IN MISIUNE

  Pagina web/ blog în sprijinul lucrării


  Este important să comunicăm cu suporterii, prietenii noștri, partenerii regulați de rugăciune prin scrisori, emailuri dar, dacă locația ne permite, am putea posta detalii despre experiențele noastre online, astfel încât și alți aspiranți la misiune să beneficieze de ele. 

  O metodă simplă sunt postările pe Facebook sau alte rețele de socializare. Acestea au avantajul că creează multă interacțiune, sunt des vizitate dar uneori informația este accebilă doar prietenilor, persoanelor pe care le cunoști și le adaugi. 
  A crea un blog sau o pagină web este un lucru mai elaborat dar nu imposibil și informația poate deveni folositoare mai multor persoane. 

  Pagina web mai poate ajuta misionarii să fie mai cunoscuți, transparenți în lucrările lor, să inspire bisericile și pe creștinii din țară să se implice în rugăciune sau în sprijinul misionarilor și poate duce la crearea unei imagini corecte asupra misiunii transculturale. 
  Trebuie să aveți conexie la internet când lucrați la ea și dorința de a începe ceva deosebit. 

   

  Ce poate conține o pagină web:

  ♦ date despre tine, familia ta, poate mărturia ta

  ♦ viziune, cum ai fost chemat/ă în misiune

  ♦ detalii despre locația de misiune în care slujești

  ♦ mărturii din lucrare

  ♦ prezentarea unor proiecte din lucrare care au nevoie de ajutor/ voluntari/ rugăciune etc

  ♦ scrisorile tale periodice de informare, de rugăciune

  ♦ articole scrise de tine sau de alte persoane utile misiunii sau care explică mai mult despre locația în care te afli

  ♦ albume de fotografii din lucrare

  ♦ fotografii însoțite de povestioare care le explică (fotojurnalism)

  ♦ clipuri video despre lucrarea ta

  ♦ anunțuri de calatorii misionare care se vor realiza în locația ta

  ♦ detalii despre Agenția/ biserica prin care ai fost trimis

  ♦ detalii de contact

  ♦ detalii financiare pentru cei care doresc să te sprijine (conturi, date de transfer etc)

   

  Oferă posibilitatea cititorilor să interacționeze cu tine:

  ♦ lasă adresa de email

  ♦ creaza formulare de contact

  ♦ pune linkuri către pagina ta de facebook, adresa de skype, messenger etc 

  ♦ lasă-le posibilitatea să comenteze la articolele tale, să dea like sau să le dea share pe paginile lor de facebook etc. 

  ♦ Poți să le dai chiar posibilitatea să subscrie la blogul tău și să primească automat știrea că ai mai adăugat ceva

   

  Când să nu folosești pagini web pentru promovare:

  ♦ când misionezi într-o zonă închisă misiunii și postările tale pot să îți pună în pericol șederea ta acolo, obținerea de vize etc

  ♦ când informațiile din postări încalcă confidențialitatea unor caziri medicale, sociale etc

  ♦ când articolele sau fotografiile pot pune în pericol creștinii, lucrările sau lucrătorii locali

   

  Metode de a evita neajunsurile de mai sus:

  ♦ nu folosi numele tău întreg sau date concrete asupra adresei, locației unde slujești ci lasă posibilitatea să fii contactat pentru detalii

  ♦ nu folosi numele localnicilor sau ale celor despre care scrii ci pseudonime, inițiale etc

  ♦ evită cuvinte periculoase ca: misiune, misionar, evanghelizare, creștin care se pot găsi ușor cu motoarele de căutare

   

  Ce formă de design web poți folosi:


  A. Bloguri- www.wordpress.com , www.blogger.com sunt platforme gratuite și simplu de utilizat, fără să adauge reclame pe pagina ta. Acolo poți să îți faci un cont gratuit și să îți construiești propria pagină de web. Poți selecta la intrare versiunea română și o să ai toate direcțiile și toți pașii explicați în română.  
  Pentru a crea un blog nu ai nevoie de cunoștințe avansate de web design, doar alegi un template (cum să arate situl) și apoi pui articole. Majoritatea blogurilor au versiunea de scriere apropiată de cea a unui program de editare de texte obișnuit (word). 
  Pentru a crea bloguri nu trebuie să cumpărați un nume sau să rezervați un spațiu de găzduire cu plată, dar acestea oferă și posibilitatea să creați un site mai profesioist și, contra unei sume să vă măriți spațiul  de memorie al sitului sau să puneți un nume care vă reprezintă pe care l-ați cumpărat. 
  Secretul este să ai curaj să începi blogul, să încerci toate uneltele lui să vezi cum funcționează și când nu știi ceva poți simplu scrie întrebări în română pe google : Cum pun fotografii în wordpress, cum încarc video pe blogger? Cum să creez o pagină de contact? Și sunt zeci de articole și de tutoriale pe care le poți citi.

