IN MISIUNE

  Evanghelizare prin proiecte de caritate

   


  Metoda este controversata. Unii sunt contra, altii sunt total de acord.

   

   

  Argumente contra:

   

  • oamenii vor veni la tine doar pentru ajutoare si in sufletul lor nu se va intampla nimic
  • nu mai e timp pentru predicare facand asistenta sociala
  • ajutoararea celor in nevoi este datoria familiei, comunitatii lor sau a guvernului
  • trebuie sa ajutam dar numai pe cei care s-au intors la Domnul
  • ajutorarea cere prea multe fonduri si infrasctructura
  • a ajuta fizic nu este atat de spiritual ca predicarea
  • trebuie sa ajute doar cei bogati, care isi permit
  • unii sunt saraci pentru ca sunt lenesi sau au diverse vicii si nu merita sa ii ajutam
  • ajutorarea creaza dependenta asa ca mai bine sa nu-i ajutam
  • sunt prea multi saraci si decat sa ajutam cativa, mai bine nu ajutam pe nimeni
  • doar cultele traditionale se ocupa cu proiecte sociale pentru ca ei cred ca se mantuiesc prin fapte.
  • Daca suntem bogati inseamna ca suntem binecuvantati pe cand cei saraci sau cu probleme probabil au gresit ceva inaintea lui Dumnezeu

   

  Argumente pro:


   Cand iubesti aproapele nu poti ramane indiferent- una dintre porunci, nedespartita de dragostea lui Dumnezeu, cotata ca fiind cea mai importanta de catre Isus, este iubirea aproapelui ca pe noi insine. Este un lucru elementar ca daca ti-e foame mananci, daca ti-e frig te imbraci, daca esti bolnav, ai grija de tine. Deci nu e nimic filosofic sau supraspiritual in a iubi pe aproapele.
  Cand am venit prima data in India am lucrat intr-o casa de muribunzi. In naivitatea mea le sopteam cu putinele cuvinte pe care le invatasem in limba lor ca Isus ii iubeste. Se uitau la mine ca la masini straine. In primul rand nu stiau cine e Isus, nimeni nu le vorbise despre El, in al doilea rand cum poti crede ca esti iubit si dorit de un zeu daca tocmai astepti sa te stingi in mizerie, fara nimeni aproape, fara ajutor, fara acces la cele mai simple conditii de viata sau tratament. Cand insa le-am slujit cu dragoste si cand in tacere mi-am impartit cu ei mancarea mea din pachet, atunci multi au vrut sa afle despre Dumnezeul pe care il slujeam eu- de ce era asa de diferit de idolii lor? De ce voia sa-i ajute?

  1Ioan 3:17-18 Dar cine are bogăţiile lumii acesteia, şi vede pe fratele său în nevoie, şi îşi închide inima faţă de el, cum rămîne în el dragostea de Dumnezeu? Copilaşilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta şi cu adevărul.

   

  • Biblia vorbeste despre ajutorul celor lipsiti- acestea sunt numai cateva exemple din Vechiul si din Noul Testament
  Prov 19:17 Cine are milă de sărac, împrumută pe Domnul, şi El îi va răsplăti binefacerea.

  Isa 58:6-7 Iată postul plăcut Mie: desleagă lanţurile răutăţii, desnoadă legăturile robiei, dă drumul celor asupriţi, şi rupe orice fel de jug; împarte-ţi pînea cu cel flămînd, şi adu în casa ta pe nenorociţii fără adăpost; dacă vezi pe un om gol, acopere-l, şi nu întoarce spatele semenului tău.

  Iacov 2:15-17 Dacă un frate sau o soră sînt goi şi lipsiţi de hrana de toate zilele, şi unul dintre voi le zice: „Duceţi-vă în pace, încălziţi-vă şi săturaţi-vă!” fără să le dea cele trebuincioase trupului, la ce i-ar folosi? Tot aşa şi credinţa: dacă n'are fapte, este moartă în ea însaş.

