IN MISIUNE

  Tari inchise putem numi orice locatie de misiune in care trebuie sa ne luam masuri speciale de securitate datorita specificului tarii (tari musulmane, ateiste, inchise la misionarism etc) sau datorita specificului muncii misionarilor acolo (sunt cu alt tip de viza etc). 

  Securitatea informatiei si a identitatii:

  Daca doresti ca newsletterele tale sa nu poata fi vazute de persoane nedorite sau daca zona in care esti necesita conditii speciale de securitate a informatiei, trebuie sa iti iei masuri suplimentare de protectie.

  O metoda poate fi incarcarea newsletterului in email ori pe un site ca si fotografii. Nici un cuvant sau poza de acolo nu pot fi gasite cu motoarele de cautare in acest fel. Dar atentie nu denumi fotografiile respective cu ceva periculos ca: stiri din misiune, numele tau, misiune Africa etc. 

  O alta metoda poate fi incarcarea newsletterul pe un site sau pe un spatiu de date (google drive, siturile organizatiei sau bisericii) si acolo sa se poata citi dar numai cu parola sau numai de catre cei care au linkul. 

  O solutie ar fi sa nu afisezi deloc online newsletterele tale ci sa le trimiti doar pe email la persoane de incredere

  Pentru protectie mai poti folosi- nu scrie denumiri exacte de locatii, organizatii, biserici etc. Nu da nume de lucratori, crestini locali, adrese, numele lor si pozele. Nu folosi cuvinte periculoase ca misiune, evanghelizare, convertire etc. Foloseste fotografii cu fetele puse in ceata sau cu banda neagra pe fata la persoanele cheie. 

  Nu afisa scrisorile tale online. Le poti posta pe Facebook ca poze dar verifica setarile sa poata fi vazute doar de prieteni. Si e important sa dai accept doar la persoane cunoscute. 

   

  Securitatea emailurilor:

  In adresa de email nu folosi numele tau intreg sau ceva care sa duca la denumirea organizatiei, misiunii cu care lucrezi (de exemplu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. sau This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. ) Mergi in setarile emailurilor pe care le folosesti si schimba numele tau cu ceva mai simplu, prescurtat, un pseudonim.

  Nu da emailul pe care il folosesti in lucrare autoritatilor, persoanelor de la viza etc ci fa-ti un altul pentru asta. 

  Este mai bine sa folosesti emailuri create pe siturile organizatiilor decat emailuri pe siturile gratuite de comunicare care pot fi usor gasite de motoare de cautare (gmail, yahoo, facebook, hotmail)

  Foloseste programe sau platforme de trimitere de mesaje criptate:

  • www.mail1click.com- creezi cont gratuit si alegi o parola pe care o trimiti doar la cei care doresti sa poata deschide emailurile tale
  • www.4securemail.com - preturi accesibile in functie de spatiul necesar, la fel cripteaza mesajele
  • https://bitmessage.org - downloadezi in program care face ca emailurile pe care le trimiti sa fie securizate si sa devina imposibil pentru ceilalti sa alfe de unde le trimiti sau alte date despre tine sau destinatar
  • www.hushmail.com - poti crea o adresa de email securizata, poti crea cercuri de prieteni care le pot citi

  Autor Dana V


   

   


   

  Numita si Scrisoare de Informare, Stiri din lucrare, Impresii din misiune etc

   

  La cat timp sa trimit o scrisoare?

  Ideal ar fi ca sa pastrati legatura cat mai des cu biserica/ organizatia de trimitere, cu suporterii si persoanele care va poarta in rugaciune. Desigur ca puteti trimite prin email scurte mesaje sau nevoi urgente de rugaciune fara un design special dar o data la 1-3 luni este bine sa trimiteti o scrisoare mai amanuntita cu poze si informatii din lucrare. Unele agentii sau biserici de trimitere au propriile cerinte cu privire la stirile pe care le asteapta de la misionarii lor. 

  Ce sa scriu?

  "Nu mai stiu ce sa scriu in scrisori. Eu sunt implicata aici in Africa doar intr-o lucrare: la orfelinatul pentru copii care si-au  pierdut parintii in razboi. Ajut la ingrijirea lor si le predau lectii biblice o data pe saptamana. Nu fac altceva. Copiii sunt aceiasi, fac aceleasi lucruri mereu... Ce as putea sa scriu in scrisoare astfel incat sa fie atractiv si oamenii sa nu aiba impresia ca scrisorile mele lunare seamana ca doua picaturi de apa? " J. N

  Uneori misiunea are plusuri si minusuri, suisuri si coborasuri, dar alteori activitatile sunt o rutina ca in cazul marturiei de mai sus. Necesita exercitiu si creativitate sa faci ceva care se repeta sa sune atragator. 

  Ce poti sa povestesti:

  • Scrie un articol principal: la fel ca intr-un ziar, cititorilor trebuie sa li se atraga atentia inca de la inceput asa ca incepe cu o stire care sa atraga. Uite-te la ceea ce ai facut si la lucrurile prin care ai trecut si   identifica ceva ce ai putea cataloga ca: Uimitor! Foarte important! Foarte nou! Neasteptat! Neobisnuit!Eveniment! Raspuns la rugaciune! Captivant! sau Emotionant! Ce ai povesti mai intai cu entuziasm unui prieten despre ultima perioada a ta acolo? Ce te-a socat sau bucurat mult pe tine? Poti scrie impresiile tale sau poti folosi si marturia cuiva dintre cei ajutati. 

            Foloseste un titlu care sa traga. Priveste la pagina principala a ziarelor sau la siturile de stiri: ce te atrage acolo? De ce un articol sau altul te fac sa il citesti? 

