SPRE MISIUNE


  Mulți nu înțeleg pe deplin conceptul de misiune de termen scurt și îl consideră mai mult o vacanță sau o pierdere de timp și bani. 

  Dacă în urmă cu câteva sute de ani predominau misionarii care plecau pe ani de zile, chiar pe toată viața lor într-o altă cultură, astăzi lucrurile s-au schimbat. Trăim într-o lume globală, aflată într-o continuă mișcare, o lume a milioanelor de posibilități și oportunități. 
  Când eram copil, crescută în comunism în România, cu granițele închise și fără acces la comunicare și la informații, nu aveam prea multe oportunități. Ni se spunea că trebuie să învățăm să intrăm la una dintre puținele facultăți bune pentru a avea șansa să ți se dea apoi un post bun și eventual o locuință odată cu el. Obținând asta, nici nu visai la o schimbare, era de la sine înțeles că era tot ce își putea dori un român, mai ales dacă erai repartizat aproape de locul tău de naștere sau într-un oraș. Acum văd copii români de 10-12 ani care își planifică deja în ce țară să facă facultatea sau unde să imigreze la muncă. Mai întâlnesc copii de aceeași vârstă, tot cu părinți români, care nici nu vorbesc româna, care au locuit deja prin 2-3 țări europene unde au mers cu familia și a căror identitate e ceva larg, multicultural. Migrația de la un serviciu la altul, dintr-o țară în alta, crează cetățeni „fast” (fast food, fast communication, fast transportation) totul instant și mereu în schimbare. 
  Ca și creștini nu cred că slujba noastră este să îi convertim pe aceștia la ceva de demult și foarte greu de realizat ci să acceptăm că timpurile s-au schimbat și acum avem și altfel de misionari. Dacă sunt foarte puțini cei care să meargă pe tremen lung să slujească, sunt sute de români care pot veni în misiune pe tremen scurt. Ei sunt gata să-și pună energia, experiența și timpul lor liber pentru ceva nobil. 
  În fond bisericile românești au experimentat chiar ele beneficiile diverselor echipe de străini care au venit să investească în noi după Revoluție. Au organizat evanghelizări, au format lucrători locali, au ajutat la construirea de locașuri de cult și la fiananțarea a diverse lucrări sociale sau religioase ale bisericilor. Acum este rândul nostru să mergem la alții mai puțin privilegiați ca noi.

  Mai jos voi prezenta câteva dintre AVANTAJELE pe care le oferă astfel de misiuni de termen scurt atât lucrărilor locale cât și participanților:

   

  Pentru misiuni și misionari locali:

   o echipă de termen scurt vine în ajutorul proiectelor existente: cu energia, timpul, entuziasmul lor. Pot face mai multe decât de obicei, poate cei din echipe aduc și un plus de creativitate. 
  ► deschidere de noi oportunitați de a ajunge cu Evanghelia la localnici: uneori numărul creștinilor sau lucrătorilor locali este foarte mic, la început sau greu de observat de localnici, cu impact mic în jur. O echipă poate face aceste eforturi vizibile. Unii localnici pot fi atrași și de faptul ca văd străini poate prima dată în locul lor și devin curioși. La fel, a merge cu profesioniști în comunitățile neevanghelizate (medici, constructori, specialiști care ajută etc) deschide noi uși de a ajunge la oameni și localnicii nu vor mai privi creștinii ca pe niște ciudați care vor să le schimbe religia strămoșească ci ca pe oameni cărora le pasă de ei și de problemele lor. 
  pot iniția și finaliza noi proiecte (construcții, misiuni medicale, sociale etc)
   încurajare, părtășie- mulți misionari transculturali trăiesc izolați, nu au persoane din cultura lor, poate nu au nici mulți creștini în zonă cu care să aibă părtășie. O echipă poate suplini această nevoie acută și le poate da un nou imbold să meargă mai departe. 
  localnicii văd modele de creștini, de trăire practică a Evangheliei- în multe zone ale lumii bisericile sunt la început iar mulți lucrători locali sunt abia întorși și ei la Domnul. Nu au modele de creștini și nu au habar cum să aplice ceea ce citesc în Biblie la viața lor sau la situațiile zilnice. A avea un timp alți creștini cu ei, a-i vedea lucrând și trăind printre ei, acesta va fi un exemplu neprețuit din care pot învăța. 
   Purtare de grijă- persoane sau echipe din biserici care merg la misionarul pe care ei l-au trimis și îl susțin acolo, sunt o mare încurajare pentru acesta. Arătați astfel că sunteți parte din ceea ce el face, că îi sunteți alături, că vă interesează să cunoașteți mai bine locația, lucrările și ceea ce trăiește el acolo. 

   

  Pentru cei care nu simt o chemare la misiune pe termen lung:

  ► experimentează o cultură nouă – acest lucru poate avea un mare impact în viața lor, observă cum trăiesc alții, învață să prețuiască mai mult ceea ce au sau libertatea de a se închina lui Dumnezeu.