  1Tim 6:17-18 Îndeamnă pe bogaţii veacului acestuia să nu se îngîmfe, şi să nu-şi pună nădejdea în nişte bogăţii nestatornice, ci în Dumnezeu, care ne dă toate lucrurile din belşug, ca să ne bucurăm de ele. Îndeamnă-i să facă bine, să fie bogaţi în fapte bune, să fie darnici, gata să simtă împreună cu alţii,


  • Isus a predicat despre ajutorare
  Intr-o pilda a sa Isus chiar prezinta obtinerea vietii vesnice in mod conditionat si se identifica cu cei in nevoi. Matei 25:34-46
  Mat 25:44-46 Atunci Îi vor răspunde şi ei: „Doamne, cînd Te-am văzut noi flămînd sau fiindu-Ţi sete, sau străin, sau gol, sau bolnav, sau în temniţă, şi nu Ţi-am slujit?”
  Şi El, drept răspuns, le va zice: „Adevărat vă spun că, oridecîteori n'aţi făcut aceste lucruri unuia dintr'aceşti foarte neînsemnaţi fraţi ai Mei, Mie nu Mi le-aţi făcut.”
  Şi aceştia vor merge în pedeapsa vecinică, iar cei neprihăniţi vor merge în viaţa vecinică.”

  Luk 3:11 Drept răspuns, el le zicea: „Cine are două haine, să împartă cu cine n'are nici una; şi cine are de mîncare, să facă la fel.”


  • Isus a ajutat direct oamenii- i-a hranit, i-a vindecat, i-a mangaiat, consiliat, a facut dreptate celor opresionati. El nu a stat doar sa predice si sa faca din cand in cand minuni care doar sa puna oamenii in uimire. El s-a uitat la nevoile lor directe. Da, a oprit si furtuna, a mers pe ape, a infrant moartea... dar cand multimile au fost flamande le-a inmultit painea si pestii (biblia relateaza asta de doua ori), a umplut navoadele pescarilor, a vindecat boli la care nu exista la unele nici astazi un tratament salvator, a sarit in ajutorul femeii care urma sa fie ucisa cu pietre etc.

   

   Primii crestini si ucenicii practicau ajutorarea si se indemnau unii pe altii la aceasta.
  Iacov 1:27 Religiunea curată şi neîntinată, înaintea lui Dumnezeu, Tatăl nostru, este să cercetăm pe orfani şi pe văduve în necazurile lor, şi să ne păzim neîntinaţi de lume.

  Act 9:36 În Iope, era o uceniţă numită Tabita, nume, care în tîlmăcire se zice Dorca. Ea făcea o mulţime de fapte bune şi milostenii.

  Evr 13:16 Şi să nu daţi uitării binefacerea şi dărnicia; căci lui Dumnezeu jertfe ca acestea Îi plac.

  Mai mult, primii crestini au inteles ca ceea ce aveau nu mai trebuia sa le slujeasca doar lor ci au optat pentru o viata comunitara, in care imparteau totul cu fratii lor in credinta
  Act 2:44-45 Toţi cei ce credeau, erau împreună la un loc, şi aveau toate de obşte. Îşi vindeau ogoarele şi averile, şi banii îi împărţeau între toţi, după nevoile fiecăruia.


  • Calamitatile si problemele oamenilor din orice cultura ii fac mai deschisi la Evanghelie si la spiritual si ii fac sa se caiasca de faptele lor rele
  Este in primul rand exemplul biblic al poporului ales, Israel, care cand facea rau si se departa de Domnul era pedepsit cu robii, razboaie, boli, seceta si cand se caia, Dumnezeu le facea din nou o viata binecuvantata.

  Dupa tzunami care a afectat Japonia in 2011, guvernatorul Shintaro Ishihara, un om necrestin, a facut urmatoarea marturisire publica: “Identitatea japoneza este una a individualismului. Trebuie sa folosim acest tsunami pentru a ne spala de individualism. Cred ca este pedeapsa lui Dumnezeu.”

  Guverne care au fost inchise la tot ce venea din exterior, si-au deschis granitele pentru a primi ajutor cand tara le-a fost lovita de seceta, cutremure, tzunami, boli si alte nenorociri. Asa au aparut primele biserici in mijlocul lor, datorita celor care au impartit vestea buna cu un pachet de alimente, o sticla de apa curata, cateva materiale sa-si refaca locuinta, cu un medicament de care aveau acuta nevoie etc. Razboaiele si revoltele din Orientul Mijlociu sau din Africa de Nord lasa annual pe drumuri sute de mii de refugiati. Ei pot sa auda Evanghelia in tarile care-i primesc si le dau ajutor, chiar daca in tara lor puteau fi pedepsiti cu moartea daca acceptau astfel de credinta.

