SUSTINERE MISIONARI


  Termenul "debriefing" a fost folosit prima data in mediul militar. Dupa o misiune se discuta cu participantii la ea cu scopul de a intelege ce s-a intamplat, a stabili ce informatii sunt confidentiale si ce poate fi dezvaluit altor persoane dar si de a ajuta cadrele militare respective sa se intoarca la sarcinile lor obisnuite, dupa misiune.

  Transpus in termenii misiunii transculturale, s-a observat ca este nevoie de cineva care sa stea de vorba cu misionarul intors pentru o perioada sau la intoarcerea finala pentru a evalua timpul acolo si a-l asista sa ia decizii pentru urmatorii pasi. Este un mod de a le arata grija si sustinere dar si de a implini o nevoie esentiala a acestora de a povesti si procesa diferite situatii care i s-au intamplat.
  Debriefing se poate face si direct in misiune dupa anumite perioade sau evenimente importante, dar uneori acest lucru nu este posibil pe campul de misiune datorita unor factori ca: diferente culturale, necunoaterea limbii/ comunicarea in alta limba decat cea materna, lipsa unor crestini sau lideri maturi cu care sa impartasesti, faptul ca persoanele cu care ar putea purta discutii de evaluare sunt implicate direct in ceea ce se intampla misionarilor si nu sunt obiectivi, lipsa unor deprinderi de a rezolva corect conflicte, traume sau probleme majore legate de locatie si misionari au nevoie sa iasa pentru a se detasa de ce li s-a intamplat.

  Uneori simpla nevoie de comunicare si de a exprima ceea ce simti ca misionar este foarte mare si nu ai alt cadru sa faci asta. In biserici fratii te vor intreba chestii ca: cati ai intors la Domnul? cati copii ai hranit? ce proiecte ai mai initiat etc. Familia va fi curioasa daca nu ti-ai gasit pe cineva in vederea casatoriei sau poate daca nu intentionezi sa lasi cariera asta pentru una mai "serioasa".Daca ai probleme sau conflicte in lucrare si nu ai cu cine sa le procesezi, poate incerci sa discuti asta cu persoanele dinafara organizatiei/ bisericii de trimitere. Acest lucru le poate implini nevoia de procesare misionarilor dar poate fi considerata barfa si aduce un deserviciu misiunii.

  In lipsa unui debriefing si interes regulat, autorul Peter Jordan noteaza in cartea Re-entry (Reintrare) ca misionarii spun adesea despre biserica lor lucruri ca:
  - Biserica mea nu este cu adevarat interesata de mine.
  - Biserica pare ca nu e focalizata pe lucrare si pastorul este mereu prea ocupat ca sa stea de vorba cu mine.  
  - Nimeni in biserica nu ma mai intelege.
  - Pastorul nu vrea sa auda cum facem lucrurile si cu ce ne confruntam pe campul de misiune.


  Debriefing-ul la finalul unei misiuni, mai ales una de termen lung, este esential, pentru a preveni ca misionarul sa simta ca cei din jur nu acorda importanta destula asupra a ceea ce a facut si pentru a va asigura ca acesta nu pleaca din lucrare ranit sau datorita unor circumstante care se puteau rezolva cu o ghidare buna.Toate lucrurile au nevoie de un final, o inchidere si daca aceasta este facuta bine, poate insemna mult pentru misionar. De asemenea agentia sau biserica de trimitere poate invata din experientele misionarului si poate aplica la alti misionari pe care ii va trimite sau poate imbunatati lucruri in relatia cu acestia.       

  La fel si dupa misiunile de termen scurt, este necesar sa punem membrii echipei intr-un cadru in care isi pot spune parerea despre ce s-a intamplat si cum au perceput ei lucrurile.

  Debriefingul nu este acelasi lucru cu consilierea de specialitate necesara in unele cazuri si nici nu trebuie sa fie o chestie foarte formala, dar este un act intentionat. Nu este nici o simpla evaluare de proiect sau de lucrare ci este axat pe persoana, pe misionar si modul lui de a percepe lucrurile, pe ceea ce simte el.

   

   

  Cine poate face debriefing?


  - persoana responsabila cu misiune din biserica
  - un lider al bisericii de trimitere
  - o persoana din agentia de trimitere
  - persoana responsabila de misionar
  - un prieten sau coleg de lucrare cand nu este altcineva disponibil
  - o persoana specializata (in caz de traume, conflicte in care sunt implicati si cei din biserica/ agentie si este nevoie de mediere dinafara)

   

  I  mod practic cel care face debriefingul sta cu misionarul si pune intrebari care sa ajute la:


