ta in care ai incredere. Da-i ideile tale lui Dumnezeu. Citeste-ti Biblia cu credinciosie. Lasa-L pe Dumnezeu sa te conduca pas cu pas, in ce doreste El ca tu sa faci.

  Daca inca nu te-ai hotarat asupra carierii, sau esti deschis pentru o schimbare, poate e bine sa consideri sa te pregatesti ca si profesor de limba engleza ( TESL/TEFL). Sunt multe posibilitati de pregatire intensiva care poate fi facuta in mai putin de 5 saptamani.

  Ar trebui sa merg cu o agentie de misiune?

  Experienta multor oameni a demonstrat ca avem nevoie de o agentie cu care sa ne relationam si care ne poate incuraja si asista. Cei ce au mers independent pe campul de misiune pentru un anumit termen au optat sa se alature apoi unei agentii de misiune. Multi facatori de corturi pot fi singuri si vulnerabili, ceea ce face dificil ca sa supravietuiasca spiritual. Cei care au mers in misiune intr-o alta tara in mod independent au trebuit sa fie salvati de grupurile de misiune pentru a-si reface energia. Sunt numeroase avantaje sa fii parte dintr-o echipa a " facatorilor de corturi".

  Cum ar putea reteaua Facatorii de Corturi din Canada ( CTN) sa te ajute?

  CTN exista ca sa ajute pe cei ce doresc sa devina facatori de corturi. CTN te va pune in legatura cu acele agentii care sunt deja implicate in facerea de corturi si te vor ajuta cu pregatirea, echiparea si sfatuirea in  oferirea serviciilor facerii de corturi.

  Ce se întâmplă dacă munca mea seculara m-a dus deja în străinătate? 

  "De cand eram doar un băietel mi-am dorit întotdeauna să mearg în străinătate, învârteam globul din dormitorul meu întrebându-mă unde ar fi. În cazul meu, am fost in mai multe locuri cu ajutorul profesie mele de diplomat. " Roger

   

  Unii creștini se afla deja in strainatate ca parte a vietii profesionale sau de afaceri și doresc să aibă un rol în Marea Trimitere cat timp se afla acolo.  Unii devin incantati sa se implice odată ce observa oportunitățile strategice din acea țară, dar sunt mult mai multi care au nevoie sa prinda viziune și să fie încurajati să ajungă lucratori trans-culturali.  Ca sa avem succes in acest rol, trebuie sa fim echipati spiritual si sa dam socoteala altor crestini despre lucrarea noastra pentru Domnul. Este mai greu sa participi la cursuri de formare daca esti deja in alta tara, dar puteti face asta in vacante. 

   

  Care este rolul bisericii de acasa in acest caz?

  Biserica la domiciliu trebuie să va promoveze și sa va incurajeze și, poate  sa va "trimita" și sa va imputerniceasca în mod oficial. Ar trebui să vorbești cu pastorul tău și cu / cu departamentul de misiune; explica-le viziunea și perspectiva ta cu grijă, astfel încât să vadă și să înțeleagă importanța strategică a dorintei tale de a lucra în străinătate pentru Dumnezeu. 

  Biserica de origine ar trebui să se implice în formarea dumneavoastră și asigurați-vă că aveți o experiență extinsă în evanghelizarea prin prietenii și alte abilități necesare lucrarii, cum ar fi desfasurarea unui studiu biblic de evanghelizare într-o casă. Ei ar putea sa va ajute să stabiliti obiective realiste despre ceea ce se poate realiza ca activități creștine in tara respectiva. Acestia vă mai pot direcționa către o agenție de misiune și trebuie să fie pregătiti să va stea alaturi in timpul misiunii, să se roage pentru voi și să țină legătura cu dvs. în mod regulat. In anumite cazuri trebuie sa va suplimenteze chiar si venitul. 

   

  De ce pregatire specifica e nevoie?

  " Am fost fascinata de primele observatii facute pe campul de misiune, doamne cu val care conduceau masini, magarusi care trageau carute, ceremonii interesante." Sharon

  Facera de corturi nu este un mod rapid, ieftin, usor pentru campul de misiune.  In cele mai multe cazuri sa fii facator de corturi necesita mai multa pregatire si este mai dificil decat sa fii un misionar traditional. Multi care si-au facut bagajul si au plecat s-au intors acasa dezamagiti. 

  Pe langa pregatirea si exprienta profesionala de care o sa ai nevoie pentru slujba si afacerea ta vei avea nevoie de o pregatire practica si spirituala pentru a deveni un facator de corturi eficient. Uitati-va peste lista de mai jos si observati in ce domenii trebuie sa va mai pregatiti.

  Poate ca deja ai facut ceva pregatire in cadrul bisericii de acasa fara macar sa realizezi. Biserica si comunitatea din care faci parte este cel mai bun teren unde te poti dezvolta spiritual si unde sa inveti lucruri de baza in comunicare si relatii, aspecte necesare in evanghelizarea prin prietenii. Va trebui sa hotarasti modul cel mai potrivit pentru pregatirea ta. Sa stabilesti o relatie cu una dintre agentiile de misiune ar putea sa-ti fie de ajutor pentru ca ei te-ar putea ghida din propria lor experienta.

