SPRE MISIUNE

  Să merg printr-o agenție misionară?


  Cum în România misionarismul este cumva la începuturi (nu mai mult de 10-15 ani), și Agențiile de trimitere sunt la început. Unele sunt bune în recrutare, altele în pregătire și plasare, altele în sprijinul financiar al misionarului, majoritatea asistă misonarii lor prin rețele de rugăciune, îi promovează, dar în alte aspecte, cum ar fi purtarea de grijă, sunt încă la început. 

  Dar din experiență pot afirma că sunt mai multe AVANTAJE pentru a te asocia cu o agenție de misiune, puteți beneficia de următoarele: 

  ⇒ Pot să te ajute cu etapa de pregătire- training, vizitarea locației, orientare culturală și plantarea în țara respectivă. Multe Agenții de misiune sunt internaționale (YWAM; OM, Wicliff etc) și te pot integra într-o echipă locală a lor în locația unde dorești să mergi. Este altceva decât să mergi fără să ai nici o persoană de referință și să încerci să răzbați singur într-o cultură nouă, poate complet diferită... O echipa poate  îți poate oferi și încurajare, părtășie. 

  ⇒ Agențiile pot fi un fel de girant pentru a te ajuta la strângerea de fonduri, pot primi legal donații pentru tine sau pentru lucrările tale. 

  ⇒ Agențiile  pot oferi ajutor practic, cum ar fi găsirea de asigurări de sănătate, economisire pentru pensionare, plătirea de taxe sociale etc

  ⇒ Unele dintre ele pot asigura locuințe și transport pentru când vii în permisii, sau locuri de odihnă și refacere. 

  ⇒ Pot asigura member care (purtare de grijă) pe perioada misiunii (comunicare, vizite, consiliere, sprijin pentru creșterea spirituală etc)

  ⇒ Pot avea buletine de știri, pagini web sau evenimente prin care să te promoveze 

  ⇒ Agențiile pot oferi un sistem de dare de seamă, astfel încât cei trimiși să nu cadă în păcat sau în activități neproductive. 

  ⇒ Supraveghere. Toti avem nevoie de supraveghere pentru a ne ghida în munca noastră, ne ajută să învățăm din greșelile noastre și încurajează creșterea, dezvoltarea noastră.

  ⇒ Încurajare- într-o agenție, misionarii împărtășesc aceeași pasiune pentru misiune, veți putea să  vă  rugați unii cu alții în vremurile grele. Da, putem mereu trimite un email prietenilor de acasă, dar e foarte frumos de a avea o persoană disponibilă "în carne și oase"care să ne asculte preocupările noastre.

  ⇒ Ne pot ajuta cu planificarea și dezvoltarea de proiecte locale-  o agenție de misiune vă poate oferi o imagine clară a specificului lucrării cu anumite grupuri de persoane sau într-o anumită cultură. O familie din vest a venit cu un an în urmă în India, trimiși fiind de biserica lor. Au încercat timp de doi ani să planteze o biserică dar, deși zona era accesibilă, nu au reușit nimic. Abia atunci au consultat o agenție de misiune locală care le-a explicat că greșeau în multe dintre modurile lor de abordare a oamenilor pentru că nu le cunoșteau cultura. 

  ⇒ Ajutor în situații de criză. O agenție de obicei, are o rețea de lucrători într-o țară, care pot fi responsabili sau îi pot informa  despre situația nmisionarilor. În cazul în care apare o criză personală sau o amenințare din afară este iminentă, misiunea poate oferi un răspuns prompt cu personal la fața locului. Unele agenții crează și un fond financiar de ajutor de urgență. 

  ⇒ Asistență în rugăciune- se pot ruga personal sau pot face cunoscute nevoile tale de rugăciune unei rețele de persoane care te pot sprijini în rugăciune

  ⇒ Specializare- unele agenții își specializează oamenii într-un anumit domeniu în care se vor implica apoi (predare engleză, medicină, asistență socială etc)

   

  DEZAVANTAJELE plecării cu o agenție de misiune pot fi :
  ♦ Dezavantaj financiar- multe agenții cer misionarilor un procent din fondurile lor sau o contribuție anuală prin care să își poată acoperi cheltuielile cu personalul și cu alte cheltuieli ale lor de la sediul agenției. Unele agenții vă pot cere să aveți deja o sumă sau un număr de suporteri la plecare ori să participați la cursuri costisitoare înainte. Majoritatea Agențiilor românești nu oferă salarii sau fonduri misionarilor, acordă doar sprijin pentru a vă forma o rețea de sprijin financiar iar unii pot considera asta un impediment. 

  ♦ Consum de timp- unii consideră un consum de timp să meargă la întâlnirile periodice, conferințele și evenimentele acestor Agenții. 

  ♦ Relaționare dificilă-  În cazul în care agenția mai are și alte persoane care lucrează în zona dvs., va trebui să depui efort de a lucra împreună cu acei oameni, chiar dacă aceștia au viziuni sau personalități incompatibile cu a voastră. Nu puteți alege cu cine să lucrați. O astfel de situație,  poate fi costisitoare în termeni de timp și de energie emoțională.