  "Această călătorie într-adevăr m-a făcut să mă gândesc la cât de mult am eu, și cu cât de puțin cei mai mulți oameni trebuie să trăiască. Am hotărât să regândesc obiceiurile mele de a cheltui." MH participant

  Unii chiar devin mai puțin egoiști să chiar mai toleranți cu cei din alte culturi, etnii, cu cei diferiți de ei.
  ► li se lărgesc orizonturile, încep să perceapă viziunea lui Dumnezeu pentru națiuni- de a-i aduce pe toți la El, în împărăția Lui. Încep să perceapă noțiunea de Trup al Hristos, format din oameni din diverse culturi și națiuni care cred în Domnul. 
   își petrec vacanța/concediul cu folos slujind, contribuind la creșterea împărăției Lui Dumnezeu
   învață să lucreze într-o echipă creștină dar și o echipă în general
  ► pot experimenta minuni și lucruri deosebite pe care Dumnezeu le face prin ei – am văzut în echipe de termen scurt care au mers în alte culturi întâmplându-se nu doar întoarceri la Domnul ci și vindecări, eliberări de duhuri la rugăciunea lor, lucruri pe care un tânăr nu le-ar experimenta stand acasă și doar mergând duminica la biserica lui. 
  O familie din Statele Unite a stat mult să cântărească dacă era înțelept să ia cu ei în misiunea de termen scurt în India pe copiii lor de 5 și 9 ani. Boli, pericole, persecuție a creștinilor, multe puteau să apară. Dar i-au luat și se vor bucura de această decizie toată viața lor. Timp de 2 săptămâni au mers cu un păstor local în sate la bordeie risipite pe dealuri pentru a le spune Evanghelia și a se ruga pentru ei. După câteva zile istovitoare fără prea mare impact, mergeau către o căsuță de pe un deal. Cei doi copii, fiind mai sprinteni, au luat-o înainte și au intrat cu curaj în casă. Ei au gasit în pat o femeie care părea bolnavă și s-au rugat pentru ea. Au chemat apoi pe părinții lor și au continuat rugăciunea până când aceasta s-a dat jos din pat complet vindecată. La puțin timp, niște vecini au venit cu mare zarvă strigându-le ceva ce pastorul local nu se încumeta să traducă. Ei afirmau că femeia era nu bolnava ci moartă din seara precedentă și că fiul ei făcuse toate pregătirile pentru incinerare.  O astfel de minune nu doar că a avut un impact major în acei copii, dar și în localnici, pe acel loc plantându-se o biserică. 

  Donna M., misionară YWAM de 15 ani
  Aveam pe atunci 19 ani și am hotărât să-mi petrec vacanța slujind într-o regiune izolată din Amazon în care aveau nevoie la o biserică de un lucrător cu copiii. Eram tânără și entuziastă, abia întoarsă la Domnul. După peste 12 ore de mers cu o barcă pe canale aproape secate, am ajuns în sătucul de pe o insulă. Erau toți cu mic cu mare pe mal și am înțeles repede că pe mine mă așteptau! Nu știam ce să cred, m-au luat aproape pe sus și m-au dus în biserica lor. Atunci mi-au zis să le predic. Vă imaginați ce încurcată eram, eu venisem doar pentru a lucra cu copiii, în viața mea nu dădusem un mesaj. Gâtuită de emoție, doar am îngăimat „Pacea Domnului”. Imediat i-am văzut pe toți privind spre ferestre și ieșind afară strigând ceva. Mai târziu abia, păstorul mi-a explicat că în satul lor nu plouase de 2 ani. Și că un frate a avut o profeție că va o ploua când Domnul va trimite un om alb care o să le predice. Anunțați de venirea mea, bineînțeles că toți au fost curioși ce se va întâmpla. Și a ploua în acea zi torențial doar după salutul meu de copil, și a continuat ploaia încă o săptămână fără oprire. 


  Pot să îl vadă pe Domnul lucrând în ei la credința lor, șlefuind caracterul lor creștin

  Dan F., participant la misiune de termen scurt în Uganda

  În urmă cu 2 ani am mers într-o misiune de 3 săptămâni în Africa. Eram lider de tineret în biserica mea și mă consideram un creștin bun. Acolo am mers la un trib și am locuit câteva zile în corturi. Am căzut într-un cort cu un băiat care sforăia îngrozitor și care își lăsa lucrurile peste tot.  Nu puteam dormi nopțile, simțeam că mă înnebunește! Eu crescusem singur la părinți, aveam camera mea.
  Într-una din zile la o evanghelizare a fost rândul meu să predic. Veniseră peste 300 de persoane. Pregătirea sau vorbitul în public în engleză nu erau o problemă pentru mine. Dar totuși aveam o neliniște ciudată. Voiam să le vorbesc acelor tribali despre cum să aibă pace cu vecinii lor, cum să ierte și să rezolve conflictele pașnic, într-un mod biblic. Erau multe triburi rivale în zonă dar Evanghelia ajunsese la majoritatea. Când se apropia momentul să vorbesc simțeam din ce în ce mai mult că nu pot să fac asta. Am cerut să mai cânte niște cântări și am mers în spatele scenei improvizate să mă rog. Dumnezeu m-a făcut atunci să văd conflictul meu nerezolvat cu colegul de misiune. Nu era vina mea dar nici eu nu acționam bine purtând mânie și stârnind ceartă în loc să discut cu el și să rezolvăm. Am mers să îi cer iertare și abia apoi am predicat. Mă așteptam ca Domnul să lucreze prin mine dar cred că eu personal am fost cel mai important câmp de misiune în acele săptămâni de slujire. 

  "De la sătenii săraci cu care am lucrat am învățat atât de multe despre a fi un creștin și ce înseamnă cu adevărat să trăiești prin credință. "- participant misiune de termen scurt

  experimentează purtarea de grijă a lui Dumnezeu pentru ei- atât din faptul că au nevoie să creadă pentru suma nu întotdeauna mică cu care să plătească misiunea, dar văd și pe parcurs cu Domnul îi ajută în diferite situații critice

   își descoperă daruri, câștigă curajul de a spune altora despre credința lor

  ► crează prietenii și punți de comunicare cu cei din alte culturi

  Am fost într-o scurtă misiune de câteva zile în nordul Indiei, într-un orășel. Un băiat de la un grup de tineri s-a împrietenit cu un băiat din echipa noastră și au făcut schimb de emailuri. Au rămas în contact foarte mult timp. Practic tânărul nu era încă creștin și în zona lui nu avea cine să investească în astfel de tineri aflați la început. De la mii de km distanță un tânăr creștin a fost gata să-i răspundă la întrebările lui, să-i dea sfaturi până ce acesta s-a botezat și a ajuns într-o zonă în care putea avea părtășie cu alți creștini. 

