IN MISIUNE

  Cum să faci față ca persoană necăsătorită în misiune?


  Nu te izola

  Dana V , misionară de 4 ani cu TPM în India
  Va fi o tentație mare ca și single să te simți în plus, nedorit și să ai tendința să te izolezi. Asta va complica și mai mult lucrurile și o spun din proprie experiență ca și single în misiune. Faptul că nu  sunt ca și caracter o persoană orientată pe relații și că modul meu de a mă odihni și încărca este singură, în cămăruța mea, mi-a fost foarte greu la început să creez legături și prietenii. Cultura asiatică în care misionez este de asemenea foarte relațională dar eu cu greu interacționam cu ei înafara programului de lucrare. Simțindu-mă singură și neavând alți români acolo, a trebuit să schimb ceva. Pur și simplu am început să fac vizite celor de la biserică, colegilor, să pun mâna pe telefon să îi sun, să îi invit la masă sau cu mine în oraș. Nu am ajuns să îmi fac prieteni foarte apropiați cu care să împărtășesc totul dar acum am o mulțime de locuri în care mă simt acceptată, am oameni cărora le pot cere sfaturi și rugăciune, ori ajutor în probleme practice. Iar acum cei care mă cunosc din India nu ar spune niciodată că nu sunt o persoană orientată pe relații. 
  Alte metode prin care să-ți dezvolți sentimentul de apartenență: alătură-te unui grup mic de studiu biblic sau de rugăciune în care să poți crește spiritual dar și să ai părtășie; frecventează locuri unde poți găsi oameni să vorbești, să-ți petreci timpul liber cu ei(mănâncă din când în când în oraș, mergi în parc, la o sală de sport etc); nu te teme să încerci lucruri noi, să te lași vulnerabil ca să poți fi cunoscut de cei din jur așa cum ești; nu fă din cei de pe internet (familia sau prietenii de departe) singurii tăi confesori, sfătuitori etc. 

   

  Atenție la pericolul refugierii în muncă

  Faptul că ești single va suna pentru cei căsătoriți din lucrare ca și cum ești mereu disponibil, poți lucra mai mult și pot să te încarce cu sarcini în plus. Uneori și cei single fac greșeala să se refugieze în muncă pentru a evita singurătatea sau alte probleme cu care se confruntă. Pe termen lung acest lucru devine istovitor și surmenajul își va spune cuvântul. Puneți limite clare asupra timpului de lucru și comunicați-l și celorlați. Nu neglijați timpul cu Domnul, cel de odihnă și perioadele în care să puteți face doar lucruri personale plăcute (hobby, sport, plimbare etc). Învățați să spuneți NU la sarcini noi și ajutați-i pe cei căsătoriți să vă vadă așa cum sunteți- o persoană cu aceleași nevoi ca și ei. Poate o familie, mai ales dacă au și copii, presupune mai multe lucruri de rezolvat, dar totuși ei sunt doi, pot împărți. Un single trebuie să-și spele, să-și facă piața, să-și gătească, să facă curățenie... singur. 

   

  Găsește un mentor matur

  A merge în străinătate ca misionar necăsătorit, mai ales ca femeie singură poate prezenta provocări unice, precum și oportunități unice, cu care cuplurile sau bărbații singuri nu ar putea avea de a face. Căutați un prieten, un partener de rugăciune sau o persoană matură de la care puteți învăța. Poate la biserică, poate în aceeași lucrare. O persoană aflată mai demult acolo, mai ales dacă a trecut și ea prin aceleași experiențe ca și single, aceleași perioade de adaptare culturală și de încercări de a răzbate, vă poate înțege, sfătui și ucenici. Mulți misionari tineri nu prețuiesc experiențele celor mai vechi în lucrare și au mult de pierdut. 

