SPRE MISIUNE

  Să merg ca misionar independent?  Servirea înafara structurilor agențiilor sau bisericilor ar putea avea unele BENEFICII:

  1. Autonomie, libertatea de a alege

  2. Neutralitate- poți evita problemele care apar în special când Agenția sau biserica de trimitere sunt de o anumită denominațiune, sau când trimițătorii sunt cunoscuți că sprijină doar anumite idei sau moduri de lucru. Vei pătrunde mai ușor în mai multe medii și vei putea lucra cu mai multe denominațiuni, lucrări etc.

  3. Flexibilitate- când nu ești oprit de anumite sisteme birocratice impuse de anumiți trimițători, poți fi mai flexibil în modul în care îți organizezi timpul, lucrarea, cum îți alegi oamenii cu care să lucrezi în echipă sau grupul țintă pe care să îl slujești

  4. Creativitate și profesionalism- dacă ai o calificare anume sau un dar în care excelezi, acesta poate deveni o unealtă pe câmpul de misiune, chiar dacă agențiile sau bisericile nu vor considera asta un mod tradițional de a face misiune. Am întâlnit un electronist care folosea experiența lui în satele izolate și fără electricitate învățându-i pe oameni să-și construiască panouri solare pentru iluminat. Nu le predica direct dar în timp ce lucra cu ei la panouri ei deveneau curioși de ce face asta gratuit și atunci le explica simplu ce crede el. 


  DEZAVANTAJE:
  → mulți misionari nu inspiră încredere sau credibilitate când sunt veniți independent, nu este nimeni care să gireze pentru ei- de aici pot fi refuzați dacă solicită suport financiar și chiar va fi mai greu să fie acceptați să lucreze în diverse locații

  → unii misionari extind prea mult independența lor și ajung la abuzuri, păcat, erori teologice etc. Am întâlnit un misionar independent care a înțeles într-un fel anume adaptarea mesajului la cultura idolatră indiană așa că a creat o biserică în care oamenii se închină la pietre, foc și la alte obiecte așa-zis simbolice și a mai adăugat și alte ritualuri hinduse pe lângă citirea Bibliei și predicare. 

  → atenție: uneori în spatele dorinței de independență stau probleme nerezolvate: mândrie, probleme cu autoritatea, probleme de relaționare cu oamenii, neiertare, judecată, rebeliune, supraevaluarea forțelor și experienței proprii, teribilism și lipsă de maturitate, o slabă înțelegere a rolului funcționării în trupul lui Hristos în unitate etc. 

  → reinventarea roții- când lucrezi singur ți se reduc șansele de a beneficia de experiențele celorlalți în lucrare sau într-o anumită cultură etc. Riști să faci greșeli pe care și alții le-au făcut, să pierzi timp, bani și energie încercând lucruri care nu merg. Va fi un fel de reinventare a roții când ea există de mii de ani, doar că tu nu vrei să iei de la alții rețeta. 

  → va trebui să investești mult mai mult timp și resurse pentru a-ți crea o bază logistică pentru misiunea ta. Dacă mergi ca medic misionar de exemplu și nu vei beneficia de nici o facilitate existentă, va trebui să-ți faci clinică, să o utilezi, să afli de unde îți poți procura medicamente etc. Trist este că mulți misionari veniți din țări bogate merg și investesc în centre scumpe, în înființarea de proiecte noi, ca mai apoi să descopere că nu asta era nevoia, că au dublat ceva deja existent sau că acela nu este un mod viabil de a ajunge la localnici.  

  → lipsa unei echipe cu care să lucrezi, să ai părtășie, poate duce și la izolare, la depresie


   

  © 2015 Resurse pentru misiune