  ♦ Vă poate limita viziunea- Cu o agenție, este posibil să trebuiască să faceți lucrurile așa cum ei le fac, pentru o perioadă, chiar dacă vă simțiți conduși să faceți ceva diferit. În cele mai multe cazuri, va trebui să vă conectați la viziunea fondatorului agenției dumneavoastră sau a liderului curent, mai degrabă decât a merge după viziunea pe care Dumnezeu v-o dă. De asemenea unele Agenții au un anume specific (plantare de biserici, lucrare socială, traducerea bibliei etc) și poate fi dificil să desfășurați și activități care sunt înafara acestui profil în locația de misiune.  

  ♦ Dezavantaj de denominațiune- anumite Agenții acceptă membri doar dintr-o anumită denominațiune

  ♦ Birocrație- unele Agenții au multe cerințe de la misioanri, rapoarte detaliate făcute într-un anumit stil, tot felul de aprobări necesare, proces de acceptare dificil, proceduri birocratice de a aproba bugete sau lucrări noi etc

  ♦ Probleme de percepție- mai este și problema când bisericile românești pot fi sceptice asupra agențiilor de misiune și a rolului acestora pentru cei care urmează să meargă în misiune. Ele le consideră organizații para-bisericești care cumva ar folosi oamenii din biserici pentru lucrările lor și văd ca singura colaborare posibilă doar cu o biserică din aceeași denominațiune cu a lor din țara de destinație. Personal m-am confruntat de mai multe ori cu această percepție din partea bisericilor care mă sprijină dar ei nu înțeleg că nici ele ca biserică, nici bisericile din locația de lucrare nu au expertiza să acopere toate nevoile unui misionar transcultural, pe când o colaborare biserică-agenție ar putea fi de mare ajutor

   

  {AF}Biserica a înțeles că misionarii au nevoie de o agentie 
  Porter Speakman, pastor la Biserica Ansamblies of God Charlotte, Carolina de Nord.


  La început am decis să trimitem misionarii noștri direct în câmpul de misiune fără ajutorul unei agenții, doar prin departamentul nostru intern de misiune. Privind înapoi, am fost destul de naivi. Ne-am gândit că a trimite oameni pe termeni lung nu ar implica mai multe probleme decât a-i trimite pe termen scurt. Ne-am înșelat.

  Am trimis mai întâi două fete în Panama. Imediat ne-am confruntat cu numeroase complicații și documente birocratice, în scopul asigurării pentru ele a unor vizele de termen lung. Apoi, a trebuit să luăm în considerare cum să le plătim o asigurare medicală și un plan de pensii în țară. După ce lucrătorii noștri au ajuns pe teren a trebuit să le amenajăm un sediu de misiune acolo, ceea ce a ridicat o altă întrebare: ce se întâmplă dacă misionarii noștri se răzgândesc și se  întorc acasă în curând ? Ce  vom face cu mobilierul reședinței din Panama?

  Am trimis, de asemenea, pe fiul meu mai mare într-o misiune în Ecuador. El a coordonat echipele noastre de misiune pe termen scurt acolo. Într-o zi, în timp ce se deplasa cu autobuzul, niște bandiți l-au deturnat și călătorii au fost eliberați doar după câteva ore. În timp ce noi am fost recunoscători că nimeni nu a fost rănit, ne-am dat seama că ne-am putea întâlni cu situații chiar mai dificile de haos politic sau dezastre naturale în care s-ar putea afla misionarii noștri. Am concluzionat că, dacă cineva dintre cei trimiși ar fi luat vreodată ostatic, ne lipsea expertiza pentru a negocia cu teroriștii sau cu guvernele străine.

  Am decis că într-adevăr avem nevoie de agenții de misiune prin care să trimitem oamenii noștri. Agențiile oferă bisericii plasarea înțeleaptă a lucrătorilor, expertiza pe teren, și contactele din țara gazdă. Așa că am început cu seriozitate căutarea de agenții care doresc să fie partenere cu noi. Am găsit una în special, care se dovedește a fi o potrivire excelentă pentru noi. Aceasta a dezvoltat, de asemenea, modalități prin care misionarii primesc o formare de calitate înainte de plecare și fac practică mai întâi în lucrări mai aproape de casă.

  Aș atenționa bisericile care au în vedere trimiterea de misionari pe termen lung, fără ajutorul unei agenții, să manifeste o prudență extremă. O astfel de biserică are pe umeri o mare responsabilitate pentru siguranța misionarilor săi, pentru sănătatea și supravegherea  lor în lucrare. Este o sarcină mare, pentru care bisericile sunt puțin pregătite. Suntem o biserică de opt mii de personae, cu personal bun și putem finanța misiuni, dar am constatat că nu avem aceeși experiență ca agenția de misiune.

   

  Extras din articolul " Am constatat că am nevoie de Agenții " in editia din martie 2002 al revistei Mobilizator, publicată de ACMC ( Dezvoltarea biserici în angajamentul pentru misiune).{/AF}


   

  © 2015 Resurse pentru misiune