IN MISIUNE

  Linii directoare pentru predicarea în aer liber


   

  open air preachingEvanghelia lui Isus Hristos nu a fost niciodată menită să fie ascunsă în spatele zidurilor bisericilor, și predica în aer liber este un mod minunat de duce vestea bună "la răspântiile drumurilor" (Mat. 22: 9).

  Pentru mine, predicarea Evangheliei în aer liber a fost un privilegiu minunat, văzând cum Dumnezeu acționează în ambele sensuri cu putere și misterios, dar și oferindu-mi frânturi din ceea ce trebuie să fost predica lui Isus în templu în Ioan 7 (și în alte locuri), cu întrebări și obiecții venind din toate direcțiile și de la diferite tipuri de oameni dintr-o mulțime bătăușă, sau cum a fost pentru Pavel predicând în piețe.

  În acest articol vreau să împărtășesc cu voi câteva experiențe utile pe care le-am învățat că sunt folositoare în predicarea aer liber. Nu am pus aceste subiecte într-o ordine specială, dar un lucru pe care îl veți observa de la început din predicarea în aer liber este că lucrurile pot fi imprevizibile. Fie ca Dumnezeu să folosească acest articol pentru a vă ajuta să pășiți în credință și prin voi mulți să se apropie de El.

   

  Începători fiți pregătiți

   

  În prezent când îmi încep predica în aer liber, nu am un mesaj scris pregătit. Cu toate acestea, am avut când eram la început, și aș recomanda foarte mult ca cei care sunt noi să își ia timp să se gândească la mesaj și să repete ceea ce au de gând să spună. Începutul predicării în aer liber este, pentru majoritatea oamenilor, o experiență enervantă, și gândul de a rămâne "blocat" la mijlocul mesajului este teama multora. În plus, opoziția oamenilor care îți strigă diferite lucruri și încearcă să te oprească va veni în mod sigur, așa că pregătirea anterioară este cu siguranță de ajutor.

   

  Fii realist cu privire la durata mesajului

  Ce vreau să spun prin aceasta, este că de multe ori am observat oameni care predica 20 sau 30 de minute în aer liber ca ca și când s-ar afla într-o clădire de biserică. Cu toate acestea, cel mai mult cât cineva din publicul lor îi ascultă este între 30 de secunde și două minute, asa că obtine foarte puțin, sau nimic, din mesajul lor. În zilele lui George Whitefield și John Wesley, oamenii se îngrămădeau în jurul lor pentru a asculta o predică de 30 minute - o oră, ca și cum s-ar fi strâns pentru un eveniment sportiv important, dar acest lucru nu se mai întâmplă în mod normal în zilele noastre. În cazul în care cei mai mulți dintre ascultătorii dumneavoastră sunt acolo doar pentru două sau trei minute, aș sugera să repetați Evanghelia la fiecare două sau trei minute și să păstrezi mesajul neîntrerupt.

   

  Învață să fie flexibil

  Vă spuneam la ultimul punct, că o bună practică este să ne gândim asupra modului de a împărtăși Evanghelia în diferite lungimi: timp de un minut, trei minute, cinci minute, și zece minute. Acest lucru vă va permite să fiți pregătiți să adaptați predica la fiecare situație.

  Un grup al nostru obișnuia să predice vizavi de o stație de tramvai pe străzile din Manchester City Centre, unde aveam o mulțime de-a gata de 30-50 de persoane pentru între trei și șapte minute. Timpii de tramvai au fost imprevizibili și, odată ce zăream tramvaiul venind de după colț, indiferent în ce punct eram cu mesajul nostru, aceasta însemna că mai aveam aproximativ 30 de secunde pentru a le explica crucea, și a le spune despre oferta vieții veșnice.

  De asemenea, învățați să fiți flexibili față de diferitele tipuri de public la care predicați. De exemplu, dacă o persoană evreu se alătură brusc mulțimii sau trece pe acolo, eu pot adăuga rapid o profeție mesianică ca cea din Zaharia 12:10.

