SUSTINERE MISIONARI

  Extinde-ti conceptul de lucrare a bisericii locale- pentru conducatori de biserici


  Misiunea ar trebui vazuta ca “parte” din lucrarea bisericii locale, nu “separat” de biserica locala. Cred ca cei mai multi conducatori sunt de acord teoretic, ca misiunea este o “parte” din lucrarea bisericii lor, dar din pacate, la nivel practic, misiunea de abia se vede pe ecranul radarului lor sapatmânal. Trimiterea misionarilor ca extindere a lucrarii bisericii aduce responsabilitate extraordinara.

  Misionarii traiesc deseori sub o presiune imensa, cu mai putin decât sustinerea ideala spirituala, si sunt pe prima linie în lupta cu împaratia întunericului. Deseori traiesc în atac spiritual care se amplifica daca au o relatie slaba cu biserica din care vin.  
  Daca bisericile vor ca misionarii pe care i-au trimis sa faca o lucrare buna, trebuie sa-si asume responsabilitate totala pentru ei si sa se asigure ca misionarii sunt bine sustinuti în orice domeniu. Prin faptul ca avem grija de nevoile misionarilor si îi sustinem în toate domeniile, îi eliberam sa fie mai eficienti în lucrarea la care Dumnezeu i-a chemat si la care biserica i-a trimis. Aceasta sectiune include câteva idei practice pentru lideri pentru a putea ajuta în purtarea de grija si sustinerea misionarilor lor.

  Evaluare: Cât de bine va descurcati voi si biserica voastra în încurajarea misionarilor pe care i-ati trimis sau pe care îi sustineti?
  Evaluare: Cum ar spune acei misionari ca va descurcati în a face aceste lucruri? Poate ar trebui sa va gânditi sa îi întrebati pe ei acest lucru.

   

  Sugestii pentru lideri

  A. Continua sa-ti dezvolti viziunea pentru misiune.

  Fii un lider care-si conduce biserica în a creste continuu în angajametele ei fata de misiune. Am auzit o data o istorioara despre un pastor penticostal care avea o biserica mica si nu avea viziune pentru evanghelizare sau misiune. Nici nu avea relatii cu bisericile din zona. Nu stiu cum s-a întâmplat, dar s-a ranit la spate si a trebuit sa stea în pat 6 luni. În timpul acestei perioade dificile din viata lui, a început sa se roage mai mult pentru viata si biserica lui.
  Domnul i-a pus pe inima ca dupa ce se ridica din pat, trebuie sa înceapa sa investeasca financiar în misiune si sa înceapa prin a darui bani bisericii baptiste care era pe aceeasi strada, pentru misiunea baptista. Slujind astfel bisericii de pe aceeasi strada si nemaiconcentrându-se pe construirea bisericii proprii, Domnul a început sa îl schimbe pe acest pastor si biserica lui. În urmatorii 10 ani biserica lui a crescut atât de mult ca au putut sa trimita 75 de misionari.


  B. Extinde-ti aria misionara.

  Multi conducatori de biserici au misionarii lor preferati si lucrarile de misiune preferate. Desi este bine sa faci o lucrare buna cu ceea ce ai deja în mâna, ai face bine sa îti largesti eforturile pentru a începe lucrari de misiune si în alte locatii. Recent vorbeam cu cineva la telefon despre misiune. Mi-a spus ca ar vrea sa ma invite la biserica lui, dar ca ei sustin doar misiunea din India. Isus le-a spus ucenicilor Sai sa duca Evanghelia pâna la marginile pamântului, nu sa stea într-un loc pentru totdeauna.
  Extinzându-ne eforturile în noi puncte de lucrare, putem sa cream noi oportunitati de slujire si crestere pentru membrii bisericilor noastre. Este posibil ca cineva din biserica ta sa simta ca este chemat sa fie misionar în America de Sud. Ei nu vor ajunge acolo daca viziunea ta este sa sustii doar misiunea din India.
  Multi oameni se simt chemati sa faca misiune într-un mediu din zona locala, cum ar fi în închisoare sau o lucrare în interiorul orasului, dar acesti oameni deseori se simt abandonati, nesustinuti si întelesi gresit de biserica lor. Misionarii locali au nevoie constant de încurajare verbala, recunoastere publica a validitatii lucrarii lor si atâta sustinere umana si cu resurse materiale cât poate biserica sa le ofere în mod continuu.


