SPRE MISIUNE

  Cum îmi pot testa chemarea?

   


  Prin confirmari biblice:

  Nu discutam aici daca este biblic sau nu ca cineva sa mearga sa vesteasca Vestea Buna altor natiuni, pentru ca am vazut in alte articole ca Misionarismul este un mandat divin si o nevoie. Nici despre deschiderea la intamplare a bibliei. Dar uneori Domnul ne vorbeste foarte specific prin textele biblice, ca raspuns la o rugaciune sau in situatii in care trebuie sa luam o decizie cu privire la misiune.

  Eu ma gandeam de mic copil la misiune si de cate ori venea cineva la noi la biserica sa prezinte o lucrare in alte tari, inima imi batea foarte rapid, imi venea sa ma duc chiar atunci. Imi amintesc ca am spus o data la o intalnire de adolescenti ca eu doresc sa ma fac misionara    si toti au ras. Nu am mai spus de atunci la nimeni. La botez, doar ce terminasem clasa a XIIa si eram plina de intrebari cu privire la viitorul meu. Atunci este obiceiul sa se citeasca pentru fiecare candidat la botez cate un verset. Spre surpriza mea am primit Isaia 6:8- Am auzit glasul Domnului, intreband: "Pe cine sa trimit si cine va merge pentru Noi?" Eu am raspuns: "Iata-ma, trimite-ma!". Pentru mine a fost o confirmare biblica foarte puternica pentru chemarea mea la misiune. R. S. misionara YWAM

   

  Este ceva constant sau numai o influienta?

  Multi oameni simt o anume emotie cand cineva povesteste sau prezinta undeva despre misiune. La fel cand vad un film sau un documentar ori cand citesc o carte. Aceasta poate fi Domnul chemand si alti oameni in lucrare sau numai o influienta de moment.

  Astfel de influiente emotionale nu sunt puternice si se sting repede. Avem nevoie de mai multe confirmari pentru a fi siguri ca avem o chemare autentica. 

   

  Prin alte persoane (familie, prieteni, membri ai bisericii tale sau chiar necunoscuti):

  În timp ce noi vrem să ne asigurăm dacă am înţeles clar chemarea lui Dumnezeu, conştientizând‑o tot mai mult în mod continuu, vor fi şi alţii din jurul nostru care vor putea recunoaşte dacă am primit cu adevărat o anumită chemare. Pot vedea aceştia că mâna Domnului este asupra noastră? Recunosc ei o creştere a maturităţii noastre spirituale, o schimbare în implicarea noastră în slujba Domnului, o extindere în slujirea altora şi un sentiment profund de conştientizare a ceea ce are Dumnezeu pregătit pentru noi?
  Trebuie să ne dorim confirmarea celor din jurul nostru legată de chemarea şi trimiterea pe care am primit-o, iar ei, văzându-ne dedicarea şi implicarea în lucrarea lui Dumnezeu, să afirme că acesta este drumul pe care trebuie să mergem. Prea adesea, răspunsul unora la chemare este provocat doar de un anume entuziasm de moment sau de o nevoie specifică, iar când pe cale apar dificultăţi, profunzimea chemării se dovedeşte că a fost una de suprafaţă.
   

  In momentul cand m-am hotarat sa ma dedic vietii de misionara, in minte mi-a venit denumirea unei tari asiatice. Nu eram prea singura si m-am rugat aproape un an pentru confirmari. Intr-o zi a venit la noi la universitate un profesor crestin din alta tara. Intr-o pauza s-a apropiat de mine si m-a intrebat daca cumva ma gandesc la misiune in Asia. Apoi mi-a spus si denumirea tarii, aceeasi cu cea la care ma gandisem. O persoana total necunoscuta a auzit de la Domnul despre chemarea mea si a venit sa imi confirme locatia si chemarea. E. B misionara in Asia

  Ma gandeam de mult timp la misiune si fusesem in cateva misiuni de termen scurt. Acum voiam sa merg la o scoala de misiune la o agentie care pregatea misionari de termen lung. Cu teama, m-am dus in biroul pastorului ca sa ii spun despre dorinta mea. Credeam ca voi fi luat peste picior pentru ca eram foarte tanar si aveam numai cativa ani de la venirea la Domnul. Spre uimirea mea, pastorul a fost amabil, m-a ascultat cu rabdare si m-a incurajat spunand ca a vazut in mine aceasta preocupare pentru slujire si pentru natiuni. Pentru mine a fost un mare pas inainte. B. F. student la o scoala de misiune

   

  Circumstante favorabile, usi deschise

  Uneori chemarea noastra la misiune poate fi reala, dar nu este pentru acest moment si poate nici pentru locatia dorita. Cand circumstantele ne sunt favorabile, cand toate usile ni se deschid si nu intalnim oprelisti peste oprelisti, este semn ca nu mai avem de ce sa asteptam si putem pleca. 