  Exemple de titluri de pe situl Stirile ProTv: 
  O femeie a nascut patru copii in 9 luni. Cum a fost posibil
  Povestea induiosatoare a unei mame de 23 de ani. “Si am plans. Si am plans. Am plans pana n-am mai avut lacrimi”
  Tinerii educati in strainatate se intorc in Romania. Ce ii determina sa renunte la salarii de sase ori mai mari
  Cluburile sportive din Timisoara au strans bani pentru fetita fotbalistului Iosif Rotariu. Kassandra are nevoie de ajutor
  "Romania este ceva sufletesc pentru mine". Povestea femeii care a parasit Germania pentru a educa copiii saraci din Sibiu

  Ce poate atrage in titluri: franturi din marturii, fraze care creaza suspans, intrebari ce te invita la aflarea raspunsului in continut, cuvinte care creaza emotie, compasiune, sentimentul de identificare cu situatia respectiva. verbe, cuvinte care exprima actiunea

  Compara cele doua moduri de a scrie titluri din lucrare:

  Stiri din misiune din martie  / Luna martie a fost luna marilor surprize
  Am continuat evanghelizarea copiilor musulmani / Micutul musulman Malic canta pentru prima data lui Isus
  Impartirea de Biblii de Craciun / “Imi doream mult o Biblie dar nu aveam de unde sa cumpar...”
  Am inceput un nou proiect cu foste prostituate/ Povestea induiosatoare a unei foste victime a traficului uman
  In lucrarea cu femeile Dumnezeu a inceput sa lucreze/ Puja, mama a 5 copii, a experimentat prima data o minune
  Am primit banii necesari pentru scoala din sat / Dumnezeu a trimis ingeri pamantesti sa ne ajute. Afla cum...

  Nu trebuie sa inventezi sau sa exagerezi de dragul stirilor ci sa asculti oamenii, sa le pui intrebari despre ce inseamna o anumita lucrare pentru ei, sa le cunosti povestile, sa observi lucrurile din jur. Tu poti fi obisnuit cu anumite obiceiuri sau moduri de a face lucrurile de acolo, dar gandeste-te ce poate fi foarte diferit sau important pentru cei de acasa? 

  • Alte lucruri despre care poti scrie:

  - povesteste cateva noutati despre tine- cum mai esti, daca ai fost bolnav sau ai avut alte probleme in acest timp, da relatii despre familia ta daca este cu tine, daca ai trecut prin anumite schimbari in ultimul timp

  - prezinta stiri din lucrarile in care te implici: daca sunt noi scrie despre locatie, scop, problema in sprijinul careia veniti, activitati, ce urmaresti sa obtii. Despre cele despre care ai mai scris in alte scrisori prezinta noutati, dar scrie succint si despre ce este proiectul, nu presupune ca destinatarii tai chiar au citit toate scrisorile tale si isi si aduc aminte amanunte. Evita sa scrii telegrafic, cu liniute, am facut asta si asta si asta. Vorbeste despre impact, scrie marturii ale celor cu care lucrezi (interviuri), foloseste povesti de suflet. Vorbeste si despre ceilalti colegi sau despre organizatia, biserica cu care lucrezi, este important sa nu lasi impresia ca lucrezi singur si este util sa fii vazut in context. 

  - introdu-i in atmosfera, da informatii utile despre locatie (numar de crestini, religii locale, probleme locale). Scrie despre sarbatorile perioadei respective sau despre evenimentele din ultimul timp (dezastre naturale, schimbari politice), despre situatia crestinilor sau a lucratorilor

  - prezinta clar nevoile de rugaciune si de finante- vezi mai multe despre a prezenta nevoile financiare in articolul Cum sa scrii o scrisoare pentru suport financiar

  - adauga data la care ai scris scrisoarea sau despre ce perioada scrii si numele tau

  Stil:

  - fii deschis, transparent, vulnerabil si smerit- nu scrie ca si cum ai fi un super-erou in misiune, ci poti vorbi si despre greutati, caderi, framantari, locuri in care ai nevoie de rugaciune alaturi de rezultate si lucrari de succes. Nu crea o imagine gresita asupra a ceea ce inseamna sa fii misionar. 
  - nu folosi prescurtari/ limbaj cu care tu esti obisnuit in misiune, denumiri in engleza sau in limbile locale fara sa le explici, prescurtari ale denumirilor (YWAM, VBS)   
  - atentie la ortografie, nu-mi face placere sa citesc scrisori cu greseli- poti da cuiva sa citeasca si sa corecteze textul intai daca nu esti prea sigur pe gramatica limbii romane. Vorbind doar engleza in locatia de misiune, mi s-a intamplat sa scriu fraze care sunau ciudat in romana si chiar sa gresesc anumite cuvinte, chiar daca eu ca studii am terminat Facultatea de litere. Citita de o persoana dinafara misiunii, aceasta poate sa te atentioneze si asupra pasajelor neclare pe care ea, in necunostinta de cauza, nu le poate intelege usor. 
  - fa fraze scurte, sunt mai usor de inteles si de urmarit
  - nu incerca sa impresionezi cu un limbaj foarte religios sau prea pretentios, scrisoarea ta trebuie sa fie usor de inteles de toti destinatarii. La fel atentie la limbajul profesional daca te implici in proiecte dintr-un anume domeniu (medicina, afaceri etc)
  - nu fa o scrisoare prea lunga- maxim 2-3 pag A4
  - poti pune poze in sprijinul continutului– citeste mai mult in Fotografia de misiune
  -nu uita sa adaugi datele tale de contact si eventual contul unde pot dona 
  -multumeste-le daca te-au sustinut si altadata in rugaciune sau financiar
  - la final de an poti face si un fel de scrisoare mai ampla-raport sau bilant al intregului an. Poate fi insotit de un raport financiar (ajuta la transparenta), de fotografii mai multe sau de un video. 