   

  Nu concura cu zgomotul masinilor

  În situațiile de mai sus, în cazul în care tramvaiul în cele din urmă se apropia prea mult și claxona, nu mai avea nici un rost să încerc să concurez cu zgomotul ca să îmi fac auzită vocea. Preferam să aștept până tramvaiul oprea, iar apoi când zgomotul se reducea la un nivel rezonabil, mai aveam alte 30 de secunde sau cam asa ceva ca să predic, în timp ce pasagerii se urcau în tramvai.

  De fiecare dată când predic în centrele orașelor, mai trece câte un vehicul zgomotos de curățare a străzii, și mai degrabă opresc pur și simplu mesajul meu pentru 30 secunde până când trece decât să nu mi se audă glasul. Acest lucru poate însemna că va trebui să repeți unele lucruri pe care le-ai spus deja pentru oamenii noi care se pot alătura în acest timp mulțimii.

  De asemenea, atunci când îți găsești un loc unde să predici, asigură-te că este un loc unde oamenii pot auzi și nu ești acoperit de zgomote concurente.

   

  Alegerea locului

  Atunci când alegeți unde să predicați, verificați să nu existe ceva în competiție ca zgomot de trafic, un muzician stradal, sau un magazin cu un sistem de sunet prea tare. De asemenea, nu are nici un rost predicarea în locuri în care oamenii nu sunt. În cazul în care există doar câțiva oameni care trec prin zonă atunci este mult mai bine să vă apropiați și să vorbiți cu ei unu-la-unu, sau la grup. Pentru predicarea în aer liber trebuie să găsiți un loc aglomerat pe unde oamenii trec în mod regulat.

  Observați direcția vântului, și predicați cu vântul în spate. În cazul în care viteza vântului este

  ușoară atunci acest lucru nu contează, dar predicând cu un vânt puternic în spatele vostru (mai ales dacă vă aflați pe ceva mai înalt) va face ca vocea să fie transportată la o distanță mult mai mare.

  De-a lungul timpului, veți învăța să vă proiectați vocea în asa fel încât să rezoneze lovindu-se de clădiri și de alte obiecte, pentru a vă ajuta să fiți auziți mai tare și mai departe.

   

  Ridicăți-ți glasul ca o trompetă

  La fel cum restul corpului devine mai antrenat în urma exercițiilor, vocea dumneavoastră ar trebui să devină mai tare si mai puternică cu cât predicați mai mult. Cu practică regulată veți fi capabili să predicați mai tare și pentru mai mult timp. Ca precauție: Nu predicați din gât pentru că, dacă o faceți, atunci nu numai că va suna probabil ca glasul unui nebun furios, dar, de asemenea, nu va dura mai mult de 10 de minute și veți răguși. Asigurați-vă că vocea vine din stomac.

  La începutul predicii dvs. acea "voce mare" poate părea pe un singur nivel, cu nici o variație de ton, făcând frazele să sună dur. Dar nu vă faceți griji, cu rugăciune, Dumnezeu poate să vă formeze o voce plină de compasiune.

   

  Predică de la înălțime- folosește o cutie de lemn sau un scăunel

  Altitudinea face o mare diferență. Acest lucru este subestimat de către atât de mulți, asa că lăasați-mă să repet din nou acest principiu, pentru că este atât de important:

  Altitudinea face o mare diferență. Deoarece:

  Nr.1. Aceasta înseamnă că vocea ta se va deplasa în continuare. Megafoanele de pe clădiri sunt amplasate la o anumită înălțime cu un motiv anume. Atunci când predici de sus, vocea ta se va deplasa în continuare, și, de asemenea, va fi preluată și mai mult de vânt dintr-un punct mai înalt.