   

  Bucurați-vă de timpul singur cu Dumnezeu și construiți în mod intenționat prietenii de același sex 

  Catherine , care a misionat cu SEND timp de doi ani in Alaska .
  Singurătatea vine în multe forme . Răspunsul este să te uiți la Domnul, care promite să fie tot ce ne trebuie. E atât de bine când ne putem bucura  de perioadele de timp singuri cu Tatăl nostru. Dar cu siguranță ne-a creat pentru a fi, de asemenea, în comunitate. Astfel, intențiile de a construi relații pot  crea situații critice.
  Într- un loc nou, este o capcană ușoară să crezi că ești singurul care nu se încadrează acolo, că toată lumea este deja într-un grup, și că nu este loc pentru tine. Astea sunt minciuni. Dumnezeu a mers înaintea ta să pregătească oameni care să te iubească și să aibă grijă de tine, așa cum ai și tu grijă de alții. Continuă să cauți fața Lui în primul rând , și apoi uita-te spre acele persoane de același sex cu tine care pot fi folosite de Dumnezeu pentru a avea grijă de tine .
  Recomand cu tărie  să nu vă orientați spre găsirea de oameni de sex opus de care să vă atașați, chiar pentru roluri de tip "tată" sau "mamă", mai ales ca și persoană de sex feminin în misiune. O misionară mai cu experiență m-a avertizat o dată , " Indiferent de cum te numește un bărbat, sora , fiică , sau  prietenă , el încă te vede ca pe o femeie. "

   

  Crează intenționat relații de tip familial 

  Lisa , care a slujit cu echipe internaționale pentru mai mult de douăzeci de ani în Austria , România, și Canada .
  Cel mai important lucru pe care l-am învățat despre a fi singur în lucrare este că am încă nevoie de o familie. Este nevoie de timp și efort pentru a construi relații stranse cu alții, până la punctul în care să te simți cu adevărat parte dintr-o familie. Trebuie să acorzi prioritate timpului destinat celor care devin familia ta, la fel cum cuplurile căsătorite trebuie să acorde prioritate timpului împreună și cu copiii lor. Va trebui să se faci sacrificii, dar intimitatea cu ei, bucuria de a fi cunoscut și sentimentul de apartenență vor avea beneficii salvatoare .
  Provocarea în a construi astfel de relații profunde cu alți misionari sau cu localnici este faptul că, la un moment dat , căile  voastre se vor despărți ... și separarea va fi dureroasă. Dar, cu toată durerea de a pierde relații apropiate, merită să le faceți pentru bucuria și siguranța pe care le veți experimenta în timp ce sunteți împreună .
  De asemenea, dacă ești genul de persoană care are nevoie de relații strânse și interacțiune socială regulată, nu alege să mergi într-un loc unde vei locui izolat de alte persoane cu care poți construi prietenii . Este nevoie de un tip special de personalitate ca să puteți să rezistați și să rămâneți sănătoși într-un mediu singur.

   

  Rugați-vă pentru prieteni

  Monica, care a lucrat doi ani cu YWAM , în Brazilia.

  Problema singurătății este una dură. Eu doar acum a început să mă confrunt cu ea. Sunt în prezent în Brazilia și nu vorbesc încă portugheză, așa că mă simt singură uneori. Ceea ce am făcut este să cer Domnului să-mi trimită prieteni Săptămâna trecută a fost o altă fată americancă aici și am putut să petrec timp cu ea. De câteva ori, unul dintre brazilienii care vorbesc limba engleză m-a invitat undeva la sfârșit de săptămână. Și într-o zi, în timp așteptam la un rând în picioare ca să iau cina la un restaurant și vorbeam cu Domnul despre singurătatea mea , o fată a venit și a început să vorbească cu mine în limba spaniolă, pe care am înțeles-o mult mai bine decât portugheza . Cere Domnului ajutor în acest domeniu . El este credincios pentru a răspunde și a satisface nevoile tale.

   

  Deveniți o "mătușă ", pentru o familie

  Karen , care a servit cu Misiunea Veterinar-Creștină în Nepal și SUA nouăsprezece ani .
  După ce am slujit în Asia treisprezece ani ca și cuplu căsătorit, cu copii, aș spune că unele dintre cele mai mari binecuvântări au fost acolo misionarii necăsătoriți care au fost parte din viața noastră.
  Nu fiecare cuplu este dispus să extindă familia lor dar dacă pot fi disponibile și flexibile, vor exista și familii care vor adopta pe misionarii singuri. Aceștia vor avea o casă în care să se întâlnească cu cineva de încredere, dar, de asemenea, trebuie să fie dispuși să ajute la munca din familie ca oricare alt membru al familiei. Poate în loc de confesiuni la o ceașcă de ceai, vor exista mai multe conversații și rugăciuni în timp ce faceți cumpărături, gătiți, sau spălați rufe împreună .
  Copiii noștri au iubit " mătușile ", pentru a înlocui membrii familiei extinse aflați departe. Trei din cele cinci cele mai apropiate prietene ale mele misionare de acolo au fost single. Va fi o soluție cu câștig de ambele părți. 

