IN MISIUNE

  Singles în misiune


  10154252 1420134661579882 624889848 nExistă multe cărți și articole care dezbat situația persoanelor necăsătorite în misiune. Unii pun chiar întrebarea dacă cei single ar trebui sau nu să meargă și unele agenții sau biserici de trimitere chiar au adoptat ca și condiție ca cei care doresc să plece, să fie căsătoriți. 

  Situația fetelor necăsătorite în lucrare este de asemenea discutată larg, atât din punct de vedere teologic (ar trebui să meargă să spună Evanghelia o femeie sau nu?) dar și din alte puncte de vedere mai practice ca: siguranță personală, acceptare de către localnici, stabilitate emoțională etc. Cert este că procentul femei/bărbați în misiune este încă de peste 100 de ani de 4 la 1 și nu se va schimba ușor. Cauzele invocate sunt diverse: femeile sunt mai sensibile la chemarea lui Dumnezeu, bărbații folosesc mai multe argumente logice contra, crescuți să fie mai responsabili financiar, bărbații nu pot accepta ușor riscurile unei vieți prin credință, sunt mai mult atrași pe panta materialismului etc. 

  Mai realiști, alți autori concluzionează că și cei necăsătoriți și cuplurile au bucuriile și provocările lor ca misionari. Că a fi single nu e nici pe departe ceva care să împiedice rezultatele în lucrare sau pe Domnul să lucreze în mijlocul celor neevanghelizați. 


  Avantajele misionării ca single:

  ► O persoană necăsătorită are mai multă flexibilitate să se încadreze în cultură, este mai bine acceptată

  Melinda, misionară printre musulmani timp de nouă ani, cinci dintre ei în Asia Centrală. 
  Din experienta mea, avantajul slujirii ca persoană single în misiune este mare. De ce? Am putut să creez legături culturale într-un mod incredibil. De exemplu, am locuit 6 luni cu o familie de localnici,  și am devenit "fiica" lor. Participam la fiecare eveniment de familie și de vacanță. 

  ► Cei necăsătoriți se pot concentra doar pe slujirea Domnului

  Tot timpul, eforturile și energia lor se pot canaliza pe lucrare din lipsa unor alte obligații care să îi limiteze sau să îi distragă. 

  ► Există locuri în care ar fi foarte greu sau periculos să locuiești și să trăiești ca și cuplu

  Am întâlnit un misionar care făcea lucrare într-o zonă de prostituție și locuia acolo în apropiere. Ar fi fost un loc foarte greu pentru un cuplu mai ales ca să își crească copiii în zonă. La fel o misionară tânără a petrecut câțiva ani înaintea căsătoriei locuind într-un slum (cartier sărac) cu condiții foarte simple. Din punct de vedere al misiunii a făcut lucruri grozave acolo ca și single și a schimbat viețile multor văduve și fete orfane. După căsătorie a trebuit nu doar să se mute ci să schimbe și natura lucrării pentru că nu era cultural să lucreze cu soțul printre femei și fete. 

  ► Misionarea ca și single te va expune la multe situații și experiențe care îți clădesc caracterul, îți măresc încrederea în Dumnezeu și îți cresc dependența de El. Asta face ca atunci când te vei căsători să aduci în cuplu ceva unic, de o mare valoare. 

   

  Posibile probleme

  ► A fi necăsătorit și a misiona în zone nesigure poate să-ți pună în pericol siguranța (mai ales dacă sunteți de sex feminin și locuiți sau lucrați singură)
  ► În multe țări o persoană peste o anumită vârstă necăsătorită poate fi o ciudățenie și va fi mai greu să pătrundeți în anumite medii
  ► În anumite culturi unei femei necăsătorite nu i se va permite să se implice în lucrare, nici chiar să facă singură lucruri simple ca: cumpărături, contracte, să închirieze un apartament etc. Are la tot pasul nevoie de un bărbat să facă asta pentru ea. Există și medii unde un tânăr necăsătorit este de asemenea privit cu rezervă ca și lucrător, considerându-l nematur sau o amenințare pentru fetele sau soțiile lor. 
  ► Hărțuire- puteți primi tot felul de oferte și apropo-uri cu privire la relații de la cei din jur, chiar de la creștini. În țările în care se practică căsătoriile aranjate, veți găsi și binevoitori care vor să vă găsescă parteneri. 
  ► Singurătate și izolare- de cele mai multe ori misionarii necăsătoriți nu sunt deloc singuri, au colegi, au persoane cu care lucrează, au mulți oameni împrejur și totuși nu pot scăpa la un moment dat de un sentiment acut de singurătate. Acesta poate fi produs de lucruri cu care misionarul vine în „bagaj”: nu este ca personalitate orientat pe oameni, nu are capacitatea de a crea relații, poartă răni din trecut nevindecate (respingere, neglijare, părăsire, relații rupte) sau are chiar probleme de natură psihică care se activează acolo (depresii, fobii etc). Există însă și situații când singurătatea este produsă de situații concrete viața de misiune și a simți asta este un sentiment normal: despărțirea de prieteni, de familie, necunoașterea limbii de comunicare, mutări, prieteni care vin și pleacă, cultură neprietenoasă cu străinii, discriminare, ai colegi dar toți sunt căsătoriți, boală, a locui în zone cu grad de pericol ridicat etc. 
  ► Presiune să te căsătorești- atât din partea celor din țara în care misionează cât și a celor de acasă. Câteodată presiunea vine și din interior, mai ales când anii trec și șansele de a mai găsi un partener scad. Ca urmare a acestei presiuni poate apărea și tentația de a renunța la misiune și de a te căsători, în special când întâlnești un posibil partener care nu are aceeași chemare ca tine. 
  ► Probleme de natură sexuală și implicit morală- unii autori spun că tentațiile sexuale la cei single sunt mai mari decât la cei care au un partener și că anumite situații stresante și solicitante emoțional ale vieții în alte culturi pot să îi împingă pe aceștia în păcat, atât în curvie propriuzisă dar și în alte practici păcătoase ca: fantezii sexuale, dependența de pornografie etc. 
  ► Probleme de identitate- când toți cei de seama ta devin pe rând soți, soții, mai apoi părinți, apare întrebarea dureroasă tu ce ești? Care este rolul tău? 

  © 2015 Resurse pentru misiune