IN MISIUNE

  Atacul de Panica


  Este explicat de către dicționarele medicale ca fiind un acces brusc de frica intensa care cauzeaza simptome ingrijoratoare, dar care nu ameninta viata: batai accentuate ale inimii, dificultatea respiratiei, sentimente de pierdere a controlului sau de moarte iminenta. In mod obisnuit, dureaza de la 5 la 20 minute si poate fi cauzat de circumstante stresante sau poate aparea pe neasteptate.

  In timpul atacului de panica, sistemul nervos reactioneaza ca atunci cand se are de a face cu o situatie amenintatoare de viata. Acest raspuns cauzeaza simptome fizice si sentimente ingrijoratoare.

  Aceste atacuri pot avea cauze fizice (exces de cofeină, afecțiuni cardiace sau ale tiroidei, astm, tulburări neurologice) dar și psihologice (depresie, traume) ori spirituale. 

  Mi s-a întâmplat în diverse situații pe câmpul de misiune dar am auzit și alte cazuri de misionari afectați de astfel de atacuri. Eu parcă paralizam inexplicabil și mi-era greu să respir, îmi bătea inima să-mi iasă din piept. Uneori apăreau legate de situații stresante din lucrare, alteori pur și simplu noaptea sau seara târziu. O problemă neurologică descoperită de curând (malformație a unor vase craniene) a ridicat ipoteza că ar putea fi produse de aceasta. Dar indiferent de cauză, important a fost pentru mine să înțeleg că ceea ce simt nu este real și că viața nu-mi e în pericol când atacurile apar. Asta mă ajută mult să le controlez fără tratament. 

  FRICA este printre primele probleme aduse de cădere în grădina Edenului: 

  Gen 3:8-10  Atunci au auzit glasul Domnului Dumnezeu, care umbla prin grădină în răcoarea zilei: şi omul şi nevasta lui s'au ascuns de Faţa Domnului Dumnezeu printre pomii din grădină. Dar Domnul Dumnezeu a chemat pe om, şi i-a zis: „Unde eşti?” 
  El a răspuns: „Ţi-am auzit glasul în grădină; şi mi-a fost frică, pentrucă eram gol, şi m'am ascuns.” 

  Satan poate ușor folosi astfel de sentiment pentru a ne face să ezităm în a pleca, în a fi implicați  și eficienți în lucrare. Uneori sunt însoțite de teama de a adormi, teama de întuneric, de oameni, de anumite spații sau situații etc. Puteți să vă străduiți să rămâneți calmi și să folosiți versete biblice pentru a contracara acetse temeri:

  Psa 4:8  Eu mă culc şi adorm în pace, căci numai Tu, Doamne, îmi dai linişte deplină în locuinţa mea. 

  Psa 3:5  Mă culc, adorm, şi mă deştept iarăş, căci Domnul este sprijinul meu. 

  Prov 3:23-26  Când te vei culca, vei fi fără teamă, şi când vei dormi, somnul îţi va fi dulce. Nu te teme nici de spaimă năprasnică, nici de o năvălire din partea celor răi; căci Domnul va fi nădejdea ta, şi El îţi va păzi piciorul de cădere.

  Psa 27:1 Domnul este lumina şi mîntuirea mea: de cine să mă tem? Domnul este sprijinitorul vieţii mele: de cine să-mi fie frică? 

  Isa 12:2  „Iată, Dumnezeu este izbăvirea mea, voi fi plin de încredere, şi nu mă voi teme de nimic; căci Domnul Dumnezeu este tăria mea şi pricina laudelor mele, şi El m'a mîntuit.” 

  Isa 41:10  nu te teme, căci Eu sînt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu sînt Dumnezeul tău; Eu te întăresc, tot Eu îţi vin în ajutor. Eu te sprijinesc cu dreapta Mea biruitoare. 

  Isa 44:2  Aşa vorbeşte Domnul, care te-a făcut şi întocmit, şi care dela naşterea ta este sprijinul tău: „Nu te teme de nimic, robul Meu Iacov, Israelul Meu, pe care l-am ales. 

  Ios 1:9  Nu ţi-am dat Eu oare porunca aceasta: „Întăreşte-te şi îmbărbătează-te? Nu te înspăimînta şi nu te îngrozi, căci Domnul, Dumnezeul tău, este cu tine în tot ce vei face.” 

  Iov 11:18-19  Vei fi plin de încredere, şi nădejdea nu-ţi va fi zădarnică. Te vei uita în jurul tău, şi vei vedea că te poţi odihni liniştit. Te vei culca şi nimeni nu te va turbura, şi mulţi vor umbla după bunăvoinţa ta. 

