IN MISIUNE

  Fotografia de misiune


  O imagine face cât o mie de cuvinte.

  Proverb chinezesc

  Deseori în lucrare ești pus în situația să explici altora ceea ce faci pe câmpul de misiune, ceea ce vezi, ceea ce experimentezi. În fața unor mari diferențe de cultură, religie, relief etc, e foarte greu să le descrii, e foarte greu să îi faci pe cei de acasă să înțeleagă. Așa că o scrisoare bună este însoțită de multe ori de fotografii bune. Acestea pot spune mult mai mult dacă sunt făcute bine și surprind esențialul. 

   

  Sfaturi:

  ► folosește fotografii clare, nu prea întunecate, luminoase sau în ceață

  ► alege fotografiile care spun o poveste, care transmit o emoție

  ► combină fotografiile din lucrare cu cele despre cultură, locație, obiceiurile locului în care te afli

  ► fotografiile trebuiesc să se potrivească cu subiectul scrisorii tale

  ► în caz de postare pe pagini web sau rețele de socializare, scrie câteva rânduri în dreptul pozei pentru a explica privitorilor ce reprezintă (Fotojurnalism)

  ► evită să faci si să folosești doar poze statice, în care tu sau cei pe care îi fotografiezi doar stau în picioare sau jos și se uită la cameră. Surprinde acțiunea: când predai, predici, ajuți, discuți cu oamenii, cînd oamenii muncesc, copiii aleargă, se joacă, etc. Ceea ce surprindem cu ochiul liber mergând într-o altă țară nu sunt oameni aliniați la poză, o poză trebuie să transmită realitatea.

  ► fii sensibil cultural- în unele culturi trebuie să ceri voie dacă vrei să fotografiezi pe cineva, în special femei sau copii. Nu folosi poze care înjosesc pe localnici (cu oameni goi, practici ciudate. sărăcie etc). Combină fotografii care arată probleme cu cele care surprind frumusețea țării sau culturii respective pentru a nu crea oamenilor impresii greșite

  ► nu pune lucrarea sau lucrătorii în periol- în țările închise la Evanghelie, confidențialitatea credincioșilor și a datelor despre lucrările creștine este esențială. Nu posta poze de acolo pe rețele de socializare, pe pagini web sau, și mai rău, să le dai numele alături de fotografie ori să le dai tagget fără acordul lor. Și tu poți avea probleme la o eventuală vizită în acea locație, ți se poate refuza viza, intrarea etc. 

  ► studiază regulile simple de compoziție, adică cum să faci ca poza ta să arate de calitate aplicând niște reguli tehnice simple- poți citi aici un astfel de curs de fotografie pentru începători  .

  ► Prelucrează fotografiile- pe același site de mai sus puteți găsi și cum să prelucrați o fotografie pentru a îmbunătăți culorile, sau a decupa spațiul care nu este necesar și a arăta mai bine prelucrată. (articolul Prelucrare fotografie). A o prelucra și îmbunătăți nu înseamnă a folosi programe complicate de design (ex. photoshop). Există multe programe care se pot descărca gratuit și care sunt foarte simplu de utilizat (Windows Live Photo Gallery etc). Dacă nu știți multe despre culori, luminozitate etc, puteți folosi opțiunile de corectare automată. Există și programe online care vă pot ajuta să corectați imaginea dar și programe cu care puteți creea albume, pune rame și alte facilități pentru a face materialele voastre să arate mai interesante (www.photovisi.com , www.befunky.comwww.pizap.com www.fotor.com,etc) Atenție nu exagerați cu efectele sau să faceți colajele prea încărcate. 

  ► Dacă nu ai o cameră bună sau cunoștințe despre fotografie sau dacă nu poți fotografia ceva anume dar este important pentru scrisoarea ta, pentru oameni să înțeleagă mai bine despre țara respectivă, poți folosi fotografii postate gratuit, (doar dacă nu sunt prevăzute drepturi de autor, restricții, preț pentru descărcare). Atenție dacă au o semnătură, sau anumite însemne pe ele (adresă, watermark), ele nu se pot folosi gratuit și vor arăta și neprofesional. Eu folosesc câteodată poze cu  peisaje, despre cultură și religie.  Nu folosesc și nu este etic să folosiți poze care reprezintă lucrarea cuiva acolo și să le prezentați ca fiind din lucrarea voastră. 

   

  Dana V.

  TPM Mediaș


   

  © 2015 Resurse pentru misiune