SPRE MISIUNE

  Cum să mă pregătesc pentru misiune?


   

   Roagă-te pentru clarificarea viziunii și pentru călăuzire- uneori lucrurile nu vor fi așa clare de la început. Poate șimți ceva dar nu știi încă locația. Poate nu ești nici sigur de ceea ce simți încă. Poate ai în minte o locație sau o lucrare cu care să începi deja dar va trece timp până să vezi totul clar, să cunoști detaliile, să poți face un plan de plecare etc. Însoțește-te în acest proces de răbdare multă și de rugăciune

   Citește, informează-te despre misiune- citește cărți, biografii despre alți misionari, articole despre misiunea transculturală

   Informează-te despre țara în care crezi că ești chemat: află date noi despre cultură, religie etc. Roagă-te pentru diverse aspecte ale țării respective pe care le descoperi (sărăcie, idolatrie, politică etc).

   Mergi și vezi câmpul de misiune sau ce înseamnă o misiune- fă o vizită de termen scurt, participă la o misiune de termen scurt/ mediu- înainte să mă mut pe termen lung în India, am fost acolo de multe ori pe termen scurt și asta m-a ajutat mult. Dacă ar fi fost să aleg să mă întorc pe o perioadă lungă doar după prima misiune, răspunsul meu ar fi fost cu siguranță negativ. Pe atunci nimeni nu ne-a pregătit cultural și pentru ceea ce avea să găsim în India. Am ajuns pe timpul verii lor la peste 45-50 de grade, căldura, mâncarea super-iute pe care nu știam cum s-o mâncăm, aglomerația, mizeria, atâtea lucruri diferite de ale noastre, toate acestea n-au făcut decât să mă ducă într-un șoc cultural și m-au condus spre dorința de a nu mai veni acolo niciodată. Abia la restul vizitelor am descoperit adevărata față a Indiei și am început să îndrăgesc această țară. 

  O misiune pe termen scurt te ajută să îți testezi chemarea- Unii tineri vin spre o anumită țară din influiențe sau în urma unui răspuns emoțional și nu datorită unei chemări reale. O misiune pe termen scurt îi va ajuta să vadă dacă asta este ceea ce vrea Domnul de la ei. Unii vin cu idei preconcepute despre ce înseamnă misiunea, cum își închipuie ei că trebuie să fie. Un băiat declara că vrea să facă misiune într-o țară musulmană, că are asta pe inimă de mulți ani. Când a mers acolo și a văzut că misionarii nu se aruncă în evanghelizări stradale și alte acțiuni agresive de a duce Evanghelia ci lucrează discret prin activități medicale, sociale, de business și că uneori treceau ani până să vadă rezultate, tânărul nostru a concluzionat că nu este pentru el. 

  Misiunea de termen scurt te ajută să îți corectezi motivațiile- O fată a văzut multe filme indiene la TV și a venit în misiune cu impresia că știe totul despre ei din ceea ce vizionase. A fost mirată la fața locului să vadă că filmele prezentau atât de puțin din realitatea țării. A fost șocată de mizerie, sărăcie și de atunci nu și-a mai dorit să se reîntoarcă în India. Am văzut tineri care și-au închipuit că dacă vin în misiune oamenii o să sară să îi sprijine financiar, poate chiar ceva organizații străine o să îi finanțeze și când au văzut că trebuie să își strângă singuri suportul, că uneori e greu, mai ales când ești la început, au ales să renunțe. 

    Cere sfaturi, călăuzire de la lideri care te cunosc, de la persoane cu experiență în misiune- unii tineri se tem să vină cu ideea lor de a face misiune în fața păstorilor lor pentru că se tem să nu fie descurajați și ridiculizați de aceștia. O fată a mers să spună păstorului ei despre chemarea în Africa pe care o simte de mult timp și i s-a spus să își ia gândul, să caute să se mărite că asta e rolul femeii. Un frate a fost sfătuit de bordul bisericii lui să facă teologie și să se implice vreo 10 ani în plantarea de biserici în zona sa, și abia apoi să se gândească la țări mai exotice. Cu adevărat uneori putem primi descurajări de la cei de la care ne așteptăm mai puțin. Indiferent de răspuns, vă încurajez să informați biserica dvs despre chemarea și planurile pe care le aveți cu privire la misiune. Uneori liderii se vor împotrivi sau au nevoie de timp pentru a se convinge că ai o chemare reală și nu este un moft de moment, o dorință tinerească de aventură. Aveți răbdare, rugați-vă și Domnul îi va călăuzi și pe ei. Și dacă se angajează doar să te sprijine în rugăciune la început, tot este un ajutor neprețuit.

  A consulta persoanele cu experiență în misiunea transculturală este din nou un plus. Povestiți-le cum ați primit chemarea, cum doriți să vă pregătiți, întrebați-i despre ce înseamnă viața de misionar, ce sfaturi vă dau pentru ca să începeți, ce misiune merg în zona respectivă etc. 

   Fă o școală de misiune, un curs biblic- vezi mai multe detalii în articolul De ce să fac o școală de misiune?