  Nr.2. Sunteți mai vizibili și proeminenți. Dacă ați predica stând așezat jos pe asfalt sau trotuar, sigur în fața trecătorilor veți arăta ca un om nebun. Cu toate acestea, atunci când sunteți pe ceva mai înalt, oamenii vă vor oferi mai mult respect și se vor opri să vă asculte, pentru că le oferă impresia că aveți ceva de spus.

  Nr.3. Pentru protecția ta. Când predici, oamenii vor veni, uneori, până la tine și dacă sunteți la același nivel cu ei, atunci acest lucru poate fi foarte intimidant mai ales când se așează chiar în fata ta. Nici nu poți continua să strigi când fața cuiva este la numai câțiva centimetri de a ta. Cu toate acestea, dacă sunteți pe ceva mai sus, apoi când oamenii vin aproape, pot fi încă agresivi, dar nu e normal chiar si pentru cei mai tari să se ia la luptă cu cineva care pare mai înalt ca ei. Gândiți-vă la un animal care vă face părul măciuncă atunci când l-ați amenințat. Înălțimea produce același efect psihologic asupra ascultătorilor.

  De asemenea, este mult mai bine să ai propriul obiect pe care să stai, mai degrabă decât să te urci pe o bancă publică sau pe trepte. În primul rând, pentru că atunci când găsești cel mai bun loc pentru a predica, te urci pe obiectul tău și predici de acolo, mai degrabă decât să fii limitat de faptul că nu ai pe ce te urca și ești greu de văzut.

  În al doilea rând, dacă ești pe proprietate publică, de exemplu dacă ar fi să te ridici în picioare pe o bancă din parc, atunci nu există nimic pentru a opri un om agresiv să se suie alături de tine să te tulbure.

  Acest lucru nu înseamnă să fii legalist, pentru cazuri când, de exemplu, te afli într-o zi la cumpărături, și o mare oportunitate de a predica în aer liber apare. În acest caz, ar trebui să predici pentru că Dumnezeu îți oferă ocazia, cu obiect pe care să te urci sau fără.

   

  Implicați-i pe oamenii care va perturba

  Unul dintre cele mai nepotrivite sfaturi pentru cei care predică în aer liber pe care l-am întâlnit este atunci când aud oamenii spun: "Când cineva te deranjează, ignoră-i complet, păstreze-te axat doar pe mesaj și el va dispare repede."

  Ascultă! Un perturbator bun este cel mai bun prieten al unui predicator în aer liber. Confruntarea dintre un predicator și un om care tulbură, poate transforma o mulțime de doar câțiva oameni, într-una de o sută chiar, în doar câteva minute. Cine nu s-ar opri sa se uite la o dezbatere aprinsă în stradă, mai ales pe un subiect în care majoritatea oamenilor au propriile lor opinii puternice?

  Fă o prioritate în a te ruga ca Dumnezeu să îți trimită un perturbator bun.

   

  Lasă Predicatorul să răspundă perturbatorilor

  Atunci când mergeți în lucrare în grup, și cel care predică este atacat verbal de către cineva, nu face

  greșeala de a încerca să ajuți predicatorul să răspundă perturbatorului. Acest lucru va atrage doar

  mulțimea departe de predicare și vei atrage atenția asupra ta. În cazul în care persoana care predică este lipsită de experiență și consideră că este prea mult pentru ea să iasă din situație, poate spune pur și simplu "Prietenul meu este aici de față și poate răspunde obiecțiilor tale. "

   

  Nu folosi apologetica centrata pe oameni

  Sunt asa de muti oameni astazi care petrec asa de mult timp folosind apologetica pentru obiectiile celor din jur- se adancesc asa de mult in raspunsurile lor incat Evanghelia, care este “Puterea lui Dumnezeu de a Salva” (Rom 1:16) nu mai este predicata. Am vazut predicatori care aveau o gramada de oameni adunati la care puteau predica si stateau cate 30 min sa raspunda la obiectiile celor care in perturbau predicarea lui, ca abia apoi sa treaca la Evanghelie, timp in care multi oameni plecasera deja. Oamenii care doar stau sa asculte obiectiile si certurile de cuvinte, nu ajung sa auda cum pot fi salvati.