  ► pot avea surpriza să fie doar un început și Domnul chiar să îi cheme pe termen lung pe timpul acelei scurte misiuni

  Am mers în multe misiuni de termen scurt înainte ca Domnul să mă cheme pe termen lung. Făceam asta ca pe ceva de vacanță sau de timp liber fără nici cea mai mică întenție să fac o carieră din misiune. O dată am participat la o misiune de o lună în Republica Moldova. Nu era o cultură diferită, lucram cu copiii și aveam multă experiență în asta, sincer nimic nu era o surpriză și nici nu aveam cine știe ce așteptări personale de la acel timp acolo. 
  Într-o zi însă s-a întâmplat ceva deosebit: Ne-am întors istoviți de la o evanghelizare, erau temperaturi foarte mari, am mâncat de prânz și am adormit imediat toți din echipă. După câteva minute, am auzit o voce strigându-mă pe nume și m-am trezit. Colegii mei dormeau încă. M-am mirat. Când s-au trezit i-am întrebat dacă ei m-au strigat cumva și mi-au spus mai în glumă mai în serios că ar trebui să spun Vorbește-mi Domne! ca Samuel dacă mai aud asta. În noaptea aceea am avut un vis cu un om care voia să îmi comunice ceva de la Dumnezeu dar l-am pierdut din vedere înainte să îmi spună ce. Când îl căutam disperată, un alt om mi-a spus să mă trezesc și să vorbesc direct. M-am trezit și m-am rugat: Doamne, ascult, spune-mi ce vrei sa îmi spui. Atunci mi-a spus că vrea să las tot ce făceam până atunci și să devin misionară de termen lung, că mă pregătise de mult pentru asta.  
  Dana V, misionară TPM

   

  Pentru cei care sunt deja chemați la misiune pe termen lung:

   testarea chemării- mulți dintre cei care vor să devină misionari au o idee mai mult sau mai puțin clara asupra chemării lor la misiune. La unii este o chemare reală, la alții este poate doar influiență dintr-o carte, o mărturie, un film etc. Într-o misiune de termen scurt vei vedea aproape cu siguranță dacă asta este ceea ce trebuie să faci sau nu. 
   testarea unei culturi diferite- am întâlnit persoane care vin în India cu imaginea din filmele boliwoodiene în minte. Își imaginează doar locuri luxoase, costume strălucitoare, cântece și dansuri... Cum realitatea este departe de ceea ce promovează filmele lor, mulți au un adevărat șoc. La fel alți aspiranți la cariera de misionar își închipuie eronat cum arată sau ar trebui să se deruleze asta într-o anumită cultură. Poate condițiile din biografiile unor misionari citite de ei sunt demult depășite și triburile care în trecut erau izolați în jungle și vânători cu arcul acum sunt constructori sau comercianți în marile orașe.  Dar nevoia de a auzi despre Domnul este aceeași și e nevoie de misionari care pot înțelege și să se adapteze la noua lor situație culturală sau socială. 
  ⇒ vizitarea viitorului loc de misiune- pentru a evita șocurile culturale sau ideile greșite despre un anumit loc, este bine ca misionarii să viziteze locațiile dorite pentru lucrare pe termen lung înainte de a merge acolo. Vei vedea dacă se potrivește cu viziunea ta, cu pregătirea ta dar și dacă poți să trăiești într-o astfel de locație. 
  Într-o echipă de misiune sosită pentru 2 săptămâni din Argentina, era o tânără care mi-a pus multe întrebări despre lucrarea în India. Mi-a spus că are o chemare specială pentru acest loc încă de când era copil. M-am bucurat și am încercat să îi fiu de folos cu experiența mea. La final însă concluzia ei a fost alta: că India este fascinantă și cu multe oportunități de slujire dar că nu ar putea să locuiască niciodată acolo: clima foarte caldă și umedă, praful și poluarea din oraș i-au dat pe tot parcursul misiunii probleme medicale (avea astm). 
  ⇒ experientarea anumitor tipuri de lucrare: am întâlnit un tânăr care se pregătea în programare pe computer și așa dorea să ajungă într-o anumită țară ca specialist și misionar. Realitatea pe care nu o cunoștea deoarece nu ajunsese niciodată acolo, era că țara respectivă avea sute de mii de specialiști în acel domeniu, cel mai bine cotați internațional, și că nu ar fi avut nici o șansă să obțină o slujbă în specialitatea lui. Alții vin cu idei preconcepute despre ce înseamnă să evanghelizezi, să lucrezi cu copiii sau cu o biserică, după modelul de acasă. Într-o misiune de termen scurt vor învăța să adapteze, să adopte metode noi, vor practica și lucuri pe care poate nu le-au încercat niciodată și nu au știut că se pot face în acel mod.  
  ⇒ planificare a plecării pe termen lung- câteodată în aceste misiuni Domnul îți arată următorii pași pe care să îi faci pentru a sluji pe termen lung: mai ai nevoie de pregătire, de practică, de lucruri personale la care să lucrezi etc. 

