IN MISIUNE

  Despre Cum sa faci față schimbărilor


  Viața de misionar este plină de schimbări. În primul rând mutarea într-o altă cultură, încercarea de a te adapta, proiecte noi, moduri noi de a face lucrurile, oameni noi într-o continuă mișcare, lucrători care vin și pleacă, întâlniri, despărțiri... Uneori pare o adevărată gară și parcă aștepți ca traficul să nu mai fie așa de rapid și amețitor.

  Articolul de mai jos ne dă câteva sfaturi utile cum să facem față torentelor acestea care ne iau pe sus și tind să ne dărâme.


   

   

  ... Cum să faci față schimbării

  Iona s-a confruntat cu o schimbare în viața lui când Dumnezeu ia spus sa devina primul misionar transcultural care să meargă spre est și să îi confrunte pe cei din Ninive (Iona 1). Iona a mers spre vest. Când în cele din urmă el a ascultat, oamenii din Ninive au răspuns la mesajul lui și s-au pocăit. Cu toate acestea, în loc să fie bucuros, Iona a devenit deziluzionat și supărat pe harul și compasiunea lui Dumnezeu pentru un grup de oameni de disprețuit. Deși a avut succes în exterior, el nu a reușit în interior.
  La începutul celei de-a doua călătorii misionare (Fapte 15), Pavel a sugerat ca el și Barnaba să meargă înapoi și să viziteze oamenii la care au fost înainte și să vadă cum mai sunt ei. Cu toate acestea, așa cum citim în versetele imediat următoare, Pavel merge cu Sila (nu cum planificase cu Barnaba), și merg în Macedonia (nu în Asia), ca să cunoască oameni noi (mai degrabă decât să viziteze oameni pe care i-au văzut înainte). Pavel s-a adaptat la schimbări și a devenit un misionar de succes, atât în interior și în exterior.

   

  Știu că schimbările se întâmplă
  Chiar dacă viața ta pare să fie previzibilă și stabilă acum, mai devreme sau mai târziu va trebui, probabil, să faci față schimbărilor, cum a făcut și Pavel în Fapte 15-16. Cineva a spus că singurul lucru care nu se schimbă este schimbarea în sine. Acest lucru a fost valabil pentru toți misionarii transculturali de la începuturi. Unii oameni doresc schimbarea și o caută, dar alții sunt îngroziți de schimbare și luptă cu ea atunci când vine. Cei mai mulți oameni doresc suficiente modificări pentru a menține viața interesantă, dar nu atât de multe ca să le-o facă incomodă.
  Cum să faci față acestor schimbări inevitabile care se întâmplă în viață? Desigur, schimbarea în sine nu este problema- problemă este în modul în care avem de a face cu ea, atunci când se întâmplă. Aici sunt unele moduri de a face față.

   

  Ancorează-te într-un punct de stabilitate
  Biblia spune clar că punctul nostru de stabilitate este în Dumnezeu însuși.
  • Eu, Domnul, nu se schimbă ... (Maleahi 3: 6).
  • El nu te va lăsa sau părăsi (Deuteronom 31: 6).
  • Isus Hristos este același ieri, azi și în veci (Evrei 13: 8).
  • Eu sunt Alfa și Omega, Cel dintîi și Cel de pe urmă, Începutul și sfârșitul (Apocalipsa 22:13).
  Pentru a ne adapta cu succes la schimbări, trebuie să ne păstrăm intact angajamentul față de Dumnezeu și relația cu El. Fără această ancoră sigură, am putea deveni ca Iona, mai degrabă decât ca Pavel.