  Iată și alt articol pe acest subiect:


  Atacuri de Panica – Scenariul obisnuit


  Gandeste-te la acest scenariu obisnuit al atacurilor de panica: te trezesti in miezul noptii cu o senzatie de durere care iti trece prin piept. Este mai mult decat durere – un sentiment teribil de presimtire care te cuprinde in timp ce stai treaz si te intrebi ce se intampla cu tine. Capul incepe sa te doara si imediat apar greturile. Te intrebi daca ai vreun atac de indigestie ... sau ... poate e inima? 

  Frica iti creste si mai mult durerea. In nevoia disperata de calmare, o trezesti pe sotie sperand ca ea sa te linisteasca. Dimpotriva, ea sare din pat si insista sa mergi la spitalul de urgenta. In timp ce te grabeste spre usa, incepi sa tremuri si sa-ti pierzi rasuflarea. La spital, dupa ce medicul iti face cateva analize de rutina, te anunta ca inima iti este tare ca a unui taur. A murmurat ceva despre atacul de panica? Te trimite acasa cu cateva pastile care sa te calmeze si iti spune sa-l suni dimineata pe medicul de familie pentru mai multe informatii.

  Atacuri de Panica – De ce eu?
  Fiecare stie ce este atacul de inima si stie ca bolnavul are nevoie urgenta de sustinere si intelegere din partea familiei si prietenilor. Dar ce se intampla cand cineva experimenteaza atacuri de panica? 

  Multi oameni vad atacurile de panica ca un indicator al slabiciunii sau al unei probleme psihologice, spunand “totul e doar in capul lui”. De multe ori victima unui asemenea atac spune: “De ce eu? Sunt un om puternic, de succes si competent”. Din nefericire, atacurile de panica nu nu fac diferenta intre oameni. De fapt, genul de oameni puternici si tacuti sunt cei mai predispusi la tulburarile de panica.

  Atacuri de Panica – Informatie si prevenire
  Atacurile de panica sunt reactiile agravate la stres. Acesta este modul in care corpul uman ii atrage atentia omului ca nu face fata situatiilor de stres. Consecintele panicii, de obicei, nu se simt in mijlocul crizei, ci mai tarziu, dupa ce adrenalina si-a facut treaba si si-a lasat cartea de vizita. 

  Modalitatea obisnuita de abordare a stresului implica atat strategii de comportament, cat si procese de gandire sanatoase. A-ti face timp pentru “a te opri si a mirosi trandafirii”, a invata sa te relaxezi, a face regulat exercitii si a dormi suficient, toate acestea sunt modalitati excelente de stapanire psihica a stresului. La sfarsitul zilei, lasa timp ca mintea sa se detaseze si apoi iarasi sa se concentreze. 

  Biblia este o sursa de intelepciune divina pentru prevenirea panicii. In Filipeni 4:4-8, Dumnezeu promite pacea Sa tuturor celor care se vor increde in El in mijlocul nenorocirilor si presiunilor zilei: “Bucurati-va intotdeauna in Domnul! Iarasi zic: Bucurati-va! Blandetea voastra sa fie cunoscuta de toti oamenii. Domnul este aproape. Nu va ingrijorati de nimic; ci in orice lucru, aduceti cererile voastre la cunostinta lui Dumnezeu, prin rugaciuni si cereri, cu multumiri. Si pacea lui Dumnezeu, care intrece orice pricepere, va va pazi inimile si gandurile in Cristos Isus. Incolo, fratii mei, tot ce este adevarat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice fapta buna si orice lauda, aceea sa va insufleteasca.”

  Atacuri de Panica – O experienta personala
  Am inceput sa simt cum ma strange ceva in piept si am insuficienta respiratorie. M-am gandit: “Oare sa fie atac de inima?” M-a cuprins o frica puternica. Pentru a scapa de aceasta, am plecat de la servici si m-am dus la spital. Desigur, medicii nu au gasit nimic care sa nu fie in regula. Dupa mai multe luni de zile, medicii au ajuns la concluzia ca am avut atacuri de panica. 

  De-a lungul anilor, am invatat cel mai bine cum pot rezista atacurilor de panica. Am gasit mangaiere prin credinta in Dumnezeu. Isus a zis: “Si iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului.” (Matei 28:20). Sunt linistit sa stiu ca Isus este intotdeauna cu mine – chiar si in timpul atacurilor de panica.

  Ma rog imediat lui Dumnezeu. Biblia spune: “Si aruncati asupra Lui toate ingrijorarile voastre, caci El Insusi ingrijeste de voi” (1 Petru 5:7). A hotari sa ma incred in loc sa ma tem, nu este deloc usor cand trec printr-un atac de panica. Cand ma rog in timpul atacului de panica, inteleg ca nu sunt singur. Prezenta linistitoare a lui Dumnezeu scoate intepatura atacului.

  Sursă http://www.allaboutlifechallenges.org/romanian/atacuri-de-panica.htm#sthash.6EOQjq7t.dpuf 


   

  © 2015 Resurse pentru misiune