    Pregătește-te într-o meserie care să te ajute- să fii eficient sau ca acoperire. Este greu să ajungi într-o țară străină pentru lucrare dar tu să nu știi de fapt să faci nimic. În unele țări este imposibil să obții viză ca și misioanr și atunci te-ar ajuta o profesie anume sau să înființezi o afacere. Unii tineri vin în lucrare fără să fi fost implicați înainte în nici o activitate a bisericii lor de acasă. Nu știu să predice, să lucreze cu copii, să spună o mărturie, nu cunosc o limbă de circulație internațională. Unele lucruri le poți învăța și local dar este mai bine să poți fi o binecuvântare când vii, nu o povară pentru cineva. Când alegi meseria flă și dacă va fi utilă cu adevărat acolo sau dacă certificatul de calificare obținut va fi recunoscut acolo sau nu. 

   Învață de la alții care au experiență- participă la conferințe, seminarii, prezentări de misiune

   Implică-te în lucrări locale pentru a câștiga diverse experiențe- evanghelizare, lucrări de copii, de tineret, organizare de evenimente creștine, lucru într-o echipă mică de lucrare, predicare, să dai un mesaj la studiu biblic, mărturii etc. Ca misionar nu vei face un dingur lucru doar ci vei avea diverse oportunități de a evangheliza, a da învățătură, a organiza proiecte, a ucenici oameni etc.

   Învață limba țării respective- poți face asta înainte de amerge pe câmpul de misiune la o școală în țara ta sau în prima perioadă când mergi în misiune. Unii misionari consideră că se pot descurca cu translatori și nu învață niciodată limba țării respective. Depinde de natura lucrării lor dar în general este bine să știi măcar expresii uzuale din limba respectivă sau să vă descurcați la piață, cu transportul și serviciile locale etc. Oamenii apreciază mult când le vorbești limba, asta vă poate deschide multe uși pentru Evanghelie și lucrare. 

   Învață o limbă de circulație internațională care te poate ajuta în acea zonă sau în echipa în care vei lucra- deseori va trebui să lucrezi în echipă cu alți misionari și veți avea probabil o limbă comună de comunicare. Dacă ponderea membrilor echipei sunt localnici probabil se va vorbi limba locală, dacă nu poate fi engleză, franceză etc. Dacă nu cunoști bine limba echipei, se pot crea neînțelegeri și colaborarea voastră va fi greoaie.

   Fii pregătit de împotriviri, încercări și tentația de a renunța- Unele împotriviri vor fi simplu de recunoscut pentru că vin dinafară: poate biserica dvs, familia, prietenii vor veni cu sfaturi interesante despre cum ar trebui de fapt să arate viitorul vostru și nu altfel. Mulți și multe circumstanțe vor încerca să vă sugereze că ceea ce doriți este nebunesc și nu este pentru voi.  Satan însuși va acționa pe toate căile posibile să vă oprescă- coșmaruri, întâmplări ciudate etc. La un control medical de rutină înainte să plec pe termen lung în India, un medic mi-a arătat o tumoră pe ficat, chiar mi-a măsurat-o și mi-a dat un film de la ecografie cu imaginea ei clară. Vă imaginați că îmi închipuiam spulberate toate planurile de plecare. Am pus frații să se roage și am mers să fac un RMN, analiză mult mai exactă, pentru a vedea natura tumorii. La RMN, la doar 2 săptămâni după primele teste, nu au descoperit absolut nimic. 

  Unele lucruri vor veni și dinăuntru și acestea sunt cele mai dificile. Am experimentat frici nejustificate înaintea plecărilor mele și alte sentimente și gânduri ciudate. Unele idei păreau forte atrăgătoare chiar. De exemplu, chiar cu o săptămână înainte de prima mea plecare pe termen lung în misiune, am întâlnit doi frați necăsătoriți interesați să mă cunoască în vederea căsătoriei.  Chiar au insistat să ne vedem și am acceptat o discuție cu fiecare. Unul era chiar un creștin cu principii solide și arăta atrăgător ca bărbat. Vă închipuiți că putea să fie o tentație serioasă pentru mine, care eram single și aveam peste 35 de ani. Dar nici unul dintre pretendenți nu dorea misiune ci alte slujbe în țări mai bogate și am luat această întâlnire cu ei ca pe un test și i-am refuzat pentru a urma chemarea mea. 

  Banii necesari pot fi un argument contra foarte periculos- doi tineri misionari au decis să nu plece în misiune până când nu vor strânge banii necesari pentru primele 6 luni acolo. Timpul stabilit pentru plecare se apropia cu viteză și abia reușiseră să strângă banii de bilet. Acest fapt i-a pus în dificultate serios și le-a încercat credința și chemarea. Unul dintre ei a renunțat și a considerat că nu poți face misiune ca și român, s-a reîntors la slujba lui în Spania. Celălalt și-a cumpărat biletul și a mers înainte prin credință. Dumnezeu nu l-a dezamăgit pe acesta ci i-a trimis după plecare toți banii necesari prin diverse persoane. Are acum peste 5 ani de misiune. 

   


   

  © 2015 Resurse pentru misiune