  Ce sa NU scrii intr-o scrisoare:

  - nu predica, Domnul le poate vorbi oamenilor prin ceea ce scrii- daca Domnul ti-a vorbit ceva intr-o anume situatie si vrei sa impartasesti, e ok s-o faci scurt, dar nu incerca sa transformi orice intr-o predica . De exemplu: Am vazut aici multi copii care nu au ce sa manance si stiu ca Domnul ne-a poruncit sa avem grija de cei saraci nu sa ne lafaim in bogatii si nu ne bucuram doar noi de ele...
  - falsa modestie: Eu sunt un misionar neinsemnat dar Domnul ma foloseste aici... 
  - toate bune si frumoase: Lucrarea merge foarte bine, multi oameni se intorc la Domnul, eu sunt bine si cresc mereu in maturitate in Hristos. Biserica  se dezvolta si nu este oprita de nimic, oamenii sunt foarte dedicati in slujire si studiu.... Sute de oameni aud lunar despre Domnul. 
  In orice locatie si lucrare vor fi chestii care nu merg cum trebuie, care stagneaza si nu dau rezultate imediate. Nu te feri sa vorbesti despre ele. 
  -critici, acuzatii: Sunt atatea locuri neevanghelizate in lume si crestinii nostrii stau in biserici si nu se implica ... 
  - barfe: Am aici la misiune niste colegi din tari mai bogate si ei aduna multi bani din bisericile lor si ii cheltuie personal pe o viata de lux, si raporteaza rezultate false in evanghelizari
  - exagerari: Milioanele de oameni nemantuiti ai Indiei ne asteapta sa mergem si sa le spunem despre Domnul si echipa noastra este gata 
  -informatii neclare despre ceea ce faci: Ma implic in multe proiecte in sate, in fiecare zi sunt undeva in lucrare si Domnul imi da izbanda....
  -informatii neclare despre banii necesari: Daca vreti sa va rugati pentru banii pe care ii am nevoie lunar ca sa pot trai aici in misiune... nu este o suma mare ca eu traiesc simplu, dar daca vreti sa donati ceva lunar...
  -promisiuni de rezultate nefondate: In aceasta misiune in care mergem, vom predica Evanghelia la sute de chinezi si speram ca multi dintre ei o sa il accepte ca Domn si Mantuitor personal pe Isus... 
  - presupuneri ciudate: M-am gandit sa va cer sprijinul ca poate 30 eur/ luna nu este o suma asa mare pentru voi la salariile din Romania, dar pentru africani este costul mancarii pe jumatate de luna
  -fraze de manipulare/ care socheaza dar care nu sprijina proiectul:  Aici in Honolulu un copil moare la fiecare minut de foame si o femeie este violata la fiecare ora. Noi la misiunea noastra vizitam vaduvele o data pe saptamana si pentru asta avem nevoie de bani sa le ducem pachete. 
  - umflarea cifrelor/ minciuni: In fiecare luna ajutam aici peste 500 de copii si in celalalt proiect zeci de femei vin la Domnul in fiecare luna. Nu este nici o lucrare crestina in zona asa de eficienta ca a noastra
  -cereri pentru prea multe lucruri deodata: Va informez ca m-am hotarat sa ma duc in Macedonia in misiune luna viitoare si pentru asta am nevoie de sprijin cu 600 de euro. Mai am o nevoie urgenta, am datorii la cazare si masa de 800 de euro si nu am mai reusit sa imi platesc rata la computer de 3 luni, si pentru asta imi trebuie 200 eur. 
  -Lucruri care sa starneasca mila si care pot crea o imagine negativa asupra tarii: Eu aici in Tailanda o duc mai greu in ultimele luni. Se opreste des lumina, nu mai am nici apa in fiecare zi. Tailndezii oricum sunt cam nespalati si va inchipuiti cum sunt acum fara dus... 
  -Fraze lungi, greu de citit, supraspiritualizate- In Biblie scrie ca omul nu traieste numai cu paine ci si cu cuvantul lui Dumnezeu si eu sunt foarte dedicat sa citesc mereu din Biblie si sa ma rog, dar am vazut ca in misiune este importanta si painea sa o ai zilnic de aceea va scriu sa va intreb daca nu cumva ati putea sa ma sprijiniti cu ceva donatie lunara asa cum va pune Domnul pe inima si daca vreti sa binecuvantati ca sa fiti binecuvantati.   
  -Trimiti scrisoarea fara sa semnezi, fara date de contact etc

  Design si format de trimitere

  Este important ca scrisoarea si pozele sa fie impreuna ca un intreg si sa fie salvate intr-un format care poate fi usor accesat fara sa se schimbe cand e deschis de diverse computere. In general formatul de poza (jpg, gif, png) si cel de pdf  pot fi citite de orice computer. Avantajul formatului de poza este ca poate fi direct inserata in email (inline) in gmail si alte programe de trimis email. Este mai avantajos sa fie deschise direct in email, pentru ca destinatarul nu trebuie sa downloadeze atasamentul. Unele programe chiar resping emailurile cu atasament sau emailurile cu atasamente prea mari, si documetele pdf de obicei sunt mari.  La fel si pozele atasate si nu inserate in email. 

  Poti face designul folosind un program simplu (Word, Open officeWriter,  Open Office Draw sau cu un program de editare ca Publisher). Mai poti folosi si alte programe cu care te simti confortabil dar asigura-te ca o poti salva ca pdf sau ca poza pentru ca aceste formate pot fi usor deschise si citite. Unele programe au si template-uri pe care le poti folosi usor. 

  Format online: exista si programe prin care poti face newslettere online si sa le trimiteti apoi la diverse adrese de email. De exemplu MailChimp , LucidPress, SmileBox

  Puteti de asemenea crea un blog cu wordpress sau Blogger si  scrie newsletterele ca articol. apoi trimite linkul articolului prin email. 
  Imparte continutul scrisorii pe mai multe coloane ca sa fie mai usor de citit si mai estetic. Da subtitluri atragatoare nu scrie totul de la un capat la altul fara nici o oprire. Poti chiar bolda anumite cuvinte importante din text pentru a fi mai usor de vazut si retinut. 

  Daca trimiti scrisoarea ca poza pe email, asigura-te ca folosesti format A4 vertical si nu orizontal pentru ca sa incapa in email pe verticala si oamenii sa nu trebuiasca sa mute cursorul stanga dreapta sa citeasca. 

  Atentie la ce background-uri (imagini de fundal) folosesti- cele prea incarcate pot face scrisul greu de citit si atrag atentia de la continut. 
  Caractere- nu foarte mici (11-12 e deajuns), nu in culori sau stiluri care nu se pot citi clar. Nu aglomera scrisoarea cu multe stiluri de scris ci foloseste un stil pentru text si unul pentru titluri, maxim 3-4 stiluri in toata scrisoarea. 