  Serviciile sociale sau medicale crestine, cele de Dezvoltare comunitara, de educatie etc pot fi de multe ori o acoperire si singurul mod de a patrunde in locuri unde biserica sau crestinismul sunt interzise.

   

  Sfaturi pentru ajutorarea sociala ca mijloc de a duce Evanghelia


  ♦  in primul rand fii mai intai sigur ca asta este ceea ce vrea Dumnezeu sa faci- si ca El nu vrea alta abordare de a duce Evanghelia acolo. Du ideile in fata Lui in rugaciune, cere semne si confirmari.


  ♦  inainte de a incepe un serviciu nou, fa mai intai o cercetare in locatia respectiva si discuta cu localnicii pentru a afla raspunsurile la intrebarile- mai exista acel tip de serviciu acolo sau este o nevoie? Sunt localnicii obisnuiti cu astfel de servicii sau va fi ceva total nou? Este metoda pe care vrei sa o alegi potrivita cu cultura locala (in unele tari nu va putea un barbat medic consulta o femeie, fetele sunt separate la scoli de baieti etc)? Care este legislatia locala cu privire la un astfel de serviciu? Cat ar costa? De ce ar fi nevoie (echipamente, specialisti etc)? Exista si localnici care au aceasta viziune si care pot eventual prelua si continua ceea ce iti propui sa faci? Mai exista si alte exemple locale care sa dovedeasca metoda utila in acea locatie/ cultura etc? Exista cu adevarat oameni care au acea nevoie? (nu infiintezi un centru pentru mame singure intr-un sat in care poate sunt doar 2-3 vaduve). Ce conditii trebuie sa indeplineasca pentru a fi accesibil celor in nevoi? Exista interes al celor in nevoie? (O organizatie crestina a infiintat in Romania o ferma pentru tineri proveniti din case de copii in care sa lucreze si sa si fie gazduiti in apropiere. Au investit foarte mult la amenajare si cumpararea animalelor, uneltelor dar spre mirarea lor, foarte putini tineri au fost interesati intr-o astfel de munca).


  ♦  fixeaza-ti strategii clare despre cum vor putea oamenii sa afle Evanghelia in urma serviciului tau?

  Metode practice pot fi:
  - oferi un serviciu gratuit si acolo exista si personal care sa se roage, sa le predice evanghelia in limba lor
  - oferi ajutoare si impreuna cu ele dai materiale evanghelistice (brosuri, biblii- exemplu pachetele Samaritan Purse) sau aceste materiale sunt prezente la locatia lucrarii si pot fi consultate, vizionate sau luate gratuit (in sala de asteptatre a unui cabinet de dentist crestin din Africa se rulau pe un televizor casete cu scurte mesaje evanghelistice si marturii.)
  - infiintezi un serviciu cu program permanent sau regulat (scoala, curs, orfelinat etc) si incluzi in programul beneficiarilor studiu biblic, biserica, inchinare etc
  - infiintezi un serviciu sau proiecte de ajutorare pe langa o biserica sau comunitate crestina locala, astfel incat sa dai posibilitatea crestinilor sa se implice, sa daruiasca si sa relationeze cu cei necrestini.
  - organizezi misiuni de ajutorare in zonele calamitate, printre refugiati, in zonele sarace etc- acestea pot cuprinde doar ajutorare (si astfel faci relatii cu oamenii) sau si evanghelizare (predicare) impletita cu ajutor
  - ajuti localnicii pentru a crea relatii si a cladi incredere si apoi cei care doresc sa afle mai multe despre credinta ta pot fi contactati acasa sau in alt loc
  - nu predici nimic dar arati prin dragostea si atentia ta pe Dumnezeul nostru iubitor- in unele locatii in care exista legislatia anticonversie sau e chiar periculos sa dezvalui credinta ta, aceasta metoda poate fi o cale de a crea relatii cu oamenii. Dar in general eu personal nu sunt de acord ca un serviciu de ajutorare crestin sa nu ofere deloc celor ajutati posibilitatea de a asculta Evanghelia.

   

  ♦ acopera lucrarea ta in rugaciune peoriodic


  ♦ asigura-te ca folosesti crestini autentici chiar daca angajezi sau primesti voluntari- mai ales cei care relationeaza direct cu populatia careia ii slujesti sa traiasca ceea ce cred. Au fost multe cazuri cand medicii sau alti specialisti angajati pentru experienta lor, au produs scandaluri de coruptie, abuzuri sexuale si alte fapte care au intunecat mesajul in loc sa il ajute.