  Ai putea fi dispus sa petreci timp la colegiul biblic sau seminar, sau la un curs ca si " Kairos" care se uita la aspectele de misiune in profunzime. Cu toate astea  un numar de aspecte in ce priveste facerea de corturi s-ar putea sa nu fie acoperit asa ca verifica orice detaliu cu atentie. CTN te poate constientiza de aceste aspecte ce te pot afecta si te pot directiona  la cursuri, seminarii sau sa-ti recomande literatura legata de aceasta tema.


  Lista de subiecte necesare pregatirii si echiparii facatorului de corturi:

  1. Chemarea de a merge

  - Din Geneza pana la final observa ca inima lui Dumnezeu este pentru misiune
  - Citeste despre Marea trimitere
  - Neterminarea muncii de evanghelizare si provocarea de fiecare zi
  - Cresterea numarului de facatori de corturi si accesul creativ in natiuni
  - Sa ai un sens al chemarii
  - Sa ai o motivatie corecta

  2. Avantajele practice si strategice pentru faurirea de corturi

  - Mandatul Biblic
  - Exemplele Biblice si istorice
  - Nevoia actuala de a dezvolta strategii creative
  - Oportunitati pentru profesionisti si oameni de afacere sa mearga in  misiune.


  3. Fundamentul biblic si doctrinal pentru fauritorul de corturi

  - Sa cunoasca Biblia sa fie competent in aspectele majore atat biblice cat si de doctrina 
  - Dependenta de Duhul Sfant
  - Stabilitate doctrinala in relatie cu unicitatea lui Hristos si perspectiva biblica asupra altor religii
  - Claritate despre adevarurile esentiale ale Evangheliei si o intelegere clara despre cu cine am putea lucra in parteneriat

  4. Fauritorul de corturi si munca lui

  - Munca ca si lucrare, cuprinde intreaga viata a unei persoane

  - Sa cauti excelenta ca si un mod de a marturisi

  - Dilema de a avea doua slujbe, problema timpului, posibilitatea de conflict de interese cu angajatorul

  5. Pregatirea Spirituala

  - Nastere spirituala, crestere si maturitate
  - Mentinerea vietii in Dumnezeu
  - Sa-ti folosesti darurile naturale cat si spirituale inclusiv cel de conducere
  - Sa fii pregatit din punct de vedere emotional si psihologic
  - Aspectul supravietuirii, suportului, ajutorului si incurajarii
  - Fauritorul de corturi este chemat la slujire
  - O dragoste in crestere pentru altii
  - Rezolvarea neintelegerilor cu altii
  - O abordare sanatoasa asupra casatoriei sau vietii de celibatar
  - O viata de marturie dezvoltata inca de acasa

  6. Alte aspecte de pregatire personala

  - Sa fii foarte ferm si convins despre lucrurile morale

  - Abilitatea de a administra timpul

  - Adaptarea la o anumita tara

  - Ajustarea la diferite situatii de siguranta si de comunicare

  7. Aspecte despre etica

  - Etica muncii " sub acoperire"
  - Folosirea timpului intr-un mod etic
  - Etica marketingului

  8. Darea de socoteala

  - Cum sa te asiguri ca exista.

  - Posibilitatea unei dari de socoteala reciproce

  - Sa pui obiective realiste si masurabile

  9. Sa te identifici cu cultura gazda

  - Limba
  - Sa intelegi cultura gazda si perspectiva de viata a acestei culturi
  - Sa intelegi natura culturii, sa stii cum sa separi aspecte de comportament cultural de cele crestine
  - Sa te identifici cu conditiile de trai din cultura respectiva
  - Sa tii relatiile in echilibru atat cu cei din tara gazda cat si cu cei din tara ta
  - Sa depasesti prejudecatile, sa-i ajuti pe cei din tara gazda sa depaseasca propriile prejudecati

  10. Sa dezvolti abilitati in evanghelizare si ucenicie

  - Evanghelizare prin relatii
  - Sa conduci studiu biblic cu scop evanghelistic
  - Sa ucenicesti pe altii
  - Plantare de biserici
  - Pericolul unei pregatiri inadecvate

  11. Rolul bisericii de acasa si al bisericii locale

  - Viziunea bisericii de acasa despre facerea de corturi, rugaciunea, sprijinul si ajutorul lor
  - Trimiterea scrisorilor de rugaciune si de informare
  - Relatie intre facatorul de corturi si biserica locala acolo unde este posibil

  12. Munca in echipa

  - Avantajul muncii in echipa. Exista vreo scuza pentru misionarii tip haiduc?
  - Sa formezi o echipa din cei care deja sunt acolo ca si facatori de corturi

  13. Razboi Spiritual

  - Cum Satan ataca familia si echipa
  - Sa intri pe teritoriul dusmanului, sa te impotrivesti puterii demonice

  14. Stresul personal, vocational si familial.

  - Natura socului si stresului cultural si remediul acestuia
  - Epuizare/Burnout si sa pleci mai repede decat ti-ai propus din tara unde slujesti
  - Odihna si relaxare departe de locul de munca

   

  Brosura : Challange of tentmaking

  Sursa: www.globalopps.org

  Traducere: Marta D- TPM Medias

  © 2015 Resurse pentru misiune