  Daca trimiti scrisoarea la mai multi prin email, pune adresele celorlalti la Bcc pentru a nu aparea un sir lung de adrese la care ai trimis si a proteja informatiile de contact. Poti individualiza emailurile cu anumite programe de trimitere (mailchimp, tounderbird ) astfel incat sa aiba la inceput numele destinatarului: Draga Mariana....
  Fotografiile- e ok sa le pui un chenar simplu dar nu exagera cu efectele. Este important ce exprima ele si sa fie de calitate si in concordanta cu continutul scrisorii tale. 
  Daca mergi in zonele in care ai suporteri sau ai posibilitatea, poti si printa newsleterele si trimite prin posta sau le poti da personal. 

  Securitate:

  Daca doresti ca newsletterele tale sa nu poata fi vazute de persoane nedorite sau daca zona in care esti necesita conditii speciale de securitate a informatiei, trebuie sa iti iei masuri suplimentare de protectie.

  O metoda poate fi incarcarea newsletterului in email ori pe un site ca si fotografii. Nici un cuvant sau poza de acolo nu pot fi gasite cu motoarele de cautare in acest fel. Dar atentie nu denumi fotografiile respective cu ceva periculos ca: stiri din misiune, numele tau, misiune Africa etc. 

  O alta metoda poate fi incarcarea newsletterul pe un site sau pe un spatiu de date (google drive, siturile organizatiei sau bisericii) si acolo sa se poata citi dar numai cu parola sau numai de catre cei care au linkul. 

  Pentru protectie mai poti folosi- nu scrie denumiri exacte de locatii, organizatii, biserici etc. Nu da nume de lucratori, crestini locali, adrese, numele lor si pozele. Nu folosi cuvinte periculoase ca misiune, evanghelizare, convertire etc. 

  In adresa de email nu folosi numele tau intreg sau ceva care sa duca la denumirea organizatiei, misiunii cu care lucrezi (de exemplu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. sau This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. ) Mergi in setarile emailurilor pe care le folosesti si schimba numele tau cu ceva mai simplu, prescurtat, un pseudonim. Nu da emailul pe care il folosesti in lucrare autoritatilor, persoanelor de la viza etc ci fa-ti un altul pentru asta. 

  Nu afisa scrisorile tale online. Le poti posta pe Facebook ca poze dar verifica setarile sa poata fi vazute doar de prieteni. Si e important sa dai accept doar la persoane cunoscute. 

  Raspunsuri la scrisori- oamenii chiar le citesc?

  Romanii in general nu au obiceiul sa raspunda la emailurile primite, mai ales la aceste tipuri de scrisori trimise la mai multi. Am facut un experiment sa stiu cati de fapt din cele peste 800 de adrese ale mele de email la care trimit scrisorile, chiar le citesc. Am pus undeva jos la finalul scrisorii intrebarea: Oare chiar le citeste cineva? A fost ceva copilaresc ce am facut, eram tot asa contrariata ca uneori nu primeam nici un raspuns, alte ori doar 1-2 persoane apropiate imi scriau cateva randuri. Dar am fost mirata sa primesc o multime de emailuri de la oameni care chiar le citeau si se rugau dar au marturisit ca nu au avut timp sa raspunda.
  Un alt caz este ca am intalnit persoane care printeaza regulat scrisoarea mea si se roaga cu grupul, biserica sau prietenii lor pentru mine. In tren m-a abordat o adolescenta si mi-a zis ca ii par cunoscuta. I-am zis ce fac si a zis ca de 2 ani grupul lor de scoala duminicala se roaga pentru mine. Niciodata nu am primit nici un email, nu stiu nici macar cine a initiat asta acolo. 
  Un tanar mi-a scris o data ca primeste de la cineva scrisorile mele de o vreme si ca l-au inspirat la misiune, o alta misionara mi-a scris ca se simte incurajata cand scriu despre anumite subiecte pentru ca astfel stie ca nu este singura care trece prin ele. 
  Am avut si donatori cateodata care au primit scrisorile mele timp indelungat si dintr-odata ceva le-a atras atentia si au decis sa ma sustina. Deci citeau scrisorile. 
  Am avut si raspunsuri negative, critici, din pacate unii oameni nu incurajeaza ci darama. In india purtam pantalon la costumele de salvari pe sub camasa care ajunge pana la genunchi. Asa e cultura si doar prostituatele poarta fuste fara nimic pe dedesubt. Un pastor “evlavios” m-a facut cu ou si cu otet intr-un email de raspuns, ca am pus intr-o scrisoare a mea o poza in care sunt in pantaloni si mai ales fara batic. No coment
  Pentru orice eventualitate, daca emailul cu scrisoarea ajunge la persoane care nu doresc sa-l primeasca, adaugati la final un link de unsubscribe sau fraza: daca nu doriti sa mai primiti acest newsletter, trimiteti un emai cu subiectul “dezabonare” la adresa mea .............

  Exemple de scrisori si de design:

  http://tpmmedias.ro/images/Rebecaletteraugust2014.pdf

  http://us2.campaign-archive2.com/?u=c1820b23612b9b76da9e1e330&id=ac9ef70707

  http://lakeneuron.com/wp-content/uploads/2009/02/february.jpg

  http://ganduridemisionar.wordpress.com/2014/04/12/fr/

   

  Autor: Dana V. misionara transculturala YWAM


   


  Este important să comunicăm cu suporterii, prietenii noștri, partenerii regulați de rugăciune prin scrisori, emailuri dar, dacă locația ne permite, am putea posta detalii despre experiențele noastre online, astfel încât și alți aspiranți la misiune să beneficieze de ele. 

  O metodă simplă sunt postările pe Facebook sau alte rețele de socializare. Acestea au avantajul că creează multă interacțiune, sunt des vizitate dar uneori informația este accebilă doar prietenilor, persoanelor pe care le cunoști și le adaugi. 
  A crea un blog sau o pagină web este un lucru mai elaborat dar nu imposibil și informația poate deveni folositoare mai multor persoane. 