  ♦ Lucreaza impreuna cu o biserica sau o comunitate crestina locala la care sa poti sa ii trimiti pe cei care il accepta pe Isus pentru a se continua cresterea si dezvoltarea lor ca si crestini


  ♦ nu conditiona ajutorul tau chiar daca multi din cei pe care ii ajuti nu vor arata nici un interes pentru religia ta. Poate ca intr-o zi Dumnezeu va folosi ajutorul sau vorbele tale intr-un mod minunat.
  O femeie, fosta hindusa, mi-a spus marturia intoarcerii ei la Domul: ca si copil, mergea la programul de copii al unei biserici din cartier pentru ca acolo primeau dulciuri si cateodata mici cadouri. Dar nu o prea interesa ce se predica. Multi ani mai tarziu, tatal ei a suferit un accident de circulatie si era pe moarte. Toata familia sa alerga pe la temple fara speranta. Ea atunci si-a amintit lectia cu invierea lui Lazar de la acel grup de copii si vorbele “Isus poate sa te ajute indiferent cat de mare este problema ta”. A alergat sa caute o biserica si a cerut rugaciune. Tatal ei si-a revenit si au devenit crestini ea si familia ei.


  ♦ Asigura-te ca faci lucrurile legal (pe cat posibil)- lucreaza cu localnici sau afla inainte care sunt regulile locale cu privire la acel tip de servicii, la folosirea locurilor publice daca e cazul, la predicare si practicarea crestinismului, etc. Poate trebuiesc obtinute inregistrari sau aprobari legale in prealabil. In cazurile in care te afli intr-o zona foarte inchisa la Evanghelie, asigura-te ca personalul cunoaste riscurile la care se expune si respecta niste masuri minime de siguranta.
  De exemplu, o echipa de misiune de termen scurt din America a facut o vizita de evanghelizare intr-un stat din India. Au filmat totul si au postat dupa plecare video pe youtube impreuna cu detalii despre lucratorii locali, locuri, denumiri de organizatii sau biserici, persoane care s-au intors la Domnul, etc. Acest video a adus multe prejudicii localnicilor si cativa lideri de biserici au fost arestati pentru nerespectarea legii anticonversie. Si dupa ani de la la incident, dusmanii crestinilor inca mai folosesc imagini din acest video pentru a instiga hindusii la violenta impotriva crestinilor.
  Pentru o protectie in plus, poti lua acordul scris al celor care primesc serviciul tau pentru a nu fi mai apoi acuzati ca ei nu au stiut ce vor primi. (parintii unor copii inscrisi la o scoala crestina au acuzat conducerea in instanta ca le converteste copii si ca ei nu au stiut ca printre obiectele de studiu va fi si Religia)
  Pastreaza regulile general acceptate in astfel de servicii- confidentialitate, reguli de igiena etc.


  ♦ Ofera servicii de calitate- unele servicii crestine au capatat un nume rau dupa ce au distribuit alimente sau medicamente expirate sau dupa ce serviciile lor s-au dovedit mult sub standardele celor existente in tara. Daca facem totul ca pentru Hristos, sa facem lucrurile in cel mai bun mod posibil si astfel oamenii vor da slava lui Isus.


  ♦ Pentru a nu crea dependente si alte probleme in comunitate, orienteaza-te spre servicii care sa aiba un impact pe termen lung asupra celor saraci sau in nevoi- pregateste-i intr-o meserie, creaza un serviciu in care oamenii pot scapa de dependente de alcool, droguri, pune o taxa la serviciile tale, seteaza reguli clare despre cine poate primi ajutor, cat timp, in ce conditii; investeste in educatia copiilor, invata-i o limba straina si deprinderi folositoare care sa le mareasca sansele cand vor creste; implementeaza proiecte de dezvoltare a comununitati; invata-i sa pescuiasca in loc sa le dai pestele in fiecare zi


   evaluiaza serviciul tau si rezultatele periodic- asculta parerile beneficiarilor directi , consulta rapoartele cantitative, rapoartele lucratorilor, fii gata sa faci schimbari, imbunatatiri.


   

  Dana A.

  © 2015 Resurse pentru misiune