Slide item 1
  Slide item 2
  Slide item 3
  Slide item 4
  Slide item 5

  Despre plecarea prematură din misiune

   


  Dave și Mary au ajuns înapoi în țara lor natală cu un suspin de ușurare.Tulburările politice și amenințarea cu violența au luat sfârșit, și copiii lor au fost în siguranță înapoi în școală. Ei au planificat să stea în țara gazdă patru ani, dar agenția de trimitere le-a cerut să vină acasă după doar un an, din cauza pericolului. Din păcate, după doar câteva săptămâni, diferite provocări i-au afectat pe Dave și Mary. S-au simțit nefolositori, triști, și vinovați. Ceilalți nu au înțeles asta, și ei într-adevăr nu-și mai regăseau locul în comunitatea lor de origine.

   

  O astfel de părăsire prematură a câmpului de misiune este de multe ori mult mai dificilă decât o întoarcere la sfârșitul unei perioade de angajament.

  Plecări premature au avut loc de mii de ani, asa ca hai să observăm niște exemple în Biblie. Care sunt motivele plecării, cine sunt afectați, ce emoții pot apărea, și ce pot oamenii să facă?

   

  Sa întâmplat acest lucru în timpurile biblice?


  Acest lucru sa întâmplat de mai multe ori din diferite motive pe parcursul primelor călătorii misionare inter-culturale în cartea Faptele Apostolilor. Pavel și Barnaba au fost trimiși să slujească, și înainte de a pleca in calatorie pe vas, Ioan Marcu li s-a alăturat pentru a ajuta. Ei au slujit în Cipru și apoi au călătorit în Perga, un oraș în ceea ce este acum Turcia (Fapte 13: 1-13).

  Apoi plecările premature au început:

  • Din Perga. Ioan Marcu a plecat din Perga să se întoarcă la Ierusalim, sediul misiunii lor (Fapte 13:13). Biblia nu spune de ce a plecat, și astăzi explicația oficială ar fi ca din cauza unor "motive personale". Asta ar fi putut însemne dor de casa, oboseală, sau oricare dintre motive.
  • Din Antiohia. Oameni din tara lor natală i-au instigat pe naționalii din Antiohia să-i expulzeze pe Pavel și Barnaba, astfel încât aceștia au trebuit să părăsească regiunea forțat (Fapte 13: 50-51).
  • Din Iconia. Din nou, oameni din tara natală și din Iconia au complotat să îi facă rău lui Pavel și Barnaba, așa că aceștia au fugit de potențialele efecte negative (Fapte 14: 5-6).
  • Din Listra. Aceleași două grupuri de fapt l-au atacat cu pietre pe Pavel și au plecat lasându-l aproape mort. Paul a supraviețuit. El și Barnaba au plecat din Listra a doua zi datorită pericolului dovedit (Fapte 14: 19-20).

  Majoritatea lucrătorilor transculturali au, probabil, perioade când trebuie să plece din țara gazdă din când în când. Ei nu sunt cetățeni acolo, așa că ei știu că timpul lor poate fi limitat.

   


  De ce misionarii trebuie să plece?


  În aceste două capitole din Fapte oamenii au plecat prematur din misiune din motive personale, deoarece au fost expulzați, pentru că au trebuit să fugă de eventuale daune sau să scape de un pericol dovedit. Oamenii pot pleca pentru multe alte motive, și aici sunt unele dintre cele mai frecvente:
  • O boală fizică care îi face ineficienți sau care necesită tratament la domiciliu
  • Probleme psihologice de la anxietate la boli psihice
  • Probleme cu copiii lor sau adolescenții care nu se adaptează în cultura gazdă
  • Turburari politice în țara gazdă
  • Nevoi financiare care necesită strângerea de fonduri în țara natală
  • Stresul și epuizarea care face șederea în cultura gazdă imposibilă
  • Probleme cu parintii- sunt prea bătrâni să aibă grijă de ei înșiși sau de casa lor
  • Eșec moral care impiedică munca eficientă în cultura gazdă
  • Conflictul cu alți lucrători trans-culturali, care nu poate fi rezolvat

  Aceasta sunt doar câteva dintre motivele pentru care oamenii părăsească țările de misiune. Lista este aproape fără sfârșit, dar motivul din cauza căruia pleci are efect asupra a ceea simți tu despre plecarea proprie și de asemenea, asupra modului în care alții reacționează. De exemplu, oamenii care pleacă pentru că au boli care au nevoie de tratament la domiciliu, se pot simți destul de diferit față de cazul când sunt prinși că deturnează fonduri ale agenției și îndepărtați.

   

  Ce emoții apar?


  Gama de emoții este la fel de variată ca motivele pentru părăsirea misiunii.
  Unele pot fi foarte pozitive, cel puțin la început. De exemplu, dacă cineva tocmai sa întors dintr-o situație de conflict, stresantă, periculoasă,emoția primară va fi probabil un sentiment de ușurare. Cu toate acestea, și emoții negative pot să apară. Aici sunt unele dintre cele mai comune:
  • Durerea din cauza pierderii multor lucruri, cum ar fi casă, prieteni, muncă, și poziție socială
  • Furia din cauza că ți s-au luat dintr-o dată multe și asta fără voia ta
  • Frica și anxietatea din cauza traumei neașteptate și a faptului că nu știi ce se va întâmpla în continuare
  • Preocuparea pentru situația grea a celor lăsați în urmă
  • Vina de a nu mai ajuta persoanele pe care te simțit chemat să le slujești
  • Șoc pentru că totul a fost atât de brusc și tu încă nu ai avut timp să poți procesa în mintea ta
  • Rușine pentru că ceea ce ai făcut a fost greșit din punct de vedere moral și că ai rănit atât de mulți oameni printre care familia și prietenii
  • Depresie și descurajare pentru că ar fi trebuit să știi să te descurci mai bine și lucrurile par așa de sumbre acum
  • Resentimente că persoanele pe care le credeai prietenii tău s-au întors împotriva ta

  Lista poate continua și mai departe, dar, în general, foștii misonari tind să aibă stimă de sine scăzută, cred că sunt greșit

  înțeleși sau uitați, si se simt inutili.

