IN MISIUNE

  Tratarea depresiei


  Evalueaza ceea ce gandesti

  Desi auto-observarea este importanta pentru a putea invinge depresia, aceasta poate deveni foarte nesanatoasa daca este exagerata si devine morbida (1Cor.4:3-5). Uneori satan foloseste perioadele de incercare ale vietii noastre pentru a ne ataca cu tot felul de ganduri negre despre noi, despre altii si nu in ultimul rand despre Dumnezeu. Dar nu uita ca ceea ce vine de la Tatal Minciunilor nu poate fi decat minciuna. 

   

  Analizeaza urmatoarele alternative:

  1.Conceptia despre tine insuti. Tu ai fost creat dupa chipul lui Dumnezeu, ai fost facut stapan peste tot ce a creat El pe pamant (Gen. 1,26.27). Chiar daca nu mai sunt ca la inceput, trasaturile lui Dumnezeu inca se mai zaresc in tine. Isus Hristos, prin jertfa Sa, te-a salvat de la moartea vesnica si ti-a oferit anumite privilegii – sa faci parte din poporul Sau ales, din preotia imparateasca, din neamul sfant (1 Petru 2,9). Inaintea lui Dumnezeu, tu ai o valoare infinita. El nu se schimba in functie de ceea ce simti sau gandesti tu acum. Nu te va parasi niciodata, nu te va dezamagi niciodata. 

  2.Conceptia despre lume. Este adevarat ca lumea este stricata si plina de rau. Exista totusi multe lucruri bune, nobile si demne de admiratie (Fil.4,8), la care putem medita. Mai mult decat atat, crestinii isi pot explica existenta raului fara sa ajunga la disperare, intrucat ei stiu cum a aparut el si care este soarta lui finala. 


  3.Conceptia despre viitor. Ce viitor minunat ii asteapta pe copiii lui Dumnezeu! Biblia este plina de fagaduinte care vorbesc despre asigurarea mantuirii (Ps. 37,39).

   

  Comunica ceea ce simti 

  Cum se simtea David atunci cand tacea? Cum s-a simtit dupa ce a reusit sa-si exprime framantarile? Ps. 39,2-7
  La fel ca in majoritatea tulburarilor sufletesti, si in depresie este necesar ca persoana sa vorbeasca despre luptele ei interioare. Faptul acesta poate constitui un prim pas spre vindecare. O metoda sigura de eliberare de tensiune si de suferinta psihica este aceea de a ne apropia de Domnul, in rugaciune fierbinte si sincera. in multe cazuri, este nevoie de mai mult decat de rugaciune, insa rugaciunea este un inceput bun.
  O strategie elementara de combatere a depresiei este aceea de a sta de vorba cu un prieten (sau cu un terapeut) care stie sa asculte si, in plus, care stie sa iti recomande un tratament, daca este necesar. Exprimarea gandurilor si a sentimentelor are un efect de vindecare. Comunitatea bisericii sau echipa misionarilor ofera o atmosfera excelenta pentru ajutorarea celor descurajati, insa, adeseori, lucrul acesta este insuficient, mai ales daca se impune tratamentul de specialitate. Totusi, pentru cei care trec prin crize si care se simt descurajati sau chiar deprimati, este important sa stea de vorba cu o persoana in care au incredere. Uneori, comunicarea cu cineva poate ajuta, in mare masura, la imbunatatirea starii sufletesti. 
  O tehnica de atac a lui Satan este sa ii izoleze pe cei in depresie, sa ii indeparteze de semenii lor. Evita sa ramai singur, incearca sa te afli in preajma oamenilor, prin asta ai control asupra depresiei! Citeste 1 Corinteni 12:12 > pana la 27. Nu le ascunde ceea ce simti chiar daca in acele momente vei avea ganduri care nu sunt potrivite unui misionar sau unui crestin. Nu te amagi ca ei te pot doar condamna sau ca vei scadea in ochii lor. Asta nu va face decat ca starea ta sa se agraveze. 
  Daca este posibil gaseste-ti un mentor, o persoana care sa urmareasca evolutia ta si sa poti fi deschis, sa dai seama de lucrurile cu care te lupti in acel moment sau care ti-au produs acel dezechilibru. 

   

  Cere rugaciune

  Aceasta este strans legata de comunicarea cu ceilalti. Dar ai nevoie de sprijin specific in rugaciune, rugaciunea poate face minuni si aduce vindecare si solutii acolo unde omeneste vor parea ca nu mai sunt. Indrazneste si comunica problema ta unui prieten care se poate ruga, bisericii care te sustine sau altor persoane care te sprijina curent in acest mod. 