  - prezentarea evenimentelor in ordinea lor cronologica sau logica
  - evidentierea punctelor bune si a experientelor bune dar si a celor mai putin bune
  - clarificarea parerilor gresite asupra a ceea ce s-a intamplat
  - descoperirea unor lucruri care au produs traume, probleme emotionale, descurajare, tendinta de a abandona misiunea
  - incurajarea misionarului sa-si exprime emotiile si punctul de vedere
  - incurajarea misionarului sa faca pasii urmatori sau sa rezolve situatii
  - imbunatatirea relatiei bisericii/ agentiei de trimitere cu misionarul

   

  Intrebari specifice care se pot pune:


  - ce evenimente importante ai avut in ultima perioada?
  - ce ai invatat din ele? ce te-a invatat Domnul despre cultura, despre misiune si slujire in ultimul timp?
  - ce obiective personale ai atins? Care crezi ca sunt cele in care nu ai reusit? Care crezi ca au fost cauzele neducerii lor la indeplinire?
  - Cum L-ai vazut pe El lucrand? Ce daruri spirituale ai descoperit ca ai si au fost folosite de Domnul in acest timp?
  - cum te-ai adaptat cu locatia, colegii de lucrare, conducerea din misiune?
  - cum stai cu limba/ comunicarea?
  - ce crezi ca ai facut bine? care a fost cea mai mare realizare?
  - unde crezi ca ar fi trebuit sa procedezi diferit?
  - care a fost provocarea ta cea mai mare?
  - sunt lucruri care crezi ca le-ai lasat nerezolvate intre tine si alte persoane?
  - ce ai simtit despre situatiile de acolo (sau despre o intamplare specifica)?
  - in ce domenii ai simtit nevoia de mai multa crestere sau pregatire, mentorare?
  - cum a fost viata ta spirituala? sunt puncte pe care ai vrea sa le imbunatatesti?
  - cum stai cu finantele? cu alte nevoi materiale? (are unde sta cand se intoarce? are nevoie de transport sau de alt tip de ajutor?
  - cum esti cu sanatatea?
  - cum esti cu relatiile in familia ta? Cum sunt copiii, sotia/ cum s-au adaptat in misiune? sunt anumite ingrijorari cu privire la ei?
  - cum stai cu timpul de odihna?
  - ai pe cineva cui sa dai socoteala acolo? ai prieteni cu care sa te rogi, sa impartasesti?
  - care este relatia ta cu biserica/ agentia de trimitere
  - cum crezi ca te-am fi putut ajuta? Ce sa imbunatatim?
  - ce nevoi de rugaciune ai?
  - care crezi ca sunt urmatorii tai pasi pe termen scurt? Ce obiective de termen lung ai?
  - ce vise sau viziuni pentru viitor ti-a dat Dumnezeu in ultimul timp?
  - este ceva de viitor care iti produce teama, dezorientare?

   

  Sfaturi pentru cei care fac debriefing:


  - creaza un mediu sigur, calm in care misionarul sa se simta bine (invita-l la masa, in birou, la o cafea etc).
  - da atentie sesiunii si nu mai fa si alte lucruri in acelasi timp (inchide telefonul, computerul, cere secretarei sau altor persoane sa nu fii deranjat)
  - nu fii critic
  - pastreaza-ti impartialitatea - ceea ce auzi este doar o fata a lucrurilor, nu este rolul tau sa dai "verdictul" final asupra tururor problemelor de pe campul de misiune
  - pastreaza confidentialitatea daca misionarul impartaseste lucruri intime, sensibile
  - nu da solutii ci condu misionarul spre acestea prin intrebari
  - asculta mai mult decat sa vorbesti/ comentezi la cele care iti sunt impartasite

  - pune intrebari deschise
  - nu pretinde ca intelegi perfect sau ca ai trecut si tu prin situatii ca acelea daca nu este adevarat si nu ai experienta transculturala

  - daca cei aflati in misiune sunt familie, invitati ambii soti, eventual puteti avea o discutie si cu copiii mai mari

  - puteti nota in timpul discutiei anumite lucruri care vi se par importante sau despre care ati vrea sa mai discutati mai tarziu

  - daca pe parcursul discutiei descoperiti ca misionarul trece printr-o periada critica (traume, depresie, soc cultural, tendinte de sinucidere, dependente etc) il puteti ajuta sa gaseasca sprijin specializat

  - in cazul anumitor probleme trenante pe care le observati, puteti ajuta misionarul sa stabileasca obiective si pasi concreti pt perioada urmatoare de misiune si sa fie evaluati la debriefingul urmator

  - incheiati cu rugaciune

   

  Dana V


   


   

  Re-intrarea în ţara natală la sfârşitul unei perioade sau a unei vieţi de slujire este o experienţă dificilă în viaţa oricărui misionar.

  Poate fi o perioadă de bucurie sau de dificultăţi profunde şi se poate constitui ca într-o experienţă a unei pierderi grele, creând sentimente de pierdere, părere de rău şi amintiri permanente de pe câmpul de misiune. În acelaşi timp, ei se luptă cu sentimente de neapartenenţă, iar şocul cultural la întoarcere poate fi chiar mai rău decât cel la sosirea pe câmpul de misiune. În perioada de reacomodare când totul revine la normal – deşi această perioadă se poate lungi destul de mult – sprijinul şi un spirit înţelegător sunt extreme de necesare.