  Pagina web mai poate ajuta misionarii să fie mai cunoscuți, transparenți în lucrările lor, să inspire bisericile și pe creștinii din țară să se implice în rugăciune sau în sprijinul misionarilor și poate duce la crearea unei imagini corecte asupra misiunii transculturale. 
  Trebuie să aveți conexie la internet când lucrați la ea și dorința de a începe ceva deosebit. 

   

  Ce poate conține o pagină web:

  ♦ date despre tine, familia ta, poate mărturia ta

  ♦ viziune, cum ai fost chemat/ă în misiune

  ♦ detalii despre locația de misiune în care slujești

  ♦ mărturii din lucrare

  ♦ prezentarea unor proiecte din lucrare care au nevoie de ajutor/ voluntari/ rugăciune etc

  ♦ scrisorile tale periodice de informare, de rugăciune

  ♦ articole scrise de tine sau de alte persoane utile misiunii sau care explică mai mult despre locația în care te afli

  ♦ albume de fotografii din lucrare

  ♦ fotografii însoțite de povestioare care le explică (fotojurnalism)

  ♦ clipuri video despre lucrarea ta

  ♦ anunțuri de calatorii misionare care se vor realiza în locația ta

  ♦ detalii despre Agenția/ biserica prin care ai fost trimis

  ♦ detalii de contact

  ♦ detalii financiare pentru cei care doresc să te sprijine (conturi, date de transfer etc)

   

  Oferă posibilitatea cititorilor să interacționeze cu tine:

  ♦ lasă adresa de email

  ♦ creaza formulare de contact

  ♦ pune linkuri către pagina ta de facebook, adresa de skype, messenger etc 

  ♦ lasă-le posibilitatea să comenteze la articolele tale, să dea like sau să le dea share pe paginile lor de facebook etc. 

  ♦ Poți să le dai chiar posibilitatea să subscrie la blogul tău și să primească automat știrea că ai mai adăugat ceva

   

  Când să nu folosești pagini web pentru promovare:

  ♦ când misionezi într-o zonă închisă misiunii și postările tale pot să îți pună în pericol șederea ta acolo, obținerea de vize etc

  ♦ când informațiile din postări încalcă confidențialitatea unor caziri medicale, sociale etc

  ♦ când articolele sau fotografiile pot pune în pericol creștinii, lucrările sau lucrătorii locali

   

  Metode de a evita neajunsurile de mai sus:

  ♦ nu folosi numele tău întreg sau date concrete asupra adresei, locației unde slujești ci lasă posibilitatea să fii contactat pentru detalii

  ♦ nu folosi numele localnicilor sau ale celor despre care scrii ci pseudonime, inițiale etc

  ♦ evită cuvinte periculoase ca: misiune, misionar, evanghelizare, creștin care se pot găsi ușor cu motoarele de căutare

   

  Ce formă de design web poți folosi:


  A. Bloguri- www.wordpress.com , www.blogger.com sunt platforme gratuite și simplu de utilizat, fără să adauge reclame pe pagina ta. Acolo poți să îți faci un cont gratuit și să îți construiești propria pagină de web. Poți selecta la intrare versiunea română și o să ai toate direcțiile și toți pașii explicați în română.  
  Pentru a crea un blog nu ai nevoie de cunoștințe avansate de web design, doar alegi un template (cum să arate situl) și apoi pui articole. Majoritatea blogurilor au versiunea de scriere apropiată de cea a unui program de editare de texte obișnuit (word). 
  Pentru a crea bloguri nu trebuie să cumpărați un nume sau să rezervați un spațiu de găzduire cu plată, dar acestea oferă și posibilitatea să creați un site mai profesioist și, contra unei sume să vă măriți spațiul  de memorie al sitului sau să puneți un nume care vă reprezintă pe care l-ați cumpărat. 
  Secretul este să ai curaj să începi blogul, să încerci toate uneltele lui să vezi cum funcționează și când nu știi ceva poți simplu scrie întrebări în română pe google : Cum pun fotografii în wordpress, cum încarc video pe blogger? Cum să creez o pagină de contact? Și sunt zeci de articole și de tutoriale pe care le poți citi.

  Exemple de bloguri ale misionarilor:

  http://missiondiary.wordpress.com/

  http://misiunemedicala.blogspot.in/

  http://www.mission2malawi.com/

   

  B. Pagini web profesioniste
  Nici pentru acestea nu trebuie să fiți voi neaparat profesioniștii. Puteți angaja un designer sau ruga un prieten priceput să vă facă pagina. Cereți să vă instaleze pe ea platforma Wordpress. Va fi apoi simplu de postat știri și articole pentru că este similar cu metoda blogului. Doar să vă arate cum să vă logați și cum puneți articole și apoi vă puteți descurca singuri. Există aplicații pe care vi le pot instala și puteți trimite articole și direct de pe email. 

  Exemple de pagini web ale misionarilor:

  http://misiunemadagascar.ro/

  Vrei să avansezi în design, să știi mai multe despre codurile folosite, cum să îți faci singur o pagină profesionistă, poți urma un curs de webdesign pentru începători acolo unde te afli sau online. 
  https://www.invata-online.ro/
  http://academia.1educat.ro/webdesign/ 

   

  Alte sfaturi:

  Nu scrieți articole prea lungi, oamenii se plictisesc

  Trebuie să oferi ceva cititorului, care să-l facă să revină la blogul tău. Niciodată să nu copiezi articole de pe internet sau să traduci din altă limbă articole scrise de altcineva fără să scrii autorul; de asemenea nu este indicat să pui poze făcute de altcineva fără să menţionezi sursa. 