  Increde-te in promisiunile Biblice

  Canta Cantari de Lauda lui Dumnezeu- foloseste Muzica Inaltatoare pentru a-ti controla starea, lauda-L pe Domnul prin Cantari de Bucurie si starea si duhul de depresie va pleca de la tine!
  Citeste Samuel 16:14 > pana la 23
  Multumeste-i si dai lauda lui Dumnezeu- -Indreapta-ti atentia catre Dumnezeu si lasa-L pe EL sa lucreze la starea ta. Citeste 1 Tesaloniceni 5:18
  Increde-te pe deplin in Puterea Cuvantului lui Dumnezeu
  -Citeste, cugeta si crede ceea ce citesti din Biblie si vei simti eliberare si pace!
  -Psalmii au fost de multe ori sursa Benefica de vindecare a depresiei:
  Citeste cu voce tare (sa te auzi) si crede Psalmii: 6,13,18,20,23,25,27,31,32,34,37,38,39,40,42,43,46,51,55,57,61,62,63,69,71,73,77,84,86,90,91,94,95,103,104,107,110,116,118,119,121,123,124,130,138,139,141,142,143,146,147.

   

  Impotriviti-va comportamentului pacatos

  Trebuie sa evaluati toti factorii (incidentele, etc.) si/sau obiceiurile din vietile voastre care au dus la reactiile fata de problemele initiale. Dupa aceea, ar trebui sa aflati ce actiune biblica trebuie intreprinsa si prin puterea lui Dumnezeu sa inlocuiti respectivele reactii pacatoase cu atitudini biblice, recurgand la principiul "dezbracarii-imbracarii" explicat in Efeseni 4:22-24.

   

  Slujiti-le semenilor vostri

  Oamenii deprimati tind sa devina obsedati de sine. Drept urmare, depresia lor se agraveaza. in consecinta, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poate face cel deprimat, ar fi sa se preocupe de cei din jur (Filip. 2:4).
  Sa nu intelegeti gresit! Noi nu venim aici cu o noua tehnica de invingere a depresiei, cat ne dorim sa-i incurajam pe unii sa revina la perspectiva biblica asupra vietii. Este adevarat ca atunci cand uitam de noi insine si ne indreptam atentia asupra altora, ii suntem placuti lui Dumnezeu. Ca un beneficiu secundar, cel deprimat s-ar putea sa se trezeasca inviorat spiritual.


  Concentrati-va atentia asupra purtarii, si nu asupra simtamintelor

  Nu faceti ceea ce faceti fiindca va simtiti intr-un anume fel, mai degraba va simtiti asa din cauza a ceea ce faceti si ganditi (Filip.4:6-9). Amintiti-va pentru asta de purtarea lui Cain (Gen.4:5-8).
  Ceea ce simti sau gandesti in acel moment nu te defineste ci faptul ca Dumnezeu te-a salvat si ca este in control!

   

  Aveti grija de corp

  Indiferent de cat de mult ne-am apropia de Dumnezeu, sa ne amintim ca nu suntem doar niste creaturi spirituale. De aceea, ramane sa aveti grija de corpurile voastre. Somnul necesar, alimentatia, odihna, recreerea si exercitiul fizic sunt utile in combaterea depresiei (amintiti-va iarasi de exemplul lui Ilie, din 1imparati, cap. 19).

   

  Optiuni medicale de tratament

  Invingerea depresiei este posibila si pentru aceasta sunt multe optiuni. Depresia poate fi cauzata uneori de un dezechilibru chimic sau de anumite medicamente si numai un medic va putea sa stabilieasca un tratament corect sau sa va schimbe medicatia care v-a dat efecte adrverse. Daca depresia este produsa de alta cauza si s-a agravat, va priveaza de somn sau aduce alte comportamente periculoase, iarasi este bine sa apelati la ajutorul unui specialist. 
  Un doctor iti poate prescrie medicamentele potrivite sau te poate trimite la un doctor mai bun. Sunt cateva antidepresive disponibile si uneori veti primi doar vitamine, somnifere care sa sprijine organismul in perioada in care se afla. 
  Exista de asemenea optiuni de terapie in invingerea depresiei, cum ar fi discutia cu un consiler specializat care iti poate vorbi despre problemele tale, te poate invata cum sa le invingi si sa-ti asiguri sisteme de sprijin. Exista si consilieri crestini la care poti apela, cu care poti discuta despre circumstantele depresiei si  sa inveti cum sa faci fata diferitelor stari. 


   

  © 2015 Resurse pentru misiune