   

  Dezavantaje: 

  ⇒  costuri mari în raport cu timpul de slujire acolo, în special când se desfășoară la distanțe mari de casă și necesită transport cu avionul- în aceste cazuri recomandăm să nu fie mai puțin de 2-3 săptămâni de lucrare (scăzând zilele de transport)
  ⇒ înțelegere superficială a culturii și locației- mai ales când nu există un timp de pregătire înainte sau nu există lideri de echipă care au mai fost în acea locație. Unele situații te pot șoca, nu le înțelegi, le judeci, nu are cine să îți explice. Faci greșeli culturale sau de abordare și le poți repeta și la viitoarele misiuni acolo dacă nu este cineva să te ghideze corect
  ⇒ echipele cu număr prea mare de participanți sunt greu de administrat, de condus. Uneori se ivesc conflicte, păreri diferite, interese diferite și atunci întregul curs al misiunii poate fi compromis, participanții se pot întoarce acasă cu repulsie față de alte misiuni
  ⇒ dezavantaje pentru misionari și lucrările locale: o echipă cere să învestești timp, energie, resurse, oameni pentru organizare, traducere etc. Uneori echipele au agenda lor, nu doresc să se adapteze, nu îți cer sfatul. Pot încălca reguli culturale, pot să îți afecteze lucrarea și relațiile tale pe câmpul de misiune. 
  ⇒ nu se poate face prea multă lucrare într-un timp așa scurt si lucrările sunt doar începute, nimeni nu le continuă- este adevărat mai ales când echipele merg la întâmplare, fără persoane de contact locale care să-i ajute, să-i îndrume, să li se alăture și apoi să continue lucrările. Când cei de termen scurt sprijină ceva existent, atunci nu pot fi decât beneficii. 
  ⇒ Cu banii folosiți la deplasarea pe termen scurt s-ar putea fiananța multe lucrări locale- astfel de idei sunt des avansate. De ce să cheltui mii de euro pentru câteva săptămâni când cu banii aceia localnicii ar putea face multe. În realitate banii cu care pleacă un tânăr nu provin din fondurile de misiune ale bisericilor (majoritatea nici nu au așa ceva la noi), ci din donații de la prieteni, familie, chiar din munca sau economiile personale. În mod sigur ei nu ar fi ajuns niciodată în bugetele unor lucrări creștine peste mări și țări. De asemenea, a finanța orbește orice cerere venită dinafară, fără a trimite echipă să verifice, să creeze legături, este riscant și de multe ori inutil. Am întâlnit lideri de lucrări locale prin Africa, Asia care nu fac decât să se plimbe prin țările bogate cerând bani, cu rapoarte false și fotografii de împrumut, dar când mergi să vezi practic ce fac ei cu fondurile, nu au ce arăta. 


   


  Cheia pentru o misiune bine organizată este comunicarea. Multe aspecte ale logisticii de călătorie trebuie să fie coordonate cu misionarii din țara pe care o vizitați cu grupul. Mai jos este o listă de elemente care ar trebui lămurite înainte :

   

  ► Programul

  Programul de zi cu zi al echipei ar trebui să fie ceva la care atât tu cât și misionarul gazdă să lucrați împreună. În multe cazuri, misionarul sau misionarii cu care veți lucra vor organiza de fapt activitățile și vor face aranjamentele necesare pentru grupul dumneavoastră. Aceasta este cea mai simplă metodă pentru că misionarii pot planifica activitațile voastre pentru a coincide cu programele lucrării lor, cu disponibilitatea lucrătorilor locali etc

   

  ► Aranjamente pentru Transport și Cazare

  Acest lucru este ceva ce misionarii, probabil, vor dori să aranjeze pentru tine. Ei cunosc zona și se pot ocupa de rezervare cazare și de transport și vor ști care sunt potrivite pentru siguranță, cât mai curate și mai confortabile cu putință.

   

  ► Verificări financiare

  În amalgamul de e-mailuri și apeluri telefonice, asigurați-vă că verificați cu misionarii cât de mult vă pot costa unele lucruri, cum ar fi alimente, cazare și transport etc. Cifrele pe care le-ai pus în bugetul inițial au fost doar estimative. După ce ai făcut toate aranjamentele cu misionarii din câmpul de misiune, misiunea ta ar putea costa mai puțin sau mai mult decât ai proiectat la început. Adaptați-vă la situație, comunicați eventualele schimbări.

  Nu uitați să cereți detalii despre moneda locală și să aflați în ce valută trebuie să luați banii, dacă sunt acceptate cec-uri, carduri, dacă există ATMuri etc. 

   

   Numerele de contact

  Asigurați-vă că aveți informații de contact corecte pentru misionarii cu care veți lucra, inclusiv numerele de telefon mobil din țara lor. De asemenea, asigurați-vă că ei le au pe ale tale. Acest lucru este util mai ales atunci când un zbor este anulat sau apar alte probleme neprevăzute.

   

  Există, de asemenea, unele elemente pe care va trebui să le organizați cu membrii echipei dumneavoastră și asigurați-vă că se fac. Aici este o listă de lucruri pe care în calitate de lider al călătoriei de misiune ar trebui să le organizați :

   

  ► Pașapoarte / Vize

  Asigurați-vă că știți cerințele de intrare pentru țara aleasă. Toți membrii grupului trebuie să aibă pașapoarte pentru a călători și eventual aplicați la viză în avans. Atenție: în majoritatea țărilor nu ești acceptat dacă nu ai pașaportul valabil cel puțin încă 6 luni de la data intrării. Verifică toate pașapoartele participanților.

   

  ► Fotografii / Vaccinări

  Unele țări solicită fotografii și vaccinari la intrarea în țară. Toată lumea din grupul dvs. ar trebui să aibă acele fotografii și vaccinare antitetanos și contra hepatitei A care ajută indiferent unde te duci. Alte țări au boli specifice pentru care se cere vaccin.