  Faceți reclamă la blog sau la articolele dvs pe facebook, pe email etc ca să atrageți mai mulți cititori

  Puteți pune un link către situl dvs și pe pagina web a agenției sau a bisericii de trimitere

  Pune des articole pentru a păstra interesul oamenilor

  Pagina web nu este facebook sau jurnal personal așa că scopul ei trebuie să fie clar, evită să postezi alandala tot ce găsești pe net și ți-a plăcut  (video, poze, cantece etc)sau chestii de tip status (azi sunt plictisit... Ieri am avut o durere de cap etc) 

  Și poate vă inspirați și din următoarea mărturie:

  {AF}Când am plecat în Africa aveam doar câțiva suporteri și puține idei cum pot să fac oamenii să știe despre ce fac, să se implice, să mă cunoască. Eram doar un misionar începător dar mi-a plăcut întotdeauna să scriu și să fiu creativ. Am început să postez pe facebook scurte povestioare despre locurile de acolo, povești ale oamenilor pe care îi întâlneam, deseori însoțite de poze. Prietenilor mei le plăceau. 
  Am îndrăznit apoi să creez un blog gratuit. Făceam prima dată asta, eram foarte nesigur dar numai în 3 zile, în timpul meu liber, am reușit să creez majoritatea paginilor. Am început prin postări simple, povestioare dar am adăugat și scurte schițe de studiu biblic, planuri de lecții pentru copii pentru că îmi plăcea să împart cu alții materialele pe care le făceam oricum pentru lucrarea mea. 
  La început nu am avut cine știe ce vizitatori, majoritatea prieteni de-ai mei de pe facebook. După două luni însă am primit un email trimis de pe pagina de contact a blogului. O tânără din Cluj găsise căutînd pe net situl meu și era interesată să afle dacă se organizau misiuni de scurtă durată în Africa. Eu nu organizam dar i-am dat relații despre o organizație din România care știam că se ocupa de asta. Am mai adăugat ceva articole despre locația mea și modul cum ajutam acei oameni să cunoască pe Domnul. Scriu cam o dată la 2-3 săptămâni, chiar la o lună dacă sunt mai ocupat.  După cîteva alte luni au început să-mi scrie oamnei că se roagă pentru mine în diverse biserici din țară sau că vor să facă un dar financiar. Un băiat mi-a scris că l-am inspirat prin articolele de pe blog să meargă și el în misiune și acum face o școală de pregătire pentru a sluji în lumea musulmană. 
  De curând am calculat și am peste 300 de vizitatori pe lună pe blogul meu și da, am așa mulți oameni care mă sprijină în lucrare într-un mod sau altul. Am început din dragostea de a scrie și a împărtăși experiențele de aici, acum este lucrarea mea paralelă de a inspira pe alții să fie activi în Marea Trimitere. Florin C. {/AF}


   

  Autor:

  Dana V

  TPM Mediaș


  Sfaturi pentru o prezentare a misiunii

  Fie că prezinți misiunea într-o biserică sau în altă locație, conținutul trebuie să fie adaptat la timpul oferit și la audiență. Dacă este prima dată când prezinți acolo, trebuie să pui accent la început pe prezentarea ta și pe prezentarea locației în care misionezi. În locurile în care ai mai fost, prezintă informații noi, știri de când ai prezentat ultima dată.

  Folosește materiale audio-vizule pentru prezentarea ta pentru a nu fi plictisitor:

  - colaje de fotografii

  - proiectarea unui powerpoint

  - mici filmulețe video

  - melodii din țara respectivă

   

  Secretele unei bune prezentări:

  - Înainte sa te prezinti in fata publicului, fa o verificare de urgenta: șlitul, șireturile, părul, nodul de la cravată etc. Util ar fi să verifici și logistica: laptop, microfon (daca e cazul), proiector, etc. Mergi mai devreme și le verifică. Sună din timp și află dacă au videoproiector, computer sau trebuie să aduci tu.

  - fă repetiție înainte ca să știi cât de cât ordinea slidurilor și să fii sigur că te încadrezi în timpul dat

  - captează atenția la început- nu intra direct în conținut. Poate începi cu o întrebare, un scurt citat, o frază în limba locală pe care îi pui s-o repete cei din audiență etc. Nu începe în nici un caz cu scuze (Mă scuzați, nu sunt chiar pregătit! sau Am emoții, nu știam că vorbesc! sau Îmi pare rău că nu am un powerpoint mai bun, nu sunt profesionist etc)

  - dă informații despre locația de misiune- poți povesti despre unde se află, număr de locuitori, problemele sociale, economice,  date despre religia și credințele locale. Poți folosi poze și anumite cifre, idei principale scrise pe power point dar nu citi cuvânt cu cuvânt ce este scris pe powerpoint sau pe video ci dă date în plus, explică. Arată și imagini care să îi introducă pe cei care privesc în viața ta- cum locuiești, cum te deplasezi la locurile de lucrare, ce mănânci etc

  - nu folosi doar date care șochează, nu accentua numai un anumit aspect al țării (sărăcie, idolatrie, criminalitate etc) pentru că riscați să creeați o imagine greșită. Prezintă și lucrurile frumoase pe care le are acea națiune, ceea ce apreciezi, ceea ce îți place la ei. Am întâlnit un tânăr care, aflând că slujesc în India, m-a întrerupt brusc: Eu nu aș merge niciodată acolo!. L-am întrebat mirată de ce pentru că încă nu-i povestisem nimic. O misionară a fost la noi în biserică mai demult și ne-a spus că în India sunt foarte mulți șobolani și că au intrat și în camera ei, brr, nu vreau să văd asta... Am realizat că a povesti astfel de experiențe negative produc reacții negative în oameni. 

  - prezintă-ți lucrarea creativ- nu da numai cifre, denumiri de proiecte ci însoțește-le de scurte mărturii, povestioare care să aibă impact (o victorie, o viață schimbată, mărturia unei persoane, a unui lucrător etc). Acestea sunt cele care vor rămâne cu adevărat o perioadă mai mare în mințile lor

  - fii scurt și la obiect, evită să repeți expresii ca Deci.. Așadar dacă acestea nu exprimă o concluzie

  - nu folosi date asupra cărora nu te-ai informat bine și nu fabula- un misionar a povestit într-o biserică cum un sat întreg din Republica Moldova s-a întors la Domnul când a fost acolo un predicator. O soră din biserică s-a întâmplat să aibă rude în acel sat și la final s-a dus să-l întrebe de unde a scos povestea aceea, deoarece i-a vizitat de curând și bisericuța baptistă are tot 4-5 familii de bătrâni de ani de zile, nici urmă de trezire. 