  Mai demult foloseam si eu raspunsurile apologetice ca sa atrag multimea. Acum mi-am schimbat parerea despre asta si cred ca multe din discutiile apologetice folosite azi sunt centrate pe oameni si nebiblice. Daca un om care este acuzat la judecata spune “Eu nu cred in judecatori si in Lege”, judecatatorul nu va spune “Asteptati cu procesul! Trebuie sa stam intai cat timp va fi necesar sa il convingem pe acest om ca judecatorii si legile exista, inainte de a putea sa incepem judecata.” . Sau daca un politist isi indreapta pestolul catre un criminal si-i spune sa ridice mainile, iar atunci criminalul zice ca nu crede in arme, politistul nu-i va raspunde lasand jos arma pana cand e el convins. Exact asa fac si multi crestini de azi. Cuvantul Domnului este sabia Duhului (Efeseni 6:7) si cand un necredincios zice “nu cred in Biblie” , crestinii pun adeseori sabia la loc in teaca si se opresc sa o foloseasca, apeland in loc la explicatii omenesti. Nu putem sa combatem pe cineva cu argumente intelectuale in Imparatia lui Dumnezeu. Pavel ne spune in 1 Cor 1:17 ca, daca incercam sa predicam Evanghelia cu vorbire inteleapta, golim crucea de puterea sa. In contrast cu asta, o buna descriere a apologeticii biblice gasim in Fapte 18:28, cand ni se povesteste cum Apolo ii infrunta cu putere pe evrei in public, demonstrand cu Scripturile ca Isus este Hristosul. Apologetica biblica nu este despre o vorbire desteapta, ci despre simpla proclamare a ceea ce Scriptura spune despre Isus.

  Chiar si Isus insusi cand predica sau invata, raspundea obiectiilor spunand “Nu ati citit..?” , indreptandu-i totdeauna pe oameni catre ceea ce a spus Cuvantul Domnului. Daca vei cauta sa folosesti argumente omenesti ca sa ii infrunti pe oameni, atunci argumentele lor vor fi impotriva ta. Dar daca doar declari simplu ceea ce Dumnezeu a spus in Cuvantul Sau, argumentele lor sunt impotriva lui Dumnezeu si El nu are niciodata probleme in a se apara. Asa cum Charles Spurgeon zicea “Scriptura este ca un leu. Cine a auzit vreodata despre a sari in apararea unu leu? Fii fara grija, se va apara singur.”

  O perioada lunga am folosit apologetica ca sa atrag multimile si de multe ori predicam la un numar mare de oameni odata, dar nu am vazut nici unul convertindu-se. Dar din prima zi cand am inceput sa raspund obiectiilor cu argumente biblice, doar declarand simplu ce a spus Scriptura, am inceput sa vad oamenii venind la Domnul. Si chiar daca nu mai foloseam acele argumente apologetice ca inainte la inceputul predicilor, oamenii tot se adunau sa ma asculte, cam in acelasi numar.

  Ceea ce incerc eu sa fac aici nu este sa va fac sa va concentrati pe rezultate, pentru ca nu conteaza cum se face evanghelizarea, Domnul este cel care va creste ceea ce semanati (1 Cor. 3:6).Dar noi trebuie pe de alta parte sa realizam ca atunci cand facem lucrarea lui Dumnezeu in modul in care Dumnzeu vrea, vom vedea si binecuvantarea Lui. Un numar in crestere de crestini astazi par sa nu astepte mare lucru cand se predica cuvantul Domnului si aceasta lipsa de credinta afecteaza evenghelizarea. Ar trebui sa ne asteptam sa vedem pe Dumnezeu convertind oamenii cand Cuvantul lui este proclamat cu credinciosie, si niciodata nu ar trebui sa ne aratam surprinsi cand El face asta.