  Exemple de bloguri ale misionarilor:

  http://missiondiary.wordpress.com/

  http://misiunemedicala.blogspot.in/

  http://www.mission2malawi.com/

   

  B. Pagini web profesioniste
  Nici pentru acestea nu trebuie să fiți voi neaparat profesioniștii. Puteți angaja un designer sau ruga un prieten priceput să vă facă pagina. Cereți să vă instaleze pe ea platforma Wordpress. Va fi apoi simplu de postat știri și articole pentru că este similar cu metoda blogului. Doar să vă arate cum să vă logați și cum puneți articole și apoi vă puteți descurca singuri. Există aplicații pe care vi le pot instala și puteți trimite articole și direct de pe email. 

  Exemple de pagini web ale misionarilor:

  http://misiunemadagascar.ro/

  Vrei să avansezi în design, să știi mai multe despre codurile folosite, cum să îți faci singur o pagină profesionistă, poți urma un curs de webdesign pentru începători acolo unde te afli sau online. 
  https://www.invata-online.ro/
  http://academia.1educat.ro/webdesign/ 

   

  Alte sfaturi:

  Nu scrieți articole prea lungi, oamenii se plictisesc

  Trebuie să oferi ceva cititorului, care să-l facă să revină la blogul tău. Niciodată să nu copiezi articole de pe internet sau să traduci din altă limbă articole scrise de altcineva fără să scrii autorul; de asemenea nu este indicat să pui poze făcute de altcineva fără să menţionezi sursa. 

  Faceți reclamă la blog sau la articolele dvs pe facebook, pe email etc ca să atrageți mai mulți cititori

  Puteți pune un link către situl dvs și pe pagina web a agenției sau a bisericii de trimitere

  Pune des articole pentru a păstra interesul oamenilor

  Pagina web nu este facebook sau jurnal personal așa că scopul ei trebuie să fie clar, evită să postezi alandala tot ce găsești pe net și ți-a plăcut  (video, poze, cantece etc)sau chestii de tip status (azi sunt plictisit... Ieri am avut o durere de cap etc) 

  Și poate vă inspirați și din următoarea mărturie:

  {AF}Când am plecat în Africa aveam doar câțiva suporteri și puține idei cum pot să fac oamenii să știe despre ce fac, să se implice, să mă cunoască. Eram doar un misionar începător dar mi-a plăcut întotdeauna să scriu și să fiu creativ. Am început să postez pe facebook scurte povestioare despre locurile de acolo, povești ale oamenilor pe care îi întâlneam, deseori însoțite de poze. Prietenilor mei le plăceau. 
  Am îndrăznit apoi să creez un blog gratuit. Făceam prima dată asta, eram foarte nesigur dar numai în 3 zile, în timpul meu liber, am reușit să creez majoritatea paginilor. Am început prin postări simple, povestioare dar am adăugat și scurte schițe de studiu biblic, planuri de lecții pentru copii pentru că îmi plăcea să împart cu alții materialele pe care le făceam oricum pentru lucrarea mea. 
  La început nu am avut cine știe ce vizitatori, majoritatea prieteni de-ai mei de pe facebook. După două luni însă am primit un email trimis de pe pagina de contact a blogului. O tânără din Cluj găsise căutînd pe net situl meu și era interesată să afle dacă se organizau misiuni de scurtă durată în Africa. Eu nu organizam dar i-am dat relații despre o organizație din România care știam că se ocupa de asta. Am mai adăugat ceva articole despre locația mea și modul cum ajutam acei oameni să cunoască pe Domnul. Scriu cam o dată la 2-3 săptămâni, chiar la o lună dacă sunt mai ocupat.  După cîteva alte luni au început să-mi scrie oamnei că se roagă pentru mine în diverse biserici din țară sau că vor să facă un dar financiar. Un băiat mi-a scris că l-am inspirat prin articolele de pe blog să meargă și el în misiune și acum face o școală de pregătire pentru a sluji în lumea musulmană. 
  De curând am calculat și am peste 300 de vizitatori pe lună pe blogul meu și da, am așa mulți oameni care mă sprijină în lucrare într-un mod sau altul. Am început din dragostea de a scrie și a împărtăși experiențele de aici, acum este lucrarea mea paralelă de a inspira pe alții să fie activi în Marea Trimitere. Florin C. {/AF}


   

  Autor:

  Dana V

  TPM Mediaș

  © 2015 Resurse pentru misiune