  - nu folosi cuvinte specifice din misiune sau din țara respectivă fără să le explici- de exemplu slum, shantitown, caste, karma, VBS (Vacation Bible Study), shamanism etc. 

  - fii specific, de exemplu când spui că faci lucrare de copii explică ce: evanghelizare, studiu biblic, cu copii din biserici, cu copii din zone sărace, alfabetizare, ajutor material? Ce anume, pentru cine specific? La fel pentru celelalte lucrări. 

  - evită predicile, nu le transmite tu ce trebuie să învețe din experiența ta, ce spune biblia că ar trebui ei să facă etc. Sunt mărturiile tale proprii, nu folosi fraze ca: noi ar trebui, din asta Dumnezeu ne învață etc... Întreaga ta prezentare trebuie să îi ducă la niște concluzii și atitudini  și nu o predică. 

  - prezintă pe scurt planurile din viitorul apropiat, ale tale, ale lucrării

  - dacă ai mai prezentat acolo, dă date despre lucrurile noi care s-au întâmplat, despre răspunsuri la rugăciune, eventual despre cum ai cheltuit o anumită donație a lor etc

  - nu citi de pe foaie sau din laptop, poate deveni plictisitor. Îți poți nota câteva idei de o foaie dar numai ca să îți arunci ochii din când în când pe ele să nu pierzi șirul ideilor. Dacă ai prea multe numere, informații folosește grafice puse pe powerpoint (situația Evanghelizării, număr de creștin, procentul religiilor locale etc)

  - interacționează cu publicul- pune întrebări, implică-i, dă-le un obiect din țara respectivă să-l treacă de la unii la alții și să spună ce e sau dacă au idee pentru ce se folosește. Referitor la interactiune, Confucius spunea: “Spune-mi și voi uita, arată-mi și poate îmi voi aminti, implică-mă și voi înțelege! “

  - atenție la limbajul trupului- privește oamenii pe rând, în ochi, dar calm, nu ca și când ai face razie. Nu gesticula decât dacă e nevoie. Nu-ți încrucișa brațele – e un gest de “apărare” și de negare, cu impact negativ; la fel ceva negativ transmite cand ții mânile în buzunare. Dacă vorbești pe o scenă, nu te plimba dintr-o parte într-alta și nici nu te “legăna” în față și-n spate, fiindcă distragi atenția de la ce ai de spus

  - mai poți adăuga prezentării tale: cântă un cântec în limba locală, spune-le cum se zice Pacea Domnului sau alte fraze în limba locală. 

  -îmbracă-te într-un costum din acea zonă, este de impact. Puteți și decora cumva camera sau scena cu obiecte din acea zonă, steag al țării respective etc. 

  - prezintă-le la final cum se pot implica (rugăciune, donații, vizite de termen scurt etc). Nu exagera cu nevoile financiare, prezintă numai 2-3 nevoi mai mari, nu are rost să vorbești despre sute de mii de euro unei biserici sau unui grup mic. Încurajează-i să dăruiască sume mici lunar pentru un copil, pentru un proiect anume, pentru nevoile familiei tale. Atenție- trebuie să ai acordul conducătorului bisericii sau grupului respectiv ca să incluzi în prezentare astfel de cereri. 

  - mulțumește-le pentru sprijin dacă sunt în audiență persoane care te sprijină

   

  O prezentare power point de succes:

  1. Prezintă doar o idee sau o propoziție pe cadru.

  2. Nu folosi mai multe de 8 linii pe slide și 8 cuvinte pe linie.

  3. Titlul trebuie poziționat în primele 15% ale cadrului, scris cu caractere cu dimensiuni între 36-44 și aliniat la stânga.

  4. Evită un titlu prea lung și nu scrie orice idee poziționată pe centru pentru că devine obositor de citit.

  5. În colțul din dreapta jos al fiecărui cadru ar trebui să existe sigla ta (a agenției, bisericii) sau a proiectului pe care îl prezinți.

  6. Nu folosi mai mult de 3 culori pentru fiecare cadru.

  7. Folosește culori reci pentru background și culori calde în rest.

  8. Alege numere în locul punctelor.

  9. Încearcă pe cât posibil ca la fiecare 3-5 cadre sa introduci fotografii, elemente grafice- evită fotografiile neclare, mici ca dimensiuni, nu încărca paginile cu prea multe lucruri (scris, grafică, poze etc). Nu deforma pozele, apasă tasta ctrl și apoi trage din colțul lor pentru a le mări sau micșora fără să le deformezi. 

  10. Nu folosi mai mult de 3 stiluri de scris în toată prezentarea

  11. Nu exagera cu tranzițiile și efectele între sliduri dar poți adăuga ceva animație (doar 2-3 tipuri pe prezentare) la apariția titlurilor sau pozelor

  12. Nu seta slidurile pe autoplay ci pe schimbare la clic, că poate dorești să te oprești să povestești ceva

  13. Ai grijă ca prezentarea să nu dureze mai mult de 20 de minute.

  vezi și Principii pentru un Power Point de succes

   

  Prezentările video

  Sunt de impact pentru că aduc în mijlocul audienței imagini din țara respectivă sau din lucrarea ta, într-un mod dinamic. 

  Un video bun va fi mai mult decât o rulare de poze, trebuiesc imagini de calitate video sau foto. Puteți de asemenea lua scurte interviuri celor cu care lucrați, scurte mărturii ale lor (desigur subtitrate). Poate fi pus în timp ce vorbiți dar va fi greu ca audiența să vă urmărească în același timp. Este mai bine să aveți un filmuleț scurt cu muzică locală pe fond și apoi să vă începeți prezentarea. Organizați conținutul, puneți scurte titluri din loc în loc pentru ca să se poată ușor înțelege ce reprezintă: cultură, religie, lucrare de copii, lucrare în biserică etc. 

  Dacă nu aveți cunoștințe de editare puteți apela la un prieten sau la un profesionist sau puteți încerca un program simplu de editare ca Movie Maker. 