  C. Identifica potentialii misionari.

  Într-o biserica sanatoasa care creste, exista probabil indivizi sau familii pe care Domnul i-a chemat si i-a înzestrat sa fie trimisi ca misionari în viitorul apropiat sau departat. Totusi, prea des conducatorii bisericilor nu au un plan pentru a descoperi darul misiunii în bisericile lor si apoi de a-i pregati pe acei oameni pentru a putea fi trimisi. Este onoarea si responsabilitatea conducerii bisericii sa descopere pe cei care au darul misiunii în acelasi fel cum gasesc oameni pentru scoala duminicala sau pentru echipa de închinare.
  O modalitate de a identifica potentialii misionari este sa ai o activitate legata de misiunea pe termen scurt si sa urmaresti cu atentie cine este atras spre aceasta lucrare. Desemneaza-i pe cei care arata interes sa formeze un grup care sa se îngrijeasca de misionari, în special de cei care se întorc de pe câmpul de misiune pentru o perioada de timp. Aceasta implicare în misiune scurta sau grija fata de misionari poate deveni catalizatorul pentru unii ca sa raspunda chemarii lor, sa vânda tot ce au si sa mearga ei însisi la marginile pamântului.


  D. Ofera ocazii de slujire locala. 
  Când misionarii se întorc de pe câmpul de misiune, fie ca va viziteaza pentru o perioada scurta sau mai lunga, poti sa le oferi oportunitati sa slujeasca în biserica. Aceasta idee a fost oarecum atinsa într-unul din cele 10 puncte, dar ca lider, sfera ta de influenta este cu siguranta mai mare decât a cuiva care slujeste cu o capacitate mai putin oficiala. Misionarilor li se pot da locuri evidente de slujire unde ei pot sa transmita bisericii cunostinte pe care le-au acumulat pe câmpul de misiune. (Fapte 14:27,28) Ideile si ocaziile sunt nelimitate, dar câteva lucrari unde ei ar putea sluji sunt grupele de scoala duminicala, întâlniri de femei sau barbati, cercuri de casa, lucrari care se dezvolta pe lânga biserica. Sau daca misionarul este un bun vorbitor, lasa-l sa împartaseasca un raport, sau sa predice în fata întregii biserici. Eu sunt întotdeauna binecuvântat de pastorii care îsi elibereaza programul pentru a-mi permite sa vorbesc pentru ca biserica lor sa auda rapoarte despre lucrarea noastra din România.


  E. Publica rapoarte de misiune.

  Asigura-te ca fiecare raport de misiune pe care îl primeste biserica de la misionarii pe care i-ati trimis sau îi sustineti sa fie facut cunoscut bisericii si ca i se da atentie speciala. Ca o completare, as sugera sa ceri ca aceste rapoarte sa fie citite de catre întreaga echipa si personalul de conducere a bisericii, si nu doar de catre echipa de misiune.
  Constientizarea comuna de catre conducerea bisericii a ceea ce se întâmpla în viata misionarilor trimisi sau sustinuti ajuta la cultivarea unei “atmosfere de gândire misionara” în biserica. O constientizare crescânda si un angajament al bisericii fata de misiune va avea un efect pozitiv extraordinar în biserica în ce priveste conducerea ei în a fi mai concentrata pe împlinirea marii trimiteri la nivel local.


  F. Încurajeaza calatorii misionare pe termen scurt pentru lideri.

  Viziteaza misionarii pe care i-ati trimis sau îi sustineti pe câmpul de misiune. La un an dupa ce am venit în câmpul de misiune, pastorul meu m-a întrebat care ar fi cel mai important lucru pe care biserica ar putea sa îl faca pentru familia noastra, ca o adaugare la ce faceau deja pentru noi. I-am raspuns imediat ca trebuie sa vina sa ne viziteze în România. De atunci ne-a vizitat aproape în fiecare an si s-a asigurat ca cei mai multi din conducatorii bisericii ne viziteaza cel putin o data. Faptul ca pastorul nostru i-a încurajat pe cei din comitet sa vina sa ne viziteze a fost un ajutor vital în ce priveste dedicarea bisericii noastre si legatura cu lucrarea noastra. Este de asemenea o idee buna sa îi trimiti pe cei responsabili de lucrarea de misiune din biserica si sa cauti sa implici cât mai multi membrii din biserica în aceste calatorii. Membrii care ar putea fi buni candidati pentru astfel de calatorii sunt oameni de afaceri si cei care sunt deja retrasi din munca, deoarece ei au un program personal mai flexibil. Tineri si adolescenti vor aduce energie în aceste calatorii.