   

  Permisiuni scrise

  Toți membrii grupului sub vârsta de optsprezece ani ar trebui să aibă împuterniciri de la părinții sau tutorii legali prin care aceștia își exprimă acordul ca ei să participe la misiune. Documentele ar trebui să fie legalizate. În plus, dați-le tuturor participanților să semneze un formular prin care vă autorizează să luați decizii cu privire la tratamentul lor medical în caz de urgență. Pe acea declarație participanții pot trece și alte informații utile unei eventuale urgențe medicale (tratamente pe care le urmează, boli cronice de care suferă, alergii etc). Faceți o listă cu telefoane și nume de persoane pe care le puteți contacta în caz de urgență din familiile participanților.

   

   Creați o Lista de verificare a ceea ce să aducă cu ei și ce să nu aducă

  Păstrați centrarea călătoriei pe lucruri spirituale. Ești acolo pentru a servi pe Domnul. Liderul călătoriei și eventual coliderul ar trebui să aibă mijloace de comunicare cu oamenii de acasă, în special cu pastorul. Laptop-urile și alte aparate pot deveni o distragere a atenției membrilor echipei în cel mai bun caz sau o problemă majoră în cel mai rău caz. Stabiliți reguli stricte pentru ceea ce grupul dvs. poate lua în bagaj, atât articole personale cât și electronice.

   

  ► Bagaje

  Limitați bagajele la un bagaj mic de cală și unul de mână de persoană.

   

   Întâlnire cu liderii adulți

  Asigurați-vă că aveți întâlniri cu liderii adulți pentru a vedea în ce stadiu sunt cu responsabilitățile pe care le-ați dat.

   

  ► Aranjarea pe camere

  Dacă grupul dvs. va fi cazat într-un hotel/ locație de lucrare, desemnează pe un adult din chipă să facă distribuirea pe camere dinainte, nu lasa oamenii tăi tineri să aleagă să stea cu cine vor sau să creeze dispute pe această temă.

   

  ► Repetiții

  Faceți repetiții de cântece sau de scenete pe care urmează să le prezentați în misiune. Dacă limba locală în misiune este este alta decât cea pe care o cunoașteți, cereți ajutorul misionarilor locali să alegeți ceea ce să prezentați, să vă trimită niște cântece locale. Desemnați pe cineva din echipă să se ocupe de aceste aspecte și să se asigure că se iau de acasă caiete de cîntări, partituri, instrumente, costume pentru scenete etc.

   

  ► Reuniunea de plecare

  Înainte de a pleacă cu echipa, întâlniți-vă la biserică pentru o perioadă de rugăciune (poate cu toată biserica)

  Autor:
   Clark Graham


   


  Aspectul financiar al călătoriei de misiune va fi cea mai mare provocare pentru tine, ca lider, precum și pentru grupul dumneavoastră. Echipa ta poate scadă în număr repede, datorită acestui singur factor. Pe de altă parte, acest lucru poate fi, de asemenea, un timp extraordinar de a crește în credință pentru cei care se vor ruga și se vor încredere în Dumnezeu pentru finanțe.

  Întocmește un buget detaliat

   Aici vei folosi mult radiera. Trebuie să formulezi un buget pentru a acoperi cheltuielile de călătorie dar care în același timp să fie accesibil de plătit de către potențialii participanți. Fiecare buget va varia în funcție de unde te duci și ceea ce veți face, dar aici sunt unele elemente de bază pe care ar trebui să le incluzi :

   

  1. Transport

  Acesta nu înseamnă doar transportul până acolo ci și transportul local în timp ce vă aflați în misiune. Comunica cu misionarii care vă vor găzdui în timpul sejurului dumneavoastră pentru a obține costurile exacte de transport local. În anumite țări, India de exeplu, costurile la tren sunt mici dar trebuie să vă rezervați bilete cu mult timp înainte.

   

  2. Cazare

  Asigurați-vă că cereți misionarului detalii cu privire la costurile de cazare. Ei pot să vă spună să nu vă faceți griji despre asta. dar este necesar să aflați astfel încât să puteți acoperi propriile cheltuieli. Dacă nu aveți cazarea asigurată, trebuie să vă interesați dinainte unde puteți sta, cât costă cazarea etc. La fel și dacă trebuie să stați la hotel sau în alte locuri pe drumul spre locația respectivă.

   

  3. Mese

  Da... vorbește cu misionarul despre prețurile locale și obțineți un preț aproximativ pe zi de persoană.

   

  4. O donație pentru misionarii pe care îi vizitați

  Misionarii care vă găzduiesc vor consuma timp și bani pentru a avea grijă de voi, nu doar atunci când sunteți acolo dar și înainte de a ajunge chiar. Aceasta donație va fi o binecuvântare pentru misionari dacă le dai un semn de apreciere pentru găzduirea voastră.

   

  5. Bani de buzunar

  Ar putea fi utilizați pentru suveniruri sau alte cheltuieli neplanificate în timpul călătoriei. Puteți include acest lucru în buget sau comunica cu echipa ta să aducă bani în plus față de ceea ce plătesc pentru călătorie. 

   

  6. Costuri de lucrare

  Dacă aveți de gând să aduceți broșuri, Biblii, Noul Testamente sau orice alte materiale legate de slujire, acest lucru poate fi inclus în buget. Este de ajutor să vă consultați cu misionarul gazdă în avans pentru aceste tipuri de materiale deoarece acesta ar putea avea preferințe în ceea ce privește limba, autorul etc. Alte costuri de lucrare pot fi: materiale pentru activități de lucru manual cu copii, costuri cu închiriere anumite locații pentru activitățile din proiect, închiriere sistem de sunet, materiale pentru activități practice dacă sunt incluse (de exemplu renovați, construiți ceva, faceți curat undeva și aveți nevoie de materiale, de unelte mici etc).