   

  Găsește-ți un partener de misiune de același sex

  Helen, misionară RCCG timp de cincisprezece ani. 
  Sunt sigură că există mari beneficii în a fi single, precum și ca misionar căsătorit în lucrare. Am fost o misionară single timp de cincisprezece ani, dar Dumnezeu m-a asociat cu o altă misionară de sex feminin. Acesta este modul în care Dumnezeu ne-a trimis întotdeauna. Este, de asemenea, biblic. Așa că Dumnezeu poate oferi un partener de misiune de același sex pentru tine, pentru că doi creează o mai mare putere și nu vei fi singur. 
  Îl laud pe Dumnezeu pentru partenera mea de misiune. Suntem surori adevărate și mă simt mai aproape de ea decât de sora mea naturală. Oricare ar fi situația ta, Dumnezeu are ceea ce îți dorești. După mulți ani Dumnezeu mi-a arătat că el are o pereche pentru mine, un soț. Deci, dacă doriți un soț sau soție, El a pus acolo dorința din inima ta și îți va da. Așteaptă timpul Lui Dumnezeu și nu face din partenerul tau concentrarea și preocuparea ta.

   

  Pune ascultarea ta de Domnul pe primul plan și El va avea grijă de restul

  Jennifer, care a slujit la Casa de Amor copii din Bolivia timp de zece ani .
  Încă de când mă știu am dorit propria mea familie. La șaptesprezece ani am dezvoltat o pasiune pentru slujirea copiilor în situație de risc și cinci ani mai târziu m-am mutat în Bolivia pentru a lansa lucrarea viselor mele, un orfelinat. Am fost învățată de familie să văd anii mei ca și single ca un cadou și să-i folosesc pentru a sluji din toată inima pe Domnul și pe alții, și asta e ceea ce am făcut. Dar în momentele mele de rugăciune, a trebuit să mă întreb dacă aș fi sacrificat visul de a avea propria mea familie pe altarul misiunii. Pe măsură ce anii treceau, recunosc că m-am frământat gândind oare ce face Dumnezeu cu privire la asta? Părea că era nevoie de un miracol să întâlnesc pe cineva, pentru că făceam doar călătorii scurte și rare în țară, și nu vedeam speranțe să găsesc un soț locuind în Bolivia într-un loc izolat.
  Așa că  mi-am pus deoparte visul meu la o familie, concentrându-mă pe Casa de Amor și copiii de pe stradă. Oameni „bineintenționați” m-au sfătuit că ar putea fi mai bine să renunț la misiune, pentru a-mi împlini dorința de a mă căsători, dar am rămas pe drumul meu de slujire. De ce aș fi plecat din Bolivia , dacă Dumnezeu nu m-a chemat în altă parte?

  Acum știu că, dacă aș fi abandonat prima mea chemare,  aș fi ratat și întâlnirea cu bărbatul visurilor mele. În martie 2012, viitorul meu soț a vizitat Bolivia pentru prima dată, s-a oprit din drumul său aflând despre orfelinatul Casa de Amor și a venit la Cochabamba să-l viziteze. Așa ne-am întâlnit și Dumnezeu ia dat o convingere fermă că a trebuit să mă viziteze cu un Scop. Mai puțin de nouă luni mai târziu am sărbătorit o nuntă frumoasă în Bolivia. Pentru ca totul să fie perfect, nici nu a a trebuit să plec din lucrare, pentru că Dumnezeu i-a oferit un loc de muncă plătit soțului meu în domeniul lui, chiar aici aproape. Dumnezeu este bun și credincios ! Nu te îndoi că va îndeplini dorințele inimii tale dacă L-ai slujit cu credință .

   

  surse:

  http://www.missionarycare.com/

  http://www.askamissionary.com/


   

  © 2015 Resurse pentru misiune