   

  Așteaptă-te la emoții
  Când ne confruntăm cu schimbările și emoții de toate tipurile vin să ne inunde, ați putea spune, "Eu nu înțeleg de ce acest lucru mă afectează atât de mult." O clipă în urmă ai râs, doar peste câteva minute plângi- pentru că ești normal. Aproape fiecare tip de emoție apare în timpul schimbărilor. Aici sunt unele dintre cele mai comune, ilustrate în viața lui Pavel care a avut o mare schimbare, la sfârșitul  celei dea treia călătorii misionare.
  • Incertitudinea cu privire la viitor poate duce la frică, vă faceți griji, anxietate, teamă, groază, auto-îndoială, sau panică. Pavel a spus că se duce la Ierusalim, fără să știe ce se va întâmpla cu el acolo (Faptele Apostolilor 20:22).
  • Să fii nevoit să faci schimbări poate duce la stres, furie, frustrare, sau ostilitate. Paul s-a simțit contrâns prin Duhul să schimbe ceva (Fapte 20:22).
  • Privind la ceea ce pierzi poate să-ți producă tristețe, depresie, deznădejde, sau disperare. Pavel a plâns când era pe cale să plece (Faptele Apostolilor 20:36).
  • Având în vedere noi oportunități poți experimenta bucurie, euforie, sau fericire. Pavel a spus că așteaptă cu nerăbdare finalizarea vieții și completarea misiunii lui (Fapte 20:24).
  Rețineți că Pavel a recunoscut emoțiile, iar acest lucru i-a permis  să facă față și să continue cu munca lui. Aceste emoții pot să se suprapună, sau vă puteți găsi ca un pendul balansându-vă în față și
  înapoi între acestea. Recunoașteți-le și exprimați-le în timp ce vă țineți de ancora voastră. Încercarea de a construi un baraj pentru a le ține în interior poate avea ca rezultat spargerea barajului și emoțiile să explodeze înafară.

   

  Fă-ți timp pentru a plânge (jeli)
  Pierderile tale sunt reale. Este în regulă (chiar necesar) să faci lucruri așa cum Pavel și liderii de la Efes au făcut la despărțire în Fapte 20: 37-38:
  • plâng
  • se îmbrățișeză
  • se sărută de rămas bun
  • se întristează
  Vorbind despre timp și pierderi, ai nevoie de timp ce te adaptezi la schimbare. Încercarea de a te grăbi prin asta fără să ai o închidere a episodului anterior din care pleci,  va face grea intrarea în noile roluri.

   

  Înoată în sensul curentului
  Când te simți ca și cum ești măturat cu totul într-un torent al schimbării, înoată în sensul curentului, atâta timp cât nu te duce departe de la lucrarea lui Dumnezeu pe care te-a chemat să o faci. Dacă ești chemat să pui cuvântul lui Dumnezeu în limba unui popor, ai putea să insiști cu privire la utilizarea  tocului și pergamentului ca să faci copii ale bibliei (sau chiar o presă Gutenberg sau una mobilă). Cu toate acestea, dacă decizi să înveți să utilizezi computerul, asta va face munca ta mai eficientă.
  Sunt niște proverbe care exprimă acest lucru:
  • Când bate vântul, nu construi paravânturi ci mori de vânt.
  • Dacă viața îți oferă lămâi, fă limonadă.
  • Când curge râul, nu construi doar un baraj, pune alături și o hidrocentrală.
  Înotul împotriva curentului poate pur și simplu epuiza, în timp ce a pluti cu fluxul te poate duce la a realiza scopul tău. Rigiditatea încăpățânării poate să te învingă, în timp ce cu flexibilitate poți supraviețui prin torent. Singura situație în care să nu valorifici energia curentului, este în cazul în care acesta te transportă departe de ceea ce Dumnezeu te-a chemat să faci. În acest caz, este mai bine să înoți împotriva curentului și să ieși din apă.