   

  7. Tricou și video pentru membrii echipei

  Să ai o amintire din misiune este întotdeauna un mod distractiv de a-ți aminti de binecuvântările și victoriile lui Dumnezeu. Poți să faci un tricou pentru toți membrii din echipa ta și să-l dai fie la începutul, fie la sfârșitul călătoriei. Ia toate înregistrările video și crează un filmuleț sau un powerpoint. Dacă e posibil, la aproximativ două săptămâni după întoarcerea din misiune, puteți avea o părtășie cu toți cei din echipă și să le arați video. Dați fiecărei persoane un exemplar. Cu siguranță va aduce zâmbete și poate câteva lacrimi reamintindu-și ceea ce a făcut Dumnezeu în timpul călătoriei !

   

  8. Costuri de comunicare

  Va trebui cu siguranță să folosiți email, telefon sau alte mijloace de comunicare în perioada când sunteți acolo dar si inainte de a ajunge. in etapa de pregatire. Costurile nu sunt mari dar trebuiesc luate în calcul.  

   

  9. Cheltuieli neprevăzute

  În cazul unor costuri sau evenimente la care nu te-ai gândit înainte trebuie să aveți o sumă de care să puteți dispune la nevoie. De exemplu unul dintre membrii echipei se îmbolnăvește și trebuiesc avansați niște bani pentru tratament, o eroare de comunicare cu persoana de contact vă poate pune în postura de a găsi alte modalități de cazare sau de transport local etc. 

   

  10. Alte cheltuieli pe care le puteți include în buget sau pur și simplu lăsa pe participanți să le plătească individual înainte de misiune

  Cheltuieli pentru vize, asigurări medicale de călătorie, vaccinuri, cheltuieli cu împuternicirile legale pentru minori etc

   

  Faceți un calendar al plăților

  Încercați să obțineți cel mai bun preț pentru lucruri cum ar fi biletul de avion, dar nu așteptați prea mult timp pentru a cumpăra biletele. Pe de altă parte, dacă încercați să le cumpărați, prea devreme este posibil să aveți unele persoane din grupul dvs. care nu pot veni cu banii la timp. Un obiectiv bun este să vă cumpărați biletecam cu șase săptămâni înainte de călătorie dacă este posibil. O modalitate de a atinge acest obiectiv este de a face un program al plăților pentru grupul dumneavoastră. Stabilește date fixe până la care să achite anumite categorii de cheltuieli (avion, vize etc). Acest lucru va ajuta la acoperirea costurilor în etapa de planificare, dar va și arăta pe aceia din grupul dvs. care nu pot fi în măsură să plătească pentru călătorie. Nu cred că vreți ca doar cu o săptămână înainte de data călătoriei să aveți oameni care nu au plătit încă nimic și nu știu cum să obțină banii. Ei vor abandona, cel mai probabil în ultimul moment, și vă vor lăsa cu ochii în soare.  

  Autor:

   Clark Graham


   

   


  După ce ați pus împreună un plan bun și ați colectat toate informațiile de care aveți nevoie, este timpul să adunați grupul. Dacă aveți de gând să mergeți singur sau doar cu câteva alte persoane, următoarele sugestii nu sunt pentru tine. Dacă doriți să conduceți un grup mai mare de tineri sau adulți, aici sunt câțiva pași de urmat pentru a ți-l construi :

   

  1. Anunță și promovează o întâlnire de informare

  Primul pas pentru organizarea unei echipe de misiuni este programarea unei întâlniri de informare, în care toate informațiile de călătorie sunt comunicate și cei interesați se pot înscrie pentru a participa. Această întâlnire ar trebui să fie promovată prin anunțuri și prin buletinul bisericii. Această întâlnire ar trebui să fie pentru toți adulții și tinerii interesați de această misiune ( împreună cu părinții lor ). Dacă vi se permite, puteți face această înformare creativ chiar în cadrul slujbei de duminică sau altor programe ale bisericii. 

  Se mai pot face anunțuri pe pagina web a bisericii, pune afișe, da pliante sau prezenta proiectul în buletinul Duminical. 

   

  În timpul informării ar trebui să cauți să realizezi următoarele obiective:

   

  Dă detalii despre călătoria de misiune. Subliniază ce, când, unde și cât costă misiunea.

   

  Subliniază nevoia de misiune în locația respectivă. Poți folosi materiale audio-vizuale și chiar folosi mărturii proprii dacă ai mai participat la misiuni în acea zonă. 

   

  Spune-le cerințele. Asigurați-vă că aveți un set de cerințe pentru cei care doresc să meargă în echipă. Asigurați-vă că știu că participarea la toate întâlnirile de pregătire este vitală și dă-le un program cu întâlnirile planificate ( una pe lună până în ultima lună înainte de călătorie ). Lasă oamenii să știe că misiunea planificată nu este o vacanță. Asigurați-vă că oamenii care merg sunt credincioși și au un angajament față de Domnul și biserică. De asemenea, ar fi înțelept să aveți o limită minimă de vârstă. De exemplu, ați putea permite numai celor peste 18 ani să meargă extern (exceptând familiile care vor să participe cu copiii). La misiuni în aceeași țară sau la distanțe mai mici, pot fi acceptați și adolescenți dar cu acordul părinților.

   

  Pregătește tabele de înscriere. La încheierea întâlnirii încurajați pe cei care sunt interesați să-și scrie numele. Foarte rar, numărul de persoane care se înscriu va fi același cu numărul real al celor care merg în misiune. Nu intrați în panică dacă aveți șaptezeci de oameni înregistrați pentru că cel mai probabil, vor descrește mult până la plecare.

