SUSTINERE MISIONARI

  Colaborează cu o Agenție pentru a trimite un misionar


  Mulți misionari nu au foarte mult succes sau nu aduc roade în lucrarea lor pentru cel puțin unul din următoarele motive: 

  ♦  Nu sunt disciplinați și nu sunt destul de motivați. 

  ♦  Nu au o viziune clară a ceea ce Dumnezeu îi cheamă să facă. 

  ♦  Nu au relații responsabile cu ceilalți (colegi, lideeri, localnici etc)

  ♦  Au probleme de caracter nerezolvate 

  ♦  Nu au o relație autentică cu Domnul

  Fără aceste trăsături, va eșua, fie ca misionar independent, fie ca misionar printr-o agenție sau prin biserică. Nimic nu va compensa aceste neajunsuri. 

  Agențiile de Misiune pot oferi pregătirea misonarilor înainte de plecare și multe au perioade de misiune de termen scurt, de voluntariat local sau mai aproape de casă, stagiu sau perioade de probă în care observă misionarii și eventualele lor probleme înainte ca aceștia să meargă pe câmpul de misiune. 

   

  De asemenea, a trimite și a sprijini un misionar în misiune pe termen lung implică foarte multe aspecte și foarte puține biserici sunt pregătite să facă asta. De aceea o colaborare biserică-agenție poate fi ideală, experiențele și purtarea de grijă se pot împleti. 

  Iată cum descrie păstorul unei biserici mari din Statele Unite cum au ajuns ei la concluzia că au nevoie de această colaborare. 

   

  {AF} Biserica a înțeles că misionarii au nevoie de o agenție

  Autor: Porter Speakman, pastor la Biserica Ansamblies of God Charlotte, Carolina de Nord.

   

  La început am decis să trimitem misionarii noștri direct în câmpul de misiune fără ajutorul unei agenții, doar prin departamentul nostru intern de misiune. Privind înapoi, am fost destul de naivi. Ne-am gândit că a trimite oameni pe termeni lung nu ar implica mai multe probleme decât a-i trimite pe termen scurt. Ne-am înșelat.

  Am trimis mai întâi două fete în Panama. Imediat ne-am confruntat cu numeroase complicații și documente birocratice, în scopul asigurării pentru ele a unor vizele de termen lung. Apoi, a trebuitluăm în considerare cum să le plătim o asigurare medicală și un plan de pensii în țară. După ce lucrătorii noștri au ajuns pe teren a trebuit să le amenajăm un sediu de misiune acolo, ceea ce a ridicat o altă întrebare: ce se întâmplă dacă misionarii noștri se răzgândesc și se întorc acasă în curând ? Ce vom face cu mobilierul reședinței din Panama?

  Am trimis, de asemenea, pe fiul meu mai mare într-o misiune în Ecuador. El a coordonat echipele noastre de misiune pe termen scurt acolo. Într-o zi, în timp ce se deplasa cu autobuzul, niște bandiți l-au deturnat și călătorii au fost eliberați doar după câteva ore. În timp ce noi am fost recunoscători că nimeni nu a fost rănit, ne-am dat seama că ne-am putea întâlni cu situații chiar mai dificile de haos politic sau dezastre naturale în care s-ar putea afla misionarii noștri. Am concluzionat că, dacă cineva dintre cei trimiși ar fi luat vreodată ostatic, ne lipsea expertiza pentru a negocia cu teroriștii sau cu guvernele străine.

  Am decis că într-adevăr avem nevoie de agenții de misiune prin care să trimitem oamenii noștri. Agențiile oferă bisericii plasarea înțeleaptă a lucrătorilor, expertiza pe teren, și contactele din țara gazdă. Așa că am început cu seriozitate căutarea de agenții care doresc să fie partenere cu noi. Am găsit una în special, care se dovedește a fi o potrivire excelentă pentru noi. Aceasta a dezvoltat, de asemenea, modalități prin care misionarii primesc o formare de calitate înainte de plecare și fac practică mai întâi în lucrări mai aproape de casă.

  Aș atenționa bisericile care au în vedere trimiterea de misionari pe termen lung, fără ajutorul unei agenții, să manifeste o prudență extremă. O astfel de biserică are pe umeri o mare responsabilitate pentru siguranța misionarilor săi, pentru sănătatea și supravegherea lor în lucrare. Este o sarcină mare, pentru care bisericile sunt puțin pregătite. Suntem o biserică de opt mii de personae, cu personal bun și putem finanța misiuni, dar am constatat că nu avem aceeși experiență ca agenția de misiune.

   

  Extras din articolul " Am constatat că avem nevoie de Agenții " în ediția din martie 2002 al revistei Mobilizator, publicată de ACMC ( Dezvoltarea bisericii în angajamentul pentru misiune). 

  {/AF}


   

   

  © 2015 Resurse pentru misiune