   

  Pastreaza lucrurile in control

  Vreau sa spun prin asta ca atunci cand incerci sa raspunzi obiectiilor unei persoane, altcineva poate sari sa iti puna alta intrebare la care vrea raspuns. Ce fac ei e doar sa te impiedice sa raspunzi. Cand ei faca sta, spune-le simplu ca a pus altcineva o intrebare mai inainte si ca o sa raspunzi acelei persoane intai. Daca pe ei ii enerveaza asta si incep sa comenteze, acesta va fi un atac mai mult la adresa altor ascultatori decat la adresa predicatorului.

   

  Termina-ti raspunsurile

  De multe ori, cand incerci sa raspunzi unei obiectii, persoana aceea va veni cu o alta si o alta, incercand sa te intrerupa. Va face asta de fiecare data cand vei vrea sa raspunzi. Cand se intampla asta, nu face greseala sa tai scurt raspunsul tau si sa treci la altul, ci termina raspunsul in intregime.

  Cu siguranta acel perturbator nu este interesat de raspunsurile tale. Dar nu uita ca oamenii din jur te asculta. Deci nu raspunde doar pe jumatate.

   

  Evita obiectiile foarte complexe

  Cateodata vei primi niste obiectii (in mod intentionat sau nu) care nu doar ca vor cere un timp foarte lung sa raspunzi (chiar si 5 min de raspuns e mult intr-o predica evanghelistica), dar se poate ca nimeni sa nu mai fie interesat de acel raspuns inafara de cel care a intrebat. In acest caz nu iti injumatati audienta incercand sa dai raspunsurile “savante” cautate de perturbator. Spune doar “ Ar lua prea mult timp ca sa iti raspund aici, cu atatia oameni, dar daca esti interesat, trimite-mi un email sau mergi si discuta privat cu unul dintre colegii mei care ma insotesc.” Si continua sa predici.

   

  Fii clar in raspunsurile tale

  Din experienta am observat ca cei mai multi oameni nici nu isi inteleg propriile obiectii. Ei au auzit poate ceva de la un sceptic sau au citit ceva si sunt fericiti sa creada acel lucru fara sa isi puna nici o intrebare. Chiar daca vezi ca ei nu au nici o ideea despre ceea ce afirma, raspunde clar intrebarilor lor. Aminteste-ti ca mult mai multi oameni te asculta decat cel care a pus intrebarea.

   

  Nu predica in limba “pocaiasca”

  Crestinii au o multime de cuvinte si expresii pe care o persoana obisnuita nu le-ar intelege sau le-ar interpreta diferit, de exemplu cuvinte ca: “pocaieste-te”, “da-ti viata”, “nascut din nou”, “justificat” etc. Nu zic sa nu le folosesti deloc, unele sunt chiar esentiale, dar trebuie sa si explici clar ce inseamna. Explica-le salvarea in termeni simpli.

   

  Pastreaza-ti vocea ridicata ca pe o trompeta

  Pe la inceputurile predicarii mele in aer liber, ma inregistram. Nu am observat pana cand nu am ascultat mai tarziu inregistrarea ca faceam greseala sa imi cobor mult nivelul vocii cand se apropiau grupuri de fete, ca si cum le vorbeam doar lor si nu intregii multimi din piata. Tineti mereu sus nivelul vocii. Aminteste-ti ca atunci cand predici in aeri liber, vrei sa fii auzit de catre toti cei prezenti.