   

  Cine este implicat?


  Misionarii tind să se simtă singuri și uitați când sunt nevoiți să plece; cu toate acestea, plecarea prematura are de asemenea efect asupra multor oameni:
  • Familiile, incluzând atât familia lor cât și cea extinsa. Soțiile și copii trebuie de asemenea să plece, astfel încât și viețile

  lor sunt perturbate. Familia extinsă aflată înapoi "acasă" este de adesea implicată când cei plecați se întorc brusc.
  • Colegii care sunt lăsați pe teren și trebuie să-și asume noi responsabilități pot avea resentimente cu privire la ce s-a întâmplat.
  • Localnicii cu care misionarul a lucrat pot să nu fie gata să-și îndeplinească rolul lor singuri.
  • Agențiile care trebuie pe nepusă masă să găsească pe altcineva care să preia proiectele, pot fi sub stres sever.
  • Oamenii de înapoi de "acasă" care nu înțeleg pe deplin ceea ce s-a întâmplat pot simti că ți-ai abandonat chemarea

   


  Ce pot face misionarii?


  Misionarii care sunt brusc nevoiți să se întoarcă întâmpină provocări, deoarece  intră într-o nouă cultură chiar dacă limba este cea maternă. Acest lucru este chiar mai dificil decât atunci când ei merg în noi locuri de misiune, deoarece de obicei nu au timp pentru orientare inainte de a merge, și de multe ori nimeni nu este pregătit să îi asiste în readaptarea lor.
  Reintrarea este de multe ori o tranziție majoră chiar și atunci când este vorba de o întoarcere programată. Schimbarea culturii este dificilă pentru majoritatea oamenilor, chiar în cazul când este așteptată. O reintrare prematură este mai dificilă din două motive.

  În primul rând, este atât de neașteptată că foarte puțin timp îi rămâne misionarului să se pregătească pentru ea. În al doilea rând, deoarece este prematură, multe persoane au tendinta de a cere o "explicație". Unele explicații sunt relativ ușor de dat, cum ar fi atunci când există o boală fizică evidentă sau o răsturnare politică periculoasă. Alte explicații sunt dificile, cum ar fi un conflict cu un coleg sau un eșec moral.
  Deși părăsirea câmpului de misiune și reintrarea prematură în țara natală din diferite motive sunt mai dificile, pașii
  sunt în esență aceiași ca și în cazul celei programate. Dacă a fost o plecare neașteptată, ordinea etapelor ar putea să fie schimbată ușor:
  • Acceptă prezentul. Cât mai curând posibil fă tot ce este necesar pentru a aduce o structură relativ "normală" pentru viața ta și viața familiei tale. De exemplu, aveți imediat nevoie de locuință, transport, precum și de orice altceva necesar pentru viața de zi cu zi. Dacă aveți copii, înscrieți-i la școală sau începe home schooling pentru a aduce structură în viața lor.
  Conștientizează-ți pierderea. Plecând mai devreme înseamnă că ai mai multe pierderi și mai puțin timp pentru a le deplânge decât oamenii care pleacă programat. Fă-ți timp pentru a plânge aceste pierderi iar acest lucru poate însemna a face asta cu alte persoane care au trebuit, de asemenea, să plece, sau să o faceți singur dacă nu mai sunteți cu alții care au plecat. Amintește-ți că ai pierdut rolul, lucrarea ta, planurile tale de viitor acolo, și așa mai departe.
  Închide trecutul (închide acest capitol din viața ta). Cu toate ca s-ar putea să fii capabil să te întorci după însănătoșire sau după ce situația politică este rezolvată, etc, nu conta pe asta. Ai slujit pe Dumnezeu acolo cum El te-a călăuzit, și nu poți continua să mai faci asta în acest moment. S-ar putea să mai poți se te întorci cum au făcut Pavel și Barnaba (Fapte 14: 21-24), sau s-ar putea să nu fii în măsură să te mai duci înapoi. Găseste pe cineva care să discute cu tine (debriefing) si te ajute sa vezi cum plecarea ta prematură se potrivește în povestea vieții tale. Apoi închide acest capitol din viața ta, dar totodată fii gata să te întorci în cazul în care posibilitatea va veni din nou și te vei simți călăuzit să mai mergi.
  Mută-te în viitor. După ce ai început să funcționezi în prezent și ai închis trecutul, ești gata să începi planificarea și se  te deplasezi spre viitor. Acest lucru poate fi orice, de la a lua o poziție similară în altă țară, a începe o nouă lucrare în țara ta natală, a te întoarce în țara de misiune, a-ți continua studiile, până la a lua un curs cu totul nou, care crezi că este planul lui Dumnezeu pentru tine și familia ta.

   

  ... Despre plecarea prematura din Misiune

  Cartea Ce trebuie misionarii sa stie

  Autor: Ronald L. Koteskey

  Traducere Dana V.


  © 2015 Resurse pentru misiune