  Problemele unice care intervin include pierderea statutului şi a rolului anterior, precum şi lipsa unei lucrări concrete la întoarcerea acasă. Ei nu mai sunt misionari la sosirea acasă şi li se pare că au ajuns într-o zonă crepusculară a celuia care se numeşte ex- sau misionar pensionar. Dacă şi biserica locală şi-a pierdut interesul faţă de lucrarea pe care misionarul a părăsit-o, comasat cu schimbările majore din acea biserică şi în rândul membrilor ei, problemele s-ar putea multiplica.


  Re-întoarcerea acasă a misionarilor pe termen lung singuri poate fi dificil într-un mod particular. Ei şi-au lăsat “familia” pe teren, iar acei “membri ai familiei” de acasă sunt doar foarte puţini. Pentru copii, experienţa poate fi una şi mai dificilă pentru că ei îşi părăsesc “casa” pentru o ţară căreia ei simt că nu-i aparţin şi, astfel, ei pierd o parte din ceea ce sunt.

  sursa http://www.agentiakairos.ro/

  Această emisiune a fost realizată în cadrul conferinței de Misiune RoMisCon XIV organizată de Agenția Penticostală de Misiune Externă în perioada 22-24 Mai 2012 la Valea Drăganului, jud. Cluj. Tema conferinței a fost: PĂSTORUL ȘI MISIUNEA MONDIALĂ.

   

  Tari inchise putem numi orice locatie de misiune in care trebuie sa ne luam masuri speciale de securitate datorita specificului tarii (tari musulmane, ateiste, inchise la misionarism etc) sau datorita specificului muncii misionarilor acolo (sunt cu alt tip de viza etc). 

  Securitatea informatiei si a identitatii:

  Daca doresti ca newsletterele tale sa nu poata fi vazute de persoane nedorite sau daca zona in care esti necesita conditii speciale de securitate a informatiei, trebuie sa iti iei masuri suplimentare de protectie.

  O metoda poate fi incarcarea newsletterului in email ori pe un site ca si fotografii. Nici un cuvant sau poza de acolo nu pot fi gasite cu motoarele de cautare in acest fel. Dar atentie nu denumi fotografiile respective cu ceva periculos ca: stiri din misiune, numele tau, misiune Africa etc. 

  O alta metoda poate fi incarcarea newsletterul pe un site sau pe un spatiu de date (google drive, siturile organizatiei sau bisericii) si acolo sa se poata citi dar numai cu parola sau numai de catre cei care au linkul. 

  O solutie ar fi sa nu afisezi deloc online newsletterele tale ci sa le trimiti doar pe email la persoane de incredere

  Pentru protectie mai poti folosi- nu scrie denumiri exacte de locatii, organizatii, biserici etc. Nu da nume de lucratori, crestini locali, adrese, numele lor si pozele. Nu folosi cuvinte periculoase ca misiune, evanghelizare, convertire etc. Foloseste fotografii cu fetele puse in ceata sau cu banda neagra pe fata la persoanele cheie. 

  Nu afisa scrisorile tale online. Le poti posta pe Facebook ca poze dar verifica setarile sa poata fi vazute doar de prieteni. Si e important sa dai accept doar la persoane cunoscute. 

   

  Securitatea emailurilor:

  In adresa de email nu folosi numele tau intreg sau ceva care sa duca la denumirea organizatiei, misiunii cu care lucrezi (de exemplu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. sau This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. ) Mergi in setarile emailurilor pe care le folosesti si schimba numele tau cu ceva mai simplu, prescurtat, un pseudonim.

  Nu da emailul pe care il folosesti in lucrare autoritatilor, persoanelor de la viza etc ci fa-ti un altul pentru asta. 

  Este mai bine sa folosesti emailuri create pe siturile organizatiilor decat emailuri pe siturile gratuite de comunicare care pot fi usor gasite de motoare de cautare (gmail, yahoo, facebook, hotmail)

  Foloseste programe sau platforme de trimitere de mesaje criptate:

  • www.mail1click.com- creezi cont gratuit si alegi o parola pe care o trimiti doar la cei care doresti sa poata deschide emailurile tale
  • www.4securemail.com - preturi accesibile in functie de spatiul necesar, la fel cripteaza mesajele
  • https://bitmessage.org - downloadezi in program care face ca emailurile pe care le trimiti sa fie securizate si sa devina imposibil pentru ceilalti sa alfe de unde le trimiti sau alte date despre tine sau destinatar
  • www.hushmail.com - poti crea o adresa de email securizata, poti crea cercuri de prieteni care le pot citi

  Autor Dana V


   

  © 2015 Resurse pentru misiune