   

  Incercam sa castigam oameni nu sa ii ofensam

  Cu putin timp in urma un predicator stradal a fost arestat pentru ca predica impotriva lui Mos Craciun, dupa ce cativa parinti s-au plans ca le-a facut copiii sa planga. Biblia nu spune “mergeti in toata lumea si predicati impotriva lui Mos Craciun”. Evanghelia lui Isus Hristos nu produce ofense acolo unde nu trebuie. Nu suntem pusi sa predicam despre politica sau despre altceva. Nu aduceti ofense care nu sunt necesare.

   

  Arata dragoste si compasiune

  Daca predici fara dragoste, atunci vei suna ca o aramă sunătoare sau un chimval zîngănitor. Asta este ceva pentru care sa te rogi constant. Daca predici des in public si inalti in fata oamenilor numele Domnului, cu siguranta vei ridica si multe impotriviri. Daca nu te echipezi impotriva lor si daca nu ceri dragoste, foarte simplu poti ajunge sa ai inima impietrita.

   

  Roaga-te, Roaga-te, Roaga-te

  Un lucru foarte trist la multi predicatori in aer liber este ca ei neglijeaza rugaciunea. Am vazut de multe ori grupuri de crestini venind impreuna sa faca evenghelizare si petreceau inainte doar 5-10 min de rugaciune. Unii au un timp bun de pregatire si se intalnesc sa faca inchinare, studiu biblic si sa citeasca devotionale si cuvinte de incurajare impreuna, dar rugaciunea ramane tot pe planul doi. Nu te astepta ca Duhul Domnului sa lucreze daca nu iti iei inainte timp de calitate cu Domnul. Sugerez sa aveti cel putin o ora de rugaciune inainte de a merge la evanghelizare, si puteti include si cantari de lauda in acesta daca vreti. Poate asta va insemna o ora mai putin din timpul de evanghelizare dar va merita.

  Verifica-ti motivatia: este aceasta sa il cunosti si sa te bucuri de Domnul intr-un mod mai maret?

  Mat 6:33 Căutaţi mai întîi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.

  Evanghelizarea ar trebui sa fie condusa de dragostea pentru Domnul si pentru oameni. Trebuie continuu sa ne verificam cu atentie daca asa este, ca sa fim siguri ca evanghelizarea nu devine un ritual sau un idol. Intr-o zi, conducand spre casa dupa o seara minunata de evanghelizare in care l-am vazut pe Domnul lucrand, cu sute de oameni auzind Evanghelia, saream de bucurie si am inceput sa cant si sa ii dau slava Lui impreuna cu Matt Redman (pe CD player) prin cantarea “Doamne lasa gloria ta sa coboare”. Si am simtit ca Domnul ma intreaba: De ce nu mi-ai dat asa slava si saptamana trecuta cand ai avut doar cativa oameni care s-au oprit sa te asculte? Oh!

  E minunat cand Domnul atrage multimi mari. Ma rog pentru asta si cred ca El este credincios si raspunde rugaciunii pentr a face lucruri mari, dar nu ar trebui sa uitam niciodata ce mare privilegiu avem sa mergem ca ambasadori ai lui Isus, sa proclamam cum este Domnul si despre salvarea Lui, chiar si cand numai cativa sau nimeni nu ne asculta. Dorinta ta ar trebui sa fie sa ajungi mai aproape de Domnul sa-L cunosti intr-un mod mai adanc in tot ceea ce faci. Daca faci din asta o prioritate, te asigur ca n-o sa te dezamageasca niciodata. Da-i slava Domnului si bucura-te de El!

   

  Predica folosind pasaje biblice. Memoreaza

  Ecleziast 8:4 pentrucă vorba împăratului are putere.

  Asa cum am invatat de la Spurgeon, Cuvantul Domnului converteste oamenii nu explicatiile noastre. Asa ca umpleti predica cu versete si ca sa poti folosi scriptura in predica in aer liber, trebuie sa memorezi pasaje din ea.

  Umpleti predica de Hristos, cu cine este El si cat de maret este.