  G. Viziteaza misionarii care se întorc din lucrare.

  În urma cu aproximativ 6 ani, când nu ma simteam asa de sigur de efectul pe care îl aveam pe câmpul de misiune, am realizat ca aveam nevoie disperata de partasie pastorala în urmatoarea calatorie în Statele Unite. Am cautat în lista de adrese de email si am contactat 35 de pastori si conducatori de biserici din orasul meu din America. I-am întrebat daca ar vrea sa se întâlneasca cu mine la o cafea pentru ca aveam nevoie sa am partasie cu ei. Doar 3 din cei 35 mi-au raspuns. Cei mai multi din acesti lideri erau oameni cu care eram prieten într-o anumita masura, si faptul ca asa putini au raspuns a fost mai mult o dovada a programului lor încarcat decât a parerii lor despre mine personal.
  Am învatat de atunci sa insist la conducatorii bisericilor si timpul lor cu mai multa vigoare. Aceasta ma ajuta sa am timp din belsug cu frati cu care ma aseman în gândire care pot sa se relationeze la mine, sa aiba partasie cu mine si sa îmi ofere sfaturi bune pentru problemele mele care necesita mai mult efort si atentie ca si lider. Înca devin frustrat când vad lipsa de interes pe care o arata unii pastori si lideri ai bisericii fata de misiune, dar sunt prin urmare mai multumitor pentru cei care au atitudinea - “orice
  pentru un misionar”.

  Evaluare: Cât de mult timp de calitate petreci ca si lider vizitând misionarii care se întorc din lucrare sau cu cei care îsi petrec viata investind în altii în localitate?

  Anul trecut, un pastor al unei biserici mari de pe coasta de Est a Statelor Unite mi-a oferit spre alegere una din 4 duminici când sa vin si sa vorbesc în timpul perioadei de o luna în care calatoream în America. A spus ca el si biserica lui au nevoie sa auda despre mine si a vrut sa îmi usureze acest lucru eliberându-si programele de duminica ale bisericii. Întotdeauna ma bucur de ospitalitatea pe care mi-o ofera biserica acestui pastor, dar cel mai mare dar pe care îl primesc când merg acolo este sa fiu în preajma acestui pastor. Este un om plin de dragostea si bunatatea lui Dumnezeu si întrupeaza Scriptura în atât de mult din ceea ce spune si face. Cunosc putini pastori care sunt cu picioarele pe pamânt asa cum este acest pastor si care ma provoaca spiritual la fel de mult cum o face el. Când sunt cu el, ma trateaza ca si cum as fi prietenul lui cel mai bun, si este un asa bun exemplu duhovnicesc încât ma face sa vreau “sa îl imit pe el asa cum el îl imita pe Hristos”.
  În zona din România unde slujesc, sunt o imagine a tatalui spiritual pentru multi, dar am nevoie sa petrec timp cu alti pastori si lideri, si trebuie sa fac acest lucru când ma întorc în Statele Unite. Presupun ca toti misionarii au nevoie de acest fel de timp cu liderii bisericii din tara de unde provin. Liderii bisericilor trebuie sa îsi faca timp pentru misionarii care calatoresc mii de kilometri, fie si doar pentru o ceasca de cafea sau o masa cu ei. Doar o ora dintr-un program încarcat poate avea un impact cât lumea pentru un misionar care te viziteaza, cineva care îsi petrece viata investind în altii. Cred ca atunci când un lider ajuta la purtarea de grija unui misionar cu bani sau lucruri materiale, când îl viziteaza pe
  câmpul de misiune, când îi slujeste daca se simte singur si incomplet, când se roaga pentru el, sau merge la o cafea sau o masa cu el, Domnul va putea spune “daca ati facut aceste lucruri celui mai micut dintre misionarii mei (parafrazez), Mie mi le-ati facut”.


  Sursa
  Misiunea este Posibila
  Brad Hayes- misionar in Romania


   

  © 2015 Resurse pentru misiune