  Voiam de multi ani sa merg in misiune de termen lung in India. Dar mereu a intervenit cate ceva impotriva: o data mi s-a refuzat viza, o data m-am imbolnavit grav, altadata nu am avut nici 10% din bugetul necesar primei mele perioade de misiune. Am fost foarte confuza la inceput dar am inteles ca nu era timpul Domnului ca sa ajung acolo. Mai aveam multe de schimbat in mine si de lucrat la relatia mea cu Domnul. Am continuat sa slujesc mai aproape de casa cu credinciosie si am asteptat. Intr-o zi un frate de la mine de la biserica a vandut o proprietate primita ca mostenire si mi-a dat si mie niste bani. Nu stiu de unde aflase despre dorinta mea de a merge in lucrare. Cand am deschis emotionata plicul, era exact suma de care mai aveam nevoie ca sa plec. Si cum nu au mai fost alte oprelisti, am ajuns insfarsit in locatia pentru care am simtit chemarea. D.V. misionara 

  Uneori si circumstantele nefavorabile ne pot duce la decizia finala (de tip Iona). Un coleg a terminat inginerie si, desi avea o chemare clara la misiune, s-a gandit sa lucreze cativa ani ca angajat intr-o fabrica. Dupa numai 2 luni a facut o alergie foarte urata si medicii i-au spus ca a fost provocata de niste metale de la locul lui de munca. Asa ca nu se punea problema ca sa isi poata practica meseria pentru care se pregatise. A mers in misiune si nu regreta nici in ziua de astazi. 

   

  Pune un semn:

  Jud 6:17. Ghedeon I-a zis: "Daca am capatat trecere inaintea Ta, da-mi un semn ca sa-mi arati ca Tu imi vorbesti.

  Ghedeon dar si alte personaje biblice au testat veridicitatea unei porunci primite de la Domnul. Si Domnul nu s-a suparat. Este ok sa asteptam si sa il rugam pe Domnul pentru a ne da diferite semne si confirmari. Si am intalnit multi colegi misionari care au avut astfel de experiente si Domnul le-a raspuns. Atentie insa ca solicitarile de semne sa nu ascunda altceva:

  * teama de a pleca- tot cerem diverse semne, care de care mai imposibile ca sa amanam plecarea

  * alte interese ascunse- am mers in niste biserici sa prezentam misiunea impreuna cu o prietena foarte draguta la infatisare. Aproape in fiecare era cate un baiat care era brusc chemat in misiune si confunda atractia fizica cu un semn ca Domnul l-a chemat. Desigur ca erau refuzati si brusc isi pierdeau si interesul pentru misiune.

  * nesiguranta financiara- multi tineri sunt chemati in misiune dar prima problema pe care si-o pun este daca vor avea sau nu sustinere financiara. Pe unii frica ii biruieste de la inceput si renunta. altii tot amana si pun semne ca: daca imi da Domnul 5 suporteri... Daca imi da Domnul suma necesara pe un an etc... De multe ori e o chestiune de indoiala in purtarea Lui de grija, a Celui care ne-a chemat, este necredinta clara. Acestia au un teste de trecut, de a-si pune increderea in El si sa mearga, dar aleg sa tot amane si cei mai multi sa nu plece niciodata. 

  * teama de singuratate- este poate prima cauza a refuzarii chemarii printre cei single, in special printre fete. Si atunci incep solicitarile de semne de tipul: daca imi dai un sot cu aceeasi chemare, cu aceeasi locatie pe inima etc... atunci o sa ma duc. 

   

  Autor: Dana V misionara YWAM

   


   

  © 2015 Resurse pentru misiune