  Apostoll Pavel a zis „il predicam pe Hristos cel crucificat” (1 Cor 1:23), cu toate astea in multe predici evanghelistice de azi Isus este doar o nota de subsol. Daca vrei sa castigi oameni la Hristos, trebuie sa predici despre El.

   

  Fa ucenici

  Marea trimitere din Matei 20:19-20 spune sa facem ucenici si sa ii invatam toate lucrurile si trebuie sa facem asta in contextul bisericii locale. Fii sigur ca in tractatele pe care le dai este si adresa unei biserici la care pot veni. Spune-le despre asta si te poti chiar oferi sa le asiguri transportul daca nu stiu cum sa ajunga sau nu au cu ce veni.

   

  Spune marturii si da tractate in timp ce predicatorul da mesajul

  Multi predicatori in aer liber nu iau cu ei pe altii sa dea tractate multimii adunate in timp ce predica. Ei cred ca oamenii nu o sa-l mai asculte ci o sa inceapa sa citeasca tractatul. Eu sunt diferit si cred ca e mai bine sa dam tractate tuturor din multime pentru c altfel vor pleca fara tractate. Eu predic de fapt cu un manunchi de tractate in mana si incurajez oamenii sa ia unul De asemenea incurajez insotitorii mei sa mearga la oameni si discret sa le spuna marturia lor. Discret inseamna sa nu mergi in mijlocul multimii care asculta predicatorul si sa vorbesti tare, ca asfel vei atrage atentia asupra ta , ci sa incepi o conversatie cu cei pe care ii vezi mai la distanta ca se opresc sa asculte. Intreaba-i ce cred despre ce se predica acolo si poti incepe de acolo marturia ta. Daca te vor vedea cu tractate, cu Biblia si eventual cu un tricou deosebit (acelasi pentru toata echipa de evanghelizare), vor sti ca esti cu predicatorul si uneori te vor aborda ei.

   

  Poarta o haina “evanghelistica”

  In mod sigur nu gasiti un verset despre asta, dar Wesley si Whitefield purtau haine speciale de predicator cand mergeau in evanghelizarile in aer liber. Purtand tricouri la fel cu crucea si un verset evenghelistic, am atras multi oameni sa discute cu noi. Cateodata cei care se opresc sa asculte, chiar se uita dupa altii cu acelasi tip de tricou sa ii contacteze.

   

  Fa totul legal

  Intereseaza-te de legile locale ca sa afli unde poti si unde nu poti predica. Sunt destule locuri in care poti predica legal, fara sa fie necesar sa ofensezi pe cineva predicand pe proprietatea lui.

   

  Fii atent la cine se ridica sa predice

  Cand eram la inceputurile evanghelizarii noastre stradale, lasam nesupravecheate scaunelul nostru si microfonul cand stateam de vorba cu oamenii. A trebuit sa invatam sa avem grija de ele pentru ca au fost musulmani care s-au urcat sa predice si o data un tip necunoscut s-a suit si el sa predice fara sa ne ceara acordul. Am crezut ca este din aceeasi denominatiune cu noi, dar s-a dovedit a fi Adventist si cand cineva l-a atacat verbal, acesta s-a repezit dupa perturbator si l-a impins de un perete. Asa cum va imaginati, acest incident nu ne-a adus nimic bun.

   

  Cum sa reactionez la atacuri?

  In timpul predicarii mele stradale am fost impins, lovit, au aruncat cu sticle si cutii in mine, mi-au daramat echipamentul si am primit o multime de injurii. Multe dintre ele au ca scop sa te faca sa reactionezi intr-un mod necrestinesc. Toate acestea sunt si ocazii prin care sa le arati dragostea lui Hristos, intorcandu-le si celalalt obraz sau mai mergand o mila, le poti folosi ca ilustratii ale Evangheliei.

   

   

  Kevin Williams

  Guidelines To Open Air Preaching by Kevin Williams www.PuritanFellowship.com

  © 2015 Resurse pentru misiune