   

  2. Identifică lideri

  După întâlnirea de informare, uită-te pe tabelul de înscriere și fă o listă a adulților cu experiență care sunt interesați să meargă. Identifică pe cei care ar putea fi lideri adulți și care te pot ajuta în anumite domenii, mai ales în echipele mai mari. Odată ce ai o listă de posibili lideri, discută cu fiecare în parte pentru a le explica așteptările tale și a vedea dacă ei confirmă angajamentul lor. Poți face o listă cu responsabilități principale înainte și în timpul misiunii și să le dai la fiecare ceva de făcut (pregătirea de cântece, scenete, adunarea declarațiilor de la părinți, responsabil cu pregătirea lucrărilor de copii, de adulți etc, responsabil cu transportul, cu programul devoțional al echipei, cu primul ajutor, cu fotografia, cu cazarea și masa etc).

  Dacă nu sunt mulți adulți înscriși începe să vorbești cu unii dintre părinții tinerilor care s-au înscris, poate vor să meargă și ei. Puteți face mai multe anunțuri în biserică ulterior pentru că este important că aveți suficienți adulți care să însoțească tinerii sau adolescenții înscriși. Ar trebui să încercați să aveți un adult pentru fiecare trei sau patru tineri. În plus, asigurați-vă că liderii dumneavoastră sunt proporționali ca gen cu grupul (de exemplu dacă aveți mai multe fete în grupul dvs. decât băieți, ar trebui să aveți mai mulți lideri femei decât bărbați ).

   

  3. Cere-le informații despre ei

  În a doua întâlnire cereți fiecărei persoane care este interesată să meargă în misiune să scrie un simplu raport despre ce știu ei despre țara în care veți merge și de ce vor să meargă. Dacă nu îi cunoașteți bine, puteți crea un formular mai complex de înscriere și dați-l să-l completeze. Dă-le un timp limită să vi le aducă. Vă sugerez maxim o săptămână. Scopul tău ar trebui să fie acela de a separa pe cei care doresc cu adevărat să meargă și care au caracter, de cei care văd călătoria ca o modalitate de a ieși din casă, de a se plimba.  

  Autor:
   Clark Graham


   


  Călătoriile misionare de termen scurt sunt un instrument excelent pentru a ajunge dincolo de granițele culturale și geografice cu Evanghelia lui Isus Hristos. Ele pot fi, de asemenea, una dintre cele mai puternice moduri de a conștientiza oamenii din biserica ta despre nevoia de misionari și de a-i expune la experiența directă a unui câmp de misiune. Am fost în prima mea călătorie de misiune vara, după ce am absolvit liceul. Înainte de acea misiune, nu am avut nici o idee despre ce poate însemna o misiune în sens biblic. Când priveam prezentările misionarilor din biserica mea, nu mă gândeam niciodată la posibilitatea că Dumnezeu ar putea să mă folosească și pe mine ca misionar. Pur și simplu nu vedeam cum. În timpul primei mele călătorii transculturale, am început să văd necesitatea evanghelizării într-un fel cum nu am înțeles-o niciodată înainte. Acesta a fost acel moment când Dumnezeu a început să vorbească inimii mele despre misiune. În anii care au urmat, am participat la mai multe călătorii misionare și Dumnezeu le-a folosit pe fiecare într-un mod unic pentru a schimba cursul vieții mele.

  Ca cineva care am avut privilegiul de a participa la călătorii de misiune încă din tinerețe, care am condus echipe de misiune ca păstor de tineret, și am găzduit grupuri de misionari străini, vreau să împărtășesc cateva măsuri concrete de a planifica o călătorie de misiune pe care tu și grupul tău nu trebuie să le uitați niciodată.

   

  Pasul 1 : Propunerea Planului

  Înainte de a începe aranjamentele pentru călătoria dvs. trebuie să fiți sigur că aveți un plan solid. Scrierea unei propuneri vă va ajutavă gândiți la unele detalii de bază, dar importante. Acesta este punctul de plecare și va stabili direcția pentru restul pregătirilor dumneavoastră. Mai mult, aceasta este o modalitate ușoară de a avea o idee clară pe care apoi să o comunicați în linii mari pastorului sau bisericii tale. Dacă este posibil recomandăm să o prezentați chiar cu un an înainte de călătoria efectivă de misiune. Propunerea dumneavoastră trebuie să răspundă la patru întrebări principale :

  Când vom merge ?

  Există mai mulți factori de luat în considerare atunci când se decide când trebuie să faceți calatoria. Dacă sunteți din conducerea unui grup de tineri, ar putea fi înțelept să planificați călătoria dvs. în timpul verii, când elevii nu sunt la școală. Poate că există un eveniment special sau conferințe organizate de către un misionar sau de o misiune la care doriți să participați cu grupul de misiune. Planificați-vă călătoria în jurul datelor acelui eveniment. Unele țări se confruntă cu o climă severă în anumite luni ale anului. De exemplu, în Filipine, avem un anotimp anual ploios în care putem experimenta regulat ploi torențiale și inundații grave sau alunecări de teren. În plus, există anumite boli care însoțesc sezonul ploios ca febra Dengue și febră tifoidă. Trebuie să fiți conștienți de aceste lucruri, deoarece s-ar putea interfera cu planurile dvs. de călătorie, și pot pune chiar în pericol sănătatea și siguranța dumneavoastră și a grupul în timpul cât veți merge acolo.

   

  Cât timp va dura călătoria ?