  Exemple de video de prezentare a misiunii:

  http://www.youtube.com/watch?v=LncMhAA4Ds8 

  http://www.youtube.com/watch?v=TJyfUJiiBTk

   

  Autor:

  Dana V., TPM Mediaș


   

  Din experiența altui misionar

  Din păcate , prezentările misionarilor pot fi , uneori, programul cel mai puțin frecventat de membrii  unor biserici . Eu și soțul meu avem prima plecare în țară săptămâna viitoare în primul nostru concediu. Avem multe prezentări programate, așa că am avut ocazia  să întrebăm pe prietenii noștri de pe Facebook ce cred ei ca ar face o prezentare a misiunii interesantă. Aici sunt unele dintre răspunsurile lor :

  Ei doresc să știe ce cred oamenii și de ce ei cred într-un anumit fel .
  Oamenii cu care lucrezi au practici vechi, păgâne? Există o altă religie care este dominantă?

  Se întreabă ce obstacole sunt pentru ei în înțelegerea Cuvântul lui Dumnezeu și în creștere spirituală.
  Cât de învățați sunt oamenii cărora le predici/ predai ? Relațiile de familie împiedică credința creștină a unui nou credincios ?

  Ei ar dori să știe ce și cum le predăm
  Ce materiale didactice folositi? Folosiți materiale audio / vizuale ? Sunt accesibile astfel de materiale astfel încât oamenii să le poată vedea?

   

  Am adăugat câteva din propria mea  experiență:

  Nu doar vorbe, unele lucruri se pot demonstra .
  În loc doar să vorbesc despre femeile care cară o găleată de 10 kg pe cap de la râu , iau o găleată acolo umplută cu apă și ofer publicului șansa de a o ridica , astfel încât aceștia să-și dea seama de greutatea reală cărată de femeile africane pe capetele lor .

  Distreaza-te cu învățarea limbilor străine .
  Pune câteva cuvinte în limba locală în prezentarea ta power point și recrutează câțiva oameni să vină și să încerce să le pronunțe .

  Împărtășește unele dintre ultimele noutăți .
  Te-ai muta într-o altă casă ? Ați avut vizitatori speciali?

  Prezentările misionare nu trebuie să fie plictisitoare . Vorbește cu entuziasm! Arată pasiunea ta pentru Domnul și poporul  unde te-a trimis să lucrezi . Unul dintre prietenii mei de pe Facebook a mărturisit :

  "Datorită prezentărilor pe care le-au făcut în biserică niște misionri, m-am hotărât să mă duc în prima mea călătorie misionară . "

  Nu știi niciodată cum Dumnezeu va folosi cuvintele tale pentru a mișca inima cuiva la misiune.

   

  Autor:
  Debbie Crawford-  servește la Misiunea Samaria din Polokwane , Africa de Sud cu soțul ei Doug .

   

   


  {AF}O prietenă mi-a spus într-o zi:

  - Am primit asta.

  - Ce este? am întrebat

  - Nu știu... privea ea ciudat un fel de fotografie de mărimea unei cărți poștale. Mi-a dat-o o fată la ieșirea din biserică. Cred că am mai văzut-o pe la biserică mai demult... Dar nu știu ce este asta.

  M-am uitat la card. Era fotografia unei fete cu numele ei, scria mare Misionara Y.E.F. și într-un colț adresa ei. Atât. Nu aveam nici cea mai mică idee pentru ce era, ce trebuia să facem.{/AF}

   

  Cardul de rugăciune este necesar pentru a:

  • ► reaminti suporterilor tăi să se roage pentru tine

  • ► informa mai mulți oameni despre tine și a obține mai mulți care să se roage

  • ► oferi celor interesați să te contacteze sau să te sprijine în vreun fel datele tale de contact -poate fi un fel de carte de vizită a misionarului

   

   

  Format- nu contează prea mult formatul dar poate fi:

  • ► tip fotografie printată

  • ► tip carte poștală

  • ► tip magnet de pus pe frigider

  • ► tip semn de carte

  • ► tip felicitare

  • ► tip suport de pus pahare

  • ► tip calendar etc

  • ► printată pe hârtie mai groasă sau la Foto ori ateliere speciale

  • ► confecționată acasă- printați mai multe fotografii micuțe ale voastre și decupați-le. Lipiți câte una pe un carton sau hârtie mai groasă (eu folosesc ceva hartie handmade locală în țara în care misionez). Adăugați o hartă micuță, adresa etc printate și decupate. sunt de efect. Dacă aveți copii o să se bucure de așa o activitate. 

   

  Amintiți-vă că acest card de rugăciune poate fi în Bibliile oamenilor, pe frigidere lor, și în alte locuri poate mult timp în anii care vor veni. De aceea atenție la conținut. 

  Nu uitați să treceți:

  • ► numele vostru întreg

  • ► numele membrilor familiei

  • ► țara în care misionați sau aveți de gând să mergeți (poate și harta țării respective, steag)

  • ► datele tale de contact, adresă, email, web

  • ► o poză a ta sau a familiei dacă sunteți căsătorit

  • ► numele agenției de misiune sau bisericii care te-a trimis

  • ► logo agenției/ bisericii

  • ► datele de contact la locația de misiune

  • ► o frază ca Rugați-vă pentru mine/ noi !

  • ► alte lucruri de adăugat dacă este loc și nu încarcă prea mult: viziunea personala număr de cont sau contact dacă vor să te ajute financiar , fotografii importante din lucrare sau din țara respectivă, verset biblic, natura lucrării tale acolo (plantare de biserici, lucrare de copii, evanghelizare, traducerea Biblei etc), câteva date despre țară

  Sfaturi utile:

  ⇒ nu încărca prea mult cardul

  ⇒ nu folosi poze prea mici

  ⇒ nu folosi prescurtari sau initiale mai ales pentru denumirea agentiei sau misiunii in care esti implicat (decât dacă este cunoscută așa ca UNICEF etc)

  ⇒ nu folosi prea multe fonturi, culori de font etc. Scrisul trebuie să se poată citi, să nu se vadă greu datorită imaginii de dedesupt

  ⇒ nu folosi fotografii neclare, pixelate

   

  Exemple de carduri:

   

  Autor:

  Dana V.

  TPM Mediaș


   

   

   

  © 2015 Resurse pentru misiune