SUSTINERE MISIONARI

  Susţine financiar un misionar


  Unul dintre cele mai provocative lucruri pe care trebuie sa le fac ca si misionar este sa strâng finante pentru familie, echipa, activitatile lucrarii si proiecte speciale. Strângerea de fonduri face parte din stilul de viata misionar. Din pacate, multi crestini nu dau misiunii valoarea potrivita când îsi organizeaza propriile finante.
  Este nevoie de o atitudine a “prioritatii pozitive” pentru a reduce aceasta tendinta.


  Gânduri practice referitoare la darnicie
  A. Ia-ti un angajament de a darui personal. În experienta mea am observat ca cei mai multi misionari primesc cea mai mare sustinere financiara direct din partea oamenilor, si nu prin organizatii sau biserici. Nu va asteptati ca biserica dumneavoastra sau alte organizatii sa fie singurele care sustin misionarii. Ar trebui sa faceti acest lucru în mod regulat! Noi nu am putea sa supravietuim pe câmpul de misiune fara angajamentele si darnicia credincioasa a oamenilor lui Dumnezeu. Daca nu dai nimic, prin aceasta spui ca Dumnezeu nu ti-a dat nimic din care tu sa poti sa dai mai departe. Daruieste întotdeauna ceva!


  B. Fii unul care daruieste cu calitate. În Luca 21:1- 4,lauda pe care Domnul o aduce vaduvei care a daruit doi banuti nu a fost bazata pe cantitatea, ci pe calitatea darului ei. Isus a spus ca ea a dat mai mult decât ceilalti pentru ca ea a daruit cel mai mare procentaj din ce avea. Ea a daruit totul si nu i-a mai
  ramas nimic. Cantitatea care ne ramâne determina calitatea darului nostru, si nu atât cantitatea pe care o daruim.
  Recent a fost nevoie sa strângem o suma de bani pentru operatia unui baietel de 5 ani care face parte din gradinita noastra.Aveam nevoie de $3,000. Mi s-a parut ca este o suma foarte mare si ma întrebam cum sa fac sa le cer oamenilor sa ne ajute.Fiica mea de 18 ani a luat initiativa de a prezenta aceasta nevoie.
  Una din persoanele care au raspuns a fost un baietel de 8 ani, care a fost atât de atins de povestea pe care a auzit-o încat si-a golit pusculita pentru a putea ajuta la operatie. Baiatul a dat toti banii lui,$36. Desi am fost impresionat, acest dar special nu a avut un impact total asupra mea pâna nu am vazut întreaga suma care s-a strâns pentru operatie. Totalul colectat într-un timp foarte scurt a fost de $3,236. În timp ce cei mai multi oameni s-ar concentra pe suma rotunda de $3,200, eu am fost foarte miscat de
  ultimele doua cifre din acest numar: $36. Cei $36 au fost dati la începutul strângerii de fonduri. Eu cred ca Domnul a vazut acea credinta si sacrificiu si a zidit pe ele pentru a face o minune în mica noastra strângere de fonduri. Domnul se bucura sa foloseasca credinta si darnicia care se sacrifica a copiilor pentru a face minuni. Hranirea celor 5.000 a început cu darul unui baietel care ia dat lui Isus toate cele 5 pâini si cei doi pesti pe care îi avea. (vezi relatarea în Ioan 6:9).


  C. Daruieste cu sacrificiu. Natura darniciei din sacrificiu este durerea. Daca simtim diferenta în portofelul nostru pe masura ce învatam sa daruim mai mult, Domnul va face ca darnicia noastra sa aiba mai mult impact. Daruieste pâna te doare. Întreaba-te întotdeauna “Ce pot sa îi dau acestui misionar?” Daca nu stii ce sa îi daruiesti, întreaba-L pe Domnul si pe misionarul respectiv.


  D. Daruieste sistematic. Dupa cum a spus Isus, “nu puteti sluji lui Dumnezeu si posesiilor (Mamona)” . . . nici în biserica.(Matei 6:24) În acelasi fel în care zeciuiala este un procentaj, putem hotarî un anumit procent din venitul nostru lunar pentru misiune, fie el 2, 5 sau 10 procente sau asa mai departe. În mod deosebit în aceste vremuri în care un loc de munca nu mai este sigur, cred ca multi aleg sa nu îsi ia un angajament pentru misiune de teama sa nu îsi piarda sursa de venit, si datorita fricii de a nu fi capabili sa tina legamântul pe care l-au facut fata de Dumnezeu.Daca dai un procentaj fix pentru misiune din fiecare cec pe care-l primesti, aceasta te va ajuta sa dai cu mai multa încredere. Acesta este un principiu biblic; trebuie sa daruim proportional cu ce primim.
  A da în mod sistematic este de ajutor celor care uita usor sa daruiasca. Pentru acesti oameni, cred ca este cel mai bine sa dea repede si liber atunci când se gândesc la acest lucru, înainte sa uite, iar apoi sa-si implementeze o modalitate de a-si aduce aminte sa daruiasca în mod regulat. Când oamenii daruiesc pentru organizatia noastra, le trimitem imediat o chitanta si un plic cu adresa pentru luna urmatoare. Plicul are rolul de a-i aminti persoanei respective sa daruiasca în continuare oranizatiei noastre atunci cand îsi plateste facturile. O idee foarte buna! Ce este mai important? Sa îti platesti facturile sau sa daruiesti pentru Împaratia lui Dumnezeu? Ne disciplinam sa ne platim facturile în fiecare luna si cred ca suntem responsabili spiritual sa daruim si pentru misiune în fiecare luna de asemenea. “Cautati mai întâi Împaratia lui DumnezeuE.” (Matei 6:33)
  În ultimul rând, tehnologia moderna ne ofera luxuri ca si retrageri automate, tranzactii pe internet cu emailuri care sa ne aminteasca, si altele asemanatoare. Aceste idei ni le putem implementa pentru a nu mai fi nevoie sa ne încredem în memoria noastra în ce priveste darul nostru lunar. Trebuie doar sa tinem minte sa le programam. (Psalmul 15: 4b)