  Durata călătoriei este foarte importantă. O misiune care este prea lungă nu este numai costisitoare, dar poate duce la uzura grupului și a celor care-i găzduiește. Pe de altă parte, având o călătorie prea scurtă, este ca și cum ai cumpăra bilete la un meci ca să pleci la jumătatea jocului, vei simti ca ai pierdut ceva și te vei întreba de ce ți-ai cheltuit timpul și banii pentru a merge în primul rând! Cu acestea în minte, este important să ne gândim și că durata călătoriei trebuie să reflecte natura călătoriei. Dacă aveți de gând să slujiți undeva în țară sau peste graniță, dar într-o țară vecină, o călătorie de 2-3 zile într-un week-end s-ar putea să fie de ajuns. Dar dacă trebuie să vă deplasați jumătate de glob pentru a vă implica într-o lucrare, este nevoie de un interval mai mare de timp. În general, trebuie să aveți cel puțin o săptămână, chiar zece zile, în țara de misiune, la care adăugați perioada de călătorie. Eu nu recomand o misiune de mai mult de două săptămâni, dacă aveți de gând să luați un grup mai mare.

   

  Unde se va merge ?

  În multe cazuri, pastorul va decide acest lucru. Dacă sunteți pastor asistent sau persoana responsabilă cu misiunea în biserică, am sugera să alegi două sau trei locații posibile pentru călătoria de misiune și și să le pui în propunerea pe care o vei prezenta conducerii bisericii. Oferind mai multe opțiuni este întotdeauna de ajutor pentru a lua în final o decizie.

   

  Cât de mult va costa ?

  Aceasta este întrebarea întrebărilor ! Este suma care ar putea face posibile sau anula aspirațiile voastre de a organiza misiunea. Nu uitați că la început va fi doar o estimare a ceea ce vor însemna costurile călătoriei. Vă veți ajusta bugetul un pic mai târziu. Cele mai importante lucruri pe care trebuie să le iei în seamă în timp ce faci acest preț sunt : cheltuielile de deplasare ( mai ales dacă folosiți avion), cazare și masă, costuri de lucrare. Este înțelept să ridicați puțin prețul propus inițial pentru a scădea apoi când faceți pregătirile. Dacă sunteți prea optimist cu estimarea, puteți pierde o parte dintre membrii grupului, atunci când veți anunța creșterea costurilor.

   

  Pasul 2 : Detaliati destinația

  După ce ați subliniat câteva componente cheie ale călătoriei în propunerea dvs., următorul pas este de a consolida ceea ce va fi destinația călătoriei. Aici sunt patru elemente de luat în considerare :

  Distanța până la locația de misiune

  Ia în considerare de cât timp este nevoie ca echipa să ajungă la locul unde urmează să misioneze. O distanță mai mică va fi mult mai puțin costisitoare. Călătoriile în țările asiatice sau în Africa, în America Latină sunt cele mai scumpe, deoarece acestea sunt la cea mai mare distanță. Dacă vreți să rămâneți la un buget redus, stați mai aproape de casă!

   

  Siguranța pe teren

  Există unele locuri care ar putea părea frumos sau interesant de vizitat, dar ele pur și simplu nu oferă siguranță. N-ar trebui să vă puneți pe voi și pe alții în pericol, în mod inutil. Vă rog să cercetați climatul social, religios și politic de la locul unde doriți să mergeți. Un bun punct de plecare pentru a găsi informații cu privire la o anumită țară sau regiune este de a vizita site-ul Ministerului de externe ( în România http://www.mae.ro/travel-alerts) pentru a vedea avertizările de călătorie actualizate pentru țările în cauză.

   

  Climatul spiritual din zonă

  Din moment ce, probabil ca pentru unii din grupul dvs. călătoria acesasta de misiune va fi cea dintâi, luați în considerare un loc în care grupul dvs. poate fi expus la cât mai multe lucrări și oportunități de slujire posibile. Acest lucru ar fi benefic în special dacă luați în prima călătorie misionară biserica dumneavoastră. Deși nu există cu siguranță nici un loc fără a fi nevoie de Evanghelie, nu se poate nega faptul că unele țări au o deschidere mai mare la Cuvântul lui Dumnezeu decât altele. De exemplu, Mexic și alte țări din Europa Centrală și America de Sud au o usa mare deschisa pentru a răspândi Cuvântul lui Dumnezeu și a vedea oamenii acceptându-L pe Hristos ca Mântuitor. În schimb, multe țări din Europa au devenit reci și rezistente la Cuvântul lui Dumnezeu. Misionari din aceste regiuni pot lucra pentru perioade lungi de timp și vedea doar câteva suflete salvate. Puneți-vă întrebarea: "Ce loc va avea cel mai mare impact pentru cauza lui Hristos și asupra persoanelor care participă la misiune? " Cheia este să fiți conștienți de climatul spiritual din țările pe care le aveți în vedere și alegeți domeniul spre care Domnul vă direcționează.

   

  Misionari în domeniu

  O abordare foarte bună de planificare a misiunii este identificarea unui misionar pe care biserica îl ajută sau acceptă și să îl vizitați. Este o binecuvântare minunată să puteți vedea lucrarea lui Dumnezeu prin misiuni într-un mod concret și personal. În unele cazuri, ar putea fi mai mulți misionari în aceeași țară pe care biserica îi acceptă și aceasta este o mare oportunitate de a fi expuși la o varietate de lucrari diferite de misiune și, mai important, de a mări impactul Evangheliei în acea zonă servind cu echipa ta alături de misionari. O altă abordare este de a vizita un misionar care credeți că experimentează în mod clar binecuvântarea lui Dumnezeu asupra muncii sale. A vizita un misionar care este folosit de Dumnezeu într-un mod extraordinar va lăsa o impresie de durată în inima membrilor echipei pe care nu o veți uita. Dacă vă e greu să decideți unde să mergeți în misiune, nu gândiți în termeni de țări, gândiți în termeni de misionari.

  Autor

  Clark Graham, misionar timp de 6 ani in Filipine impreuna cu sotia sa


   

  © 2015 Resurse pentru misiune