Esther, copil al unor fosti misionari reintorsi de curand in tara:
“ Nu inteleg, arat ca majoritatea copiilor din clasa mea si vorbesc aceeasi limba ca ei, fara nici un accent. Dar cand vorbim serios, vad ca nu gandesc ca ei deloc. Ce cred eu ca este important, pentru ei nu are nici o valoare. Iar cateva lucruri dintre cele pe care le considera ei importante, ma gandesc ca sunt de-a dreptul prostesti. “
Copiii se adapteaza in general usor la diverse situatii noi si culturi. Dar cu cat sunt mai mari sau au petrecut mai multi ani inafara tarii, integrarea va fi mai anevoioasa.
Integrarea intr-un mediu nou de viata
Copii care nu au crescut sau nu au mai fost demult in cultura romaneasca trebuiesc invatati/reinvatati:
→ reguli de politete
→ reguli de circulatie
→ cum se fac lucrurile aici- un copil al unor fosti misionari a venit ingrozit sa povesteasca cum o vecina a lasat o farfurie de mancare sa se raceasca pe pervaz si ca sigur o vor manca sobolanii.
→ reguli culturale si legale- in multe tari in Asia nu este nici o problema ca un copil sa stea pe bancheta din fata sau sa conduca scuterul inainte de majorat fara carnet, ceea ce nu este valabil si in Europa.
→ Proprietate – in Africa copiii intra fara probleme in casele altor copii, mananca cu ei, iau ce le place de acolo, sunt o cultura comunitara in care foarte putine lucruri sunt proprietate si nu pot fi folosite de altii. Un copil de misionar crescut acolo va avea probleme sa inteleaga proprietatea.
→ Reguli de imbracaminte in acord cu alta moda sau alt tip de clima
Reintegrarea in scoala
→ copiii de misionari vor fi la fel ca ceilalti elevi dar totusi diferiti- asta pentru ca au fost expusi la experiente diverse, poate vorbesc si scriu fluient in 1-2 alte limbi, au vazut locuri de care altii doar au citit ori sunt doar nume pe harta, au un univers mult mai larg
→ materie diferita, stiluri diferite de predare, cerinte diferite- poate la unele obiecte este avansat dar la unele total incepator, necesita mai mult effort si multa rabdare din partea profesorilor pentru a a junge la acelasi nivel
→ greutate in a-si face prieteni printre colegi- in general copiii de misionari au abilitati bune de relationare si nu ar trebui sa fie o problema sa isi faca noi prieteni. Va fi greu doar daca cei din clasa sunt exclusivisti si nu sunt pregatiti pentru cineva atat de diferit de ei chiar daca e de aceeasi varsta.
Reintegrarea in familia largita
→ va trebui timp sa se lege relatiile/ sa se reia acestea
→ trebuiesc multe explicatii ca sa inteleaga gradele de rudenie si poate de ce familia este altfel organizata la noi decat in alte tari - in unele culturi familiile traiesc impreuna, sunt mult mai unite
Reintegrarea la locul de joaca
→ copiii au preocupari diferite- Mama de ce nu sunt copii pe afara? Intreba mereu fetita unor norvegieni fosti misionari in Zambia. Nu am cu cine sa ma joc.
→ Creativitate diferita- In tarile in care accesul copiilor la tehnologie si jucarii sofisticate este redus, creativitatea celor mici este mai mare. Inventeaza jocuri si jucarii noi, petrec mai mult timp afara
→ cei mici vor fi retrasi poate la inceput si speriati in fata unor locuri de joaca moderne cum nu au mai vazut inainte.
Daca sunt destul de mari, poarta deseori discutii cu ei. Pregateste-i, vorbeste cu ei inaintea iesirilor in oras, la rude, la scoala etc despre ce pot intalni, cum sa se poarte acolo, ce asteptari ai de la ei.
Daca ii vezi incalcand o regula, nu le atrage atentia de fata cu ceilalti pentru a nu-i umili si descuraja. Explica-le ca este ok sa se simta straini si diferiti, ca se vor obisnui in timp dar si ca Dumnezeu le-a dat experiente minunate din care au invatat mult mai multe lucruri decat alti copii. Ca nu trebuie sa ii judece ci sa aiba rabdare cu ei, sa gaseasca prieteni carora sa le poata povesti despre locurile prin care au calatorit ei.
Adolescentii si tinerii vor trebui sa se redescopere intr-o cultura noua, in care exista alte perceptii si idei despre frumusete, decenta, relationare, alte gusturi la haine, muzica, alte moduri de a petrece timpul liber. Pot lua o atitudine initiala de retragere si negare a acestora sau pot fi la o alta limita acceptand orice si dorind sa experimenteze totul. Invatatii-i sa isi ia o identitate biblica, in care nu tot ce vine din exterior e nepacatos. Incurajati-i sa se deschida si sa va povesteasca ce cred, ce simt, ce ii bucura sau ii frustreaza.
Din jurnalul unei adolescente, copil al unor fosti misionari
{AF}“Astazi am fost la mall cu colegii de liceu. Asa ca sa nu mai creada ca sunt o ciudata. Era aglomerat si multa galagie. Plictisitor. Majoritatea timpului si l-au petrecut chat-uind pe telefoane, razand unii de altii sau de alti tineri care treceau pe acolo. Au ras si de mine. Camy a povestit asa de fata cu toti ca a facut sex cu un baiat dintr-a 12a aseara si eu m-am inrosit toata. Mi-au zis ca sigur sunt vreo virgina, cum de nu am gasit in Pakistan vre-un un brunet frumos sa ma invete ce este distractia? Nu le-am spus ca acolo umblam doar acoperita si cu haine pana in pamant si ca nu exista notiunea de prieten sau prietena inainte de casatorie. Dar cum sa inteleaga ei, daca nu au crescut acolo? Ma intreb cat o sa mai pot pastra convingerile mele de pana acum. Si o fata de la biserica de aici mi-a spus ca are prieten si ca merge la el din cand in cand. Ca nu e asa problema cat nu afla nimeni si cat e sigura ca se vor casatori. Dar cum poti fi asa de sigura? Cine are dreptate? Ar trebui sa ingradesc asa de mult libertatea asa cum am trait pana acum cu parintii, unde m-au dus ei, sau ar trebui sa o las mai usor? “{/AF}
Dana V.
Sursa
We’re Going Home: Reentry for Elementary Children
Ron & Bonnie Koteskey, Member Care Consultants
New Hope International Ministries