  Motive din care oamenii aleg sa nu daruiasca
  A. Privirile îndreptate spre sine. Egoismul a fost primul pacat pe care Duhul Sfânt l-a descoperit în biserica primara, si acesta este motivul pentru care l-am pus si eu primul aici. Egoismul a fost biruit prin darnicie si împartire. Când biserica primara a învatat sa renunte si sa foloseasca resursele ei pentru a avea grija de nevoile tuturor, Duhul Sfânt a lucrat cu mai multa libertate, si nimanui nu îi lipsea nimic. Când învatam sa daruim pentru misiune, aceasta ne ajuta sa ne luam privirile de la noi si sa le
  îndreptam asupra intereselor Împaratiei lui Dumnezeu. Ca si rezultat al acestui lucru, darnicia noastra ne aduce o mare bucurie în inima pentru ca îi binecuvinteaza inima Celui care este sursa resurselor noastre. (Fapte 2:44-45, 4:32- 35, & 5:1-11)
  B. Teama, îngrijorare si nesiguranta. Deseori oamenii nu dau pentru ca îi îngrijoreaza faptul ca daca dau din banii lor, vor saraci de resursele de care dispun, pe când, de fapt, darnicia ne extinde resursele. Domnul se îngrijeste si se va îngriji de noi în continuare. El are grija de noi pentru ca ne iubeste si vrea sa ne ajute cu credinciosie sa avem grija de ceea ce este important pentru El. Prin faptul ca daruim pentru misiune recunoastem ca Domnul deja ne-a daruit noua (o marturie a credinciosiei) si îl invitam
  pe El prin credinta în portofelul nostru. Daca noi credem ca avem nevoie de ceea ce avem pentru a supravietui, uitam ca Domnul este cel care n-a dat darurile pe care le avem deja, si ca El este siguranta noastra, nu posesiile sau banii nostri. Teama si îngrijorarile legate de cum ne vom descurca sunt dusmani naturali ai credintei de copil pe care Domnul vrea sa o avem în El, care nea iubit suficient încât sa moara pentru noi! (Romani 8:31,32 ; Luca 12:22-34)
  C. Presupuneri gresite. În multe cazuri, oamenii nu daruiesc misionarilor pentru ca presupun ca misionarul are tot ce îi trebuie. Cel mai bine este sa nu facem acest fel de presupuneri. Scott Morton de la Navigators International a spus în “Funding Your Ministry” ca motivul principal din care misionarii sunt slab sustinuti este ca cei care îi cunosc nu au stiut ca ei au nevoie de ajutor aditional. Învatând din aceasta, vedem ca este important ca misionarii sa fie îndrazneti si clari în ce priveste nevoile lor personale si legate de lucrare, si în acelasi timp sa ofere modalitati usor de înteles prin care oamenii sa daruiasca si sa împlineasca acele nevoi.
  D. Uitarea, promisiuni esuate si teama de a face promisiuni. Uneori oamenii pur si simplu uita sa dea sau nu se tin de angajamentele pe care si le iau. Daca ti-ai luat un angajament sa daruiesti pentru misiune, fii credincios! Daca situatia ta financiara se schimba, comunica acest lucru persoanei fata de care ti-ai luat angajamentul.
  E. O proasta organizare a resurselor. Deseori crestinii nu daruiesc mai mult pentru ca ei vad resursele de care dispun ca si cum le apartin lor, si nu Domnului. În consecinta, ei au bani pentru ce le trebuie, dar nu destul pentru misiune, evanghelizare sau orice alta lucrare pentru Împaratia lui Dumnezeu. Cred ca unul din motivele din care Domnul ne spune ca trebuie mai întâi sa ne dam zeciuiala (Proverbe 3:9,10) este sa dezvolte în noi obiceiul de a darui. Daca întotdeauna îi dam mai întâi lui Dumnezeu, nu vom uita sa o facem continuu.


  Sursa
  Misiunea este Posibila
  Autor Brad Hayes- misionar in Romania

  © 2015 Resurse pentru misiune