   

  Găsește prieteni
  Mândria face pe unii oameni să încerce să facă față singuri situației, e cel mai dificil lucru de făcut. Părtășia cu alte persoane este de un mare ajutor. Curaj poate înseamnă a avea curajul de a cere ajutor atunci când ai nevoie. Sunt unii oameni care pot înota cu tine- sau arunca o vestă de salvare:
  • Persoanele care au trecut prin schimbarea cu care te confrunți tu. Ei pot avea sugestii utile pentru a te ajuta să faci față, sau să te mentoreze când treci prin schimbări.
  • Familiei tale (misionară, de la Biserică, și biologică) îi pasă de tine, așa că cineva din acea familie te va asculta și ajuta.
  • Prietenii apropiați în care ai încredere profundă îți vor permite să-ți exprimi temerile și frustrările, și  poate îți vor sugera și modalități de a face față.
  • Persoanele care se ocupă de member care (îngrijire pastorală) din organizația ta te pot ajuta să funcționezi prin modificările din interiorul organizației.
  • Pastorii sau consilierii care nu au o legătură cu organizația ta pot aduce o obiectivitate din exterior cum nu poți găsi în agenția ta. Când se confruntau cu noi pericole în Ierusalim, Pavel a chemat pe liderii din Biserica din Efes să discute (Fapte 20:17).

   

  Concentreaza-te pe partea bună
  Fiecare schimbare are atât părți bune cât și rele în ea. Poate ești nevoit să lași prieteni vechi, dar îți vei face, de asemenea, noi prieteni. Va trebui să încetezi poate ceva ce știi bine să faci, dar vei învăța, de   asemenea, să faci ceva nou. Concentrează-te pe lucrurile bune și noi.
  Ai posibilitatea de a alege să tot privești înapoi la ceea ce părăsești sau înainte la cele pe care le vei face. Pavel a vrut să termine calea lui, pentru a finaliza sarcina. Păstrează-ți atenția asupra a ceea ce  Dumnezeu te-a chemat să faci și asta te va ține în direcția cea bună. Concentrându-te pe El și pe bunătatea Lui ca punctul de stabilitate, poți naviga printre schimbări. Amintește-ți că fiecare pahar care este pe jumătate gol, este, de asemenea, pe jumătate plin.
  Optimiștii pot face la fel de multe greșeli ca pesimiștii, dar  se distreatează o mulțime pe drumul spre destinație.

   

  Înaintează pas cu pas
  Când începi să te simți copleșit de mărimea schimbării, divizeaz-o în bucăți mai mici. Poate părea fără speranță să traversezi un continent, dar mulți oameni au făcut-o – cu un pas după altul.
  Noul tău proiect poate fi de a începe o școală dintr-un sat care nu a avut niciodată una. Te-ai dus la școală, dar nu ai înființat niciodată una, o astfel de sarcina pare fără speranță. Ia-o pas cu pas:
  • Găsește un loc pentru a vă întâlni.
  • Selectează un curriculum.
  • Angajează profesori.
  • Etc.

   

  Ai grijă de tine
  În timpul schimbărilor unii oameni uită să aibă grijă de ei înșiși. Ei au nevoie să aibă grijă de ei în toate domeniile: spiritual, social, fizic.
  • Ai timp personal cu Domnul zilnic.
  • Petrece timp zilnic cu partenerul și familia.
  • Programează-ți timp cu alți misionari.
  • Manâncă mese sănătoase.
  • Fă mișcare de mai multe ori pe săptămână.
  • Odihnește-te, respectă Sabatul (ziua de odihnă)

   

  Amintește-ți că se va termina
  Fiecare curent sau râu se termină la un lac, mare, ocean mai devreme sau mai mai târziu. De asemenea, fiecare torent de schimbare va ajunge la final, iar tu vei experimenta sentimente de stabilitate și  normalitate din nou. Păstrează acest lucru în minte când te simți neputincios, măturat de un curent.
  Când oamenii se mută într-o nouă slujbă într-un oraș diferit, îi poți întreba cât timp a trecut înainte ca să se simtă într-adevăr ca acasă. Deși unii oameni vor spune că mai devreme, este nevoie de un an întreg pentru mulți să se adapteze cu schimbarea. Nu se pot simți ca acasă, până când nu au trecut acolo prin fiecare anotimp, prin fiecare vacanță, etc.

   

  extras din cartea Ce ar trebui să știe Misionarii...

  autor Ronald L. Koteskey


  © 2015 Resurse pentru misiune